Schildpaddenforum.net

INFO/LITERATUUR/BOEKEN/ARTIKELS => TURTLENEWS => Topic gestart door: kurtlippens op 22 November 2012, 18:40:51



Titel: Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: kurtlippens op 22 November 2012, 18:40:51
Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad

(http://1.nieuwsbladcdn.be/Assets/Images_Upload/2012/11/22/b18f4008-34a4-11e2-b04c-f822e6d412f3_web.jpg.h380.jpg.568.jpg)

‘Lonesome George' overleed in juni.

Er leven nog reuzenschildpadden van de soort ‘chelonoidis abingdoni' op de Galapagoseilanden. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gevoerd door de Amerikaanse universiteit van Yale en het Natuurpark van de Galapagoseilanden (DPNG). Na de dood van ‘Lonesome George' in juni dacht men dat de soort volledig was uitgestorven, maar dat blijkt niet waar te zijn.



Tijdens het onderzoek werden op het eiland Isabela zeventien dieren geïdentificeerd die dezelfde genen hebben als George. Het gaat om negen vrouwtjes, drie mannetjes en vijf jonge dieren.

Volgens experts leven de reuzenschildpadden sinds de achttiende eeuw op het eiland Isabela. De schildpadden werden door piraten meegenomen op zee en dienden als voedsel. Als ze een overschot aan eten hadden, gooiden de piraten soms levende dieren overboord. In totaal zouden zeevaarders zo'n 300.000 schildpadden hebben opgegeten.

‘De ontdekking van de schildpadden is een eerste stap naar de heropleving van de soort', luidt het bij DPNG. ‘De dieren zullen in gevangenschap worden gehouden en deel uitmaken van een voortplantingsprogramma.'

‘Lonesome George' stierf in juni 2012 een natuurlijke dood. Hij werd ruim 100 jaar. Hij wordt beschouwd als een symbool van de bescherming van het ecosysteem van de Galapagoseilanden en werd in juli benoemd tot nationaal erfgoed.

Bron, nieuwsblad.be (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121122_00377692)


Titel: Re:Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: KevinVH op 22 November 2012, 19:41:42
Leuk!!!!


Titel: Re:Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: Liquid op 22 November 2012, 23:08:21
is mijn foto weer niet actueel, jammer.

(http://www.mega-tex.nl/turtles/galapagos/Pb130643.jpg)
Maar goed om te horen dat er een soortgelijke zijn. Voor George komt deze melding dan weer een beetje te laat.



Titel: Re:Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: kurtlippens op 23 November 2012, 20:33:06
Was Lonesome George een soort melkkoe dat men dit nu pas of nu net ontdekt ? Zal wel niet....?


Titel: Re:Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: Liquid op 23 November 2012, 21:16:43
Was Lonesome George een soort melkkoe dat men dit nu pas of nu net ontdekt ? Zal wel niet....?


Zou kunnen maar ik verwacht het niet. De eilanden zijn groot en Isabela is daarvan de grootste (4588 km²) onherbergzaam, etc. etc.

http://goo.gl/maps/wv8sY (http://goo.gl/maps/wv8sY)


Titel: Re:Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: NicWill op 23 November 2012, 22:11:33
Was Lonesome George een soort melkkoe dat men dit nu pas of nu net ontdekt ? Zal wel niet....?


Nee,dat niet,maar wèl de àllerlaatste 100% "raszuiver" ! Nu hebben ze na uitvoerig DNA onderzoek een 17-tal hybriden gevonden met overwegend abingdoni-DNA waarmee ze willen "terugkruisen" om weer zo dicht mogelijk bij het "origineel" te komen...kan jaaaaren duren !


Titel: Re:Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: kurtlippens op 25 November 2012, 17:23:18
Nog meer nieuws van ginds:

Uitgestorven schildpad duikt weer op.

Geschreven door Caroline Kraaijvanger

(http://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2012/01/schildpad.jpg)
 
Een verrassing op de Galapagoseilanden. Alles wijst erop dat een uitgestorven schildpad hier na 150 jaar weer is opgedoken.
 
Het gaat om de schildpad Chelonoidis elephantopus. Het dier is volgens de boeken al 150 jaar uitgestorven. Maar de schildpad heeft een verrassing voor ons in petto. Hij is wellicht nog springlevend!
 
Analyse
Tenminste, daar wijzen genetische analyses op. Wetenschappers van de Yale University bestudeerden meer dan 1600 landschildpadden die op de hellingen van een oude vulkaan wonen. De onderzoekers namen bloed af en vergeleken het genetische materiaal van deze schildpadden met dat van andere (waaronder uitgestorven) soorten.

Over de schildpad
De C. elephantopus leefde altijd op het eilandje Floreana. Walvisvaarders zorgden ervoor dat de soort hier uiteindelijk verdween. De kruisingen zijn nu aangetroffen op het eilandje Isabela. Het is niet waarschijnlijk dat de schildpadden op eigen kracht op Isabela arriveerden. Het is waarschijnlijker dat ze vanaf Floreana werden verscheept en op de stranden van Isabela werden gezet of overboord werden gegooid en zo op Isabela arriveerden.
 
Ouders
En dat leverde een grote verrassing op. Het genetisch materiaal van 84 landschildpadden wees er namelijk op dat één van hun ouders een C. elephantopus was. De onderzoekers beschrijven hun bijzondere ontdekking in het blad Current Biology. De jongen (zie ook hierboven) in kwestie zijn een kruising tussen de C. elephantopus en de Chelonoidis becki.

Jong
Dat bewijst natuurlijk in eerste instantie nog niet dat de C. elephantopus nog leeft. Mogelijk zijn de ouders van deze jongen immers allang dood. Toch hebben wetenschappers wel goede hoop dat de C. elephantopus nog in leven is. In dertig gevallen bleek de gevonden kruising namelijk nog geen vijftien jaar oud te zijn. C. elephantopus moet dus de afgelopen vijftien jaar nog gepaard hebben met een andere schildpad. En aangezien de C. elephantopus gemakkelijk honderd jaar oud kan worden, is de kans groot dat de vader of moeder nog in leven is. Zeker omdat de genetische analyse erop wijst dat niet één, maar zeker 38 uitgestorven gewaande C. elephantopus relatief recent nog jongen op de wereld hebben gezet.
 
Waar de C. elephantopus zich ophouden, is nog een raadsel. “Als we deze individuen kunnen vinden kunnen we ze terugbrengen naar hun eiland van oorsprong,” vertelt onderzoeker Gisella Caccone. Maar zelfs als wetenschappers de meer dan dertig schildpadden niet kunnen vinden, is dat nog geen wereldramp. Als er niet voldoende schildpadden worden teruggevonden, kan zorgvuldig met de kruisingen fokken er mogelijk voor zorgen dat er alsnog een ‘pure’ C. elephantopus ontstaat. De onderzoekers gaan zich hoe dan ook ongetwijfeld inzetten voor het behoud van deze ‘uitgestorven’ soort.

Bron; scientias.nl (http://www.scientias.nl/uitgestorven-schildpad-duikt-weer-op/53389)


Titel: Re:Lonesome George' was toch niet de laatste reuzenschildpad
Bericht door: Norma op 28 November 2012, 21:34:25
(https://lh4.googleusercontent.com/-fJNF5LC2w2k/ULZzqstrLjI/AAAAAAAAA-U/0nY77FEG7Vg/s400/herptoons2-1001-600.jpg)