Titel: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Otto op 19 November 2010, 19:21:09 Hallo,
Heb na lang zoeken eindelijk een DA gevonden die verstand heeft van schildpadden en een mest onderzoek kon uitvoeren. Er zaten dus idd parasieten in de ontlasting en heb hiervoor een ontwormingskuur gekregen. In een spuitje wat je zo in de bek van de schildpad kon doen. Op zich gaat het bekje zeker open maar zodra ik het spul er in spuit gaat hij snel dicht en doet hij daarvoor nog even zijn tong naar buiten waardoor alles er met de zelfde gang weer uit komt!! (erg uitgekookt xwcds) Heb het al op zijn eten gedaan maar denk maar niet dat ie gaat eten. Zelfs niet na 3 dagen geen eten gehad te hebben. Hebben jullie tips voor mij?? De assistent van de DA had het over gehakt of pindakaas van te voren geven zodat het beter in zijn bekje blijft plakken?? Kan dit?? Hoop dat jullie kunnen helpen... Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: fred gaal op 19 November 2010, 19:23:44 Ik doe het door fruit, het beste is Manderijn/Sinasappel werkt hier altijd zelfs bij de kleintjes.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: wim 2 op 19 November 2010, 21:19:45 Ik stamp de tabletjes fijn en rol deze door geweekte hondenbrok en dit werkt hier prima.
Dit is ook de enige x dat mijn Grieken hondenbrok krijgen! Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Kenneth op 20 November 2010, 08:33:26 Hallo, Heb na lang zoeken eindelijk een DA gevonden die verstand heeft van schildpadden en een mest onderzoek kon uitvoeren. Er zaten dus idd parasieten in de ontlasting en heb hiervoor een ontwormingskuur gekregen. In een spuitje wat je zo in de bek van de schildpad kon doen. Op zich gaat het bekje zeker open maar zodra ik het spul er in spuit gaat hij snel dicht en doet hij daarvoor nog even zijn tong naar buiten waardoor alles er met de zelfde gang weer uit komt!! (erg uitgekookt xwcds) Heb het al op zijn eten gedaan maar denk maar niet dat ie gaat eten. Zelfs niet na 3 dagen geen eten gehad te hebben. Hebben jullie tips voor mij?? De assistent van de DA had het over gehakt of pindakaas van te voren geven zodat het beter in zijn bekje blijft plakken?? Kan dit?? Hoop dat jullie kunnen helpen... Je zegt dat je het met een spuitje in de bek moet spuiten. Ik neem daarom aan dat je de vloeibare variant hebt... Fijnstampen heeft dan niet zo veel zin. Wat je mogelijk "fout" doet: Je doet het spuitje niet diep genoeg in de bek.. Dan sluiten ze inderdaad hun keel af en spugen het terug. Tip: Spuitje (met beleid!!) verder achterin de keel drukken.. voorzichtig maar vloeiend het spuitje leegdrukken.. op die manier spuit je het al direct in de slokdarm. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: markooij op 20 November 2010, 08:58:44 Citaat Tip: Spuitje (met beleid!!) verder achterin de keel drukken.. voorzichtig maar vloeiend het spuitje leegdrukken.. op die manier spuit je het al direct in de slokdarm. Je kan zo fout zitten en in de longen een deel terecht laten komen.Hoe groot is het diertje? Veelal bij kleine dieren is dwang toediening een ramp voor eigenaar en dier. Zolang diertje nog eet zou ik het zelfstandig laten opeten. in of over een stukje fruit werkt prima inderdaad ! Zeker als het een aantrekkelijke kleur heeft knappe schildpad die een stukje aardbei/mandarijn e.d. laat staan. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Kenneth op 20 November 2010, 14:56:51 Goede aanvulling Martijn...
