Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden : ziekte en gezondheid => Topic gestart door: Mantha op 20 April 2010, 11:40:48



Titel: sterfte door wormen
Bericht door: Mantha op 20 April 2010, 11:40:48
Hoi iedereen..

Ik had een Griekse landschildpad. Ik had ze gekocht toen ze al enkele jaren oud was en ik heb ze zelf 4 à 5 jaar gehad. Gisteren is ze gestorven. Ik merkte een maand en een week of twee geleden op dat ze niet zoveel at. Ze at nog wel, maar gewoon niet meer zoveel. Ze dronk ook. Ik maakte me toen niet echt veel zorgen, omdat het nog erg koud was buiten. Ik dacht dat het was omdat ik geen nachtlamp heb. Ze werd ook al wat ouder dus ik vond het fout te vergelijken met de piepjonge schildpadjes van mijn zus. Toen ze ook minder bewoog, maakte ik me echt zorgen. Dàt was dus een maand en twee weken geleden. Ik merkte dat haar ogen dieper lagen. Ik wou zien hoe sterk ze was maar ze deed niet echt moeite. De alarmbelletjes in m'n hoofd gingen allemaal af. Ze at nog wel, ze dronk nog wel, ze had geen diarree ofzo.. Maar het feit dat ze zo zwakjes was.. Ik ging er mee naar de dierenarts en deze constateerde dat het er niet goed uitzag. ik had geen flauw idee dat het zo erg was. Ze werd getest op wormen en bleek dat ze een parasiet had. Ik moest een aantal keren terugbellen. Ze zeiden dat ze niet uit zichzelf wou eten, wat ik dus heel vreemd vond want hier thuis deed ze dat wel. Ik dacht dat ze misschien moest wennen aan haar tijdelijke verblijf. Ze werd op dat punt gedwangvoederd om gewicht te winnen. Toen ik nog eens belde, vertelde de dierenarts me dat ze diarree had. Ik snapte het helemaal niet, dat had ze thuis toch niet?.. Ze kwam stilaan wat bij, maar uit zichzelf eten deed ze niet. Ik weet dit nog steeds aan het wennen aan het verblijf. Julia was een hele koppige schildpad, dat merkte ik toen ik ze kocht. Ze wou toen ook niet eten. Ik moest elke week terugbellen. Daarna was de diarree voorbij en kwam ze ook grammetjes bij door het dwangvoederen. ik zag dit allemaal heel positief in, het werd toch beter?.. Toen vertelden ze me dat ik na de paasvakantie moest terugbellen. Ik schrok er wel van, twee weken ertussen? Maar als het nog steeds kritiek was, zou ik toch vaker moeten bellen?..
Ik belde gisteren dus in de ochtend, en de dierenarts vertelde me dat hij het wou opgeven.. Ik begreep er niks van!! Hij zei dat wanneer ze stopten met dwangvoederen, ze teug achteruit ging. Ik dacht bij mezelf van stop er dan niet mee héh.. Ik wou het zelf proberen, ik wou ze bij mij hebben en ze zoals in het begin leren eten.. Hij zei dat ze van de parasiet vanaf was, maar nog steeds niet wou eten.. Ik moest smiddags terugbellen want hij had de fiche niet bij de hand.
Ik belde terug, vol zenuwen.. Ik wou niet beslissen of ze mocht leven of niet, echt niet.. Ik zou ze nog liever zelf verzorgen dan het op te geven!.. Maar wat hij toen zei.. Hij zei dat Julia dood in het bakje lag, met zijn woorden, "het beestje heeft het lot in eigen handen genomen".. Hij vertelde dat ze dit weekend rood zag, wat wijst op serieuze inwendige problemen. Hij zei dat hij bij kleine dieren geen bloed kan nemen(wat ik niet snap).. Hij zei ook dat we ze al laat binnen brachten.. Nu heb ik het gevoel dat het mijn schuld is dat ze dood is.. Ik snap het niet, het was niet zo erg toen ik ze nog thuis had.. Geen diarree, ze at en dronk nog... Nu, een maand en half later, is ze dood.. Ze heeft een maand bij de dierenarts gezeten..

Groeten..


