Titel: eetstoornis sulcata Bericht door: Filip op 5 Januari 2010, 13:01:27 ik heb voor de winter mijn (jonge) sulcatas toch nog binnen gehuisvest. Ze zaten in een verwarmde schuur, maar aangezien het weer te koud werd, zitten ze nu in een glazen terrrarium binnen gehuisvest. Alles verliep prima, maar onlangs heb ik hun ondergrond van vette zavel vervangen door de aubiose, aangezien de vette zavel teveel geur achterliet in huis..sindsdien eten mijn sulcatas heel weinig of niks meer..dit is nu al enkele dagen. vooral mijn oudste sulcata van 2007, eet nu al enkele dagen niets meer, hij verschuilt zich constant en loopt niet meer rond..wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn? moet ik mij zorgen maken?
groeten Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: markooij op 5 Januari 2010, 13:10:53 De verhuizing misschien in combinatie met de veranderingen van de ondergrond?
Watvoor geur gaf de zavel af? Wist niet dat het stonk. Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: Moi op 5 Januari 2010, 13:28:34 Verstopping door het eten van aubiose misschien? Geen verkoudheid, wormenbesmetting?
Mijn ervaring is dat sulcata's nl weinig last van stress hebben door verhuizing/verandering van ondergrond en normaal gesproken altijd wel willen eten... Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: marion op 5 Januari 2010, 14:56:52 Ik ruik de leemgrond alleen als ik heb gesproeid, dan ruik je even de leem.
Ik vind dat altijd wel lekker ruiken, beetje buitenlucht gevoel geeft mij dat. Vervelend dat je schildpadden nu niet meer eten. Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: Filip op 5 Januari 2010, 16:05:30 stinken is niet het juiste woord, maar aangezien het veel vochtiger is dan aubiose, gaf dit een bepaalde geur..en om m'n moeder een plezier te doen heb ik het dan maar vervangen door aubiose..wanneer de temperatuur terug wat omhoog gaat, gaan ze terug in hun grote bak met vette zavel. ik heb ze vandaag dan toch wat zien eten (ook de grootste), maar die is duidelijk veel minder actief dan ervoor, vroeger kwam die ponmiddellijk afgestormd om te eten, nu wacht hij soms tot savonds om wat te eten..ik zal voorlopig afwachten..vroeger hebben ze constant op aubiose gezeten, dus het zou me verwonderen moesten ze nu plots allemaal last hebben van verdtoppingen. ik zal hun gewicht grondig opvolgen. alvast bedankt voor de tips!
Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: nwz-pardalis op 5 Januari 2010, 16:19:19 Als de zavel zoveel vochtiger was dan de aubiose, kunnen ze dan geen last hebben van uitdroging? Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: kurtlippens op 5 Januari 2010, 17:41:02 Toch stress vrees ik....heb onlangs hetzelfde voorgehad, en nogwel in het zelfde terrarium met zelfde ondergrond : http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,8344.msg110297.html#msg110297
De dieren zijn aanzienlijk pittiger als ze eenmaal hun burrows hebben, ik heb er zelfs die durven bijten als je ze er wil uithalen tjrezf Hatchlings die hier weggaan wachten doorgaans een dag tot 3 dagen vooraleer ze eten. Dieren die in de zavel zaten en verhuizen naar een nieuwe eigenaar blijken meestal 5 a 10 dagen te wachten met eten als de ondergrond anders is. Ik vermoed dat het ontbreken van een ondergrond waar ze in kunnen graven een belangrijk gemis is eenmaal ze dit gewoon zijn. Er zijn in elk geval meer aanwijzingen in die richting, stof tot nadenken.... Ik zou ze goed opvolgen, hebben ze niet te koud gehad in de schuur (verkoudheid) ? Ik vreesde er een beetje voor dat deze te koud ging zijn, vast staat dat veel energie zal nodig zijn om een vrijstaande kamerterrarium behoorlijk op te warmen. Als ze het langere tijd minder doen tengevolge van stress zullen ze ook vatbaarder zijn voor wormen en flagelatten. Als dit te lang aanhoud laat je best een mestcontrole uitvoeren door de RA... Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: Filip op 5 Januari 2010, 17:53:54 nee nee, koud hebben ze zeker niet gehad! omdat ik wist dat de verwarming niet in orde ging komen voor de winter, heb ik ze begin oktober reeds naar binnen gehaald, dus ze hebben zeker niet koud gehad. Ik heb enkel onlangs de ondergrond veranderd, van vette zavel nr aubiose, vanwege de geur..en ja, jouw verklaring klinkt inderdaad logisch! nu vraag ik me juist af wat ik het beste doe, de ondergrond terug in zavel veranderen, of gaan ze aan de aubiose terug gewoon worden en mag ik het dus gewoon laten liggen?
bedankt voor deze belangrijke info! Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: kurtlippens op 5 Januari 2010, 20:37:25 Ik zou de aubiose wat opschuiven en langs 1 zijde terug gaan opvullen met zavel, tot de bak weer volledig uit zavel bestaat.
Zavel ruikt niet vind ik...dus dat snap ik niet helemaal. Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: Filip op 8 Januari 2010, 13:11:48 ik heb ondertussen de aubiose terug veranderd in zavel..de 4 kleinste eten terug normaal, alleen de grootste weigert nog altijd te eten..er is nu terug zavel, maar de zavel is nog altijd te zacht om er schuilplaatsen in te graven, misschien is dat nog het probleem? toen de zavel er net terug in lag, bleef hij actief rondlopen, maar nu hij zijn plaats heeft gevonden, blijft hij steeds in dezelfde hoek liggen..
Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: Frans op 9 Januari 2010, 08:30:00 Onze grootste sulcata sliep steed onder een omgekeerde plastic krat met een opening er in als ingang.
Deze week heb ik de ingang moeten vergroten omdat hij met krat en bloempot er boven op aan de wandel ging omdat hij niet meer door de ingang kom. Deze uitsnede is voor hem waarschijnlijk zo frustrerend dat hij niet meer in zijn kratje wil slapen en nu dus een andere plek in huis heeft gezocht. Frans, verandering van spijs stopt eten? Titel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: Moi op 9 Januari 2010, 10:04:04 Deze uitsnede is voor hem waarschijnlijk zo frustrerend dat hij niet meer in zijn kratje wil slapen en nu dus een andere plek in huis heeft gezocht. Volgens mij kan het net zo goed zijn dat het rondlopen met de krat zoveel stress/frustratie heeft gegeven dat het dier niet meer in de krat wil uit angst... sdfghjTitel: Re: eetstoornis sulcata Bericht door: kurtlippens op 9 Januari 2010, 10:59:56 Onze grootste sulcata sliep steed onder een omgekeerde plastic krat met een opening er in als ingang. Perfect voorbeeld, veranderingen aan hun vaste burrow jaagt de dieren in de stress, het kan weken duren voor ze hun draai terug vinden....Deze week heb ik de ingang moeten vergroten omdat hij met krat en bloempot er boven op aan de wandel ging omdat hij niet meer door de ingang kom. Deze uitsnede is voor hem waarschijnlijk zo frustrerend dat hij niet meer in zijn kratje wil slapen en nu dus een andere plek in huis heeft gezocht. Frans, verandering van spijs stopt eten? Onderschat dit niet, ik spreek uit ervaring ! |