Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden : ziekte en gezondheid => Topic gestart door: Kenneth op 30 Oktober 2009, 08:54:08



Titel: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 30 Oktober 2009, 08:54:08
Naar aanleiding van het wormentopic ( http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,7776.90.html ), waar het vanaf pagina 7 een specifieke kant op ging, ben ik zo vrij geweest een separaat topic te maken hierover.

In bovengenoemd topic blijkt dat er nieuw middel is op de markt: Profender Spot On®.
In NL en BE zijn er nog erg weinig ervaringen met dit middel, waardoor sommige dierenartsen / liefhebbers sceptisch zijn.
Aan de andere kant zijn er in het buitenland wèl ervaringen met dit middel bij reptielen, waarbij positieve resultaten zijn geboekt.

In dit topic wil ik mijn persoonlijke ervaring met dit middel bespreken.
Ik heb dit topic niet geopend om het middel de hemel in te prijzen; ik wil uitsluitend zo objectief mogelijk mijn ervaring ermee met jullie delen.


De patiënten (  sdfghj ):
2x Eurotestudo boettgeri van resp. 60 & 120 gram. Bouwjaar: augustus 2008.

Diagnose dierenarts:
Aanwezigheid wormeitjes en enkele spoelwormpjes. Dit uit een gezamelijk meststaal. Of 1 of beide dieren zijn besmet is niet duidelijk. Beide dieren worden derhalve behandeld.

Aanbeveling medicatie dierenarts:
Panacur. Vanwege het oraal toedienen, de erg kleine kopjes van de dieren en simpelweg het feit dat ik dwangvoederen een vervelend iets vind, heb ik geïnformeerd naar een alternatief. Hiervoor heb ik iemand van de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, Afdeling bijzondere dieren benaderd.
Het middel Profender als alternatief werd genoemd. Niet aanbevolen boven Panacur; slechts als alternatief genoemd !. Wel werd alvast een dosering genoemd mbt het gewicht van mijn diertjes. Na wat voors en tegens ( beperkte ervaringen in NL, tegenover de positieve ervaringen in het buitenland ) tegen elkaar te hebben afgewogen, heb ik uiteindelijk besloten dit middel te gaan proberen.
Met die info ben ik naar onze dierenarts gegaan; het nummer van de faculteit Diergeneeskunde Utrecht bijgevoegd, zodat mijn dierenarts eventueel nog informatie kon inwinnen.
Heb hierop van mijn dierenarts het middel Profender Spot-On in de dosering 1 - 2 ml per kilo dier  meegekregen.

Woensdag 21 oktober:
Mijn boettgeri's even in een kale plastic bak geplaats en het terrarium grondig gereinigd. Heb de complete inrichting eruit gehaald en het lege glazen terrarium met bleekmiddel afgenomen. Hierna meermaals met water nagepoetst en uiteindelijk drooggemaakt. Mijn plan was om tijdelijk kranten op de bodem te leggen, maar aangezien mijn echtgenote zojuist die ochtend het oud papier buiten had gezet  tjrezf heb ik er maar een verse lading cocopeat ingedaan.

Het moment supreme:
Het kartonnen flaconnetje Profender bevat een aluminium zakje. Hierin zit het pipetje Profender.
Dit pipetje is van vrij dik plastic, maar als je er met beleid druk op uitoefent is er heel gedoseerd mee de druppelen. Het is niet zo dat je in je enthousiasme de gehele pipet ineens leegdrukt tenminste, hoewel sommige figuren dit waarschijnlijk tóch voor elkaar zullen krijgen  sdfghj  jytred

De dieren eventjes op hun rug gehouden en in de liezen gedruppeld.
Het dier van 60 gram kreeg in beide liezen 1 druppel.
Het dier van 120 gram idem, echter met een extra druppel in 1 van de oksels.

Dit druppelen nam letterlijk nog geen 2 minuten in beslag.
Hierna heb ik de dieren een kwartiertje in die plastic bak laten zitten, zodat het middel goed in kon trekken. De huid bleef, zoals te verwachten, nog behoorlijk vochtig en ik wilde voorkomen dat de cocopeat als een spons een deel van het middel zou absorberen bij contact.

Na 15 minuten in de "steriele" bak heb ik beide boettgeri's weer in het terrarium geplaatst.

Op dit moment zijn we 1½ week verder; volgende week woensdag ga ik dit druppelen nog een keer herhalen voor de evt achtergebleven wormeitjes. Dit op advies van zowel mijn eigen dierenarts, als vanuit de faculteit in Utrecht.

Tot op heden gedragen mijn boettgeri's zich zoals gewoonlijk. Overdag lekker actief en nieuwschierig, zonnen regelmatig. Eetlust is (eveneens zoals gebruikelijk) bijzonder goed. 's Avonds graven ze zich in in de lichtvochtige cocopeat.. business as usual.
Het voedsel dat ze momenteel verstrekt krijgen is puur supermarktvoer. Nagenoeg uitsluitend andijvie en witlof, dagelijks verrijkt met agrobs en gistocal. Onkruiden mijd ik momenteel even, vanwege mogelijke herbesmetting met wormen.
Ter ondersteuning van de behandeling in het maag- / darmstelsel krijgen ze 2x per week wat ProbiZyme en Biodigest over het voer gestrooid. Ondanks het feit dat beide produkten nieuw zijn en een eigenaardige geur hebben, werd het onmiddelijk geaccepteerd en weggewerkt.

Ik heb vernomen dat (land-)schildpadden tijdens behandeling ivm wormen soms wat afvallen / stagneren in groei.
Mijn dieren hebben, zo lijkt het, sinds de dag van het druppelen weer een groeimoment. Ze zijn eerder aangekomen dan afgevallen (heb ze kort gewogen, geringe / normale gewichtstoename geconstateerd, maar dit vergeten te noteren) èn er is visueel groei waarneembaar ahv nieuwe lichte groeinaden.


Mijn conclusie op dit moment:
De dieren hebben het middel toegediend gekregen en over de effectiviteit is vooralsnog niets te melden; dit kan ik pas 14 dagen ná de 2e toediening, nadat de dierenarts een nieuwe meststaal heeft bekeken.
Wat ik wèl kan mededelen is dat mijn 2 boettgeri's na het toedienen geen verandering in gedrag / eetlust hebben ondergaan en eigenlijk gewoon normaal aan het doorgroeien zijn. Op het oog doen ze het dus uitstekend.