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Hansm op 20 April 2010, 12:14:23
Eigenlijk vertel je ons nu het einde van een triest verhaal, het begin hoe je die paar jaar verzorgde vertel je niet,
En ik denk dat je de complete verzorging en huisvesting eens voor jezelf moet terug kijken of deze wel goed was voor je schildpad ,
want zo te horen was je dier niet in goede conditie, dit kan door de wormen zijn gekomen, maar ook door de wormen incombinatie met een slechte conditie veroorzaakt door niet juiste verzorging.
Had je ze een dikke maand geleden al buiten zonder een warmte lamp?

Huisvesting
dieet
en winterslaap zijn de 3 punten waar ik benieuwd naar ben, en ook of het ooit weleens eerder een mestonderzoek heeft gehad bij een DA.
Zo te horen heeft de Da iniedergeval alles gedaan wat hij kon, en inderdaad als een dier wat gedwangvoederd wordt niet opnieuw zelf begint te eten en er dus geen verbetering in komt ,dan kan er maar 1
beslissing worden genomen en dat is toch laten inslapen je kan een dier niet eindeloos blijven dwangvoederen dat  is zielig voor het dier.

Of het je schuld is kan ik zou echt niet bepalen, dat moet je voorjezelf beslissen door kritisch naar je totale verzorging te kijken en of deze wel goed was.
Normaal zou een schildpad in iedergeval niet sterven aan wormen.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: kurtlippens op 20 April 2010, 17:55:37
Had je het dier ontwormd geruime tijd (minstens zes weken) voor de winterslaap ?
Het 'rood worden' duid namelijk op een Sepsis...

Als de dieren last hebben van parasieten, is dit voor de winterrust een ernstig probleem, omdat de wormen hun stofwisseling op peil houden terwijl de schildpadden al lang niets meer eten.
De excrementen kunnen tenslotte de darmwand van de schildpad kapotmaken en onder bepaalde omstandigheden een dodelijke sepsis veroorzaken. Andere gevolgen na de winterrust kunnen verstoppingen zijn, als de wormen in de blinde darm een dichte kluwen hebben gevormd die de darm blokkeert.
De behandeling moet wel tenminste 6-8 weken voor de winterrust zijn afgesloten.

Sepsis/bloedvergiftiging is al verschillende malen naar voor gekomen op dit forum, voornaamste oorzaak hiervan is nalatigheid w.b.t ontwormen voor de winterslaap.

Mogelijk kan je ook de deskundigheid van de DA in twijfel trekken, zowel in Belgie als Nederland  zijn maar een paar gespecialiseeerde DA...
Voor Belgie kan men zich in eerste plaats wenden tot de Universitaire Dierenkliniek Merelbeke, Dr. R.Brakel of Dr. Luc Lambrechts (zie lijst dierenartsen)
Voor Nederland ben je het beste af in de dierenkliniek van Utrecht


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: sasa op 20 April 2010, 18:10:41
Jammer dat je schildpad is overleden, heel veel sterkte! vfghjk
Was het wel een DierenArts met Reptielen ervaring? ik zelf denk  van niet, dit lijkt mij een slechte arts die niet veel weet van schildpadden.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Hansm op 20 April 2010, 18:38:42
Jammer dat je schildpad is overleden, heel veel sterkte! vfghjk
Was het wel een DierenArts met Reptielen ervaring? ik zelf denk  van niet, dit lijkt mij een slechte arts die niet veel weet van schildpadden.

Ik snap dat je dit goed bedoeld, maar een Da kan natuurlijk niet altijd elk dier redden,
als het te ziek is of om wat voor reden zich niet hersteld  als alles gedaan is, kunnen ze ook niet meer doen, en dan ben je niet direkt een slechte arts.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Mantha op 20 April 2010, 19:42:49
Ik hield ze altijd in een binnenterrarium. Ik heb een warmtelamp en een UV lamp. Ik heb geen nachtlamp, dat bedoelde ik daarmee.
De dierenarts vertelde ons dat een winterslaap niet nodig was indien ze de juiste zorgen kreeg. Ik heb dit dus niet gedaan.
Ik gaf ze onkruid te eten en de zogehete schildpadplant. Er was ook steeds water voorradig.

