Schildpaddenforum.net

ALGEMEEN FORUM => Hier kunnen beginners of toekomstige liefhebbers terecht => Topic gestart door: Chills op 20 Oktober 2010, 20:14:28



Titel: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 20 Oktober 2010, 20:14:28
Ik houd zelf al jarenlang halsbandleguanen, maar ga binnenkort beginnen met de bouw van een terrariumkast zodat ik kan uitbreiden met mijn hobby.
In die terra-kast komen nu 4 terra's van 125x45x45 boven elkaar.
In één van die terra's zou ik een schildpad willen houden, omdat dit dier zeer hoog op het verlanglijstje van mijn zoontje staat. Hij ,maar ook ik, vindt ze helemaal te gek om te zien.
Zo'n traag dier dat zich toch al zoveel jaren handhaaft op deze wereldbol verdient alle respect.

Ik heb al veel boeken en het internet doorgelezen ,maar er zijn zoveel soorten dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
En op veel plekken staat er toch nogal wat tegenstrijdige (waarschijnlijke veroudere) informatie over bepaalde soorten.
Om er nu voor te zorgen dat ik geen foute beslissing maak en daarvan dus een schildpad de dupe van gaat worden, zou ik graag van de echte kenners en ervaren hobbykwekers het volgende willen weten.

Ik ga mijn terra inrichten met een warmtespot, uva+uvblamp, turf/zandbodembedekking en een ondiepe waterbak. Dus er zal een droge en vochtige hoek in het terrarium komen. Ook een hoek die middels een warmte-draad tussen 2 stenen ingelijmd s'nachts verwarmd kan worden
 
Maar welke soort komt hier voor het beste in aanmerking? Het is wel de bedoeling dat de schildpadden de meeste tijd in het terrarium zullen verblijven, maar eventueel ook de mogelijkheid kunnen krijgen zich buiten in het gras uit te leven als de buitentemnperatuur het toelaat. Daarnaast gaat mijn voorkeur uit naar een herbivoor of omnivore soort die maximaal 20/25 cm groot wordt.

Het is voor mij lastig een bepaalde soort uit te kiezen, omdat van de ene landschilppad er bij staat dat hij redelijk vochtig moet worden gehouden, de andere weer zeer droog. Sommige moerasschildpadden hebben veel water nodig om in te kunnen zwemmen, anderen hebben aan een ondiep peoltje weer genoeg.

Ik wil me alleen maar goed voor bereiden en als iemand van jullie me kan vertellen welke schildpaddensoort perfect bij mijn wensen en terr past, dan kan ik me op die soort foucussen en me dus beter voor bereiden.

Alvast bedankt


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Tom O. op 20 Oktober 2010, 20:29:01
Misschien Carbonaria?
Doorlees anders eens het subforum voor deze soort misschien vindt je het wat.
Ik ben ook een beginner en zondag haal ik deze soort op.
Schildpaden traag? Ze kunnen snel zijn als ze eten zien. ( Heb dit persoonlijk al gezien ;) )


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Hansm op 20 Oktober 2010, 20:42:27
Elongata zou ik zeker bekijken die past bij veel van je wensen.
Met behulp van de zoekfunctie op trefwoorden rechts bovenaan vindt je van deze soort veel goede info.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 20 Oktober 2010, 21:12:37
Welkom hier !
Leuke mooie dieren de Halsbandleguanen !
Kweek je ermee ?

Je huisvestings afmetingen wat je voor ogen hebt zijn de eerste paar jaren voldoende maar zal uiteindelijk te klein worden om meerendeel van de gangbare soorten in te houden.
Indien de mogelijkheid bestaat zou ik de optie open houden voor groter te kunnen huisvesten in de toekomst wat je uiteindelijk meer keuze overlaat qua soorten.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: turtle lover op 20 Oktober 2010, 21:16:37
Om verder tegaan op martijn. Dus 1 en vooral moet je de max grote van je terarium weten die je maar kan bouwen.

Daarna moet je weten of je liever een soort hebt die een vochtige omgeving vraagt of je eerder een woestijnachtige soort wil die meer een drooge omgeving vraagd.

Het 3e wat je moet weten is wil je een actieve schildpad die je veel ziet rond lopen. Of vind je het spannend om te zoeken van waar zit die nu weer omdat ze niet zo actief zijn.

Pas als we op die vragen een antwoord weten kunnen we een gepaste soort/ soorten voor je zoeken en dan is het aan u de keus wat jij daaruit het meeste aan spreekt


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 21 Oktober 2010, 02:26:23
In ieder geval bedankt voor jullie reacties tot zover. Ik zal hieronder op de vragen mijn antwoorden geven.

