Schildpaddenforum.net

ALGEMEEN FORUM => Hier kunnen beginners of toekomstige liefhebbers terecht => Topic gestart door: tjvkooten op 15 Oktober 2019, 19:26:50



Titel: russische vierteen of griekse landschildpad, welke is makkelijker? +vragen
Bericht door: tjvkooten op 15 Oktober 2019, 19:26:50
ik ben van plan om 1 van deze soorten te gaan houden, ik twijfel alleen welke het wordt.
naar wat ik op internet kan vinden is de verzorging min of meer het zelfde, maar of 1 van de soorten sterker is dan de ander kom ik niet uit.

op dit moment neig ik meer naar de russische vierteen omdat die iets kleiner blijft en omdat (als mijn info klopt) deze niet gechipt hoeven te worden mocht ik over een aantal jaar besluiten te gaan kweken. (kan inmiddels verouderde info zijn.)
aan de andere kant is er over de griek meer info te vinden op internet wat ook wel makkelijk is.

ik heb helaas geen tuin maar zou wel een vierkante meter tuinbak kunnen ombouwen zodat ze zomers overdag naar buiten kunnen voor wat extra zon (beter dan enkel een uvb lamp denk ik), voor het vaste verblijf wil ik een schildpaddentafel maken, waar ik voorlopig maximaal een 68x130cm oppervlak voor heb en zodra het echt nodig is kan ik een plek van 90x180cm vrij maken, en in een noodgeval kan ik nog wat schuiven met meubels om dit 50-60cm te verlengen.


nu de vragen
iets wat ik niet goed kan vinden is wat de maandelijkse kosten voor een volwassen schildpad nu precies zijn, groente kan ik redelijk voordelig aan komen, onkruid weet ik wel wat plekken voor, maar hoeveel ze nu eten weet ik eigenlijk niet, dus wat kost een schildpad per maand?
ik lees dat schildpadden niet teveel fruit mogen, maar hoe zit het met rozenbottels en andere minder zoete vruchten? ik ken een paar plekken met waar veel wilde rozen groeien, dus dat zou goed werken.
kan een verblijf te groot zijn voor jonge schildpadden?


Titel: Re: russische vierteen of griekse landschildpad, welke is makkelijker? +vragen
Bericht door: Turtlebird op 24 Oktober 2019, 17:15:00
Ik heb zelf de Testudo Hermanni Hermanni, varieteit Varoise, de Westelijke Griekse Landschildpad. Deze blijven ook vrij klein. Bij mij zijn ze nu 8,5 jaar en ongeveer 420 gram en 12 cm. Ze leven wel het jaar rond buiten en houden een winterslaap van 5 a 6 maanden, waardoor ze minder snel ontwikkelen.

Moeilijk te zeggen wat de maandelijkse kosten zijn, bij mij in ieder geval heel weinig omdat ik onkruiden in het buitenverblijf heb aangepoot. Ik denk dat ik per jaar misschien 10 euro kwijt ben. Ik koop zo nu en dan een stronk witlof van ongeveer 30 cent. Verder pluk ik alleen maar onkruiden, mocht er te weinig in het verblijf over zijn. Sepia haal ik van het strand en kook dat uit, dus dat is ook gratis. Heucobs koop ik voor een paar euro waar ik jaren mee doe. De stroomkosten van de donkerstraler in het voorjaar en najaar heb ik geen idee van. Dit jaar heb ik voor het eerst moeten ontwormen, kosten 38 euro.

Fruit geef ik bijna nooit, dat kan je beter zoveel mogelijk vermijden.

Ik geloof niet dat een verblijf gauw te groot kan zijn, zeker niet de afmetingen die jij noemt.