Tot zover  xwcds



Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Barbara op 30 Oktober 2009, 11:05:39
Heb ik het goed gegrepen trek dit spul door de huid? net zoiets als dat vlooienspul bij mijn hond?
Heb je nog iets aan de huid gezien daarna?


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 30 Oktober 2009, 11:26:30
Heb ik het goed gegrepen trek dit spul door de huid? net zoiets als dat vlooienspul bij mijn hond?
Heb je nog iets aan de huid gezien daarna?

Dat is correct.
Het middel wordt (net als vlooienspul bij hond/kat) opgenomen door de huid.
Vandaar dus ook mijn keuze / enthousiasme mbt een dergelijk middel, aangezien dwangvoederen / fixeren kop en bek niet nodig zijn.
Aangezien schildpadden een nogal dikke huid schijnen te hebben, word geadviseerd te druppelen op plekken waar de huid het dunst is zoals oksels / liezen.

Heb geen veranderingen van de huid ( verkleuring / schilfering / oid ) waargenomen na het druppelen.
Enige wat zichtbaar was, was dat de huid na het druppelen tijdelijk vochtig bleef.

Uitgaande van de soms heftige reacties van contact tussen dunne huid met een brandnetelcel en het totaal uitblijven van een dergelijke reactie na het druppelen, doet mij concluderen dat de dieren er uitwendig in ieder geval geen prikkelend / irriterend effect aan ondervinden.

De dieren vertoonden na het druppelen hun normale gedrag, alsof er niets was gebeurt.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 2 November 2009, 11:52:54
Gewichten gisteren respectievelijk 62 en 123 gram.
Ontlasting is regelmatig (dagelijks) en compact, zoals het moet zijn.
Geen enkel teken van eventuele dunne(re) ontlasting in ieder geval.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Barbara op 2 November 2009, 11:57:49
Ze zijn nog jong dus
Die van mij zijn 2½jaar en wegen 261 en 198 en 85gram. Bij de laatste is dat een overwinning want die is vergroeid en wilde niet groeien maar na deze zomer buiten gaat het beter.

Wanneer moet je nu weer voor controle? Ik ben echt benieuwd of het gewerkt heeft.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 2 November 2009, 12:11:46
Ze zijn nog jong dus
Die van mij zijn 2½jaar en wegen 261 en 198 en 85gram. Bij de laatste is dat een overwinning want die is vergroeid en wilde niet groeien maar na deze zomer buiten gaat het beter.

Wanneer moet je nu weer voor controle? Ik ben echt benieuwd of het gewerkt heeft.


Eigen quote uit 1e post van dit topic   xwcds
Citaat
De patiënten:
2x Eurotestudo boettgeri van resp. 60 & 120 gram. Bouwjaar: augustus 2008.

Jazeker heel jong nog dus  nhjuk.
Aankomende woensdag (4 nov) is precies 14 dagen na de eerste toediening.
Dat zal dus de dag worden van de 2e toediening, ivm achtergebleven eitjes.

Woensdag 18 november is 14 dagen na de 2e behandeling èn het moment dat de mest opnieuw gecontroleert gaat worden. "Spannend"  sazqert)))



Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Barbara op 2 November 2009, 12:18:03
Zeker spannend, ik ben heel benieuwd want als het goed gewerkt heeft is het ook makkelijk voor de anderen. geen gehannes meer met proberen die bekkies open te krijgen en dan nog maar niet te spreken over alles wat ze weer uitspugen.  :D


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 4 November 2009, 16:34:14
Profender Spot-On is een middel die wormen in alle stadia aanpakt... Maar niet de eitjes.
14 dagen na het toedienen van de 1e behandeling zijn (als het goed is) alle wormpjes dood, maar die zouden mogelijk nog eitjes kunnen hebben gelegd.
Aangezien het middel de eitjes niet aanpakt, is het dus aannemelijk dat deze eitjes inmiddels zijn uitgekomen of zeer spoedig gaan uitkomen.
Een nieuwe generatie jonge wormpjes zouden dus in de darmpjes aanwezig kunnen zijn.

Om deze reden heb ik zojuist (wederom op advies van de dierenarts) een 2e behandeling van mijn dieren gedaan.
Deze nieuwe zeer jonge wormpjes zouden zich logischerwijs nog niet voort kunnen planten, waardoor na deze 2e behandeling de schildpadjes wormvrij zouden moeten zijn ( fingers crossed   sazqert)))  )

Wederom slechts een 2-tal minuutjes: Schildpad pakken; ondersteboven houden, pipetje kort boven de lies, zachtjes knijpen; andere lies...
"next patient !!"  jytred

Om en nabij de 18e november lever ik een nieuwe meststaal in bij mijn dierenarts.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: remikiso op 4 November 2009, 18:03:21
Ben heel erg benieuwd Kenneth en jij denk ik ook wel.
Het toe dienen gaat in ieder geval heel simpel.
Was het maar alvast 18 november!!!


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: ands op 4 November 2009, 20:50:19
http://www.schildpadnet.nl/forum/topic.php?tid=6058&pagina=1#82030


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 5 November 2009, 06:03:12
http://www.schildpadnet.nl/forum/topic.php?tid=6058&pagina=1#82030


Had inderdaad gezien dat je dit topic middels een link ook daar onder de aandacht hebt gebracht.
Heb ook op dat forum geprobeerd je vraag te beantwoorden.
Over de effectiviteit van dit middel valt vooralsnog niets te zeggen; dat weten we pas na 18 november.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 10 November 2009, 08:38:11
Gewichten gisteren respectievelijk 62 en 123 gram.
Ontlasting is regelmatig (dagelijks) en compact, zoals het moet zijn.
Geen enkel teken van eventuele dunne(re) ontlasting in ieder geval.


Inmiddels resp 64 en 126 gram, ondanks de ontwormingsbehandeling.
Ze groeien als kool  nhjuk



Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Barbara op 10 November 2009, 11:23:23
Je gaat ondertussen vanalles denken Kenneth
Van" wat een supermiddel tot jaajjaa!!!"


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 10 November 2009, 12:23:13
Je gaat ondertussen vanalles denken Kenneth
Van" wat een supermiddel tot jaajjaa!!!"

Nou Barbara,

Spreek vooral voor jezelf.. Ikzelf durf vooralsnog niks te denken van dit middel, aangezien de uitslag nog niet bekend is  xwcds

Het enige wat ik constateer zijn de volgende feiten bij mijn diertjes (en dus geen conclusies mbt het middel):

- Geen afwijkingen / reacties van de huid tijdens / na toedienen van de druppels.
- Geen afwijkingen in gedrag van de dieren als mogelijke reactie op het medicijn.
- Geen afwijkingen mbt gewicht. Van bronnen heb ik vernomen dat sommige schildpadjes afvallen tijdens een ontwormingsbehandeling. Ik constateer bij mijn diertjes gelukkig een normale gezonde gewichtstoename...