Vorig jaar waren alle schildpadden getest op wormen en ze hebben daar allemaal een kuur voor gekregen. De dierenarts vertelde ons dat alles in orde was, de kuur was gedaan. Nu zou het dus kunnen dat ze nog wormen had, of wat?.. Ik begrijp het ook niet helemaal, want de dierenarts zei me aan de telefoon dat ze van de wormen vanaf was maar nog niet wou eten. Ik heb in een boek over de verzorging gelezen dat dieren die beschadigd zijn door wormen, een levenslang dieet krijgen. Maar nu is ze uit zichzelf gestorven?..

Ik weet het, het is nutteloos om nu een schuldige aan te wijzen. Maar ik voel me toch heel erg rot. Ik zag dat dier natuurlijk heel erg graag. Ik heb er altijd alles voor gedaan zodat hij de juiste zorgen kreeg.. Ik ben misschien niet de beste verzorger, maar ik heb er toch altijd zoveel mogelijk voor gedaan om dat wél te zijn.

Het is trouwens een zeer gekende dierenarts bij ons in de buurt.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Barbara op 20 April 2010, 19:45:29
Als ik jou was, zou ik heel gauw alle andere schildpadden laten testen en de bak goed ontsmetten


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: kurtlippens op 20 April 2010, 20:04:03
De dierenarts vertelde ons dat een winterslaap niet nodig was indien ze de juiste zorgen kreeg.
.................. :----


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Mantha op 20 April 2010, 21:08:25
Het staat ook in bepaalde boeken hoor.. Dat, indien ze voldoende zorgen krijgen, niet per sé hoeven te overwinteren.. Ik ken mensen met schildpadden die dat nooit gedaan hebben, en die beesten leven nog steeds..
Ookal is dit misschien niet het beste, het kan niet dé doodsoorzaak zijn hé.. :s De dierenarts had me trouwens een paar weken geleden aan de telefoon iets gezegd van amoeben. Ik dacht dat ik het fout verstaan had, maar nu ze gestorven is, heb ik het eens gegoogled.. Kan die amoeben dan wél fataal zijn?.. Er staat bij dat de symptomen niet altijd even zichtbaar zijn, en zoals ik zei zag ik enkel verminderde eetlust en minder bewegen, maar ze at en bewoog nog wel iéts.. Bij de dierenarts niets meer plots en had ze diarree..

Ik wil gewoon uitpluizen wat de precieze oorzaak is.. De dierenarts zegt dat ik mezelf niets moet verwijten, maar ik wil weten hoe het komt..


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: johnH op 20 April 2010, 21:13:21
Nou dan hebben boeken ook niet altijd gelijk  ^^hn^^ Want grieken moeten wel degelijk in winterslaap.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Mantha op 20 April 2010, 21:31:32
Maar dat is toch geen doodsoorzaak?.. Het was misschien beter als ze geslapen had ja, maar het ging altijd goed..

Als ze trouwens die amoeben had, was er dan nog wel iets aan te doen?.. Het enige van info dat ik vind, is dat je niet altijd de symptomen ziet en dat er vaak sterfte is. Vorig jaar is ze wel behandeld voor flagellaten, dat weet ik nog. Maar da's toch iets anders? Hoe kan ze nu plots amoeben hebben, ik heb ze al jaren..


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: markooij op 20 April 2010, 21:46:34
Kan het zo zijn dat door ontbreken van winterslaap bij dieren die het nodig hebben de natuurlijke klok is verstoord en hiermee de gesteldheid van het dier steeds minder wordt waardoor het vatbaarder wordt voor allerlei aandoeningen?
Heel veel schildpadden moeten toch een winterslaap hebben ondanks de goede verzorging gezin hun interne ritme(biologische klok).
SPijtig voor het dier dat de DA jouw geadviseerd heeft dat dit niet nodig is gezien dit toch nodig is.

