Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden: voeding => Topic gestart door: kurtlippens op 23 Augustus 2008, 10:13:29



Titel: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: kurtlippens op 23 Augustus 2008, 10:13:29
Nog maar eens een waarschuwing dat kattenbrokken een aanslag zijn op de nieren:

http://www.roland-brakel.be/artikels/voedingsadviezen-voor-landschildpadden


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: inge op 23 Augustus 2008, 10:32:19
Ik las erover op een ander forum.
Kijk, ik ben natuurlijk maar een leek, maar het product zegt het zelf: KATTENbrokken, of HONDENbrokken, en niet LANDSCHILDPADDENbrokken. Lijkt me duidelijk, niet?
Ik geen mijn hond ook geen kattenbrokken of vogelzaad. En zo hoort het ook.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: gorterlies op 23 Augustus 2008, 12:25:49
Dit geldt voor LANDschildpadden. Waterschildpadden zijn er gebaat mee als je ze kattebrokjes geeft. De vitaminen en derg. die in kattebrokken zitten, zijn zeer goed voor Waterschildpadden.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: inge op 23 Augustus 2008, 12:39:21
Ja, maar die mogen dan ook vlees of vis hebben he  ;)


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: fred gaal op 23 Augustus 2008, 13:01:52
Dit geldt voor LANDschildpadden. Waterschildpadden zijn er gebaat mee als je ze kattebrokjes geeft. De vitaminen en derg. die in kattebrokken zitten, zijn zeer goed voor Waterschildpadden.
Ook is het bewezen dat in bepaalde gebieden kolenbranders in de droge tijd moeten rond komen van een
dierlijk dieet, hier krijgen ze 1x per maand vleesbrokjes voor katten.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: gorterlies op 23 Augustus 2008, 13:04:46
Datzelde geld voor de denticulata's. In Duitsland is bewezen dat wanneer deze dieren  eens om de zoveel tijd dierlijke eiwitten krijgen, ze ook  weer meer bevruchte eieren leggen. Is eens een lezing geweest in Duitsland hierover.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 13:15:48
Dit onderwerp is al vaak besproken nog steeds is er verwarring over wat ik eruit haal is het volgende.

Landschildpadden geen kattebrokken, op enkele uitzonderingn na en dan nog zeer spaarzaam.

Water/moerasschildpadden mogen wel kattenbrokjes, hierbij is denk ik een waarschuwing op zijn plaatts voor jonge dieren dat deze kattebrokken matig moeten krijgen in verband met te snelle groei/afwisseling dieet.
Volwassen water/moerasschildpadden die nog maar zeer weinig groeien mogen meer/vaker kattebrokjes
maar denk ookherbij aan de afwisseling.

Lies en Fred geven jullie ook de jongen van beide landschildpadsoorten (uitzonderingen) ook als jong dier kattebrokjes,, of alleen ivm de voortplanting de volwassen dieren.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: gorterlies op 23 Augustus 2008, 15:24:53
De jonge diertjes krijgen vaak een regenworm of slak. Daar hebben ze genoeg aan. Maar de volwassen dieren zijn zo'n kleine 40cm. groot en die hebben weinig aan een regenworm  of ik m oet er weet niet hoeveel zoeken. Daarom de kattebrokken, maar ook baby muizen/ratten krijgen ze. Maar ik geef het ze eigenlijk maar hooguit 1 keer per maand.Als ze buiten lopen(als het weer eens mooi warm weer wordt) dan kunnen ze zelf slakken zoeken.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 15:39:57
Dus jij geeft de jonge denticulata's ook geen kattebrokken, ik denk dat daar ook het "probleem"' zit.
De soorten die wel kattebrokken mogen moeten denk ik op jonge leeftijd matig hiermee gevoerd worden, eenmaal volwassen mag dit denk ik meer zijn.



Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: kurtlippens op 23 Augustus 2008, 19:42:25
Hier geen kattenbrokken, zelfs niet voor de waterschildpadden.
Het is bewezen, ondermeer door Prof. Zwart dat de spijsvertering/voedingspatronen van waterschildpadden het dichtste bij dat van watervogels aanleunt.
In de jaren 80 werden aan watervogels (zoals siereenden) die overwegend dierlijk voedsel nuttigen (brilduikers, zaagbekken enz...) vaak honden of kattenbrokken gevoerd, daardoor werden ze echt productief, het aantal eieren lag zeer hoog, (wat ook de gekende broodfokkers van ondermeer Testudo's maar al te goed weten), ook schildpadden worden daarmee vaak "geforceerd" jammer genoeg gingen door het kattenbrokken voeren (vooral royal Cannin) de organen van de dieren snel stuk, er was sprake van leververvetting en kapotte nieren (bewezen door autopsie, helaas ook op enkele van mijn toenmalige eenden) dit heeft te denken omdat het tenslotte ook omnivoren betreft die een hoger eiwitgehalte verdragen of zelfs nodig hebben. Toen aangepaste pellets gemaakt werden voor deze dieren was het probleem van de baan
Met de dioxinecrisis eind jaren 90 in het achterhoofd was ik nog meer overtuigd dat er een reukje aan kattenbrokken zit, toen waren 6 maanden lang erg schadelijke PCB's in de diervoeding terecht gekomen, alle voer voor het opkweken van vee voor menselijke consumptie werd uit de handel gehaald, met uitzondering van honden en kattenbrokken omdat de dieren waarvoor deze bestemd waren "toch niet voor menselijke consumptie bestemd zijn" werd zo bevestigd door de verdeler, ik was maar al te blij dat mijn schildpadden deze brokken niet kregen, PCB's nestelen zich vast in de organen en gaan er nooit meer uit, de levensverwachting word daarmee aanzienlijk ingekort, PCB's zijn ondermeer te vinden in afgewerkt  frituurvet , een bestanddeel van veel kattenbrokken. Van toen af werd frituurvet verboden voor veevoeders, echter nog steeds aanwezig in kattenbrokken.
Kattebrokken zijn ook taboe in de baardgame wereld,ook daar zijn ze zich bewust van het schadelijke effect, bij Pogona vitticeps komt dit al veel sneller aan het licht ondermeer door de aanzienlijk kortere levensduur (6 a 7 jaar gemiddeld) vergeleken met schildpadden, meteen ook de reden waarom de dierenarts die op kattenbrokken KIKt en deze ook vaak aanraad zo vaak onder vuur ligt...de baardagame is nochtans ook een omnivoor reptiel net als waterschildpadden .
Dat er lezingen gehouden worden en publicaties zijn van artikels die kattenbrokken aanprijzen zegt eigenlijk niet alles, de fruitlijsten die nu de grond ingeboord worden als voeding voor landschildpadden zijn ook meermaals ter sprake gekomen in lezingen en zijn ook tientallen keren gepubliceerd, best mogelijk dat over enkele jaren hetzelfde gebeurt met de kattenbrokken....ik ben het ook eens met de woorden van Dr R. Brakel: "het gros van de kennis is niet te vinden in wetenschappelijke pamfletten maar in de liefhebberskringen" een uitspraak op het debat ivm de positieflijst, gezien er ook veel tegenstanders zijn van kattenbrokken blijft de discussie wat dit onderwerp betreft open.
Misschien een goed idee voor de voorstanders van kattenbrokken eens een rondleiding achter de schermen van de Zoo te Antwerpen bij te wonen, te kiezen thema : VOEDING, wat de gids dan zal vertellen zal velen de ogen openen denk ik...ik kan je alvast vertellen dat ze geen goed woord over hebben voor de kattenbrokkenvoeding ! 
Ik beweer niet dat het niet kan, maar er worden vaak bedenkelijke ingredienten gebruikt, waarom eigenlijk geen watervogelpellets of flamingovoer voor waterschildpadden ? Wat eten watervogels en flamingo's ook alweer...? Ligt dit niet veel dichter bij het patroon van de waterschildpadden? Er werd trouwens bevestigd door het labo ven Versele Laga dat de ingredienten zorgvuldiger gekozen worden om orgaanschade te vermijden in het verleden vastgesteld bij deze dieren(eenden, flamingo's) net door het kattenbrokken voeren....
Als kattenbrokken toch zo goed zijn volgens sommigen, waarom worden dan watervogelpellets verdeelt op de landdag en geen kattenbrokken ?
Ik maak het vergelijk met de Mc Donald, één keertje MC Donald zal weinig kwaad kunnen, dit overleven we allemaal wel, overdrijf je echter zal je vroeg of laat de prijs betalen.
Maar...gezien mijn dieren zelf niet kunnen kiezen en ik net als bij de landschildpadden de perfectie probeer na te streven voor de waterschildpadden wat voeding betreft hier geen kattenbrokken.
Hier geen Mc Donald voor de schildpadden dus !  ;)



Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 20:51:45
Kattenbrokken het blijft een probleem ook omdat de meningen steeds wisselen, in het begin van de Groene leguanen vereniging werdt zeer sterk geadviseerd kattenbrokken naast de plantaardige voeding te gebruiken, dat heb ik dan ook gedaan.
Een aantal jaren werdt vrij plotseling geadviseerd om er mee te stoppen om de redenen die Kurt ook al hierboven noemt, ook dat heb ik weer opgevolgt.
Jaren wel kattenbrokken gegeven, jaren geen kattenbrokken gegeven ondertussen heb ik ze bijna 17 jaar en al die tijd nu nog zijn ze kerngezond geweest.