Uiteraard behoeft het geen uitleg dat je moet voorkomen dat je het ontwormingsmiddel in de longen spuit. Ik ging er vanuit dat de TS dit zelf wel snapte xwcds. Vandaar ook dat ik expliciet vermelde dat hij dit voorzichtig en met beleid in de slokdarm moest spuiten.. niet in de luchtwegen nhjuk . De tip om het over het voer te doen is geen optie, de TS geeft letterlijk aan dat het diertje niet wil eten als de medicatie eraan is toegevoegd. Citaat Heb het al op zijn eten gedaan maar denk maar niet dat ie gaat eten. Zelfs niet na 3 dagen geen eten gehad te hebben. Indien hij er al 1 toediening op heeft zitten, verdiend het in mijn optiek niet de voorkeur om af te wachten tot het diertje dit weer eens zelfstandig op gaat nemen. Ontwormingsmedicatie is een kuur, die enkele opvolgende dagen moet worden gegeven.. Enkele dagen ertussen waarop het diertje de medicatie weigert toe te nemen zou een negatief effect op de werking kunnen hebben... Tenminste.. in mijn simpele beleving. @ topicstarter: Er staan op dit forum enkele goeie tips (incl foto's) hoe het makkelijkst te ontwormen. Een veelgebruikte methode is het diertje voorzichtig maar resoluut en stevig net achter de kaakjes vast te pakken (ook hier; oefening baart kunst). Vervolgens laat je het diertje (opnieuw.. met beleid) hangen aan jouw greep. Hierdoor ontspannen de kaakjes en kun je het spuitje makkelijk in het bekje krijgen. Het is dus zaak om het spuitje tot in de slokdarm te krijgen, om terugspugen te voorkomen. Dit kan met het spuitje zelf, of op een manier die op dit forum ook beschreven is. Men neme een heel klein rubberen slangetje, dat net over de opening van de spuit heen kan. Ipv een naald heb je dan een relatief zacht, flexibele slangetje eraan.. Dit slangetje kun je dan ook tot in de slokdarm laten gaan en dan het spuitje leeg drukken. Een knopsonde tot in de maag is ook mogelijk, maar niet aan te bevelen indien je hier geen ervaring mee hebt. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: kurtlippens op 20 November 2010, 15:03:32 (http://i181.photobucket.com/albums/x87/kurtlippens/DSCN8506.jpg)
Ik doe het als volgt .... Je zet ze op hun achterpoten loodrecht op een tafel of hou de achterpoten in de hand ingedrukt. Je trekt de twee buitenste voorpoten naar opzij zodat de kop zichtbaar is (maar meestal volgt die vanzelf als je de achterpoten ingedrukt houdt). Je neemt de kop en trekt die naar buiten. Lukt het zo niet gebruik ik als hulpmiddel een tandartsenhaakje waar ik mee achter het hoornachtige gedeelte van de bek haak en trek de kop zo naar buiten. Met dit haakje kan je ook de bek openen, maar is meestal niet nodig. Want eens je een opening in de bek hebt ga je met je sonde ertussen en tot helemaal achteraan in de keel en spuit de benodigde hoeveelheid medicatie in. Eenmaal de kop beet kan je het dier laten hangen van de tafel af. Heb je geen sonde kan je het op deze primitieve manier proberen, met een stukje darm voor een luchtpompje : (http://i181.photobucket.com/albums/x87/kurtlippens/prive/DSCN2702.jpg) (http://i181.photobucket.com/albums/x87/kurtlippens/prive/DSCN2697-1.jpg) Het is zaak ze dan vastberaden net achter de kaken beet te pakken en enige druk uit te oefenen op de kaakgewrichten. De reden dat het toedoenen van medicatie of dwangvoederen vaak niet lukt, omdat de meesten schrik hebben het dier te beschadigen, eens je de kop beet hebt moet je vrij veel kracht zetten om terug intrekken te voorkomen, doe je best dus door de nek tussen duim en wijsvinger net achter het kaakgewricht beet te pakken. Maak dan wel geen draaiende bewegingen ! Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: markooij op 20 November 2010, 19:11:22 Als het gaat om diertje op de foto wordt het vrij lastig denk ik om dwang toediening toe te passen.