Ik wil een schildpaddensoort die het liefst zo klein mogelijk blijft en/of zeer langzaam groeit. Mogelijkheden tot een groter terrarium en/of buitenverblijf heb ik wel, maar zou dit het liefst zoveel mogelijk willen beperken.
Ik weet dat er soorten zijn die maar een 12 tot 15 cm groot worden, maar voldoen die dan wel aan mijn wensen? Moeten iig geen carnivoren zijn.

Aangezien ik met halsbandleguanen al redelijk ervaring heb (maar nooit mee gekweekt), zou mijn voorkeur uitgaan naar een relatief droog terrarium. Maar een ietwat vochtige terra is ook geen probleem, zolang ik met wat sproeien en een relatief kleine en ondiepe waterbak kan toekomen.

En tuurlijk zou het leuk zijn dat een schildpad lekker actief is, maar omdat ik hem toch zoveel mogelijk in het terrarium zou willen houden is een inactieve soort misschien beter? Of gaat de logische regel minder actief = minder ruimte nodig niet op bij schildpadden?
Wat wel leuk zou zijn is dat ze enigzins hanteerbaar en redelijk tam te maken zijn. Niet dat mijn zoontje hele dagen met hem door de kamer gaat lopen zeulen , maar hem af en toe toch eens kan beetpakken.

Hopelijk heb ik jullie hiermee weer wat bruikbare informatie gegeven en komt mijn ideale soort er uitgerold. En ik mag hopen dat deze soort dan ook goed te verkrijgen is en redelijk van prijs is.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 21 Oktober 2010, 03:34:06
Met jouw wensen qua vochtigheid kom je snel uit bij landschildpadden.

Het formaat terrarium wat je voor ogen hebt is toch zelfs voor de kleinste soorten een minimum maat.
Veelal betekend wel kleine soort is gewild veelal zeldzaam en dus duur.
Kleinere soorten betekenen ook veelal schuwere dieren stress gevoeliger dan grote dieren (uitzonderingen daargelaten).
Sproeien zal seizoensgebonden moeten zijn en moet wel gebeuren schildpadden stellen hogere eisen aan luchtvochtigheid dan halsbandleguanen.
Als de bak die je voorsteld je maximum is hou je niet zo gek veel soorten over die comfortabel kunnen gehouden worden en betaalbaar zijn.
Wat je zou kunnen overwegen is een soort die voornamelijk buiten gehouden kan worden en waarbij jouw terrarium als overbrugging kan worden gebruikt voor de winterslaap. Betekend wel dat je dieren 4-5 maanden niet ziet als deze in winterslaap zijn plus bijkomende voorzorgs maatregelen en eventuele zorgen hieromtrend.

Niet actief is niet in de letterlijke zin.
Van niet actief of minder actief wordt gesproken als een soort bepaalde dagdelen actief is.
Tijdens deze actieve periode hebben ze wel de ruimte nodig.
Over grote deel van schildpadden welke van toepassimg kunnen zijn voor jouw als keuze hebben hun eind grote als je deze verantwoord en gezond laat groeien in ongeveer 7 jaar wel enigszins bereikt.
Mijn idee daarover is dat dat meer een kunst is dan gewoonte om te realiseren.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: nielo op 21 Oktober 2010, 07:29:10
Zo traag vind ik ze niet hoor  ^^dsz^^


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Sisse op 21 Oktober 2010, 07:37:00
In ieder geval heel veel respect dat je eerst rondluistert en dan pas een dier in huis haalt. Er zijn veel mensen die iets in huis halen omdat ze het mooi of schattig vinden en dan nog moeten gaan achterhalen hoe je het moet verzorgen, beseffen dat ze het niet kunnen verzorgen en dan het dier ofwel de foute verzorging geven ofwel gaat het dier het internet op.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Kenneth op 21 Oktober 2010, 09:07:20
Ik wil je niet ontmoedigen, maar wil wèl even reageren op 1 zin uit je post:

Citaat
Niet dat mijn zoontje hele dagen met hem door de kamer gaat lopen zeulen , maar hem af en toe toch eens kan beetpakken
Zelfs af en toe eens beetpakken is iets dat je liever niet met deze dieren doet.
Zoals Markooij ook al aangaf: de kleinere soorten (waar jouw voorkeur in 1e instantie naar uitgaat) zijn wat stressgevoeliger dan het gros van de grotere populaire soorten.
Het hanteren van deze dieren moet je tot een absoluut minimum beperken (periodiek weegmomentje òf voor het toedienen van medicatie, nadat een dierenarts een gezondheids-issue heeft geconstateerd).

