Titel: UV- verlichting Bericht door: IngePinge op 16 Mei 2010, 11:24:28 Hallo,
Ik vroeg mij af of iemand hier ervaring mee heeft: http://www.antwerpscichlidencenter.be/contents/nl/d45.html ? Het zou het water langer zuiver houden... aangezien ik wekelijks al mijn aquariums moet verversen is zoiets wel welkom. Daarom vroeg ik mij af of dit wel iets uithaalt bij waterschildpadden, of eerder is bedoeld voor vissen. Groetjes! Inge Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: Hansm op 16 Mei 2010, 11:39:26 Voor algen scheeld dit soort apparaten best, maar ik zou liever dat geld in goede krachtige filters steken.
Bedoel je dat je elke week je bakken helemaal schoonmaakt, of dat je een gedeelte van het water ververst of heb je veel last van algen? Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: BertS op 16 Mei 2010, 14:13:11 Als je het aquarium water alg vrij wilt houden moet je bij de bron beginnen, de bron is in dit geval nitraat en dat kun je uit het water halen m.b.v. een planten of helofytenfilter.
Een UV lamp tegen algen gebruiken is een vicieuze cirkel. Je algen groeien namelijk op nitraat, als je de algen dan weer dood onder een UV lamp gaat dit rotten waardoor je weer meer nitraat in het water krijgt. Gevolg? Meer nitraat in het water en weer meer algen... Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: IngePinge op 16 Mei 2010, 14:18:38 Ja ik maak 2 aquariums met kleine schildpadden (1 met 3 schildpadden van +-7cm en 1 met 5 schildpadden van 4 tot 6 cm) wekelijks volledig schoon omdat er veel poep op de bodem ligt, wat ik al om de 2 dagen schep met een netje... Deze bakken hebben momenteel nog wel binnenfilters en die maak ik 2 keer per week schoon.
Het water is telkens heel snel groen dus echt wel nodig. Er zitten ook wel guppies en 2 algenterers in per bak. Ik heb in mijn 3de aquarium met grotere schildpadden een JBL Cristalprofi e1500 buitenfilter, geen guppies, deze bak ververs ik elke week, soms om de 2 weken, maar laat een bodem van 3 cm over (tot mijn dompelpomp stopt) en schep dan het grote vuil eruit met een netje. Hier ligt ook veel zand van het zandeiland en grote steentjes. De grote schildpadden hebben ook last van algen op hun schild, ik heb pas hun schild wat gereinigd met een zachte tandenborsel onder een lauwe kraan, omdat ik bang heb voor schildrot. De reptielenarts zei dat dit geen kwaad kan... Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: IngePinge op 16 Mei 2010, 14:20:44 Als je het aquarium water alg vrij wilt houden moet je bij de bron beginnen, de bron is in dit geval nitraat en dat kun je uit het water halen m.b.v. een planten of helofytenfilter. Een UV lamp tegen algen gebruiken is een vicieuze cirkel. Je algen groeien namelijk op nitraat, als je de algen dan weer dood onder een UV lamp gaat dit rotten waardoor je weer meer nitraat in het water krijgt. Gevolg? Meer nitraat in het water en weer meer algen... Misschien een domme vraag maar wat is een helofytenfilter? Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: Hansm op 16 Mei 2010, 14:38:52 Overmatige alg komt meestal door 2 dingen, dat er zonlicht op je bak valt en dat er teveel gevoerd wordt met name dan de restjes die tussen steentjes blijven liggen.