Toebrengen van schade en zeker stress is groot bij zo'n klein diertje Dieren die hier zo klein zijn en ontwormt moeten worden heb ik apart gezet in een bami bakje. Vruchtje met panacur en met rust laten. Verder geen eten gegeven. Eerst wat "uithongeren" als diertje nog eet doet vaak toch wonderen. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dadieter op 10 December 2010, 11:40:37 Je kan hem ook gewoon laten ontwormen door een inspuiting, dan ben je zeker dat hij de noodzakelijke dosis binnen heeft.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: trixer op 10 December 2010, 12:48:58 Ik ben nu sinds 6 weken ook bezig met het ontwormen en flagyl toedienen aan mijn grieken.
Maar het makkelijkste is echt om het met een knopsonde te doen. Het klinkt en lijkt heel moeilijk (zo dacht ik in het begin) maar uiteindelijk is het heel makkelijk. En je bent bang dat je je schildpad pijn doet of dat het zielig is dat hij aan zijn nekkie hangt te bungelen. Maar het zal je verbazen hoe sterk en stevig die beessies zijn. Ik heb toen van de DA een paar spuiten en zo'n knopsonde gehad. En idd het is even oefenen om het kopje te pakken te krijgen, maar dat lukt op een gegeven moment wel. En als je het kopje beet hebt goed beet houden wat ze zijn wel sterk maar hebben geen uithoudingsvermogen. Dus als je het kopje beet hebt zullen ze ongeveer een halve minuut hun kop in proberen te trekken maar daarna geven ze wel op. Als je er nou echt niet uitkomt moet je de DA vragen om je te helpen. Ik weet niet welke DA je bent geweest maar ik ga er naar 1 in Oostvoorne en die heeft de eerste keer even geholpen. En anders, ik weet niet waar je woont maar misschien kan je iemand van het forum die bij je in de buurt woont vragen om hulp. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: remikiso op 10 December 2010, 17:25:00 Je kan hem ook gewoon laten ontwormen door een inspuiting, dan ben je zeker dat hij de noodzakelijke dosis binnen heeft. Is dat dan een eenmalige inspuiting? Moet je dan ook na twee weken nog de ontlasting laten controleren? En met welk middel wordt het dier dan ingespoten? Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dadieter op 10 December 2010, 18:12:21 Ik gebruik levamisole, twee keer met een interval van 2-3 weken.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: remikiso op 10 December 2010, 18:16:44 Ik gebruik levamisole, twee keer met een interval van 2-3 weken. Dank je wel! Is het dan ook nog de bedoeling dat men na die twee keer nog de ontlasting laat controleren of ga je er dan van uit dat de wormen weg zijn? Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dadieter op 11 December 2010, 12:29:19 best controleren, maar in 80 percent van de gevallen zijn ze weg.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: remikiso op 11 December 2010, 15:12:32 Dan weet ik wat ik de volgende keer ga doen met een ontwormingskuur.
Dank je wel Dieter. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Hansm op 11 December 2010, 15:26:44 Ik gebruik levamisole, twee keer met een interval van 2-3 weken. Is dit een veilige manier voor een schildpad, is dat speciaal voor schildpadden en zonder risico ? ik ken deze methode niet, nieuw ? Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: kurtlippens op 11 December 2010, 18:37:40 Voor een dierenarts inderdaad handig als de patiënt niet meewil . xwcds
Zelf zou ik er niet toe bereid zijn een schildpad tot 2x toe de baan op te nemen naar de RA enkel en alleen voor een wormbesmetting . Als het enigzins kan laat ik ze liever in hun vertrouwde omgeving, werk dus met meststaaltjes, de dieren zelf blijven thuis. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Kenneth op 11 December 2010, 18:42:33 Ik gebruik levamisole, twee keer met een interval van 2-3 weken. Is dit een veilige manier voor een schildpad, is dat speciaal voor schildpadden en zonder risico ? ik ken deze methode niet, nieuw ? Goeie vraag. Ook de RA die ik onlangs raadpleegde (Maas uit Waalwijk) noemde Levamisole als goede vervanger voor Panacur (ivm de resistentie die sommige stammen lintwormen hebben opgebouwd mbt laatstgenoemd middel). Ben benieuwd naar het (gedetaileerde) antwoord van Dadieter op jouw vraag. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: marion op 11 December 2010, 19:48:50 Misschien kun je levamisole ook zelf spuiten.
