Schildpaddenforum.net

TERRAPENE SPP => Voorwoord Terrapene spp. (stamboek) => Topic gestart door: Hansm op 3 April 2008, 22:08:10Titel: Welkom op discussieforum voor stamboek Terrapene spp.
Bericht door: Hansm op 3 April 2008, 22:08:10
Voor we verder praten over het stamboek Terrapene wil ik hierbij eerst een korte introductie over deze prachtige schildpadden geven. Terrapenes, ofwel de Amerikaanse doosschildpadden, komen voor in Noord-Amerika en Mexico. De naam doosschildpad wordt gebruikt omdat de dieren zich bij gevaar volledig in hun schild kunnen terugtrekken middels een scharnierend plastron.

Zoals bij wel meer reptielen het geval is, is er ook bij de Terrapenes een discussie gaande over de indeling in soorten en ondersoorten. Binnen het stamboek wordt het geslacht Terrapene op dit moment onderverdeeld in 6 soorten (Terrapene carolina, Terrapene coahuila, Terrapene mexicana, Terrapene nelsoni, Terrapene ornata en Terrapene yucatana) die als volgt in ondersoorten worden verdeeld (volgens J. Iverson):

Terrapene carolina (de oostelijke doosschildpad)
Terrapene c. bauri
Terrapene c. carolina
Terrapene c. major
Terrapene c. triunguis

Terrapene coahuila (Coahuila doosschildpad)
Terrapene coahuila

Terrapene mexicana (Mexicaanse doosschildpad)
Terrapene mexicana

Terrapene nelsoni (Gespikkelde doosschildpad)
Terrapene n. klauberi
Terrapene n. nelsoni

Terrapene ornata (Westelijke doosschildpad)
Terrapene o. luteola
Terrapene o. ornata

Terrapene yucatana (Yucataanse doosschildpad)
Terrapene yucatana

De dieren komen voor in beboste terreinen, weiden en moerassige graslanden (Terrapene carolina), of prairies (Terrapene ornata). Het zijn omnivoren, wat betekend dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel gegeten wordt. Meer over de voeding en over de verzorging in het algemeen kun je vinden op de overige stickies. Overigens wil ik hierbij wel benadrukken dat de informatie die hierbij gegeven wordt gebaseerd is op onze eigen ervaringen en daarmee ook niet als de enige methode gezien moet worden, maar als één van de methoden om succesvol Terrapenen te houden. Verder wil ik nog noemen dat de beschreven verzorgingsadviezen los staan van het stamboekbeleid.

Internet is tegenwoordig één van de belangrijkste informatiebronnen, temeer daar het vrijwel voor iedereen toegankelijk is. Middels dit forum hopen we daarom Terrapene houders, zowel beginnend als gevorderd, te kunnen informeren en stimuleren om ideeën uit te wisselen. Terrapenes staat te boek als moeilijk te houden schildpadden en juist daarom is het belangrijk om van elkaar te leren. Alle ervaringen, zowel positieve als negatieve, zijn daarbij nuttig, dus laat wat van je horen…

Namens het Europese stamboek Terrapene,

Hans Meijer