Gewoon een constatering van bepaalde zaken... geen conclusies dus vooralsnog  hrgb


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: psvehv op 10 November 2009, 13:01:05
ik ben ook heel erg benieuwd wat de 18de brengt.
goed om te horen dat de dieren het zo goed doen.

grtjsss


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 18 November 2009, 15:26:00
D-Day...

Heb daarnet een meststaaltje afgegeven bij de dierenarts.
Aan het eind van de middag / begin van de avond word ik gebeld met de uitslag sazqert)))

Wordt vervolgd...


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 18 November 2009, 15:42:02
Spannend ik ben ook erg benieuwd.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Barbara op 18 November 2009, 16:47:16
Spannnnnnend!!!!


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: marion op 18 November 2009, 18:36:49
En, en en..............


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Barbara op 18 November 2009, 21:41:13
Kenneth, je moet toch nu wel een uitslag hebben?


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 19 November 2009, 05:29:20
Kwam er gisteravond ineens achter dat mijn GSM een storinkje had... "beperkte ontvangst".. "netwerk zoeken" kreeg ik in mijn scherm toen ik de hond nog even ging uitlaten.
Kennelijk waren er wat problemen mbt de bereikbaarheid van mijn toestel  tjrezf

Ga in de loop van ochtend met een vaste lijn vanaf mijn werk bellen. Zodra ik de uitslag heb, post ik 'em hier.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 19 November 2009, 10:47:35
Zojuist contact gehad met de dierenarts.

Kleine domper: Er zijn nog een redelijk aantal worm-eitjes aangetroffen.
Het goede nieuws: Er zijn géén wormpjes meer aangetroffen. In díe zin heeft het middel dus zijn werk gedaan door de wormen in alle stadia aan te pakken.

Ik zal dus nogmaals over 14 dagen een keertje moeten druppelen om de wormpjes die uit de huidige lading eitjes komen aan te pakken. Op zich geen ramp.. maar wel jammer.




Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: NicWill op 19 November 2009, 10:50:33

Dus kijken we, samen met jou, uit naar verder resultaat...!   sazqert)))


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 19 November 2009, 11:39:52
Je kan dus zeggen dat het middel niet de wormeneitjes dood, maar wel de uitgekomen wormen zelf ?
Is opzich inderdaad jammer tjrezf


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 19 November 2009, 12:37:55
Je kan dus zeggen dat het middel niet de wormeneitjes dood, maar wel de uitgekomen wormen zelf ?
Is opzich inderdaad jammer tjrezf

Uhm.. ja en nee.

Ja, alleen de uitgekomen wormpjes zijn gedood.. niet de eitjes.
Maar dát is op zich niet jammer. Er wordt namelijk beweerd dat het middel alleen de wormpjes in alle stadia aanpakt.. niet de eitjes.
In die zin heeft het middel dus effectief geholpen.

Normaliter zorgt een herhaling van het toedienen ervoor dat achtergebleven wormpjes met de 2e behandeling nog worden meegepakt.

Constatering van de dierenarts na de 2e mestcontrole: Géén aanwezig wormpjes, nog wel eitjes.
Die zullen dan vermoedelijk nog gelegd zijn ten tijde van de behandeling en daarmee de dans ontsprongen zijn.

Een 3e behandeling moet dan die resterende wormpjes doden, alvorens die weer op hun beurt eitjes kunnen leggen...



Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 2 December 2009, 11:38:07
Bij het 1e mestonderzoek werden door de dierenarts wormeitjes èn spoelwormpjes in de ontlasting aangetroffen.

Na 2x te hebben behandeld met Profender Spot On is de mest opnieuw gecontroleerd.
Tijdens dit 2e mestonderzoek werden geen spoelwormpjes aangetroffen. Er zat nog wel eitjes in de ontlasting, maar dit waren er minder dan de vorige keer.

Mijn eigen dierenarts heeft geadviseerd om nog 1x Profender te gebruiken.
Heb hierop ook dierenarts Job Stumpel nog even geraadpleegd over een 3e behandeling met dit middel.
Hij zei: "Nog een keer ontwormen kan, maar of dat nou nog extra iets gaat uithalen is de vraag - de wormlast zal al erg verminderd zijn."
Daarbij gaf hij ook nog eens expliciet aan: "een kleine hoeveelheid aanwezig wormpjes bij schildpadden is geen probleem en bij behandeling krijg je ze ook niet altijd voor 100% weg... of je nou Panacur gebruikt of in dit geval Profender."

Als na een mestcontrole blijkt dat er geen wormpjes in de ontlasting zitten en het aantal eitjes fors lager is dan voor de behandeling, kun je er vanuit gaan dat de wormlast dusdanig laag is, dat ze (indien ze voor de rest gezond zijn) gewoon de winterslaap in kunnen.

Hieruit concluderend zouden mijn diertjes nú al aan het afbouwprotocol kunnen beginnen voor de winterslaap, echter:
Gezien de uitwerking van Profender op mijn dieren (geen afwijkend gedrag, geen stagnering in groei, maar een waarneembare gewichtstoename èn een aanzienlijk afgenomen wormlast) heb ik besloten het advies van mijn eigen dierenarts op te volgen:

Ze krijgen nog 1x een Profender behandeling (lees: zonet toegediend), waarbij ze nog eens 8 weken extra krijgen om te groeien / aan te komen / reserves op te bouwen. Over 2 weken volgt de laatste mestcontrole, waarna ze vervolgens nog 6 weken "rust" hebben om het middel volledig uit het systeem te laten verdwijnen.
Hierna volgt de 4-weekse afbouwfase.
Geplande start winterslaap: ergens halverwege / eind februari 2010. Lijkt natuurlijk heel laat, maar mijn dieren zullen slechts 6 weken slaap pakken deze eerste keer.. Dat betekent dat ze in april zullen ontwaken uit de winterslaap... Afhankelijk van de buitentemperatuur zullen ze dan nog eventjes binnen overbruggen of misschien wel voorzichtig weer buiten....

Voor nu: op naar de laatste mestcontrole.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 2 December 2009, 12:48:07
@ Crash:

Klopt,
Maar het is ook algemeen bekend dat er bij Testudo's nagenoeg altijd wel wat parasieten (wormen?) in de darmen zitten.
Die kunnen ze normaal gezien de baas en bij een verminderde weerstand kunnen de parasieten zich explosief vermenigvuldigen.. toch?