Zelf haal ik een duur merk kattenvoer en ik geloof niet dat daarin frituurvet gebruikt wordt maar precies wat erop de zak staat geschreven dat is wettelijk verplicht, en geloof zeker niet dat in dat soort merken rotzooi bewust verwerkt wordt ik denk dat naar katten (honden) voer juist het meese onderzoek esteed wordt wat betreft huis/gezelschaps dieren.

Echter zit er in kattevoer heel veel verschil je kan merkloze plastic zakken bv op de markt krijgen voor een paar euro, je kan ook een zak halen bij de dierenarts voor een tiental euro's ik geloof in het verschil hiervan denk dat inderdaad goedkoop merkloos kattevoer niet betrouwbaar is maar een goed merk wel.
Als met mate en afwisselend dit goede kattevoer wordt gebruikt zie ik geen gevaar bij de juiste schildpaddensoorten, sterker doordat het zo volledig is denk ik dat het een goede afwisseling is voor  water/moerasschildpadden en de eventuele uitzonderingen onder de (volwassen)landschildpadden.
Wel zie ik kattevoer als een reden waarom jonge dieren te krachtig opgroeien en denk ik dat het zuiniger
aan jonge dieren gegeven moet worden juist omdat het zo volledig/goed is hebben ze er maar weinig van nodig.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: kurtlippens op 23 Augustus 2008, 21:03:32
Ook "bekende" merken als Hill's, Pedigree en Eukanuba bvb  bevatten veel troep:
http://schildpaddenforum.net/smf/index.php?topic=1608.0
Ingredienten zeggen niet alles, wat word bvb met "dierlijke bijprodukten" bedoeld ? Word duidelijk in bovenstaande link...
Ik vertrouw het niet... er zijn zat alternatieven, waarom dus kattenbrokken?


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 21:40:07
Ik geloof dat soort spook verhalen eerlijk gezegd niet zo als hoe het daar beschreven wordt, het hele
(b)arfen of (b)arfer zijn klinkt mij vreemd, onbekend en zweverig in de oren.
Ook jammer dat ze niets uitlegen, volgens mij kan je als het eenmaal een kattebrokje is niet meer zien waarvan het gemaakt is ben benieuwd hoe ze dit  onderzocht hebben daar wordt niets overgeschreven.
Dat er op een zak voer niet precies wordt aanegeven wat voor een vlees erin zit vindt ik logisch je kan toch niet bij elk zakje apart het soort vlees wat gebruikt is opgaan schrijven, wel geloof ik dat het aan de omschrijving voldoet.
Bovendien eten veel roofdieren de zwakke/zieke dieren als schoonmakers van de natuur, en ook nog een keer alles van dat zieke dier.

Heb zonet barfen opgezocht met google cxwxsdq(((


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Agnes op 23 Augustus 2008, 21:52:53
ja hans en in de natuur vinden zij ook zo de brokken in de bomen hangen

kattevoer is voor katten gemaakt
honden voer voor hun
met hun is dat aangepast en niet vorandere diersoorten


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 22:00:30
Agnes ben jij mischien stiekum een barfer ^^dsz^^

Nee kattevoer vindt je niet in de natuur, ik maakte die vergelijking omdat in dat artkel gezegd werdt dat er vlees van ziekedieren gebruikt wordt in kattenvoer, zou kunnen en daarom maakte ik de vergelijking met roofdieren in de natuur die ook veel zieke dieren eten.
Van schildpadden is toch regelmatig bekendt dat ze aas van rottende zieke dieren eten mishien niet smakelijk, maar ook niet schadelijk. :D

Heb wel foto voor je van een schildpad die een rottende darm eet die hij gevonden had.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Agnes op 23 Augustus 2008, 22:06:22
Agnes ben jij mischien stiekum een barfer ^^dsz^^

Nee kattevoer vindt je niet in de natuur, ik maakte die vergelijking omdat in dat artkel gezegd werdt dat er vlees van ziekedieren gebruikt wordt in kattenvoer, zou kunnen en daarom maakte ik de vergelijking met roofdieren in de natuur die ook veel zieke dieren eten.
Van schildpadden is toch regelmatig bekendt dat ze aas van rottende zieke dieren eten mishien niet smakelijk, maar ook niet schadelijk. :D

