Schildpaddenforum.net

WATERSCHILDPADDEN => Faq's Waterschildpadden => Topic gestart door: TCG-Brian op 3 September 2008, 14:36:02



Titel: Hoe gebruik ik het verwarmingselement op een veilige manier?
Bericht door: TCG-Brian op 3 September 2008, 14:36:02
Het verwarmingselement: 
Het verwarmingselement is een 1 van de belangrijkste overlevingsbronnen van de waterschildpad maar kan ook gevaarlijk uit de hoek komen. Het element zal het water verwarmen tot een bepaalde temperatuur en zal stoppen aan de ingestelde temperatuur. Dit noemt men een thermostaat. Moest het gebeuren dat deze het begeeft, kan het water wel eens heel warm worden. Anderzijds kan het element uit glas bestaan. Glas is zeer breekbaar en bij al wat grotere schildpadden kan het glas gebroken worden door het stoten met het schild..
   
Veiligheidsvoorzieningen:
- Glazen elementen wegstoppen in bijvoorbeeld drievaks filter.
- PVC-buis rond het element bevestigen (zorg voor voldoende gaatjes en doorstroming van water door de buis.
- Zorg voor voldoende stromend water over het element zodat al het water verwarmd wordt en niet enkel rondom het element.
- Schildpadden zullen in alle loshangende delen, die in het aquarium hangen, happen. Als er electriciteitsdraden in het aquarium hangen zullen ze hier ook in bijten met alle gevolgen vandien. Zorg dat dit niet kan gebeuren.
- Naar beneden hangende electriciteitsdraden langs het aquarium kunnen ervoor zorgen dat gemorst water langsheen de draden lopen ... naar het stopcontact ... naar de stekkerdoos ... met alle gevolgen vandien. Zorg ervoor dat de electriciteitsdraden steeds naar beneden lopen en weer omhoog naar de stekkerdoos. Water kan immers nooit naar boven lopen.
- Koop een verwarmingselement van een betrouwbaar merk en neem nooit het goedkoopste uit het gamma. Overal kan wel eens een foutje inzitten maar het risico bij een betrouwbaar merk is beduidend minder.
- Als op de aankoopdoos vermeld staat dat voor uw aquarium (aantal liters te verwarmen) een xxx aantal wattage voldoende is, is het raadzaam om toch een iets hoger wattage te nemen. Dit omdat een te klein wattage er langer zal over doen om uw aquariumwater te verwarmen en dus ook meer en langer zal opstaan. Dit gaat ten koste van de levensduur en van uw electriciteitsrekening. Ook al is het wattage iets hoger. Er gaat veel warmte verloren bij waterschildpadden- aquariums omdat deze open moeten zijn vanwege verse lucht. Het is niet zo dat schildpadden hun zuurstof uit het water halen zoals vissen. Dus het afdekken van het aquarium is bij deze afgeraden. De verwarmingselemnten die verkocht worden zijn steeds voor vissen en met schildpadden-aquariums wordt geen rekening gehouden. Dus het aangegeven wattage op de verpakking is daardoor steeds te klein.