In waalwijk leren ze je spuiten zodat de dieren niet elke dag mee hoeven, want dat zou geen doen zijn. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dadieter op 13 December 2010, 11:50:11 Levamisole is veilig zolang je laag genoeg doseert zeker de eerste keer, zodat niet alle wormen in een keer afgdreven worden. Je zou in principe zelf kunnen inspuiten, is inderdaad gewoon een intramusculaire injectie, alleen is dit in België niet toegestaand dat partikculieren dat bij hun eigen dier doen.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Kenneth op 13 December 2010, 15:47:19 Levamisole is veilig zolang je laag genoeg doseert zeker de eerste keer, zodat niet alle wormen in een keer afgdreven worden. Je zou in principe zelf kunnen inspuiten, is inderdaad gewoon een intramusculaire injectie, alleen is dit in België niet toegestaand dat partikculieren dat bij hun eigen dier doen. "laag genoeg". Bedoel je daarmee: Zorgvuldig gedoseerd naar gelang gewicht van het dier in kwestie? of Bewust een te lage dosering vanwege de agressieve werking van het middel? Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dadieter op 13 December 2010, 16:02:58 beiden: 5 mg/kg maximaal de eerste keer
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Kenneth op 13 December 2010, 18:31:25 Okee... 't is dan dus een agressiever middel dan bijv. Panacur (om maar even een veelgebruikt middel te noemen).
In geval van Panacur kan ik me herinneren dat te lage dosering afbreuk doet aan de werkzaamheid van het middel. Die vergelijking gaat bij de Levamisole dus niet op. Toch nog een vraag over een ander deel van je uitspraak: Citaat Levamisole is veilig zolang je laag genoeg doseert zeker de eerste keer, zodat niet alle wormen in een keer afgdreven worden. Dat je laag doseert, vanwege de agressiviteit van middel is voor mij goed te begrijpen.Je formuleert je uitspraak echter zo, dat kan worden aangenomen dat je bewust laag doseert, zodat je dan niet alle wormen in 1x afdrijft. Waarom zou je niet de voorkeur er aan geven alle wormen (indien mogelijk) in 1x uit te drijven? Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dadieter op 13 December 2010, 19:09:19 Als je alle wormen in een keer uitdrijft (en dat gaat snel bij levamisole) heb je kans op darmverstoppingen en dit kan als je er niet op tijd bij bent dodelijk zijn.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Hansm op 13 December 2010, 19:31:28 Ik vindt het een mooie tip Dadieter vooral voor de jonge dieren of dooschildpadden erg handig.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: markooij op 13 December 2010, 21:49:59 Moet het perse intramusculair of mag het ook subcutaan vanwege risico's van intramusculair prikken ?
