Titel: Vitamines Bericht door: schildpaddennetcrew op 29 Augustus 2010, 21:09:25 Vitamine
Inleiding Vitamines zijn voedingsstoffen die vallen in de categorie micronutrienten. Micronutrienten zijn voedingsstoffen waarvan per dag minder dan een gram wordt opgenomen door een organisme in goede gezonde conditie en welke bijdraagd aan de ontwikkeling en in standhouding van groei en gezondheid van mens en dier. Elke levend dier heeft vitamines nodig. Vele vitamines kunnen door het dier onvoldoende tot niet worden aangemaakt en moet dus worden opgenomen via het eten. Vitamines bevinden zich in elk plantaardig en dierlijk voedsel. De hoeveelheid vitamines zijn niet gelijkmatig verdeeld over het voedsel. Zo kan er in het ene meer van een bepaalde vitamine zitten dan een ander. Nu de dieren niet in natuurlijke omstandigheden worden gehouden als land van herkomst zou je kunnen zeggen Variatie van voeding is daarom erg belangrijk ter voorkoming van tekorten of juist overschot. Vitamines dragen bij aan de stofwisseling en vertering, voortplanting, groei en weerstand. Er bestaan 10 soorten vitamines en per soort vitamines zijn er specifieke vitamines te beschrijven. Enkele belangrijke vitamines en hun uitwerking en mogelijke interactie met andere vitamines en mineralen zullen hier beschreven worden. Doseringen zullen indien bekent worden beschreven maar dient niet als vaste richtlijn gezien te worden gezien elke schildpad verschillende behoefte van vitamines zal hebben. Vitamines dienen gedoseerd gegeven te worden overdaad of juist onderdosering heeft gevolgen voor ontwikkeling van het dier. De regel hoe meer hoe beter is zeker niet de juiste. Over en onderdosering en de gevolgen ervan worden besproken per vitamine. Klik op onderstaande links om de werkingen & doel van het soort Vitaminen te achterhalen : Vitamine A (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,9517.msg131207.html#msg131207) VItamine B (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,9517.msg131208.html#msg131208) Vitamine C (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,9517.msg131209.html#msg131209) Vitamine D (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,9517.msg131210.html#msg131210) Vitamine E (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,9517.msg131212.html#msg131212) Een site waar veel groente en fruit en hun voedingswaarde worden getoond. http://www.voedingswaardetabel.nl/ Reacties en vragen kan je kwijt in dit topic : http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,9519.0.html Titel: Re: Vitamines Bericht door: schildpaddennetcrew op 29 Augustus 2010, 21:09:57 Vitamine A
Vitamine A komt in plantaardig voedsel niet zo kant en klaar voor. In eigeel,vlees en melk is vitamine A vrij. Vitamine A uit plantaardig voedsel wordt verkregen als het molecuul beta-caroteen wordt gesplitst. In alle groene planten delen en in gele en oranje vruchten komt beta carotene voor. Vitamine A is een vet-oplosbaar. http://russiantortoise.net/vitamin_a.htm Het uiteindelijke Vitamine A draagt bij aan het: 1. Immmuunsysteem 2. opbouw en herstel van weefsels 3. visus 4. conditie van botten(botdichtheid) en slijmvliezen. Vooral bij jonge opgroeiende dieren is vitamine A belangrijk voor groei en ontwikkeling. Normaal waardes van hoeveelheid vitamine A zijn enkel te bepalen in bloed of aan de hand van de verschijnselen die optreden bij een daadwerkelijk tekort of overdosering. Hypovitaminose A (vitamine A tekort) 1. verminderde afweer 2. groeistoornissen 3. huidproblemen 4. oogontstekingen 5. verminderde vruchtbaarheid http://www.turtlerescues.com/vitamin_a.htm http://www.roland-brakel.be/artikels/vitamine-a-tekort-en-blefaritis-bij-waterschildpadden Hypervitaminose A (vitamine A overdosis) http://www.turtlerescues.com/vitamin_a.htm Voedsel waar veel vitamine A in voorkomt : Alle groene bladgroente en stengels, gekleurde groente met name rood oranje en gele, lever en voedseldieren. Titel: Re: Vitamines Bericht door: schildpaddennetcrew op 29 Augustus 2010, 21:11:42 Vitamine B