Vwb de vermeerdering: 1 spoelworm schijnt per dag zo'n 200.000 eitjes te leggen heb ik me laten vertellen.


Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met "je kan moeilijk gans hun leven ontwormen"...
Bedoel je daarmee: aan de lopende band met als doel álle wormen / eitjes aan te pakken?
Die illusie heb ik zeker niet hoor. In principe zouden de 2e gedane behandelingen voldoende moeten zijn voor een dusdanig lage wormlast, zodat dit geen probleem kan gaan worden tijdens de winterslaap.

Ik ben me ervan bewust dat bij (te) regelmatig toedienen van ontwormingsmedicatie een resistentie kan ontstaan, waardoor het midden geen effect meer heeft... Maar zover ben ik niet (slechts 3 behandelingen ermee tot dusver) en wil ik het ook niet laten komen.

Ik ontworm slechts op de volgende momenten:
- Vóór de winterslaap, waarbij ik expliciet wil vermelden dat ik het dan nog uitsluitend doe ná consult dierenarts ipv preventief.

- Bij stagnatie in groei icm slijmerige ontlasting; en dan weer uitsluitend indien door een dierenarts wormbesmetting is vastgesteld.


Zolang de dieren dus gelijkmatig groeien, gezond zijn, normaal gedrag vertonen en stevige compacte ontlasting hebben zal ik absoluut niet gaan ontwormen. Een mestcontrole zal ik derhalve ook slechts 1x per jaar doen... vóór de winterslaap.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 18 December 2009, 18:04:03
Zojuist de uitslag gehad van het mestonderzoek na de 3e Profender-behandeling.

Volgens de dierenarts was het aantal aanwezige eitjes in de ontlasting niet minder geworden sinds de vorige keer  jbghnb

Dit zou 3 oorzaken kunnen hebben:

- Herbesmetting vanuit de directe omgeving, wat werd uitgesloten aangezien ik het substraat na elke behandeling volledig vervang, de bak goed schoonmaak en ook alle stenen e.d. goed reinig.
- Mogelijk onjuiste dosering
- Mogelijk een slechte opname via de huid, waardoor het werkende bestanddeel niet goed op de plek van bestemming komt en derhalve dus niet goed kan werken.

Behoorlijke domper, aangezien ik had gehoopt eindelijk met het afbouwprotocol voor de winterslaap te kunnen beginnen.
Wordt vervolgd...


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 18 December 2009, 18:11:04
Ja best een domper jammer ook, maar toch wel interesant want je kan nu wel zeggen dat Profender niet echt goed werkt toch ?

Wat ga je nu als oplossing doen tegen het wormen probleem ?


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 18 December 2009, 18:24:34
Behoorlijk domper inderdaad... baal er best van.
Vwb de effectiviteit is het misschien niet helemaal eerlijk om te constateren dat het middel niet heeft gewerkt.

Zoals aangegeven zou het meerdere oorzaken kunnen hebben...
- Herbesmetting vanuit de directe omgeving... Niet echt waarschijnlijk, maar op zich ook niet uitgesloten.
- Slechte opname van het middel door de huid
- Te lage dosering wellicht, aangezien het middel "nieuw" is bij gebruik op reptielen en men derhalve wellicht een lagere dosering voorschrijft..

Wie zal het zeggen.
Heb Job Stumpel er een mailtje over gestuurd.

Jammer inderdaad dat het worm-probleem op dit moment nog niet verholpen is... Aan de andere kant heb ik er absoluut geen spijt van dat ik dit middel heb geprobeerd. Mijn dieren zijn er allerminst slechter van geworden, uitgaande van de activiteit / gedrag en eetlust.

Wat ik nu ga doen?
Allereerst dit even terugkoppelen met Job...
Misschien alsnog Panacur toedienen.. Op dit moment weet ik het nog niet.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: psvehv op 18 December 2009, 18:58:27
jammer dat het niet werkte.
ik zat eigenlijk te hopen van wel vind dit middel makkelijk toe te dienen.

grtjss


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 19 December 2009, 08:40:57
Ik vind het ook jammer.
Maar op zich betekent dit niet dat "het middel" niet werkt.

Voor hetzelfde geld blijkt de dosering misschien te laag of er is toch sprake geweest van herbesmetting.. Die 2 zaken kan ik niet met 100% uitsluiten.


Job Stumpel vroeg mij of ik via de dierenarts aan foto's kon komen van hetgeen de DA aantrof.
Dit om cysten van protozoa ( eencelligen ) uit te sluiten. Die schijnen nl nogal op wormeitjes te lijken, waar menig persoon zich nog al eens op verkeken heeft... Indien het oxyuren ( aarsmaden... wat een vreselijk woord is dát zeg  tjrezf ) zouden zijn, dan kan ik wèl met het winterslaapprotocol beginnen..

Gelukkig werkt de dierenarts hier alleen op werkdagen vanaf 0900 (sarcasm modus)... Dit weekend zal ik dus geen stap verder komen.
Het voornaamste: Mijn dieren zijn nog steeds gewoon normaal actief, eten goed en blijven geleidelijk aan doorgroeien. Ze vertonen dus geen tekenen van "last van parasieten". Desondanks is het vervelend en hoop ik dit probleem opgelost te kunnen krijgen.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 22 December 2009, 11:21:46
Vandaag maar begonnen met de Panacur-suspensie.
Grote dier 0,3 ml per keer; kleine dier 0,15 ml..

Ging op zich redelijk, maar wat zijn ze sterk zeg.. zelfs zo klein al.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Barbara op 22 December 2009, 11:40:58
Ja dat is me ook opgevallen wat een kracht die dieren hebben.

Ik wens je sterkte


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 22 December 2009, 12:13:24
Bedankt Barbara,

Heb mensen al stukjes siliconenslang aan het spuitje zien bevestigen om dit zo verder in het keeltje te drukken..
Ben er echter een tikkeltje huiverig voor om een slangetje achterin de keel te gaan duwen  tjrezf


Achja.. kwestie van routine denk ik  :----


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: marion op 22 December 2009, 12:36:03
Heb je de greep geprobeerd om het diertje achter de kaak vast te houden en hem dan te laten hangen?
Dat ging bij mijn graeca's super. Die wegen nu 540 gram ongeveer.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 22 December 2009, 13:08:23
Uiteraard,

Echter: Mijn dieren zitten op resp. 150 en 70 gram.
Natuurlijk wil ik de niets kapotmaken, dus zit tracht zo beheerst mogelijk de kop vast te pakken. Desondanks blijkt dat het dus steviger kan/moet, want ze trekken de kop simpelweg nog naar binnen. Tja, het is niet voor niets het primaire afweermechanisme: Dat werkt dus wel.