Hier een topic over allerlei vieze huisdieren die in je huisdier kunnen zitten
http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,7209.0.html


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Hansm op 20 April 2010, 22:32:17
Vindt het kinderachtig om nu weer te zeggen de Da zegt hoeft geen winterslaap, je bent zelf verantwoordelijk met dat soort keuzes,
je hebt het dier aantal jaar gehad als je je dan goed ingelezen had in die tijd dan had je overal
informatie gevonden dat het dier een winterslaap nodig heeft,  die info. is overal aanwezig.
Dieren gaan kwakkelen omdat hun natuurlijke ritme verstoord wordt.

Niet speciaal voor jouw maar ik vraag me af waarom mensen schildpadden kiezen die een winterslaap nodig hebben en vervolgens niet geven, kies dan een tropische schildpad dan is het "probleem"' winterslaap opgelost.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Mantha op 20 April 2010, 23:24:38
Vindt het kinderachtig om nu weer te zeggen de Da zegt hoeft geen winterslaap, je bent zelf verantwoordelijk met dat soort keuzes,
je hebt het dier aantal jaar gehad als je je dan goed ingelezen had in die tijd dan had je overal
informatie gevonden dat het dier een winterslaap nodig heeft,  die info. is overal aanwezig.

Ik vind het niet bepaald beleefd dit kinderachtig te noemen. Waarom gaan mensen naar een dierenarts denk je? Om info te winnen. Hoe kwam jij aan de info die je allemaal vergaard hebt over de jaren? Ook op verschillende manieren, maar ik noem jou ook niet kinderachtig omdat je een bepaalde bron verkoos boven de anderen. Dus mijn excuses als ik luisterde naar de dierenarts hoor.. :s Als ik dan iets anders op mijn manier gedaan had in plaats van te luisteren naar tientallen bronnen, had je me weer kunnen verwijten dat ik naar de bronnen moet luisteren.Ter uwer informatie, er zijn bronnen zat die zeggen dat het zonder winterslaap ook kan. Het spijt me, het stoort me gewoon dat er zulke commentaren tussen zitten. Ik heb genoeg uitgelegd dat ik met zwaar verdriet zit en ze zo goed verzorgd heb als ik kan. Een béétje respect graag.

Daarnaast.. Inderdaad Markooij, het zou kunnen dat de natuurlijke klok verstoord is.. Ik versta het gewoon niet want ze was vorig jaar getest en behandeld. En nu plots amoeben?.. Zouden amoeben niet langer aanwezig zijn? Is toch anders dan waarvoor ze behandeld is vorig jaar dan?(flagellaten)

En inderdaad Barbara, de anderen laten testen is nu natuurlijk een must.. Ze zaten wel apart sinds ze vorig jaar flagellaten hadden, maar je weet maar nooit..

Sasa, erg bedankt voor je medeleven.

Kurtlippens, ik begrijp iets niet.. Ik begrijp wel dat er, indien er wormen zijn  tijdens een winterslaap, schade kan zijn binnenin omdat de wormen "wakker" blijven om het zo te verwoorden.. Maar amoeben zijn geen wormen, en ze heeft geen slaap gedaan.. :s Dat is wat me zo gek maakt, ze at en dronk hier thuis nog en bij de dierenarts had ze plots diarree en at niet meer.. :s


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Barbara op 20 April 2010, 23:33:27
Het dier was al zwak en waarschijnlijk was de stress van een bezoek aan de dierenarts het bekende: druppel en de emmer.
Het is gebeurd en het is heel verdrietig maar zo is het nu eenmaal.
Het heeft geen zin om te zoeken naar de schuldvraag.
Je kunt alleen maar leren van dingen die je meemaakt, negatief of positief.
Misschien iets eerder aan de bel trekken als je denkt dat er iets mis is.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Hansm op 20 April 2010, 23:42:39
Kinderachtig is mischien niet het goede woord, ik bedoel dat waneer je iemands advies opvolgt dat je eigen keus is en dat je dan zelf de verantwoording moet pakken, en
dat je niet degene van het advies de schuld moet geven,
omdat je zelf beslist hebt dat advies optevolgen of juist naar die raad te luisteren.




Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Mantha op 20 April 2010, 23:54:29
Ik geef hem de schuld niet. Maar als je zo redeneert, zit je altijd in een cirkeltje uiteraard. Het is logisch dat je altijd wel de raad van iémand opvolgt, en als eigenaar ben je inderdaad verantwoordelijk. Maar je kan dit niet zomaar veralgemenen vind ik. Je doet dingen omdat je goed wil doen dus..

Het was misschien inderdaad de druppel.. Een maand bij de dierenarts is natuurlijk ook lang, en zoveel stress.. Ik heb inderdaad wel geleerd dat je beter teveel naar de dierenarts gaat, maar wat ben ik er nu mee? Ik durf echt geen nieuwe schildpad aankopen.. Achja


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: markooij op 21 April 2010, 09:30:14
Je kan denken aan hoe het komt en waarom en hoe kan dat nu enz enz.
De redenen kunnen we speculeren adhv eerder gehoorde verhalen en ervaringen van mensen.
Waar het om gaat is denk ik dat het in de toekomst anders moet en moet voldoen aan de behoefte van het diertje. Daarbij moet je rekening houden met hoe kan ik mijn diertje zoveel als mogelijk de zorg bieden die hij in de natuur zelf ervaart en ondervind.
Waarom geen nieuwe schildpad? Begrijp dat je bang ben maar ik denk dat hier genoeg ervaren mensen op dit forum zitten die je met heel veel soorten schildpadden en hun verzorging wegwijs kunnen maken.

Wat ik je wel zou aanraden is een andere dierenarts. Als hij met reptielen ervaring heeft zou hij een zeer frequent voorkomende soort als een griekse landschildpad herkennen en weten dat de dieren een winterslaap moeten hebben.
En als je goede boeken zoekt zijn deze hier ook te vinden welke wel de juiste informatie bevatten per soort.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: kurtlippens op 21 April 2010, 17:45:42
Kurtlippens, ik begrijp iets niet.. Ik begrijp wel dat er, indien er wormen zijn  tijdens een winterslaap, schade kan zijn binnenin omdat de wormen "wakker" blijven om het zo te verwoorden.. Maar amoeben zijn geen wormen, en ze heeft geen slaap gedaan.. :s Dat is wat me zo gek maakt, ze at en dronk hier thuis nog en bij de dierenarts had ze plots diarree en at niet meer.. :s
Logisch dat ik die richting uitga, je starte een topic met als titel 'sterfte door wormen' en voor  mijn antwoord , (die niet meer dan een mogelijkheid/veronderstelling was) werd met geen woord gerept over amoeben.
Het rood worden van het schild is wel degelijk sepsis, en dit treed op o.a door het uitblijven van een winterslaap, dit kan dus wel een oorzaak zijn...leidt al zeker tot verzwakking na enkele jaren.
Hier een wetenschappelijke PDF waarin dit ook nog eens bevestigd word:

http://www.testudo-welt.de/testudo_magazin1.pdf
Als je naar pagina 6 gaat zie je foto's met erg vergelijkbare symptomen.

Even citeren:
Gebrek aan jaarlijkse winterslaap genereerd jaarlijks toenemende aanvallen van metabole eindproducten
en toxische stoffen die voor de nieren en de lever een enorme hoeveelheid extra werk opleveren.

De hobby is erg aan veranderingen onderhevig, vooral oudere naslagwerken (en dus gedateerde) hebben het wel eens over 'niet strikt noodzakelijke winterslaap'
Maar dat DA dit hedentendage nog adviseren snap ik niet, uit eigen ervaring ben ik het hier totaal niet mee eens, ook recente publicatie's (die naam waardig) treden hierin bij.


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Trudi op 23 April 2010, 22:40:21
Wat ontzettend sneu voor je! Kan me voorstellen dat je heel verdrietig bent over het verlies van je schildpad :----.