Realiseer je dat schildpadden uitsluitend kijkdieren zijn... Geen dieren die je (al is het af en toe) een beetpakt  xwcds


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 21 Oktober 2010, 14:23:50
Heb na het lezen van alle info een voorkeur voor de Testudo hermanni hermanni of de Testudo horsfieldii , al hebben deze toch ook al snel heel wat ruimte nodig. Deze soorten blijven in ieder geval wel lekker klein en hebben een vrij droog terrarium nodig en zijn beiden voor het grootste gedeelte herbivoor.
Daarnaast is er voldoende nakweek van te vinden.
Ze voldoen beiden aan mijn eisen , alleen zal ik dan wel moeten gaan uitbreiden na een tijdje

Of een Terrapene carolina of Terrapene ornata. Deze blijven nog kleiner en zouden dezelfde leefeisen hebben als de landschildpadden. Daarnaast zou een ondiepe ruime waterbak voldoende moeten zijn om hun omgeving vochtiger en aantrekkelijker voor hun te maken. Nadeel is dat ze redelijk schuw zijn en voornamelijk carnivoor zijn.

Kan iemand bevestigen dat deze schildpadden inderdaad geen diep watergedeelte nodig hebben?
En ook al weet ik dat schildpadden voornamelijk kijkdieren zijn, kan iemand me zeggen of deze terrapenen echt zo stressgevoelig zijn en niet handtam te maken zijn? Want een schildpad die je helemaal niet  kan of mag hanteren is ook niks voor mijn zoontje. Die wil toch af en toe dat schildpadje eens vasthouden ben ik bang.

Welke soort zou nu het beste bij me passen of weet iemand anders nog een betere soort voor me?


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Hansm op 21 Oktober 2010, 14:35:46
Testudo is toch echt een soort die graag buiten wil en bovendien winterslaap nodig heeft, die zou je tekort doen door binnen te houden.

Terrapene is niet vergelijkbaar en hebben niet de zelfde leefeisen, sommige dieren gedragen zich tam andere de meeste niet die zijn schuw en waarderen oppakken zeker niet,
de meeste piesen gelijk over je heen als je ze oppakt dus dat zal je zoontje waarschijnlijk snel afleren cfdgbv
nuja zoals je zelf aan geeft zijn schildpadden om te kijken en doe je ze geen plezier met oppakken/spelen dat is opzich toch geen probleem om je zoontje uitteleggen
mischien wil hij er geen meer als hij dat weet.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Kenneth op 22 Oktober 2010, 05:33:42
Citaat
Want een schildpad die je helemaal niet  kan of mag hanteren is ook niks voor mijn zoontje. Die wil toch af en toe dat schildpadje eens vasthouden ben ik bang.

In ben bang dat je dan toch voor een verkeerde diersoort aan het kijken bent.
Schildpadden dienen niet gehanteerd te worden, op de noodzakelijke momenten na.. en die beperk je liefst tot een minimum.
Het laten hanteren door een kind wil ik sowieso met klem afraden.
Het maakt niet uit hoe "verantwoordelijk" je denkt dat het kind is; als het dier een onverwachte beweging maakt, mogelijk bijt of de nageltjes eventjes wat diep in de huid van de verzorger drukt, dan kan die (in geval van een jong kind) de schildpad mogelijk laten vallen...
Je denkt misschien dat jouw zoontje de uitzondering is die de regel bevestigd en ècht, ècht heel voorzichtig zal doen... tot de 1e keer dat het mis gaat.

Sorry, maar jij zoekt bewust naar een dier dat af en toe eens vastgehouden en geknuffeld kan worden.. dan zit je hier ècht verkeerd  tjrezf
Ik zou eens voorzichtig proberen je zoontje wat enthousiaster te maken voor een hamster / cavia... iets met een hoger aaibaarheidsgehalte.






PS: Ik moet nu meteen denken aan de uitspraak van Elke in een ander topic: "Aanschafprijzen schildpadden fors omhoog!!"  qsergh


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 22 Oktober 2010, 09:24:27
Heb na het lezen van alle info een voorkeur voor de Testudo hermanni hermanni of de Testudo horsfieldii , al hebben deze toch ook al snel heel wat ruimte nodig. Deze soorten blijven in ieder geval wel lekker klein en hebben een vrij droog terrarium nodig en zijn beiden voor het grootste gedeelte herbivoor.
Daarnaast is er voldoende nakweek van te vinden.
Ze voldoen beiden aan mijn eisen , alleen zal ik dan wel moeten gaan uitbreiden na een tijdje

Welke soort zou nu het beste bij me passen of weet iemand anders nog een betere soort voor me?