Heb wel foto voor je van een schildpad die een rottende darm eet die hij gevonden had.


ja waterschildpadden eten vlees natuurlijk vlees  zoals het hoort
dus kan je dat thuis ook gewoon geven
goed afwissel met van alles net zo als barfen

honden en katten vinden het ook lekker
dus waarom niet gewoon de schldpad ook laten schildpad-barfen

beter als al die kattebrokken rommel wat voor katten bedoeld is


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 22:18:53
Ik vindt het juist prettig dat kattevoer zo volledig is en zie dat naast natuurlijke voeding als goede aanvulling.
Als jij kattevoer moest na-barfen dan ben je voorlopig nog niet uitgebarft cxwxsdq(((

Zoal Kurt zegt is ervaring in de hobby belangrijk, ik voer zoals je weet een roodwang al 20 jaar met kattevoer, hij is in perfecte conditie.
Heb jij zelf de ervaring dat kattenvoer slecht is geweest voor een waterschildpad/moerasschildpad.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: kurtlippens op 23 Augustus 2008, 22:20:12
In de dierentuin van Antwerpen word vlees gegeven afkomstig uit Argentinie, dit zijn dieren die daar speciaal voor gefokt zijn (100% hormonenvrij) het vlees word gebruikt voor de dieren uit fokprogramma's, voor de andere dieren(waar niet mee gekweekt word) word het vlees gemengd met afgekeurd vlees (teveel aan hormonen) zo ontstaat een mengsel met "normale" hoeveelheid groeihormonen, dit is één van de redenen waarom ook kattenvoer niet mag gegeven worden voor dieren uit fokprogramma's, ook het frituurvet verhaal werd daar bevestigd...het verhaal klopt dus wel, het is een publiek geheim dat vetten uit frituren en restaurants verzameld worden door voederfabricanten, dit werd ook bevestigd in de kranten en journaals op TV tijdens de dioxinecrisis, sindsdien zijn deze vetten voor veel voeders (zoals voeder voor herbivoren bvb runderen) in Belgie verboden, wegens de PCB's die ontstaan door oververhitting van de vetten...in andere landen worden ze nog steeds gebruikt.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Agnes op 23 Augustus 2008, 22:37:01
ja prettige je bedoel minder moeite hoeven,
toen om je dier natuurlijk eten te bezorgen

http://www.barfplaats.nl/forum/index.php

is wat werk voor je dier
maar dan heb je wel iets goeds


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 22:38:13
Wat had Antwerpen dan eerst voor een problemen dat ze overgegaan zijn op vlees uit Argentinie, raar dat als zij het zo slecht vinden de dieren die niet fokken het  gedeeltelijk wel mogen eten, beetje krom van hun.
Kattenvoer zouden de fokdieren daar dus niet mogen eten maar de andere dieren weer wel?

Ik geloof je verhaal de hele tijd, (behalve in barfen)
Maar ik denk dat gaat over spotgoedkoop kattevoer, wat voor zo weinig geld bijna niet goed kan zijn.

Duurdere betere merken gebeurd dat denk ik niet omdat je er voor betaald dat ze een goed product kunnen maken.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 22:44:06
ja prettige je bedoel minder moeite hoeven,
toen om je dier natuurlijk eten te bezorgen

http://www.barfplaats.nl/forum/index.php

is wat werk voor je dier
maar dan heb je wel iets goeds

Dat is echt dom Agnes je weet hoeveel tijd en moeite ik aan de voeding van mijn dieren besteed als ik daarbij zoals ik dat zie kattenvoer als aanvulling gebruik betekend dat niet dat ik minder moeite doe dan jij, of de makkelijkste oplossing zoek.


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: kurtlippens op 23 Augustus 2008, 22:44:17
Wat had Antwerpen dan eerst voor een problemen dat ze overgegaan zijn op vlees uit Argentinie, raar dat als zij het zo slecht vinden de dieren die niet fokken het  gedeeltelijk wel mogen eten, beetje krom van hun.
Kattenvoer zouden de fokdieren daar dus niet mogen eten maar de andere dieren weer wel?
Helemaal niet krom van hun, er zijn aanwijzingen dat groeihormonen (hoogstwaarschijnlijk ook vaak aanwezig in industrieel voer) wijzigingen/schade teweeg brengen in het DNA profiel, voor dieren uit een fokprogramma kan dit een ramp zijn, voor dieren waar niet uit gefokt word (deze krijgen trouwens ook geen kattenvoer) maakt dit niet zoveel uit.
Maar heeft wel te denken...