Afschermen van de zon wil goed helpen ook een zandbodem nemen ipv steentjes zodat er geen restjes voer meer tussen blijft zitten. Binnenfilters helpen nauwlijks daarvoor zijn schildpadden te grote vuilmakekers, goede sterkebuitenfilters (maar helaas wel duur) kunnen echt wel veel vuil aan. Met tandeborstel zou ik niet schildschoonmaken, meestal kun je zo het schild afvegen met een keuken papiertje, dat algen schildrot veroorzaken vindt ik beetje een fabeltje (maar je hoort het veel) schildrot heeft meer met vuile bakken slechte conditie te maken bij waterschildpadden (het is een bacterie die dat veroorzaakt) Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: Adriaan Verhelle op 16 Mei 2010, 14:39:51 Een helofytenfilter is een biologische filter waarbij er gebruik gemaakt wordt van oeverplanten om het water te zuiveren. Bijvoorbeeld een filter op basis van rietplanten, gele lis, kalmoes,...
Helofyt verwijst naar de planten. Het is een botanische verzamelnaam voor alle planten die met hun wortels in het water staan, 's winters nagenoeg volledig afsterven en op de reserves van hun wortels overleven. Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: Adriaan Verhelle op 16 Mei 2010, 14:40:51 Hier staat een voorbeeld van een helofytenfilter op "kamerformaat" ;) http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,7882.0.html
Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: Hansm op 16 Mei 2010, 14:46:09 Een helofytenfilter is een biologische filter waarbij er gebruik gemaakt wordt van oeverplanten om het water te zuiveren. Bijvoorbeeld een filter op basis van rietplanten, gele lis, kalmoes,... Helofyt verwijst naar de planten. Het is een botanische verzamelnaam voor alle planten die met hun wortels in het water staan, 's winters nagenoeg volledig afsterven en op de reserves van hun wortels overleven. Mooi uitleg Adriaan wist ik ook niet dat dat zo genoemd werd szaqw Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: IngePinge op 17 Mei 2010, 17:24:49 Merci voor de link + uitleg, het lijkt eigelijk best een gemakkelijk systeem en snel gemaakt, ik ga me daar dit weekend eens mee bezighouden. Welke plantjes zet je daar het best in?
Zonlicht, boedoel je dan echt zonnestralen die warmte geven of is daglicht ook al genoeg? Mijn schildpadden verblijven in de woonkamer en ik kan die moeilijk altijd donker laten. De meeste steentjes (bij de 2 kleinere bakken) heb ik al verwijderd, inderdaad omdat er heel veel vuil blijft tussenzitten. De bak leek proper maar als je in de steentjes roerde kwam al het vuil naar boven, ik vind het wel sneu voor de schildpadden want ze vonden het leuk om hierin te graven. Ik heb wel wat schelpen als alternatief maar dat vinden ze niet zo leuk natuurlijk. Is schildrot dan ook besmettelijk als het door een bacterie komt? Ik ben al een tijdje aan het denken om de schildpadden van mijn 2 kleine bakken samen te zetten in 1 bak van 160 x 50 x 60 (die heb ik al gekocht en bij mijn ouders gezet) en er een grote buitenfilter aan te zetten, maar dit lijkt me misschien te overbevolkt. Ik weet het niet. De grootste schildpad is 7cm en de kleinste 4, is dit niet wat gevaarlijk voor als ze bv. vechten om eten? Ze hebben allemaal een heel koppig karakter en als het om eten gaat durven ze elkaar wel eens bijten. Maar voor de rest zijn het echt schatjes ! Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Liever bijtwonden voorkomen dan genezen. Titel: Re: UV- verlichting Bericht door: Hansm op 17 Mei 2010, 18:28:14 Ik bedoel echt zon op de bak ookal is dat maar kort dan geeft dit veel alg, gewoon licht inderdaad prima.
Je kan goed zand gebruiken op de bodem dat vinden ze ook leuk om in te graven en daaar blijft vuil gewoon bovenop liggen. Ja schildrot kan zeer besmettelijk zijn. Samenzetten altijd wel lastig in een aquarium de kans dat ze meer gaan knokken met meer in de bak is wel groot ja. Wel zou je bv zomers in een vijver kunnen doen, die \zijn meestal zo ruim dat ze elkaar makkelijk uit de weg kunnen gaan. |