Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Nakweek landschildpadden => Topic gestart door: nathalie op 28 April 2016, 09:09:31Titel: Broedmachine
Bericht door: nathalie op 28 April 2016, 09:09:31
Omdat ik elk jaar ongeveer 15 tot 20 eieren van mijn THB schildpadden heb, maar er zelden 1 uitkomt begin ik langzamerhand wel een beetje hopeloos te worden. Diverse mensen gevraagd, wat doe ik nu fout? Wellicht ligt het aan mijn broed machine.
Weten jullie misschien of dit een goede is?
http://www.marktpl..nl/a/dieren-en-toebehoren/reptielen-en-amfibieen-toebehoren/m1044168746-broedstoof-met-thermostaat-en-warmtekabel.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr
Ik hoor het graag!


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: Skip op 28 April 2016, 12:44:02
Over de broedmachine die je hebt gevonden op marktpl. durf ik niets te zeggen maar wat voor broedmachine heb je nu? En misschien kun je ons vertellen wat je precies doet met de eieren? Op welke temperatuur broed je ze uit? Luchtvochtigheid, substraat etc. Wellicht kan iemand je wat tips geven!


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: Tim op 28 April 2016, 13:40:11
Persoonlijk ben ik niet zo te vinden voor de aangeboden broedstoof.
Vooraleerst is het een glazen bak (wat niet zo goed isoleert). Door zonlicht kan de broedstoof heel snel opwarmen. Anderzijds moet je ook heel wat "stoken" om de bak op temperatuur te houden. Als het dan nog werkt met een warmtekabel, die zich zo te zien onderaan de broedstoof bevindt, dan gaan de eieren bovenaan een andere temperatuur hebben dan onderaan. Er wordt ook nergens gesproken over luchtcirculatie.

Neen, ik ben er niet voor te vinden  'ยง!Tim


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: Wilma op 28 April 2016, 13:56:49
Waar moet je op letten als je een broedmachine aanschaft? Welke bevelen jullie aan?


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: markooij op 28 April 2016, 14:13:11
Zoomed reptibator kan ik aanbevelen.
Pulse thermostaat en zeer nauwkeurig in temperatuur eenmaal ingesteld.


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: Wilma op 28 April 2016, 15:04:01
dank je wel!


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: nathalie op 28 April 2016, 15:34:34
Dank voor alle adviezen. Nu heb ik zelf Herp Nursery II
Daarmee wil het dus niet lukken. Dat kan natuurlijk ook aan mijn mannen en/of aan de machine liggen.
Er komen elk jaar 1 of 2 eieren uit, maar meer niet.
Ik zie dat de schildpadden de eieren leggen. Dan haal ik ze er heel voorzichtig uit, ik draai ze niet en ik leg ze voorzichtig in de plastic kaas doosjes met vochtige vermucculiet. (weet niet hoe je het schrijft)
De vermuculiet maak ik eerst helemaal vochtig, in een vergiet met lauw water, dan knijp ik het uit.
De broedstoof laat ik al een aantal dagen van te voren aan staan op 30/31 graden en er staat een bakje water in, en ik maak dat witte plastic onder ding nat. De vochtigheid probeer ik rond de 78 te houden.
Het water loopt wel een beetje uit de broedkast, ik leg er een handdoek voor, maar ook dat had een ander bij wie ik info heb gevraagd.
Om de paar dagen doe ik de kast open voor schone lucht, en ik kijk of de eieren verkleuren. Dat is meestal wel zo. Ze worden veel witter. Als de eieren die wel uitkomen (vorig jaar 2!) uitgekomen zijn wacht ik nog een aantal weken. Dan breek ik de overige eieren en is de inhoud donkere slijm. Ik heb van iemand begrepen dat het dan afgestorven is. Helemaal hopeloos! Wellicht hebben jullie nu nog tips?


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: Skip op 28 April 2016, 18:21:42
Ik heb zelf geen ervaring met deze soort, dus daar durf ik niets over te zeggen. Zelf gebruik ik een Jaeger broedstoof. Voor Testudo kleinmanni. Bevalt me erg goed. Vorige week mijn eerste nakweekjes mogen verwelkomen. De eieren liggen bij mij op droog zand in krekelbakjes (zonder deksel). In de broedstoof staat een bakje met water waardoor de luchtvochtigheid op ca. 75% uitkomt. Ik hoop dat je een reactie krijgt van iemand die ervaring heeft met jouw soort. Kan me voorstellen dat het je enorm frustreert!


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: markooij op 28 April 2016, 20:14:32
Je manier van incubatie zou in theorie goed moeten zijn.
Je broedstoof stel je af op 30-31 graden is dat op het display of bij de eieren de geldende temperatuur?


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: nathalie op 28 April 2016, 20:48:24
Nee dat is de temperatuur die mijn thermometer in de kast aangeeft.
Er is wel een duidelijk verschil tussen onder en boven, dat kan al gauw 1 graad schelen, terwijl de broedkast toch maar klein is.
Ik vind het wel heel moeilijk om de vochtigheid zo te houden. Het gaat heel snel achteruit. Hoe vaak moet ik op het vermiculiet sprayen?


Titel: Re: Broedmachine
Bericht door: NicWill op 28 April 2016, 22:02:38

Eens de eieren in het vermiculliet liggen hoeft er normaal gezien niet meer gesproeid te worden !Een bakje met water onderin de broedstoof kan helpen om de hygro. constant te houden.