Als je met name een diertje koopt voor je zoontje zou ik voor Testudo hermanni gaan.
Het blijft een feit dat schildpadden liefst niet aangeraakt willen worden.
Interactie met deze soort is erg leuk en vrij hoog.
Worden uiteindelijk behoorlijk "tam" maar moet voor bestwil en gezondheid van dier bij uit de hand voeren blijven.
Hier wilde mijn Testudo's er ook wel voor gaan staan met de nek uitgestoken en kop omhoog om onder hun keel "geaaid" te worden.
Deze dieren zijn wel volwassen en kleintjes hebben dit nooit gedaan.
Opgepakt om te aaien/knuffel of iets dergelijks doe je jezelf alleen plezier mee maar dier zeker niet.
Enige "nadeel" van deze soort is dat ze een winterslaap nodig hebben voor een gezonder leven van het dier.
Wat betekend een ruime tijd van het jaar(enkele maanden) geen schildpad om te zien.
Andere soorten die in deze formaat bakken gehouden worden met de wensen die je hebt (welke beter zijn om wat aan te passen) zijn er niet mijn inziens.
Meeste lol valt te beleven aan deze soort met de nodige aandachtspunten qua hanteren.
Vermoed dat als je goed wil doen aan de verzorging van een schildpad je zoontje de eerste jaren er zeer weinig aan zal vinden als ik jouw wensen lees.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 22 Oktober 2010, 09:43:10
Kijk, mijn zoontje is niet zo knuffelaar. Dus echt het beestje oppakken zal hij niet zo snel doen, dat doet hij bij de halsbandleguanen ook al niet en die zijn gewoon handtam.
Het gaat mij meer over het feit dat ik een schildpad zoek die niet schuw is en zich laat zien en die hij vanuit zijn hand kan voeren en misschien eens over zijn schild zal aaien. Meer niet. Echt hanteren en oppakken zal er niet bij zijn, misschien is daar wat onduidelijkheid over ontstaan door mijn vorige reactie.
En daarnaast heeft hij al een cavia en zelfs daar knuffelt hij niet eens mee.

Een schildpad die je moet constant moet zoeken of zich ingraaft en/of verstopt als je de deurtjes open schuift, is natuurlijk niks voor een kind. Dus lijkt me die T.hermanni hermanni zoals jij die beschrijft wel een goede optie.
Denk met uit de hand voeren dat hij al blij genoeg is.
En een winterrust is geen probleem, mijn halsbandleguanen gaan ook elk jaar in winterrust.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 22 Oktober 2010, 10:00:48
Als dat enige interactie is voor je zoontje met het dier is dit wel een geschikte soort denk ik !
Zijn we eruit volgens mij als winterlsaap(welke heel belangrijk is) geen bezwaar is  szaqw


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Barbara op 22 Oktober 2010, 10:08:28
Volgens mij is de Testudo hermanni hermanni moeilijk aan te komen terwijl de Testudo hermanni boettgeri en de horsfieldii, in overvloed worden aangeboden.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Hansm op 22 Oktober 2010, 14:35:57
Lijkt me toch wel duidelijk verkeerde keuze, dat is toch echt een buitenschildpad in de zomer en ik begrijp dat het binnen moet wonen.

Verder gaat het om een winterslaap en geen rust zoals je halsband leguaan houden !


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 22 Oktober 2010, 16:01:00
Dier kan prima binnengehouden worden (al is buiten natuurlijk beter).
Iemand op forum heeft zijn dieren ook gelange tijd binnen gehouden met zeer goede resultaten.

Winterslaap halsbandleguanen:

http://www.halsbandleguaan.nl/winterslaap.htm      

Ik zie behoorlijk wat overeenkomsten   xwcds


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 22 Oktober 2010, 16:07:02
Citaat
PS: Ik moet nu meteen denken aan de uitspraak van Elke in een ander topic: "Aanschafprijzen schildpadden fors omhoog!!"  qsergh
Zal het onthouden voor hopelijk in de toekomst  qazdg qazdg
Zat zelf te denken aan verdubbeling wat jij  qsergh xwcds

Ik denk dat we eerder "blij" moeten zijn dat eerst hier het balletje wordt opgegooid.
Had net zo goed diertje kunnen kopen en dan met achteraf verhaal kunnen komen.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Kenneth op 22 Oktober 2010, 19:24:43
Citaat
Zal het onthouden voor hopelijk in de toekomst qazdg  qazdg
Citaat
Zat zelf te denken aan verdubbeling wat jij  xwcds 


Hahaha, die had ik moeten zien aankomen  :P
Uiteraard doelde ik op de zeer betaalbare soorten als bijvoorbeeld Griekse Landschildpadden.
De lage prijs zal mogelijk geen drempel zijn voor mensen die ze als semi-knuffeldier willen aanschaffen.

Jouw diertjes hebben sowieso al een aanschafprijs die (in sommige gevallen) meer dan het 10-voudige is van de doorsnee "Griek-prijs".




Citaat
Ik denk dat we eerder "blij" moeten zijn dat eerst hier het balletje wordt opgegooid.
Had net zo goed diertje kunnen kopen en dan met achteraf verhaal kunnen komen.
Helemaal mee eens, vandaar dat ik mijn eerste reactie in dit topic ook begon met "ik wil je niet ontmoedigen.... "
Helaas bleef de indruk worden gewekt dat het dier deels zou worden aangeschaft als "knuffeldier".
Aangezien de dieren in onze hobby daar niet voor geschikt zijn, wilde ik de TS hier goed bewust van maken.
De TS verklaart nu dat het "hanteren door zijn zoon" minder letterlijk moet worden geïnterpreteerd dan hij het in eerste instantie weergaf.
Dat verandert de zaak...

