Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden algemeen => Topic gestart door: Rikke op 17 Februari 2019, 11:59:24Titel: Gevonden en overgenomen landschildpad
Bericht door: Rikke op 17 Februari 2019, 11:59:24
Beste schildpaddenliefhebbers,

Ongeveer 2 jaar geleden heb ik het in een eerdere topic gehad over twee van mijn 4 landschildpadden (een griekse en een moorse). De griekse hadden we overgenomen van een oude vrouw waar haar (destijds overleden) man jarenlang voor zorgde nadat hij hem op straat had gevonden. De moorse was door een mevrouw in de tuin gevonden, aangegeven bij de gemeente en de gemeente had hem met mijn vader (die bij de gemeente werkt) meegegeven omdat ze niet wisten wat ze ermee moesten. Ik heb die twee landschildpadden al ruim 10 jaar maar dus niet helemaal legaal aangezien er geen bewijs is van legale herkomst.

Ik heb dus 2 jaar geleden naar de dienst CITES een mail gestuurd in verband met die twee landschildpadden die ik zonder papieren heb. Uiteindelijk, na lange tijd geen antwoord meer ontvangen te hebben, heeft de dienst CITES (Elke Malfait) eindelijk een mail teruggestuurd. Ze liet me weten dat je in principe voor een griekse en een moorse landschildpad geen CITES-documenten moet hebben om ze te houden aangezien die enkel voor de handel bestemd zijn, dus op dat vlak ben ik niet in overtreding. Alleen moet altijd de legale herkomst aantoonbaar zijn, wat bij mij niet het geval is. Om dat probleem te verhelpen hadden ze het volgende voorgesteld: Ik moest de twee landschildpadden laten chippen, een huisvestingsdocument invullen en samen met de chipnummers opsturen via mail naar de dienst CITES. Als de huisvesting goed wordt bevonden, zou ik een brief ontvangen waarin staat dat ik de twee landschildpadden mag houden. Ik heb dat vorig jaar in april gedaan, maar ik heb nog altijd geen brief ontvangen. Het lijkt mij sterk dat de huisvesting niet in orde is, aangezien ze een ruim buitenverblijf hebben met een kas, beplantingen (voornamelijk siergrassen) en wat rotsen om zoveel mogelijk hun natuurlijke habitat na te bootsen. Ook hebben ze een ruime drinkbak en enkele tegels waar we hun voedsel opleggen.

Kan ik het beste gewoon afwachten op de brief, of zou ik het beste nog eens contact opnemen met de dienst CITES?

Groetjes RikkeTitel: Re: Gevonden en overgenomen landschildpad
Bericht door: Turtlebird op 17 Februari 2019, 17:13:51
Wat goed dat je dit zo aangepakt hebt !
Goed dat de dieren officieel geregistreerd worden.

Ik zou ze zeker opnieuw benaderen.
April is wel heel erg lang geleden......
Of even bellen en proberen de betreffende persoon te spreken te krijgen.


Titel: Re: Gevonden en overgenomen landschildpad
Bericht door: Rikke op 18 Februari 2019, 13:28:03
Wat goed dat je dit zo aangepakt hebt !
Goed dat de dieren officieel geregistreerd worden.

Ik zou ze zeker opnieuw benaderen.
April is wel heel erg lang geleden......
Of even bellen en proberen de betreffende persoon te spreken te krijgen.

Ondertussen heb ik telefonisch contact opgenomen met de dienst CITES. De persoon aan de telefoon heeft me beloofd dat ze het zal doorgeven aan haar collega (Elke Malfait) en dat ik binnen de komende twee weken zeker een antwoord zal ontvangen.


Titel: Re: Gevonden en overgenomen landschildpad
Bericht door: Rikke op 13 Maart 2019, 10:17:16
Ik heb heel goed nieuws: gisteren (12 maart) heb ik de officiele documenten ontvangen waarin staat dat mijn twee landschildpadden zijn geregistreerd bij de CITES-dienst. Ook staat er in dat ik de officiele eigenaar ben en ik ze dus mag houden zonder commerciele doeleinden zoals verkoop, kweek, enzovoort.  (dgre)


Titel: Re: Gevonden en overgenomen landschildpad
Bericht door: Turtlebird op 13 Maart 2019, 11:05:24
Dat is mooi nieuws, gefeliciteerd !