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Agnes op 23 Augustus 2008, 22:51:39
ja prettige je bedoel minder moeite hoeven,
toen om je dier natuurlijk eten te bezorgen

http://www.barfplaats.nl/forum/index.php

is wat werk voor je dier
maar dan heb je wel iets goeds

Dat is echt dom Agnes je weet hoeveel tijd en moeite ik aan de voeding van mijn dieren besteed als ik daarbij zoals ik dat zie kattenvoer als aanvulling gebruik betekend dat niet dat ik minder moeite doe dan jij, of de makkelijkste oplossing zoek.


als je veel afwissel met hun voeding dus groente ,vlees
dan is soms wat kattebrokjes geen probleem
dan doe je toch moeite hun voeding in evenwicht te houden

maar allen brokken  nee dan doe je het niet meer echt voor de dieren
dan meer voor het mensen gemak


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Hansm op 23 Augustus 2008, 22:57:39
ja prettige je bedoel minder moeite hoeven,
toen om je dier natuurlijk eten te bezorgen

http://www.barfplaats.nl/forum/index.php

is wat werk voor je dier
maar dan heb je wel iets goeds

Dat is echt dom Agnes je weet hoeveel tijd en moeite ik aan de voeding van mijn dieren besteed als ik daarbij zoals ik dat zie kattenvoer als aanvulling gebruik betekend dat niet dat ik minder moeite doe dan jij, of de makkelijkste oplossing zoek.


als je veel afwissel met hun voeding dus groente ,vlees
dan is soms wat kattebrokjes geen probleem
dan doe je toch moeite hun voeding in evenwicht te houden

maar allen brokken  nee dan doe je het niet meer echt voor de dieren
dan meer voor het mensen gemak

Vraag me echt af of je het nu over mij hebt, er staat toch overal bij als AANVULLING :-[


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: Agnes op 23 Augustus 2008, 23:01:56
heb het hellemaal niet over jouw qsergh
praat hier algemeen jij voeld je denk ik aangesproken ik niet


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: kurtlippens op 23 Augustus 2008, 23:17:11
Duurdere betere merken gebeurd dat denk ik niet omdat je er voor betaald dat ze een goed product kunnen maken.
Dit is een groot misverstand, mensen die exotische zoogdieren houden weten dit maar al te goed.
Wil je een wasbeer met een doffe vacht geef hem Eukanuba en 3 maanden later is het zover...het bewijs dat een voer niet optimaal is, terwijl een wasbeer toch ook een hondachtige is, alleen zal je het bij een hond niet zo duidelijk opmerken.
De grootste hap uit het budjet van Eukanuba word gespendeerd aan promotie en de lay-out van de verpakkingen, hier worden  jaarlijks miljoenen aan uitgegeven, door de multinational die deze fabriceert uit de restprodukten .
Bento van fabricant Versele Laga kost ongeveer de helft van Eukanuba, deze voeding garandeerd een glanzende pels bij de wasbeer, het voer is dus beter, de verpakking simpel...in de zoo maken ze het voer voor de wasberen zelf.
Eukanuba is in de VS het "straatkattenvoer" dit word voor Europa gefabriceerd in Groot Brittanie, de samenstelling is echter identiek.
Laat je niet altijd verleiden door reclamecampagnes zou ik zeggen, ook niet door de dure Hill's die vaak al in de wachtzaal van de DA mensen ertoe aanzet dit te geven , terwijl het niet beter is dan alternatieve (goedkopere) merken, logisch ook dat DA deze dan aanprijzen.
De wasmachinefabricant zal ook wel betaald worden om een bepaalds merk waspoeder aan te prijzen  ;)


Titel: Re: Landschildpadden en kattenbrokken
Bericht door: gorterlies op 24 Augustus 2008, 06:37:14
Agnes, ik vind jouw veronderstelling dat mensen die kattebrok voeren, geen moeite en tijd er voor over willen hebben om ze goed voer te geven, wat kort door de bocht. Je kan hele voeranalysen lezen op het andere forum, door Job geschreven en hij weet ook wel waar hij het over heeft.
Verder kan men ook nog gelantine voer maken en daar van alles in doen. Maar als men meerdere grote water/moeras schildpadden heeft dan is het inderdaad "makkelijker" om een goed merk kattevoer te gebruiken. En dat heeft nou niets met gemakzuchtig of geen moeite ervoor te moeten doen, te maken. Ik heb o.a. 5 grote Cyclemmyssen en als ik daarvoor drie keer in de week slakken en regenwormen moet gaan zoeken om ze zat te krijgen, is dat een onbegonnen zaak. Zelf geef ik vaak geweekte droge brokjes senior (minder zouten) en maak vaak gelantine voer.En dat is veel werk.