Vitamine B is een groep vitamines welke verschillende soorten kent. Er zijn 8 verschillende B vitamines namelijk B1, B2, B3, B5, B6,B8, B11,B12. Alle B vitamines zijn in water oplosbaar. B-vitamines zijn nodig voor de opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten. In bijna elke vorm van voedsel komt vitamine B voor Vitamine B1 Vitamine B1 heeft werking op voornamelijk : 1. zenuwwerking 2. ontwikkeling van het embryo 3. regulering eetlust Tekorten vitamine B1 lijden tot: 1. Zenuwaandoeningen 2. Gebrek aan eetlust Vitamine B2 Vitamine B2 heeft werking op voornamelijk: 1. Groei 2. ademhaling Tekorten vitamine B2 lijden tot: 1. huidontstekingen 2. bloedarmoede 3. groeiachterstand 4. zenuwaandoeningen Vitamine B3 Vitamine B3 komt voor in twee vormen namelijk: nicotinezuur en nicotinamide Vitamine B3 heeft werking op voornamelijk: stofwisseling Tekorten vitamine B3 lijden tot: 1. huidontstekingen 2. diarree 3. zenuwaandoeningen Overdosering van voornamelijk nicotinezuur geeft vaatverwijdering in de huid. Echter is overdosering pas ter sprake als er zeer hoge doseringen worden verstrekt. Vitamine B5 Vitamine B5 heeft werking op voornamelijk: 1. Aanmaak hormonen 2. Afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten Tekorten vitamine B5 lijden tot: 1. Maag-darm stoornissen 2. embryonale sterfte Vitamine B6 Vitamine B6 heeft werking op voornamelijk: 1. Goede werking zenuwstelsel 2. Aanmaak rode bloedcellen 3. Weerstand 4. Spijsvertering Tekorten vitamine B6 1. huidafwijkingen 2. bloedarmoede Overdosering welke nauwelijks voorkomt kan lijden tot: 1. Lichtovergevoeligheid 2. Afwijkingen aan zenuwstelsel Vitamine B8 Vitamine B8 heeft werking op voornamelijk: Opbouw en afbraak koolhydraten en eiwitten Tekorten vitamine B8: 1. embryonale sterfte 2. misvormingen van het skelet 3. groeistoornissen 4. gebrek aan eetlust Vitamine B11 Vitamine B11(foliumzuur) heeft werking op voornamelijk: 1. Zeer belangrijke functie in opbouw van rode bloedcellen en DNA. 2. Hersenfunctie 3. Stofwisseling darmen en lever Tekorten vitamine B11: Afwijkingen aan rode en witte bloedcellen 1. bloedarmoede 2. slijmvliesontsteking 3. diarree 4. vermagering 5. embryonale sterfte 6. Stofwisselingsstoornissen in darmen en lever met name stoornissen in spijsvertering en opname voedingsstoffen. Vitamine B12 Vitamine B12 heeft werking op voornamelijk: 1. Speelt rol in vorming rode bloedcellen 2. Speelt rol in goede werking zenuwstelsel Tekorten vitamine B12: 1. bloedarmoede 2. zenuwaandoeningen 3. embryonale sterfte Voedsel waar veel vitamine B in voorkomt : Zuivelprodukten, groente, vlees, vis. Titel: Re: Vitamines Bericht door: schildpaddennetcrew op 29 Augustus 2010, 21:12:59 Vitamine C
Vitamine C Vitamine C is een in water oplosbaar vitamine. Vitamine C is een antioxidant. Het meest bekend staat vitamine C dat het een gunstig effect heeft op het afweersysteem tegen ziekte zowel voor mens als dier. Vitamine C is echter ook voor: 1. Vorming van weefsel 2. Aanmaak voor rode bloedcellen. 3. Nodig bij de synthese van collageen 4. Spiermetabolisme 5. Versterkt de absorptie van ijzer in de darm 6. Synthese(omzetting) hormonen 7. Functioneert als co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam. 8. bescherming tegen agressieve stoffen(vrije radicalen) Overdosering van vitamine C is mogelijk maar dan moet de hoeveelheid aangeboden vitamine C extreem hoog zijn. Over het algemeen zou er aangenomen kunnen worden dat vitamine C welke in te grote dosering wordt gegeven niet door het lichaam van het dier wordt opgenomen Tekorten aan vitamine C geeft afwijking aan de bovenstaande factoren waarin vitamine C een rol speelt en een tekort aan vitamine C zou binnen aanzienlijke korte tijd van enkele weken op kunnen spelen. Voedsel waar veel vitamine C in voorkomt : Groente en fruit Titel: Re: Vitamines Bericht door: schildpaddennetcrew op 29 Augustus 2010, 21:14:11 Vitamine D