Hoop dat ie een geschikte soort zal vinden  nbrtdfg


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Hansm op 22 Oktober 2010, 19:50:13
Dier kan prima binnengehouden worden (al is buiten natuurlijk beter).
Iemand op forum heeft zijn dieren ook gelange tijd binnen gehouden met zeer goede resultaten.

Winterslaap halsbandleguanen:

http://www.halsbandleguaan.nl/winterslaap.htm      

Ik zie behoorlijk wat overeenkomsten   xwcds

Al IS BUITEN NATUURLIJK BETER, lijkt mij belangrijk zinnetje.
Je moet beter lezen de topicstarter geeft haar halsbandleguanen een winterRUST periode en ik zei dat is wat anders dan winterslaap bij de schildpad.
Had ze de halsbanden een winterslaap gegeven dan had het vergelijkbaar geweest.



Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 22 Oktober 2010, 20:04:22
Ik heb het allemaal prima gelezen en gevolgt  (jk) misschien is de verwoording anders dan dat we hier gewend zijn en de topicstarter daar nog niet helemaal bekent mee is?  qsergh ?
Misschien kan de topic starter zijn winterrust toelichten wat hij hier onder verstaat.
Voor hetzelfde bedoelen we hetzelfde  xwcds


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 22 Oktober 2010, 20:26:10
Ja, nu ik zelf mijn berichten zit terug te lezen snap ik de scherpe kritiek op het gedeelte wat hanteren betreft.
Kan me voorstellen dat het over is gekomen als dat mijn zoontje een hele dag met die schildpad op touw zou gaan.
Daar zijn reptielen nu eenmaal niet de juiste keuze voor.
Gelukkig is dat nu uit de wereld. Verder dan een keer uit zijn hand voeren en een aai over het rugschild zal het niet komen.

En Markooij , heb inderdaad al veel gelezen en had al gezien dat de winterslaap veel overeenkomsten had met de winterrust van mijn halsbandleguanen. Die verloopt bij mij ook al jaren goed en heb nog geen enkele uitval gehad.
De winterrust kun je op de manier zoals ik het doe meer vergelijken met een winterslaap trouwens.
De verlichting en temperatuur in het terrarium langzaam laten terug lopen, ruim van tevoren stoppen met voeren, lauw warme baden geven om de ontlasting uit hun darmen te krijgen en daarna goed laten drogen zijn dingen die ik met de halsjes ook al doe.
Daarna gaan mijn halsjes in een grote curverbox met schuilmogelijkheden en een bakje water de schuur in.
In mijn schuur staat een koelkast met ventilatiegaten in, waarin ik een verwarmingsdraad met thermostaat heb ingebouwd.
Daar gaan mij halsjes dan in en ik stel de temperatuur dan zo in dat het dan net een paar graden boven nul blijft.
Zo blijven ze een maand of 3/4 zitten en haal ik ze er weer rustig in omgekeerde volgorde uit.
Dus niet zoals de meesten doen, een week of 6 tot 8 en dan ook nog met redelijk hoge temperaturen.
Nee, die van zien redelijk af hoor, dat doen ze in de natuur ook en zo houdt je ze ook sterk.

Daarnaast heb ik ook al ervaringen voorbij zien komen van mensen die goede resultaten behaald hebben met testudo's die ze in een beperkte terra houden.
Echter gaan die testudo's dan wel de tuin in als de tijd er rijp voor is, zodat ze toch wat beweging krijgen en kunnen grazen. Zo wil ik het ook gaan doen. Als het zonnetje schijnt lekker in de tuin een goed boek lezen en de testudo het grasveldje op. Natuurlijk wel afgerasterd.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Kenneth op 22 Oktober 2010, 21:43:34
Citaat
In mijn schuur staat een koelkast met ventilatiegaten in, waarin ik een verwarmingsdraad met thermostaat heb ingebouwd.
Daar gaan mij halsjes dan in en ik stel de temperatuur dan zo in dat het dan net een paar graden boven nul blijft.
Zo blijven ze een maand of 3/4 zitten en haal ik ze er weer rustig in omgekeerde volgorde uit.

Wat prachtig overeen komt met de winterslaap van een Griekse Landschildpad.  szaqw
Als je daar dus plek voor zou hebben, dan is dat een zeer geschikte soort.
Vrij sterk, weinig stressgevoelig, behoeft jaarlijks een winterslaap (waar je dus al ervaring mee hebt; ideaal), erg actief èn nieuwsgierig.
Afgezien van het feit dat je ook deze soort liefst weinig hanteert, heb je hier wel een hele vermakelijke en leuke soort aan.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 22 Oktober 2010, 21:46:11
Nou dan vlat alles op zijn plaats toch.
Uiteindelijke keuze lijkt nu bijna vanzelfsprekend ?