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: Kenneth op 14 December 2010, 07:43:30 Als je alle wormen in een keer uitdrijft (en dat gaat snel bij levamisole) heb je kans op darmverstoppingen en dit kan als je er niet op tijd bij bent dodelijk zijn. Duidelijk nbrtdfg Maar als ik het goed begrijp is Levamisole dan dusdanig effectief, dat zelfs een kleine hoeveelheid (onder-dosering) reeds een uitdrijvende werking heeft. Hoeveel dagen moet er tussen 2 doseringen zitten, als er een herhaling nodig is? En hoe "gevaarlijk" kan het middel voor de schildpad in kwestie zijn? Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dadieter op 14 December 2010, 08:59:58 Het is niet echt onderdoseren dat je doet, er is gewoon een marge van 5-20 mg/kg gekend in de wetenschappelijke literatuur. Dus beginnen met de laagste dosis. Net zoals bij andere ontwormingen drijft het enkel (of toch voornamelijk) de volwassen wormen uit, dus ongeveer 10 tot 21 d tussen laten, afhankelijk van de worm, de omgevingstemperatuur en dergelijke meer. Ik heb op 1000 schildpadden die ik ermee gedaan heb 4 dode gehad en dat waren er dan nog die ook andere problemen hadden zoals RNS, legnood of dergelijke. Het kan im, ip of sq, in de literatuur zeggen ze zelfs dat sq of ip beter zou zijn als im. Ik gebruik heb voornamelijk bij doosschildpadden en dan spuit ik het gewoon waar ik kan, en dat werkt tot nu toe perfect.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: ands op 14 December 2010, 10:04:39 Levamisole is veilig zolang je laag genoeg doseert zeker de eerste keer, zodat niet alle wormen in een keer afgdreven worden. Je zou in principe zelf kunnen inspuiten, is inderdaad gewoon een intramusculaire injectie, alleen is dit in België niet toegestaand dat partikculieren dat bij hun eigen dier doen. Als jij dat dan zelf doet, ben je dan dierenarts van opleiding? Mijn ra heeft het me indertijd nochtans aangeleerd en ben wel degelijk woonachtig in België. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: markooij op 14 December 2010, 10:29:41 Levamisole is veilig zolang je laag genoeg doseert zeker de eerste keer, zodat niet alle wormen in een keer afgdreven worden. Je zou in principe zelf kunnen inspuiten, is inderdaad gewoon een intramusculaire injectie, alleen is dit in België niet toegestaand dat partikculieren dat bij hun eigen dier doen. Als jij dat dan zelf doet, ben je dan dierenarts van opleiding? Mijn ra heeft het me indertijd nochtans aangeleerd en ben wel degelijk woonachtig in België. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: ands op 14 December 2010, 13:18:41 Oeps, topic niet gelezen.
Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: kurtlippens op 15 December 2010, 12:41:58 Levamisole is veilig zolang je laag genoeg doseert zeker de eerste keer, zodat niet alle wormen in een keer afgdreven worden. Je zou in principe zelf kunnen inspuiten, is inderdaad gewoon een intramusculaire injectie, alleen is dit in België niet toegestaand dat partikculieren dat bij hun eigen dier doen. Als jij dat dan zelf doet, ben je dan dierenarts van opleiding? Mijn ra heeft het me indertijd nochtans aangeleerd en ben wel degelijk woonachtig in België. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: marion op 15 December 2010, 21:44:14 Het wordt in nederland wel gedaan, in ieder geval in waalwijk.
Er komen mensen daar van heinde en verre. Om die voor een kuur van 7 dagen, continue op en neer te laten rijden is geen doen, vandaar dat ze het je aanleren. Zal natuurlijk niet met elke injecite kunnen, maar onder de huid spuiten wel. Titel: Re: Tips toedienen ontwormingskuur Bericht door: dharlie op 13 Mei 2011, 13:29:18 Als ik dit allemaal lees dan lijkt de truk met de éénmalige hondebrok van Wim2 mij toch het handigst!
Geen gedoe met spuitjes of gedwongen voeren. Eerlijk op natuurlijke wijze naar binnen. In de natuur eten ze toch ook al eens een brokje vlees als ze de kans hebben. Ik geef de voorkeur aan de eenvoud van dit systeem. Zeker als je niet duidelijk weet waar je mee bezig bent door die dieren hun kaken open te trekken , onderhuids te injecteren, e.d. Dit laaste is goed voor profs. of mensen die heel goed weten war ze mee bezig zijn. |