Schildpaddenforum.net

SOORTGEBONDEN FORA LANDSCHILDPADDEN => Centrochelys (Geochelone) sulcata => Topic gestart door: guzzio op 13 Juli 2017, 22:43:39Titel: warmtelamp(en) via dimmer? + foto's ter verduidelijking
Bericht door: guzzio op 13 Juli 2017, 22:43:39
Hey guys.

Vraagje.

Mijn Sulcata heeft het goed naar zijn zin in het buitenverblijf. 

Er is steeds bijverwarming en onder de warmtelamp is het zo rond de 30 graden.  De lamp gaat via een temperatuur sensor en eens boven de 31 graden onder de lamp, floept die uit.  Tocht wordt buiten gehouden middels een plastiek flapje ...

Vraagje.  Kan dit vervelend zijn voor ze?  De lamp floept aan en dit voor een vijftal minuten.  Dan floept ze ongeveer 2 minuten uit om dan weer aan te floepen.  Ik heb niet de indruk dat de Sulcata het vervelend of erg vindt.  En eens hij lekker opgewarmd is, dan gaat hij er vandoor als een speer om de ganse (afgebakende) tuin te verkennen.  Pas als hij wat frisser wordt, dan keert hij terug naar zijn hok om wat op te warmen en te eten. 

Nu vraag ik me af of er een systeem bestaat om via een dimmer te werken.  Dus van zodra dat het zo rond de 30 graden wordt onder de lamp, dat deze wat zachter gaat branden ... en dan weer feller als de temperatuur zakt ... Hoor het graag.

(http://i7.photobucket.com/albums/y270/Guzzio/IMG_0744_zpsvc8lgjfa.jpg) (http://s7.photobucket.com/user/Guzzio/media/IMG_0744_zpsvc8lgjfa.jpg.html)


(http://i7.photobucket.com/albums/y270/Guzzio/IMG_0746_zpsxw4ey1du.jpg) (http://s7.photobucket.com/user/Guzzio/media/IMG_0746_zpsxw4ey1du.jpg.html)


(http://i7.photobucket.com/albums/y270/Guzzio/IMG_0747_zpspxdeilyb.jpg) (http://s7.photobucket.com/user/Guzzio/media/IMG_0747_zpspxdeilyb.jpg.html)


Titel: Re: warmtelamp(en) via dimmer? + foto's ter verduidelijking
Bericht door: Koenb op 14 Juli 2017, 18:03:24

Gebruik je een donkerstraler? Kan mij voorstellen als er constant licht aan en uit gaat het wel vervelend begint te worden.

Waarom springt de lamp uit boven de 31 graden? En waar is die temperatuur gemeten? Sulcata kan het best wel wat warmer verdragen hoor.

Voor zover ik weet heeft een warmtelamp een ohsme weerstand dus kan ze aangesloten worden op een dimmer. Je moet wel zien dat de dimmer het vermogen van de lamp aankan maar ik zou u een donkerstraler aankopen en een goede thermostaat

Grts


Titel: Re: warmtelamp(en) via dimmer? + foto's ter verduidelijking
Bericht door: guzzio op 20 Juli 2017, 07:06:41
Thanks Koen.  Voorlopig werk ik met een gewone Habistat Thermostaat.  Maar een nieuwe met dimfunctie is onderweg.  Benieuwd!   xwcds