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 22 Oktober 2010, 22:30:41
Ja, ben blij dat ik mijn vragen hier op dit forum heb gepost. Beter goed voorbereid aan iets beginnen, dan een impulsieve aankoopactie doen is immers een motto waar ik voor de volle 100% achter sta.

Dus eerst nu mijn terra in elkaar schroeven en dan op zoek naar een leuke Testudo hermanni hermanni of een testudo horsfieldii.

Thx allemaal


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: marion op 23 Oktober 2010, 10:49:38
De horsfieldii heeft wel een erge lange periode van winterslaap, de hermanni en stuk korter.
Ook het karakter van de horsfieldi is anders dan de hermanni.
Ik zou persoonlijk voor de hermanni gaan.
Hermanni hermanni is bijna niet aan te komen.
Hermanni boetgerie wel.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Sulcatatata op 23 Oktober 2010, 11:00:33
De horsfieldii heeft wel een erge lange periode van winterslaap, de hermanni en stuk korter.
Deze snap ik niet; mijn hermanni boettgeri houdt, in de koelkast weliswaar, al jaren een winterslaap van 5 maanden. Hoe lang duurt die van de horsfieldii dan?!


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Hansm op 23 Oktober 2010, 11:12:37
Marion waarom promoot je niet je ""eigen soort"' de Testudo graeca nabeulensis
Voor zover ik begrijp is dit een kleine soort, hoeft/mag niet naar buiten en houd geen winterslaap denk dat veel mensen uiteindelijk liever een vrij gelijke Testudo
willen die geen winterslaap houd en waar je het hele jaar plezier van hebt.
Testudo graeca nabeulensis lijkt mij veel populairder kunnen worden dan de ondersoort is alleen omdat mensen deze "'voordelen"" niet kennen.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 23 Oktober 2010, 15:32:16
Ja, hansm. Hier heb ik zeker ook wat aan, bedankt.
Had nog niet eerder van deze soort gehoord, maar op het eerste gezicht lijkt me dit ook een zeer goede optie.
Misschien dat marion hier wat meer info over kan geven of me een link geven waar ik wat meer info over deze soort kan geven.
Zo op het eerste gezicht blijft deze soort nog kleiner dan de hermanni hermanni en horsfieldii met zijn 13 tot 17 cm, of heb ik het nu mis? En ook de Testudo kleinmanni is een interessante optie, al is daar volgens mij wel moeilijker aan te komen.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 23 Oktober 2010, 16:44:33
Marion en Remikiso (Sonja) hebben allebei deze dieren.
Je kunt ze beiden vast wel even vragen om nadere informatie !
Beidehand zijn de dieren wel en met name de mannen  xwcds

Kleinmanni wordt maar vrij sporadisch aangeboden en aanzienlijk hoge aanschaf prijs.
Daarnaast zijn ze wel actief maar vinden bezoekers niet prettig zo is mijn ervaring met deze soort.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 23 Oktober 2010, 17:18:09
Goed om te weten dat sommigen deze dieren nakweken en mij misschien inderdaad van meer informatie kunnen voorzien. Zo zou ik graag ook de aanschafprijs willen weten van deze soort die ze hebben zitten


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: remikiso op 23 Oktober 2010, 17:24:11
De dieren zijn tussen de 100 en 150 euro. Probleem is dat er nagenoeg geen nakweek aangeboden wordt van deze soort.
Wij hebben destijds onze nakweek uit Duitsland gehaald.
Misschien heeft Marion volgend jaar weer nakweek. Bij mij gaat het denk ik niet lukken. Maar zeg nooit nooit maar dan is het toch ook pas volgend jaar dat de eieren zullen komen.
Het is een hele leuke schildpad om te houden en de mannetjes zijn inderdaad (bij mij tenminste) super aktief.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: marion op 23 Oktober 2010, 19:03:50
Hans, ik promoot mijn eigen soort idd niet zo, maar dat komt omdat ik er nu geen eigen nakweek van kan aanbieden. Ik heb de man die voor nakweek heeft gezorgd een aantal jaren moeten verkopen aangezien deze man niet met de IBG man overweg kon. Dus ik heb geen idee of ik volgend jaar weer nakweek heb.
Verder wordt er binnen het stamboek niet mee gekweekt en is er dus in nederland volgens mij geen nakweek voor handen.

Wel heb ik pas gehoord dat Ruben een man schijnt te hebben waar hij een thuis voor zoekt.
Wat ik je aan zou raden is om dit even bij de stamboekhouder Henk Zwartepoorte na te vragen, want hij weet volgens mij wel iets meer van dat dier. Ik heb namelijk geen idee of er al dna bepaald is zodat zeker is dat het om deze ondersoort gaat.

