Titel: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: crashbandicoot op 6 December 2009, 17:56:35 Hier zou ik wat gevaren in de aandacht zetten .
Ik zal hier beginnen met gebruik van lampen ; we grbruiken lampenkappen voor broedlampen , maar zowiezo is het best om wat rekening te houden met het gebruik ervan en deze ook niet 100% veilig zijn , hier wat pics (http://img3.imageshack.us/img3/2600/lamptu.jpg) binnenin zitten de porselijnen socets , deze is dan een half jaar gebruikt geweest met een lamp van 160 watt , ondanks op de handleiding tot 300 staat (http://img3.imageshack.us/img3/703/afbeelding108p.jpg) hittebestendige bedrading dat bijgeleverd is bij deze lamp . (http://img37.imageshack.us/img37/9425/afbeelding109x.jpg) Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: kurtlippens op 6 December 2009, 18:59:29 Dergelijke lamphouders hebben geen silicone bedrading (heb die zelf ook)
Siliconebedrading smelt niet...die kan tot 800°C aan xwcds Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: psvehv op 6 December 2009, 20:03:31 wij hebben die keramische warmte lampen ook die hangen in terraglow kappen(glow heeft hier geen nut maar oogde mooier 3 dezelfde kappen),zal er ook naar gaan kijken want wil absoluut geen brand.
Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: Angulata op 6 December 2009, 20:25:09 In mijn dierverblijven zijn alle porceleine fittingen voor zien van siliconendraad. Nadat de draden uit de verblijven zijn ga ik verder met neoprenekabel. De lampen worden per groep voorzien van een zekering, In de schakelkast worden ze nog een keer gezekerd. Zodat erbij korstsluiting eerst de zekeringen uit gaan die bij de verblijven zitten.
Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: Angulata op 7 December 2009, 17:24:38 Mijn dierverblijven en schakelkasten zijn gezekerd met 10 Amp.
Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: Frans op 9 December 2009, 08:21:30 De afgebeelde lampenkappen zijn niet geschikt voor het gebruik van lampen zwaarder dan 75 - 100 Watt. Misschien wel onder laboratoriumomstandigheden, maar niet in de praktijk.
Dit komt omdat er in de kap geen ventilatiegaten zitten. Alle warmte van de lamp hoopt zich op in het bovenste deel van de kap en kan daar niet weg. Dat geeft kapotte lampfittingen en gesmolten bedrading. Tegenwoordig zijn er ook lampenkappen met aluminium koelvinnen op de koppen die een veel beter resultaat geven. Frans, vinnig. Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: markooij op 9 December 2009, 12:37:31 Volgens mij belangrijkste om de draden niet te laten branden is dat de fitting zijn warmte kwijt kan aan de omgeving.
Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: markooij op 9 December 2009, 13:44:10 Bij mij hangen ze zonder kap.
Bij de Uromastyx met kap maar daar zitten gaten in ter hoogte van de fitting. Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: Frans op 9 December 2009, 18:43:19 De kap op de onderste foto is de beste, maar de luchtopeningen zitten er eigenlijk ondersteboven in.
Om ze spatwaterdicht te houden zijn ze zo gemaakt, maar bij een lamp boven de 100 Watt duw ik de naar binnen gestanste stukjes naar buiten toe. Op de foto de mooiste die ik tot nu toe heb kunnen vinden, maar ze moeten zich in de praktijk (een jaar) nog bewijzen, want pas na die tijd weet je of een lamp ook blijft hangen. Frans, aan de hoogste boom. (http://www.reptielenlampen.nl/winkel/media/lamp_bolrooster_30.jpg) Titel: Re: gevaren bij gebruik van meterialen in een terrarium Bericht door: Frans op 10 December 2009, 08:35:18 De keramische fitting in deze kap zit in een aluminium houder met koelvinnen. Voor industrieel (Veehouderij) gebruik is het waterdicht zijn van een kap een vereiste. Ook mogen biggen hun krulstaartjes niet door de kap maar binnen kunnen steken en moet de onderkant afgeschermd zijn met een rooster.
Dit om te voorkomen dat schapen met hun vacht tegen de lamp komen en zo in de fik vliegen. Shoarma is geen eindproduct dat in de dierhouderij gemaakt mag worden.... Alles blijft dus een beetje schipperen voor de reptielenhouder die een veel te kleine doelgroep is om iets speciaal voor te maken tegen aanvaardbare kosten. Brandgevaar moet je altijd zien te voorkomen, dus veiligheid gaat toch nog voor levensduur van een lamp. Frans, het leven is een jarenlange strijd om op je gemak dood te kunnen gaan. |