Ik wil je graag mijn ervaring vertellen.
Ik heb twee Kaukasische Vierteenschildpadden van tegen de twee jaar, die ik ruim voor hun winterslaap heb laten ontwormen. Dat heb ik daarna laten controleren: ontlastingsonderzoek wees uit dat dit 'schoon' was.
Perfect dus om in winterslaap te laten gaan.
Enfin, dieren volgens alle aanwijzingen op het forum langzamerhand kouder laten worden om ze vervolgens in de koelkast te zetten. Heel gedoe met thermometertjes, etcetera.
Tussentijds viel het me op dat ze er 'niet goed' uitzagen. Wat het was dat me alarmeerde, weet ik niet, maar het heeft het leven van mijn schildpadjes hoogstwaarschijnlijk wel gered: toen ik ze woog, bleken ze namelijk al enorm te zijn afgevallen (meer dan een kwart, zeg maar 30 %, van hun toenmalige gewicht hadden ze al verloren!). Een winterslaap had hun dood betekend.

Ik heb hen weer langzaam laten opwarmen en aan het eten gekregen. En maar weer ontlasting naar de dierenarts gebracht, waaruit bleek dat ze opnieuw wormen/flagelaten hadden. Terwijl ze, voordat ze gingen afkoelen, dus nog helemaal onderzocht waren en goed gezond bevonden.
Dus je ziet, schildpadden kunnen opeens (weer) wormen krijgen.
Hoe, waarom? Helemaal onduidelijk. Misschien de stress van het afkoelen? Van het moeten ondergaan van een situatie die werd opgedrongen?
Ik moet daarbij denken aan een van de lezingen op de laatste landdag: ' Zelf laten kiezen' adviseerde een van de sprekers, maar dat deed ik dus niet. Ik drong mijn schildpadden met de beste bedoelingen een winterslaap op, waar ze kennelijk niet aan toe waren.

Mijn dierenarts behandelt ook reptielen en staat hier in de omgeving heel goed aangeschreven. Ik heb een poos met haar over dit alles gesproken. Ze vertelde me dat in de vrije natuur altijd wel dieren deze winterslaap niet overleven en dat dit in dierentuinen en bij kwekers die op grote schaal kweken, ook plaatsvindt, maar dat dat daar natuurlijk minder impact heeft, dan wanneer het een enkel dier van een particulier betreft.
En dat winterslaap wel degelijk bepaalde risico's met zich meebrengt, ook al wordt er over het algemeen heel makkelijk over gedaan. Als het goed gaat, is dat mooi meegenomen, maar het kan ook niet goed gaan.

Iemand die ik ken, heeft/had al jaren (zeker tien jaar!) schildpadden, Grieken, die ze altijd in een speciale 'schildpaddenkoelkast' in winterslaap liet gaan. Dit jaar overleefden twee van haar (kerngezonde!) dieren die periode niet. Waarom??? Geen idee. De jongste is nog steeds heel zwak en moet met de hand bijgevoerd worden, omdat hij van zwakte nauwelijks kan eten.

Winterslaap brengt dus wel degelijk risico's met zich mee, ook al wordt het altijd voorgedaan als zou het 't beste voor je pad zijn. Het is misschien niet altijd het beste voor een schildpad, zo is mijn mening.
Een dier dat op de een of andere manier (tijdelijk?) wat gevoeliger is (en dat zie je niet van buiten), kan er wel degelijk 'in blijven', ook al voldoe je aan alle behoeften van het diertje (om maar iemand hiervoor te citeren).

Of ik mijn schildpadjes een volgend jaar weer in winterslaap laat gaan, weet ik nog niet. Zover wil ik ook nog niet denken. Ik heb bewust voor deze soort gekozen, maar nu ik heb ondervonden, dat hen in winterslaap laten gaan zonder aanwijsbare oorzaak desastreus had kunnen verlopen, twijfel ik zeer tjrezf.
En ach, ik zal nu wel iedereen over me heen krijgen, maar dat maakt me niet uit qsergh.

Verder denk ik dat veel nakweek van door particulieren gehouden schildpadden, zich inmiddels op een bepaalde manier verder heeft ontwikkeld. De betreffende dieren zijn niet meer echt 'wild', hoezeer hun natuurlijke omgeving ook wordt nagebootst, en mogelijk dat ze daardoor ook gevoeliger zijn geworden voor langere perioden van retraite. 
Mijn baardagamen en luipaardgekko's heb ik ook jarenlang in winterslaap gehouden op zolder. Toen ze ouder werden, hield ik hen in hun terrarium, met lampen uit. Dat ging heel goed, ze zijn vrijwel allemaal 13, 14 jaar geworden en de laatste zit hier nog, inmiddels ruim 15. Ze heeft afgelopen winter weer zes weken in de bak gerust en doet het weer prima! Kan dus ook.