Een " nadeel" van deze soort is dat je alleen de vrouwen samen kunt zetten, de mannen worden alleen bij de vrouwen gezet voor een periode van een aantal dagen om te paren.
Een 2e nadeel vind ik dat ze erg gevoelig zijn voor luchtweg infecties. Mijn nakweek heeft nergens geen last van, de dieren die ik volwassen gekocht heb wel. En daarom promoot ik mijn soort niet zo.

Mocht je toch geinteresseerd zijn dan kan je me een pb sturen met je mailadres dan stuur ik een caresheet.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Hansm op 23 Oktober 2010, 19:42:07
Oke dat snap ik, eigenlijk bedoel je ook dat het geen beginners dier is ?
Ik denk dat ik het op een of andere manier onthouden heb dat je toen best moeite had de nakweek te plaatsen toch en dat ik dat toen zo vreemd vondt omdat het prachtige schildpadjes zijn met wat extra voordelen, nouja dat vindt ik.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: marion op 23 Oktober 2010, 22:22:40
Tja, geen beginners dier.............. Ik ben er ook mee begonnen, maar het is niet de gemakkelijkste soort.
Ik kon idd mijn nakweek niet kwijt binnen het stamboek, en dus heb ik liefhebbers gezocht op de diverse schildpadden fora. Die zijn gevonden en de dieren zijn nu toch allemaal ingeschreven in het stamboek.
Wel fijn om te weten vind ik dat ik geen negatieve geluiden hoor van de nakweek dieren.
Ze hebben geen luchtweg problemen en zijn allemaal gezond.

Hopelijk dus toch volgend jaar weer nakweek.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Chills op 23 Oktober 2010, 22:46:57
Ik heb eventueel nog een andere optie wat de ruimte betreft. Zou altijd nog een open bak op mijn dressoir kunnen maken. Dit dressoir is 200x50 en wat de ruimte betreft dus beter dan een terra van 125x45.

Maar nu is mijn vraag : Kun je testudo's in het algemeen ook in een open bak huisvesten mits je er een goed spot en UV-A+B lamp boven hangt? De temperatuur is dan volgens mij geen probleem, omdat je de meeste soorten hiervan ook buiten kunt vestigen..
En hoe zit het dan met eventuele stankoverlast?
Ook heb ik vernomen dat veel schildpaddensoorten goede klimmers zijn. Dus hoe hoog moet ik dan zijkanten van die bak maken?  Moet dit minimaal de carapaxlengte zijn of kunnen schildpadden zich niet naar bovendrukken tegen in gladde wand en is bijvoorbeeld een zijkant van 10 centimeter genoeg?


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: marion op 25 Oktober 2010, 08:58:37
De graeca nabeulensis zou ik niet aanraden om in een open bak te houden. Ik heb dit een tijd lang geprobeerd maar heb het idee dat dit toch van invloed was op hun probleem met de snotneuzen.
Er is een topic van kenneth die een open overwinteringsbak heeft gemaakt.
Misschien daar eens even kijken voor hoogte's enz.
Stankoverlast heb je zelf grotendeels in de hand. Als je elke dag de ontlasting opruimt dan heb je weinig overlast.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Sulcatatata op 25 Oktober 2010, 09:28:20
Marion, ik heb een paar dagen geleden onderstaande vraag aan je gesteld. Misschien heb je 'm gemist? Lijkt me belangrijke info voor de TS aangezien de keuze nog niet gemaakt is. Daarnaast ben ik zelf ook wel benieuwd naar het antwoord. Kan je nog ff antwoorden?

De horsfieldii heeft wel een erge lange periode van winterslaap, de hermanni en stuk korter.
Deze snap ik niet; mijn hermanni boettgeri houdt, in de koelkast weliswaar, al jaren een winterslaap van 5 maanden. Hoe lang duurt die van de horsfieldii dan?!


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Kenneth op 25 Oktober 2010, 09:35:33
Inderdaad, zoals Marion zegt: Als je de "verse mest" tijdig verwijdert, dan is er geen stankoverlast.

Schildpadden kunnen inderdaad bijzonder goed klimmen; onderschat dit zeker niet!
Een zijkant van 10 cm lijkt mij veel te weinig.
Als je er een redelijke laag bodembedekking in doet, dan blijft er sowieso al minder cm's zijwand over.

Mijn dieren zijn 10 / 12 cm lang en ik heb gekozen voor een zijwand van 27,5 cm hoog. En dan nog realiseer ik me nu dat het wellicht nog iets hoger had gemogen.
Bij gladde zijwanden kunnen de dieren zich in de hoek niet zelf afzetten, maar er zijn genoeg gevallen bekend van dieren die "elkaar" als opstapje gebruiken.. Je zult niet de eerste zijn, waarbij een dier op die ingenieuze manier uitbreekt.
Als de wanden ruw zijn en de dieren er grip op krijgen met de nagels, dan kunnen ze het waarschijnlijk zelfs op eigen kracht.