Helaas zijn de koppen grof gezegd de grootte van een vingernagel.. Als ik de kop dan al vast heb, dan is het zachtjes openen van het bekje met het spuitje ook wat lomp; de simpele spuit ziet er immens uit naast de kop van de dieren.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Moi op 22 December 2009, 14:21:09
Job Stumpel vroeg mij of ik via de dierenarts aan foto's kon komen van hetgeen de DA aantrof.
Dit om cysten van protozoa ( eencelligen ) uit te sluiten. Die schijnen nl nogal op wormeitjes te lijken, waar menig persoon zich nog al eens op verkeken heeft... Indien het oxyuren ( aarsmaden... wat een vreselijk woord is dát zeg  tjrezf ) zouden zijn, dan kan ik wèl met het winterslaapprotocol beginnen..

Ik mis het antwoord op de vraag die je aan Job stelde. Betekent het feit dat je nu Panacur toedient dat het wel wormeitjes en geen cysten zijn?

Job, een erg kundige, gespecialiseerde dierenarts, maakte al eerder een belangrijk punt door te zeggen "Nog een keer ontwormen kan, maar of dat nou nog extra iets gaat uithalen is de vraag - de wormlast zal al erg verminderd zijn." en daarbij expliciet aan te geven "een kleine hoeveelheid aanwezig wormpjes bij schildpadden is geen probleem en bij behandeling krijg je ze ook niet altijd voor 100% weg... of je nou Panacur gebruikt of in dit geval Profender." Na deze uitspraak heb je nóg een keer Profender gegeven en nu weer Panacur... Ik zou voorzichtig zijn met het toedienen van Panacur na 3 doseringen Profender aan dieren die zo klein zijn... Zeker omdat het allemaal gifstoffen zijn en de Profender nog niet eens echt bij schildpadden (zelfs niet bij volwassen dieren) is onderzocht. 1 + 1 kan maar zo 3 worden...  :-[

Kenneth; mijn dierenarts, een RA die voor een grote dierentuin werkt, gaf aan dat ik mijn Griekje van (toen) ongeveer 400 gram ivm het lage gewicht het beste niet kon behandelen voor een mogelijke wormen- en flagellatenbesmetting (de twee grotere dieren in het verblijf waren aantoonbaar besmet). Dit mede omdat toediening niet makkelijk zou gaan en veel stress zou geven. Stress kan een verminderde weerstand en een groter risico op parasietenuitbraak geven.  xwcds Daarbij hebben dieren in het wild ook vaak parasieten hetgeen normaal gesproken niet tot sterfte leidt.

Kortom; volgens mij ben je te erg gefixeerd op de de wormenbesmetting en moet je blij zijn dat de Profender wel wát gedaan heeft. Ik zou géén Panacur meer geven. Ikzelf zou in dit geval zelfs eerder overwegen, mede omdat je de Profender testte, de schildpadden dit jaar niet in winterslaap te laten gaan. Ondanks dat ze nog wel zijn gegroeid; dat zegt m.i. namelijk niet alles... Gewoon deze winter even van ze blijven genieten en in het voorjaar mestonderzoek laten doen en Panacur geven! xwcds


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 22 December 2009, 16:06:15
Had die vraag uitgezet bij de dierenarts.
Deze verklaarde hiervoor ( lees: in de kliniek in Rijen ) te hebben gewerkt bij een kliniek in Nijmegen waar ze veel reptielen binnen kregen.
Hij gaf aan dat het voor 100% spoelwormeitjes waren ipv cysten van protozoa of oxyuren.

Het is inderdaad allemaal vrij dubbel nu:


De Profender heeft de wormlast tussen 1e en 2e mestcontrole verminderd.
Bij de 3e mestcontrole bleek het aantal eitjes niet minder dan bij de 2e controle... Nog steeds spoelwormen aanwezig in de maag / darmen.

Ik ben niet zozeer gefixeerd op de wormbesmetting, alswel op de winterslaap  qsdez.
Vorige jaar (het 1e jaar dus) hebben ze geen winterslaap gehad.
Dit jaar wil ik ze erg graag wel hun eerste winterslaap geven ( weekje of 6 max. ).

Job gaf aan dat de wormlast al beduidend minder zou zijn en de dieren (indien ze verder gezond ogen) gewoon in winterslaap zouden kunnen.
Mijn dierenarts noemde echter "toch nog behoorlijk veel spoelwormeitjes"...
Dat levert bij mij een dilemma op. Ik wil ze erg graag die winterslaap geven; temeer omdat 1 dier echt explosief groeit ( wel glad, maar 2x zo snel als het andere diertje ), wil ze dus echt die rust even geven.

Jouw adviezen klinken logisch, maar jouw RA-uitspraken roepen vraagtekens bij me op.
Dieren onder de 500gr (voor het gemak genomen) zouden dus niet behandeld dienen te worden ivm stress en evt parasietuitbraak...
Maar als er een parasietenuitbraak volgt, dan maakt dat toch niet uit? Want ze krijgen / hebben op dat moment namelijk werkzame stoffen in zich die parasieten aanpakken?
En stel dat jouw dier van 400gr ook een wormbesmetting had gehad: Hoe had dat dier dan in winterslaap gemoeten? Zonder behandeling?
Ik knal er liever een medicatie in, dan dat ik spoelwormen het dier laten aantasten tijdens een hibernatie... Of is dat wat kort door de bocht?

Ik begrijp dat dieren in het wild ook altijd een lading parasieten met zich meedragen.
En in het wild leidt dat niet tot sterfte zeg je? Ik redeneer anders: In het wild zullen dieren met (behoorlijke) wormbesmetting misschien de winterslaap niet overleven, hoewel dat maar een klein percentage is tegenover de dieren die het wel overleven.

Ik heb voor mezelf alleen niet de luxe om sterftegevallen te kunnen incalculeren.. snap je?



Dus ik begrijp je punt... Maar blijf met dilemma's zitten.
Extra toediening nu zal niet "gezond" zijn wellicht.... maar wederom ontzegging van de winterslaap zal dat in principe ook niet zijn.
Stoppen met medicatie en wel een winterslaap over 8 weken indien de dieren dan nog gestaagd zijn aangekomen / actief en levenslustig zijn is ook een mogelijkheid waar ik mee speel.

