Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden: voeding => Topic gestart door: Adriaan Verhelle op 10 December 2009, 14:03:11



Titel: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Adriaan Verhelle op 10 December 2009, 14:03:11
Ik vraag mij al enige tijd af waarom er altijd andijvie aanbevolen word als het beste alternatief tijdens de winter.
Zelf geef ik namelijk de voorkeur aan Chinese kool gezien deze toch op de meeste vlakken beter scoort dan andijvie.
Indien we beide groenten analyseren op 100g verse stof krijgen we volgende getallen:
adijvie; eiwitten: 1.0g, vezels: 1.5g, water: 96g, calcium: 43mg en fosfor 22mg
chinese kool: eiwitten: 1.0g, vezels: 2.5g, water: 95g, calcium: 125mg en fosfor 45mg
Waardoor dus chinese kool slechts evenveel eiwitten bevat maar wel 1.6 keer zoveel vezels. (op drogestofbasis geeft dit zelfs een verhouding van 37.5% vezels bij andijve en 50%! bij chinese kool)
De Ca/P verhouding is bij chinese kool ook veel hoger is ( 1.95 <=> 2.77).
Ook is chinese kool nu net een variant die niet de grote hoeveelheden oxaalzuur bevat die we gewend zijn bij kolen (vandaar dat deze plant ook niet de typische 'koolsmaak' heeft). In mijn ogen zie ik dus enkel voordelen t.o.v. andijvie.
Deze plant werd bij mijn laatste controle in de dierenkliniek in Merelbeke ook als "zeer goed wintervoer" bestempeld.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Barbara op 10 December 2009, 14:58:40
Waar heb je deze gegevens vandaan?
In mijn boek van Carolin Dennert, Ernärung von Landschildkröten staat het( als ik het goed gelezen heb) precies andersom.

Per 100gram:

Chinese kool: Water 95,4  eiwit 1,2  vezel 1,9  calcium 0,04  fosfor 0,03

Andijvie:        Water 94,3  eiwit 1,8  vezel 1,2  calcium 0,05  fosfor 0,05


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Adriaan Verhelle op 10 December 2009, 15:18:34
In mijn vorige post moesten de hoeveelheden calcium en fosfor natuurlijk in mg staan, dit heb ik ondertussen aangepast.  xwcds

De gegevens zijn afkomstig uit "Nubel Belgische voedinsgmiddelentabel, vijfde uitgave, 2e druk, september 2009".
Dit is in belgië (Nubel = Nutriënten België) de toonaangevende nutriëntendatabase van alle voedingsmiddelen op de Belgische markt.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: theo op 10 December 2009, 16:39:33
Toch zou ik ook met Chinese kool wat voorzichtigheid betrachten en er voor zorgen dat je enkel en alleen echt verse kool geeft.

Ook deze kool bevat blauwzuur (cyanide) als hij te lang ligt.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Adriaan Verhelle op 10 December 2009, 16:48:38
Als je slechts een beperkt aantal schildpadden hebt is dat inderdaad een mogelijk gevaar. Hier gaan deze kolen echter niet langer dan 3 dagen mee  nhjuk


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: D-magic op 10 December 2009, 19:46:22
Ik geef mijn dieren ook chinese kool maar ook maar max 2x in de week en daarna gaat hij weg.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: NicWill op 11 December 2009, 17:25:55

Hier is me opgavallen dat de andijvie, die de sulcata's destijds probleemloos èn  in hoeveelheden aten, door volwassen marginata's  vaak slecht verteerd worden ; in de uitwerpselen zitten hele stukken onverteerd... xsdfc


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: psvehv op 11 December 2009, 18:43:35
heb chinese kool al diverse malen aangeboden aan de carbonaria maar de dames halen hier hun neus voor op,eten ze dus echt niet.

grtjss


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: erich4u op 11 December 2009, 22:25:28
Dat is hier het zelfde , carbonaria willen geen chinese kool of andere kool ook niet , maar spinazie wel maar dat is ook niet goed !


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: markooij op 11 December 2009, 22:37:48
Hier eten alle dieren het uitgezonderd de Pyxis die hebben het nog niet gekregen.

Vanaf wanneer ontstaat er cyanide in de kool?


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: D-magic op 11 December 2009, 23:11:23
Moet ook zeggen dat bij mij de 2 grote elegansen ook de chinese kool niet eten maar de rest toch wel.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: theo op 12 December 2009, 09:02:40
Vanaf wanneer ontstaat er cyanide in de kool?

Op het moment dat de kool stopt met groeien.