Ik hoop dat je wat aan mijn verhaal hebt xwcds.
Jij hebt je uiterste best gedaan voor je schildpad, maar helaas, hij is bezweken. Heb er vrede mee. Het hoe en waarom zal wel altijd onduidelijk blijven, net zoals waarom mijn schildpadden bijna bezweken waren aan hun eerste winterslaap en waarom zij opeens weer wormen/flagelaten in hun ontlasting hadden, terwijl ze daarvoor toch helemaal clean bleken.
Vind ook dat sommigen hier een tikje onaardig reageren.
Jammer. Veel sterkte toegewenst!!!!!

 


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: kurtlippens op 23 April 2010, 23:30:49
Ik wil je graag mijn ervaring vertellen.
 Ik heb twee Kaukasische Vierteenschildpadden van tegen de twee jaar, die ik ruim voor hun winterslaap heb laten ontwormen.Dat heb ik daarna laten controleren: ontlastingsonderzoek wees uit dat dit 'schoon' was.
Perfect dus om in winterslaap te laten gaan.



Ik moet daarbij denken aan een van de lezingen op de laatste landdag: ' Zelf laten kiezen' adviseerde een van de sprekers, maar dat deed ik dus niet. Ik drong mijn schildpadden met de beste bedoelingen een winterslaap op, waar ze kennelijk niet aan toe waren.

Wat je vandaag typt strookt niet echt met wat je eerder beweerde :

Ja, ik ook. Ontwormen (gelukkig was het nog niet nodig bij mijn schildpadjes) lijkt me een crime bij schildpadden. Maar veel van die geneesmiddelen die je uitwendig bij andere dieren kunt gebruiken (tussen de schouderbladen, enzo) zijn zo sterk ............. Echt bagger :P.
Hierboven beweer je dat je schildpadden nog nooit ontwormd waren, 6 dagen later beweer je dat het afbouwprotocol al een maand aan de gang was en de dieren "uit eigen beweging" in winterslaap wilden, zelfs toen de warmtelamp nog aan was ? :
Hallo Kenneth,
Thnx voor je uitgebreide reactie.
De schildpadjes zitten alleen al een aantal weken in de afbouwfase  xwcds.
Misschien heb ik die indruk niet gewekt, maar ik ben daar al bijna een maand mee bezig: eerst dagen wat verkorten met de lampen, dan de warmtelamp definitief uit en alleen nog de tl-buis aan. Sinds bijna een week is die lamp ook uit. De schildpadjes laten zich ook al weken niet tot nauwelijks meer zien, ook toen de warmtelamp nog aan was.
Ik hoor ze alleen nog maar (regelmatig) schrapen met hun nageltjes tegen het betonplex. Dat doen ze zowel overdag als 's nachts, want begin vorige week hadden we een doorwaakte nacht vanwege een-hond-met-diarree en toen hoorde ik hun geschraap dus ook.

Ik heb ze nog wel gepakt voor zo'n badje, maar na drie keer om de dag een badje te hebben gegeven en er helemaal niks meer uit te zien komen, ben ik daarmee gestopt. Na zo'n bad scharrelden ze nog heel even verdwaasd rond, echt zoekend, en dan kropen ze weer snel weg, weg van het licht, dat was wel duidelijk
Miste ik wat ?


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: marion op 23 April 2010, 23:34:53
Kurt, je mag mijn vraag weg halen als hij hier niet op zijn plaats staat, maar hoe zit het dan met soorten die je niet in winterslaap laat gaan zoals de graeca nabeulensis? Bij deze soort verlagen we de temp in de winter wel iets maar deze soort gaat niet in een winterslaap.
Zou bij deze soort de kans op zo'n sepsis ook groter zijn dan, of is mijn redenatie niet juist?


Titel: Re: sterfte door wormen
Bericht door: Trudi op 25 April 2010, 20:25:07

Miste ik wat ?


Geen idee, hoor. je bent er maar druk mee geweest  :D.