Lastige kwestie zo.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: kurtlippens op 22 December 2009, 16:07:04
Citaat
Daarbij hebben dieren in het wild ook vaak parasieten hetgeen normaal gesproken niet tot sterfte leidt.
In terraria is niet hetzelfde, gezien de dieren parasieten heropnemen op een beperkte oppervlakte.  xwcds
Ikzelf vind het ietswat merkwaardig advies van je DA die niet echt strookt met mijn persoonlijke ervaringen en advies van mijn eigen DA.
Wormbesmetting kan wel degelijk grote schade aanrichten, veel hangt zoals je zelf reeds aangaf af van de hoeveelheid.
Flagellatenbehandeling zou ik nooit uitstellen, al zeker niet bij jonge dieren.
Besmetting met Hexamita parva flagellaten bvb leidt vaak al tot mortaliteit binnen de 4 weken


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 22 December 2009, 16:34:52
Sommige soorten schildpadden zijn volwassen nog geen 400 gram, dat je deze dan nooit moet behandelen als ze wormen of flagellaten lijkt mij
zeker niet kloppen.

Persoonlijk zou ik de kuur nu afmaken, (je bent toch ook al begonnen) en dan de winterslaap gewoon doen.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Moi op 23 December 2009, 00:23:47

Bij de 3e mestcontrole bleek het aantal eitjes niet minder dan bij de 2e controle... Nog steeds spoelwormen aanwezig in de maag / darmen.
Dat had je eerder niet geschreven, toen gaf je alleen aan dat de hoeveelheid eitjes niet veranderd was.

Jouw adviezen klinken logisch, maar jouw RA-uitspraken roepen vraagtekens bij me op.
Dieren onder de 500gr (voor het gemak genomen) zouden dus niet behandeld dienen te worden ivm stress en evt parasietuitbraak...
Maar als er een parasietenuitbraak volgt, dan maakt dat toch niet uit? Want ze krijgen / hebben op dat moment namelijk werkzame stoffen in zich die parasieten aanpakken?
Feitelijk is stress het enige wat door de RA gezegd is; hij gaf aan dat het dier te klein is om de medicatie op een goede manier toe te dienen. Hij maakte daarbij een bewuste afweging stress-risico's die het dier door de parasietbesmetting loopt. Ikzelf kan me voorstellen dat een schildpad in sommige gevallen (zeker als een dier al een aantal keren gifstoffen binnen heeft gehad) vatbaarder is voor parasieten die na de behandeling (binnendringen en) ontwikkelen. Doordat de weerstand nl. keer-op-keer (wormenbesmetting-3 keer een behandeling met Profender-twee keer panacur-alle stress-winterslaap) een knauw krijgt. Parasieten kunnen zich ook na de behandeling in het dier nestelen of zich ontwikkelen door achtergebleven eitjes. Job gaf immers aan dat je nooit alle eitjes weg zult krijgen. De medicijnen worden niet 'opgenomen', waardoor ze niet 'nawerken' maar 'lopen' voor zover ik weet gewoon door het maagdarmstelsel heen; vandaar de nabehandeling... Er kan een flagellatenuitbraak komen door de stress, Kurt heeft dit risico in geval van stress een aantal keren beschreven, die er eerder niet was en dus ook niet behandeld wordt.  

En stel dat jouw dier van 400gr ook een wormbesmetting had gehad: Hoe had dat dier dan in winterslaap gemoeten? Zonder behandeling?
Ik knal er liever een medicatie in, dan dat ik spoelwormen het dier laten aantasten tijdens een hibernatie... Of is dat wat kort door de bocht?
Vind IK wel, zeker omdat je al weet dat de besmetting een stuk minder groot is (en ik er op basis van je verhaal vanuit ging dat er geen wormen waren) door alle behandelingen tot nu toe. Ik zou het dier lichamelijk (geen medicatie) en geestelijk (geen stress) wat rust geven. Mijn dier is van 2003 heeft ieder jaar buitengelopen en is vanaf het tweede jaar in winterslaap (koelkast) gegaan. Ik heb nooit mestonderzoek laten doen. Het dier is nu in winterslaap, en met hem mogelijk dus allemaal wormen. Dieren in de natuur gaan ook gewoon in winterslaap als ze vol met parasieten zitten. Dat zijn dus veel dieren omdat het eten in de natuur minder 'schoon' is als wij ze aanbieden en éénmaal in het wild opgenomen parasieten nu eenmaal niet zomaar weggaan... Een deel zal het niet overleven en toch overleeft de soort. Als ze niet weggevangen worden door de mens natuurlijk.  :---- Mijn manier is daarom voor mijn Griekje een, voor mij, aanvaardbaar risico. Voor mijn sulcata's ligt dat voor mij anders omdat die zijn zo groot zijn dat ze de medicatie gewoon in een opgevouwen blad andijvie wegwerken. Ik moet je trouwens daarbij zeggen dat ik niets heb kunnen vinden over ontwikkeling van wormen bij lage (winterslaap-)temperaturen. Ik kan me voorstellen, speelt ook mee bij mijn beslissing om het dier wel in winterslaap te doen, dat wormen niet echt actief zijn bij koude temperaturen en ik weet dat de ontwikkeling van veel eitjes van parasieten ook stilliggen bij koude. Er vindt dus voor zover ik weet/inschat geen babyboom van wormen plaats als de Griek in de koelkast ligt.

Ik heb voor mezelf alleen niet de luxe om sterftegevallen te kunnen incalculeren.. snap je?
Omdat je maar 1 dier hebt bedoel je? Dat snap ik, maar het blijft natuurlijk altijd een afweging van risico's die je maakt. Het risico kan je wel incalculeren, net als je bij de proef met Profender deed...  xwcds
Je staat volgens mij voor de keuze;
1) veel medicamenteuze behandelingen met de nodige stress en dan met minimaal aantal wormen(eitjes) in winterslaap
2) minder medicamenteuze behandelingen, met wat minder stress, die samen enig/voldoende (?) effect hebben gehad en dan in winterslaap
3) veel medicamenteuze behandelingen met veel stress en met minimaal aantal wormen(eitjes) wakker houden
4) minder medicamenteuze behandelingen, met wat minder stress, die samen enig/voldoende (?) effect hebben gehad en dan geen winterslaap.
Ikzelf zou dus voor het laatste gaan. En evt. wat minder voeren als je vindt dat een dier te hard groeit.