Opdat moment breken cellen open en gaat de zwavel een verbinding aan met andere stoffen waardoor het ontstaat.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Barbara op 12 December 2009, 11:51:06
Dus voor ons mensen eigenlijk ook niet gezond.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Adriaan Verhelle op 12 December 2009, 13:52:58
Die cyanidevorming begint pas na enkele dagen dus ook voor mensen geld hetzelfde: laat ze geen week in de koelkast liggen vooraleer je ze consumeert. Dit geldt trouwens voor alle verse groenten.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: theo op 12 December 2009, 16:07:45
Die cyanidevorming begint pas na enkele dagen dus ook voor mensen geld hetzelfde: laat ze geen week in de koelkast liggen vooraleer je ze consumeert. Dit geldt trouwens voor alle verse groenten.

Waar haal je dat vandaan?

Het begint direkt bij het afsterven, zodra de eerste cel afsterft wordt het al gevormd, echter een lage dosering is voor niemand een probleem echter de snelheid van afsterven is van een aantal zaken afhankelijk zoals temperatuur, vochtigheid etc. etc..



Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Barbara op 12 December 2009, 16:10:21
Geldt dit ook voor andere koolsoorten?


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: theo op 12 December 2009, 17:23:43
Geldt dit ook voor andere koolsoorten?

Dit geld voor alle koolsoorten.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Adriaan Verhelle op 12 December 2009, 19:16:31
Citaat
Waar haal je dat vandaan?

Ik bedoelde dat de cyanidevorming niet meteen start na de oogst in de gehele plant.
De cyanide zit namelijk niet in zijn vrije vorm in de plantencellen. Het zit gebonden in cyanogene glycosides. Pas wanneer een plantenweefsel beschadigd wordt zal het cyanide worden vrijgesteld om mogelijke pathogenen te neutraliseren. Dus bij de oogst van bv: kolen gaat dit proces enkel door in de cellen ter hoogte van het snijvlak.
Het is en blijft natuurlijk een toxische molecule maar zolang je 'gezond ogende" groenten serveert zou het proces in theorie nog niet gestart zijn.
Een dieet op pure Chinese kool is natuurlijk alles behalve gezond. Maar dat is één op pure andijvie ook niet. Echter vind ik persoonlijk dat Chinese kool een zeer goed wintervoer is (in combinatie met nog andere groenten en supplementen uiteraard) desondanks deze niet zo vaak aanbevolen wordt in tegenstelling tot andijvie (vandaar mijn startvraag in dit topic. xwcds).
Ook mag het gevaar van die cyanidevorming niet overschat worden zie bijvoorbeeld volgende quote uit "Brazilian Archives of Biology and Technology, v.43, n.5, p. 487-492, 2000" :

 "Cyanogenic glycosides are widely distributed among 100 families of flowering plants. They are also found in some species of ferns, fungi and bacteria (Harborne, 1972, 1993). There are many economical important plants highly cyanogenic, including white clover, linum, almond, sorghum, the rubber tree and cassava."

Dus ook de maar al te vaak gevoerde witte klaver zou grote hoeveelheden cyanide produceren. Alle planten die tot de familie fabiaceae behoren produceren trouwens deze cyanide verbindingen. Dus alle soorten klaver, luzerne, alle wikkes,… Zoals je ziet komt het ook in grote concentraties voor in sorghum (1 van de 5 top landbouwgewassen) maar ook in bijvoorbeeld maniok.
Ik wil maar duidelijk maken dat de gevaren niet over nog onderschat mogen worden en dat het uiteindelijk altijd neerkomt op: “een gevarieerd dieet is een gezond dieet”.  :D



Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: theo op 12 December 2009, 20:07:35
Kijk en nu zijn we het eens.

Daarom ook alleen mijn waarschuwing;

Citaat
Toch zou ik ook met Chinese kool wat voorzichtigheid betrachten en er voor zorgen dat je enkel en alleen echt verse kool geeft.

Ook deze kool bevat blauwzuur (cyanide) als hij te lang ligt.

Heb even het belangrijkste stukje in de tekst dikker gemaakt.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: kurtlippens op 12 December 2009, 20:09:04
Chinese kool bevat relatief weinig cyanide, interessant even de visie van R. Brakel door te nemen wbt kolen:
http://www.roland-brakel.be/artikels/voedingsadviezen-voor-landschildpadden


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: theo op 12 December 2009, 20:19:49
Bedankt voor het artikel, verdomd interessant.


Titel: Re: andijvie vs chinese kool
Bericht door: Kenneth op 14 December 2009, 08:57:59
Chinese kool bevat relatief weinig cyanide, interessant even de visie van R. Brakel door te nemen wbt kolen:
http://www.roland-brakel.be/artikels/voedingsadviezen-voor-landschildpadden

Ik sluit me even aan bij Theo's reactie... Een meer dan handig artikel !!

Ik was al fan van wilde onkruiden, maar ga -zeker na het lezen van het artikel- ook Sedum frequenter aanbieden.


(Off-topic: Ook de stukken over ei-retentie / legnood waren zeeeer interessant... Zeker voor iemand die "vroeger" een boettgeri-dame heeft gehad die agv legnood een injectie oxytocine heeft gekregen.)