Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden : ziekte en gezondheid => Topic gestart door: Liene op 6 April 2020, 17:12:37Titel: Wat zou dit kunnen zijn?
Bericht door: Liene op 6 April 2020, 17:12:37
Hi allemaal,

Toen ik mijn schildpadjes ging verzorgen zag ik dat er 1 een dikke cloaca had en aan het persen was, maar er kwam niets uit.
Vond het wel wat vreemd want normaal hebben ze nooit moeite met ontlasten. Dus een tijdje geobserveerd, maar het lukte haar niet om het kwijt te raken.
Ik heb haar vervolgens opgetild en goed bekeken en zag dat er iets wits voor de opening zat wat vrij groot leek, schrok me rot!
Heb haar gelijk 15 minuten in een lauwwarm badje gezet, maar het lukte nog niet.
Vervolgens heb ik haar voorzichtig ingesmeerd met olijf olie en op papier onder de warmte lamp gezet, maar helaas nog niets.
Na een tijd haar weer in een warm water badje gezet.....en ineens was ze het kwijt! (dgre) en even later kwam er ook nog een flink stuk normale ontlasting uit, pfff wat een opluchting was dat!
De betreffende schildpad wordt in September 4 jaar, ze zitten hier op een dieet van verschillende onkruiden met af en toe een blad biologische andijvie, witlof en paksoi en worden gehouden op leemzand van ongeveer 10 cm dik.
Ze eet en drinkt als gewoonlijk en is normaal actief.

Maar nu mijn vraag, is er iemand die enig idee heeft wat dit zou kunnen zijn, is ongeveer een kleine cm?

(https://i.imgur.com/IbExNhA.jpg)

Alle advies is welkom!
Bedankt alvast.


Titel: Re: Wat zou dit kunnen zijn?
Bericht door: Rikke op 6 April 2020, 18:20:16
Het lijkt wel op een niersteen ofzo, maar ik zou de reptielenarts ervoor raadplegen want ik ben geen dokter natuurlijk. Om welke soort schildpad gaat het?


Titel: Re: Wat zou dit kunnen zijn?
Bericht door: Liene op 6 April 2020, 18:26:52
Bedankt voor je reactie!

Het gaat om een kleinmanni.
Ik heb Marja Kik al een mail gestuurd met foto.


Titel: Re: Wat zou dit kunnen zijn?
Bericht door: Rikke op 7 April 2020, 10:53:31
Graag gedaan!

Een kleinmanni is een soort die in aride gebieden voorkomt, dus ik neem aan dat je die erg droog houdt?
Ik heb de soort zelf niet uiteraard (wel mijn droom-soort) maar ik lees hier en daar wel eens dat, omdat ze in aride gebieden voorkomen, mensen ze ook wel eens te droog houden. In een filmpje van Kamp Kenan, waar Kenan langsging bij Chris Leone (Garden State Tortoise), zag ik dat Chris zijn kleinmanni's houdt in een binnenverblijf met 60% luchtvochtigheid (wat niet bepaald extreem laag is). Onder de planten in hun binnenverblijf bedraagt de vochtigheidsgraad zelfs rond de 75%, werd er gezegd. Als je "great indoor tortoises & turtles" intikt op youtube kom je er normaal wel op  xwcds

Ik weet uiteraard niet of mogelijk te droog houden de oorzaak is, maar ik weet wel dat microklimaten zeer belangrijk zijn in gevangenschap en met name voor testudo's.


Titel: Re: Wat zou dit kunnen zijn?
Bericht door: Liene op 7 April 2020, 17:19:19
Hi,

Dank je voor alle info!
Voordat ik begon aan deze soort heb ik me eerst heel goed ingelezen en heb tips gekregen van meerdere mensen die deze soort ook hebben.
Dus ik hou inderdaad de luchtvochtigheid ook redelijk hoog door sproeien en het bevochtigen van de schuilplaatsen.

Ik heb ondertussen ook reactie van de RA die aangeeft dat het bijna zeker een urinezuur steen is en dat het niet altijd duidelijk waardoor het komt en waarom het ene dier er wel last van heeft en andere niet.


Titel: Re: Wat zou dit kunnen zijn?
Bericht door: Rikke op 8 April 2020, 10:43:38
Goed om te horen dat ze erachter zijn gekomen wat het is.
En oke dan zitten ze gelukkig dus niet te droog, leek me ook al sterk want kleinmanni-houders weten inderdaad vaak echt wel goed waar ze aan beginnen. 

Veel succes en plezier nog met je (1 van de meest bedreigde) schildpadden.  xwcds


Titel: Re: Wat zou dit kunnen zijn?
Bericht door: Liene op 8 April 2020, 17:02:25
Dank je!