Lastige kwestie zo.
Lijkt me ook. Ik vind het 'moedig' dat je de Profenderproef aan bent gegaan. Jammer dat 'ie niet gegaan is zoals je gehoopt had, maar gelukkig heb je daar van tevoren rekening mee gehouden!

Citaat
Daarbij hebben dieren in het wild ook vaak parasieten hetgeen normaal gesproken niet tot sterfte leidt.
In terraria is niet hetzelfde, gezien de dieren parasieten heropnemen op een beperkte oppervlakte.  xwcds
Heb je helemaal gelijk in Kurt. Als je het terrarium etc. niet zou verschonen/ontsmetten gelijktijdig met de kuur en in een hogere frequentie daarna. Dat je dat wel doet lijkt me niet meer dan logisch toch? Anders heeft behandelen zowieso geen zin. Één van de voordelen van houden in gevangenschap...  xwcds xwcds
Mochten de dieren wel parasieten opnemen, dan zal e.e.a. vergelijkbaar zijn met dieren in het wild; zij raken hun parasieten ook niet zomaar kwijt!  xwcds xwcds xwcds

@ Hans. Ik vraag me ook af of je dieren die zo klein zijn moet belasten met het letterlijk door de strot duwen van medicatie. Voelt voor mij een beetje als, ander onderwerp, chippen van kleine dieren. Alhoewel dieren die je niet chipt geen risico's lopen en dieren die je niet behandelt als ze wormen hebben wel natuurlijk. Je kan het ook zien als een keuze en zoals zoveel keuzes ook een gok waarbij het soms mis gaat. Net zoals het in de natuur, zonder dat het dier een gok kan nemen, al dan niet misgaat...  ^^dsz^^  zaswqp,,


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 23 December 2009, 09:34:21
Nee ik vindt het nergens over gaan, dieren die wormen of flagellaten hebben, horen gewoon door een Da behandeld te worden omdat ze ziek zijn
hun grote speeld daarbij helemaal geen rol.

Vergelijking met chippen gaat ook helemaal niet op, chippen is onnodig, behandeling door DA waneer ze wormen/flagellaten hebben uiteraard niet en
is noodzakelijk.
Bovendien heb je het over een gok dat vindt ik al niet oke want je neemt geen gok met een dieren leven, en het is ook geen gok want niet behandelen zal uiteindelijk tot de dood leiden pijnlijk en zeer langzaam met allerlei bijkomende gebreken.
Vooral flagelatten is een niet onderschatten probleem  !

Niet naar Da gaan waneer een dier ziek is, is nog altijd verwaarlozing/dierenmishandeling




Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: remikiso op 23 December 2009, 09:40:18
Mee eens!!


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: kurtlippens op 23 December 2009, 10:04:56
Citaat
Ik kan me voorstellen, speelt ook mee bij mijn beslissing om het dier wel in winterslaap te doen, dat wormen niet echt actief zijn bij koude temperaturen en ik weet dat de ontwikkeling van veel eitjes van parasieten ook stilliggen bij koude. Er vindt dus voor zover ik weet/inschat geen babyboom van wormen plaats als de Griek in de koelkast ligt.

Klopt niet !
Als de dieren last hebben van parasieten, is dit voor de winterrust een ernstig probleem, omdat de wormen hun stofwisseling op peil houden terwijl de schildpadden al lang niets meer eten.
De excrementen kunnen tenslotte de darmwand van de schildpad kapotmaken en onder bepaalde omstandigheden een dodelijke sepsis veroorzaken. Andere gevolgen na de winterrust kunnen verstoppingen zijn, als de wormen in de blinde darm een dichte kluwen hebben gevormd die de darm blokkeert.
De behandeling moet wel tenminste 6-8 weken voor de winterrust zijn afgesloten.
Bron; Griekse Landschildpad Holger Vetter blz 139

Sepsis/bloedvergiftiging is al verschillende malen naar voor gekomen op fora, voornaamste oorzaak hiervan is nalatigheid wbt ontwormen voor de winterslaap  xwcds


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Moi op 23 December 2009, 11:35:42
Niet naar Da gaan waneer een dier ziek is, is nog altijd verwaarlozing/dierenmishandeling
Ben ik het helemaal mee eens Hans. Alleen is Kenneth al meerdere keren naar de RA geweest en ben ik (als je het over mijn dier had), na overleg met mijn RA, tot deze conclusie/beslissing gekomen. Medicatie is niet goed voor de dieren, anders kon ik panacur etc. wel zonder mestonderzoek kopen en zou ik het preventief kunnen geven toch? Waarom zou je het dan, na 3 behandelingen, wel gewoon door blijven geven terwijl er geen wormen meer maar nog wel eitjes zijn.
Reagerend op Kurt z'n stukje. Dat stuk ken ik niet, goed om te weten! Het verschil is dat bij de dieren van Kevin nu weinig (als ik afga op wat wat ik eerder las dus geen) wormen aanwezig zijn. Eitjes zullen in de koelkast volgens mij niet snel ontwikkelen. Er zal zich dus geen kluwe van dieren vormen net zoals er dus ook geen schade in de darmen worden aangericht.
Ik blijf er bij dat het gewoon een afweging is; met dwang nog meer meer gif erin of niet waardoor de risico's wat anders komen te liggen. Iedereen is vrij om een keuze te maken en als deze weloverwogen wordt gemaakt kan je niet spreken over dierenmishandeling. Een keuze die dieren in de natuur ook niet hebben, nogmaals vrijwel alle dieren in het wild zullen vaak zelfs nog meer (teken e.d.) parasieten hebben, en ook niet bij alle dieren negatief uitvalt...

Excuses Kenneth, is veranderd. Net als de laaste zin...


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 23 December 2009, 11:41:09


Citaat
Waarom zou je het dan, na 3 behandelingen, wel gewoon door blijven geven terwijl er geen wormen meer maar nog wel eitjes zijn.

Nou, dat lijkt me simpel.
Na een ontwormingsbehandeling zullen de dieren nog 6 - 8 weken gewoon in hun normale ritme worden gehouden. Dit om alle achtergebleven medicatie de kans te geven het lichaam te verlaten, alvorens de dieren in winterslaap te brengen.

Er zijn -volgens mijn dierenarts- nog behoorlijk véél spoelwormeitjes in de ontlasting aanwezig. Wormen zag ie daar niet in, maar volgens meerdere DA'en komen de wormen zelf ook weinig in de ontlasting voor.
Aangetroffen eitjes in de ontlasting betekent in nagenoeg álle gevallen dat er wormen (imago's) in de darmen aanwezig zijn.