Vitamine D is een in vet oplosbare prohormoon. Vitamine D is net als vitamine B een complex. De belangrijkste zijn Vitamine D2 en D3. Gezien schildpadden behoefte hebben aan kalk is viatmine D2 en D3 een heel erg belangrijk vitamine onderdeel. Goede groei en ontwikkeling van het schild is voornamelijk afhankelijk van calcium en vitamine D. Er moet echter niet blind gestaard worden dat alleen vitamine D het belangrijkste vitamine is. Andere vitamines zijn net zo belangrijk voor geode gezondheid van de schildpad. Het moet dus gezien worden als een samenwerking tussen de vitamins, de een meer met de andere maar in zijn totaal allemaal belangrijk. Vitamine D draagt bij aan: 1. Regulatie van de niveaus van calcium en fosfaat in het bloed door de absorptie ervan uit het voedsel in de darmen te bevorderen, evenals de heropname ervan in nieren. 2. Het vermindert de mobilisatie van calcium uit het bot. 3. Het remt de afgifte van parathormoon uit de bijschildklier. 4. Vitamine D beïnvloedt het immuunsysteem door immunosuppressie, fagocytose, en anti-tumor activiteit. Werking en activatie van vitamine D: Voornamelijk is vitamine D een vitamine welke de calciumstofwisseling reguleerd. Dit is een vrij ingewikkeld proces waarbij vele andere enzymen en invloeden van omgeving zoals UV straling een rol spelen in verscheidene organen. De verschillende factoren die meespelen in de werking van vitamine D en daarbij kalkhuishouding: Parathormoon is een hormoon, dat samen met vitamine D en calcitonine het calciumgehalte van het lichaam reguleert. Heeft een invloed op de vorming van actief vitamine D dat betrokken is bij de opname van calcium in de darm. PTH stimuleert de terugresorptie van calcium in de nieren en zet osteoclasten aan om de botresorptie te stimuleren. Het zorgt voor een verlagen van de fosfaatspiegel in het bloed door de bevordering van de uitscheiding van fosfaat door de nieren. Hierdoor verschuift de calcium-fosfaat balans ten voordele van calcium. Calcitonine Calcitonine remt de afbraak van botweefsel. De productie en uitstorting van calcitonine wordt bevorderd door hoge calciumconcentraties in het bloed, die onder meer het gevolg kunnen zijn van botnecrose door osteoporose. Door zijn afscheiding reduceert het de calciumionen in het bloed als tegenhanger van de effecten van het parathormoon (PTH) en verlaagt aldus de calciumspiegel van het bloed. Mogelijkheden van geven van Vitamine D: 1. Via voeding 2. Toevoegen vitamine preperaten 3. Vitamine D druppels 4. UV-B licht stimuleert het lichaam om vitamine D aan te maken vanuit een onderdeel van cholesterol. Er zijn enkele onderzoeken gedaan bij gezonde of er verschil aantoonbaar is bij gezonde schildpadden of er verschil aantoonbaar is in serum vitamine D gehalte. Uit dat onderzoek is gebleken dat het serum gehalte vitamine D geen veranderingen liet zien na orale toediening van vitamine D naast het geven van vitamine preperaten waar vitamine D ook in zat. Echter bij zieke dieren is wel een onderzoek gedaan welke bevestigde dat met behandeling van orale vitamine D toediening er geen verandering was in serum gehalte maar bij blootstelling aan UV-B straling het serum gehalte wel aanzienlijk steeg. Hypovitaminosis D (vitamine D tekort) en Hypervitaminosis D (overdosering vitamine D) Beiden wordt niet gezien bij orale toediening van viatmine/mieralen preperaten welke alle noodzakelijk vitamine en mineralen bevat. Blootstelling aan UV-B licht geeft echter ook geen tekorten of overdosering van vitamine D. Blootstelling aan UV-b straling behoud het vitamine D serum gehalte. Over het algemeen kan aangenomen worden dat bij toevoeging van een compleet vitamine/mineralen preperaat het vitamine D gehalte bij gezonde schildpadden op peil blijft. Voedsel waar vitamine D in voorkomt: 1. Voedingsmiddelen van dierlijke afkomst (zeer geringe hoeveelheid vitamine D) 2. Vette vissoorten Titel: Re: Vitamines Bericht door: schildpaddennetcrew op 29 Augustus 2010, 21:15:44 Vitamine E
Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine welke bestaat uit 8 verschillende stoffen. Vitamine E is een antioxidant. Vitamine E is onder andere werkzaam voor: 1. stofwisseling 2. bescherming tegen agressieve stoffen(vrije radicalen) 3. vruchtbaarheid Tekorten aan Vitamine E kunnen als gevolg ervan: 1. evenwichtstoornissen 2. stoornissen bij de voortplanting Voedsel waar veel Vitamine E in voorkomt: 1. Bladgroente 2. Lever 3. Zuivelprodukten 4. Eidooier |