Dus: Mijn advies: Neem een hoogte van (minimaal) 2 de lengte van de grootste schildpad... Daarbij rekenend vanaf de bodem van de bak als het substraat er al in ligt. Met / zonder substraat kan al makkelijk 5 cm schelen natuurlijk.
Mocht je desondanks nog twijfels hebben, dan is een naar binnen overhellende rand ook een goede extra zekerheid.

Als de bak 200 x 50 is, dan zou je daar op zich best Grieken in kunnen huisvesten.
Kamertemperatuur met lokaal een spot (lees: 35 graden) volstaat.
Mogelijk zul je wel regelmatig het substraat moeten bevochtigen.
Realiseer je dat een dergelijke bak voor 2 volwassen Grieken uiteindelijk te klein is, aangezien dit een soort is die behoorlijk fanatiek kan/wil wandelen.
Het best kies je voor 1 diertje... Dat is overigens niet "zielig", aangezien ze van nature solitaire dieren zijn.


Kleine noot:
Mijn bak is geen "overwinterings-bak", zoals door Marion (ongetwijfeld onbedoeld  xwcds ) werd vermeld.
Onder "overwinteren" versta ik het bewust wakker houden van een dier dat eigenlijk een winterslaap nodig heeft. Mijn dieren zijn echter -as we speak- in de koelkast aan het slapen.
Mijn bak gaat dienst doen als "overbruggings-bak". De dieren zullen namelijk reeds uit de winterslaap ontwaken, wanneer het buiten nog te koud is. Om die koude buitenperiode te "overbruggen", zullen ze die periode in de genoemde bak binnenshuis doorbrengen  nbrtdfg


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: marion op 25 Oktober 2010, 11:39:23
Sorry Kenneth, dat schreef ik idd een beetje raar,maar ik wist wel dat je terra bedoeld was om de dieren aan de overgang te laten wennen.
Sulcatata, het nbsv schrijft in hun literatuur dat de horsfieldii een winterslaap houd van 6 maanden.
Ik dacht te begrijpen van leden hier die hermanni hebben dat deze ongeveer een maand of 3-4 een winterslaap houd. Maar ik kan het ook verkeerd hebben hoor.
Horsfieldi zie je dus de helft van het jaar niet.


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: Kenneth op 25 Oktober 2010, 12:43:53
Sorry Kenneth, dat schreef ik idd een beetje raar,maar ik wist wel dat je terra bedoeld was om de dieren aan de overgang te laten wennen.
Sulcatata, het nbsv schrijft in hun literatuur dat de horsfieldii een winterslaap houd van 6 maanden.
Ik dacht te begrijpen van leden hier die hermanni hebben dat deze ongeveer een maand of 3-4 een winterslaap houd. Maar ik kan het ook verkeerd hebben hoor.
Horsfieldi zie je dus de helft van het jaar niet.


No worries hoor, ik neem je die uitspraak ook zeker niet kwalijk  xwcds
Wou hem slechts even verduidelijken, zodat de TS geen verkeerd beeld krijgt. nhjuk



Volgens mijn "Testudo-bijbel" (Griekse Landschildpad, Holger Vetter) is de winterslaapduur voor Grieken in 2 soorten te scheiden:
Korte periode ( van 3 tot 4 maanden ) voor dieren die in de warmere zuidelijkere gebieden leven.
Lange periode ( van 5 tot 6 maanden ) voor dieren die in de koelere noordelijkere (heuvel)gebieden leven.

Die "korte" periode is het meest bekend in de hobby, waardoor men gemakshalve die periode aanbeveelt.

Ook ik heb vernomen dat Agrionemys horsfieldii doorgaans kouder en langer overwinterd dan de gemiddelde Griek.

I.p.v. 3 - 4 maanden bij een temperatuur van 4 - 5 graden hebben we het dan over 5 - 6 maanden bij 2 - 3 graden.

In ons klimaat zijn de winters echter dusdanig lang, dat de dieren hier al snel een "lange periode" winterslaap ondergaan. En die lange winterslaap komt overeen met de "standaard" winterslaap die een horsfieldii ondergaat (zou moeten ondergaan).


Titel: Re: Beginnen met wat?
Bericht door: markooij op 25 Oktober 2010, 13:56:03
Heb gehoord dat de Agrionemys horsfieldii een snellere overgang heeft van winterslaap naar actief en andersom.
De overgangs periode zoals bij grieken is korter.
Einde winterslaap is blootstellen aan snel hogere temperaturen bij de Agrionemys horsfieldii had ik begrepen.

Griekenland:
http://www.weer.nl/nl/home/weer/wereldweer/klimaat.html?regionID=16716&regionName=Grieks%20Vasteland

Kazachstan:
http://www.weer.nl/nl/home/weer/wereldweer/klimaat.html?regionID=35394&regionName=Kazachstan