Daarnaast: Stel dát het alleen maar eitjes zouden zijn, dan is het meer dan waarschijnlijk dat die over 8 weken (nadat alle medicatie uit het lichaam is) in grote getale zijn uitgekomen. De dieren blijven namelijk gewoon in een warme omgeving met dagelijks voedselaanbod.
En met die logica zouden mijn dieren dan met een aanzienlijke lading wormen in winterslaap gaan, met alle gevolgen van dien.


Daarom wil ik nu dus nogmaals behandelen (wat ik nu met Panacur doe), om de hoeveelheid wormeitjes (en dus ook wormen) dusdanig laag te hebben, zodat de dieren nauwelijks tot geen risico lopen tijdens de winterslaap.



Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 23 December 2009, 11:58:31
Dat vraag ik me af hoor of je "vrij"' bent om met een dier die behandeling nodig heeft niet naar de DA gaat,
ik vindt niet dat je "vrij"' bent maar dat het je plicht is om een dier onder behandeling te stellen.
Flaggellaten kan zulke ernstige vormen aan nemen dat een dier totaal verzwakt en met ernstige schildverweking langzaam en pijnlijk ten onder gaat.

Willens en wetens een dier met wormen rond laten lopen is ook absoluut een afrader.
Behandeling van kleine dieren kan goed op dezelfde manier als grote dieren en is absoluut geen reden of zielig, mischien iets lastiger maar dat is dan ook alles.
Dat dieren in het wild ook wormen hebben is ook geen reden om niet te behandelen want ze zijn nu eenmaal helemaal niet meer in het wild, dan kan je wel nooit iets laten behandelen omdat in het wild ook niet gebeurd.

Ik vindt je mening dan ook echt niet weloverwogen om dieren onder de 400 gram niet te behandelen, en het is een echte afrader die hopelijk niet gevolgd wordt njukl

Gif is echt overdreven, Kenneth doet niets zonder uitgebreid overleg met zijn dierenarts en verdiept zichzelf goed in het onderwerp.
Echt als je een goede DA hebt mag je daar rustig op vertrouwen, die hebben jarenlange studie achter de rug en willen alleen het beste voor een dier en schrijven geen '
"gif"' voor maar gaan goed overwogen te werk.
Dat het niet vrij te krijgen is is natuurlijk logisch omdat juist fouten ontstaan als mensen die er weinig van weten zelf gaan lopen knoeien.

Denk dat Kenneth ook prima bezig is en compliment daar voor szaqw


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Moi op 23 December 2009, 13:01:00
Medicatie, dus ook Panacur en Profender is gif; waarom komt de dosering anders nauw en gaan wormen dood? Waarom mag er anders niet mee 'geknoeid worden'? Waarom anders niet preventief geven?

Ik weet het, ik val in herhaling. Sorry  qsergh. Is dit niet wat Job (toch een redelijk gespecialiseerde dierenarts van de universiteit in Utrecht) aan Kenneth schreef? Is het, met dit in het achterhoofd, reëel om na te streven dat je dier ei- en wormvrij moet zijn?

Heb hierop ook dierenarts Job Stumpel nog even geraadpleegd over een 3e behandeling met dit middel.
Hij zei: "Nog een keer ontwormen kan, maar of dat nou nog extra iets gaat uithalen is de vraag - de wormlast zal al erg verminderd zijn."
Daarbij gaf hij ook nog eens expliciet aan: "een kleine hoeveelheid aanwezig wormpjes bij schildpadden is geen probleem en bij behandeling krijg je ze ook niet altijd voor 100% weg... of je nou Panacur gebruikt of in dit geval Profender."

Zijn de beheerders op dit forum het dus niet met Job eens?!  :----


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: kurtlippens op 23 December 2009, 13:11:44
Zijn de beheerders op dit forum het dus niet met Job eens?!
Ja, gooi de bal maar in het kamp van het beheer...  sdfghj  :D
Ik profileer hier enkel mijn eigen mening, al dan niet aangevuld met citaten van gepubliceerde ervaringen van andere houders...niemand die zegt dat men die moet opvolgen.
De toxiciteit van Panacur (hier net als profender vrij verkrijgbaar bij de apotheek) wil ik niet minimaliseren maar toch....zoals ik al vaker aangaf hier ken ik een geval van factor 10 misrekening gedurende jaren, dit zonder zichtbaar schadelijke gevolgen voor het dier.
Gezien het middel ook gebruikt word om fragiele gifkikkertjes te ontwormen twijfel ik eraan of een bijkomende kuur schadelijke gevolgen zou hebben, vooral ook omdat alle kuren samen blijkbaar nog niet eens afdoende hoeveelheid wormen vernietigd hebben.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 23 December 2009, 13:12:32
Probeer je nu Job en anderen tegen elkaar uit te spelen ?  xwcds

Het klopt hoor, dat Job zich letterlijk afvroeg of een volgend behandeling nog effect zou hebben... Maar hiermee bedoelde hij een 3e Profender behandeling.
Ik heb na de laatste mestcontrole nog email- en gsm-verkeer met Job gehad.
Heb hem gevraagd of ik alsnog Panacur kon gebruiken, waarop hij antwoordde dat dit mogelijk was.
Indien de dieren een overdaad aan "gifstoffen" zouden binnenkrijgen op deze manier, dan had ie het toch wel expliciet afgeraden ?  xwcds

Ik ben ook niet aan het nastreven dat de dieren ei- / wormvrij zouden moeten zijn, echter:
Mijn dierenarts had het over "behoorlijk veel" wormeitjes...
Ik zie wel een wezenlijk verschil tussen "enkele" aanwezige / achtergebleven eitjes en "behoorlijk veel".

In het 1e geval was ik gestopt met behandelen... Helaas is het 2e geval op mijn dieren van toepassing; vandaar mijn keuze om de behandeling voort te zetten.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 23 December 2009, 13:20:57
Typisch hoor Moi je kan ook een keer zeggen jullie hebben gelijk ipv volhouden tegen beter weten in.
Elk medicijn is in een te hoge dosis niet goed en gevaarlijk, maar goed in juiste dosering die een DA voorschrijft, dat kunnen we allemaal bedenken xwcds


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Moi op 23 December 2009, 13:36:56
Probeer je nu Job en anderen tegen elkaar uit te spelen ?  xwcds
Nee hoor,  sqdez ,maar als ik Hans zie schrijven dat het onverantwoord is om dieren met wormen door te laten lopen, lees ik iets anders dan Job schrijft. Vandaar... [ /color]

Het klopt hoor, dat Job zich letterlijk afvroeg of een volgend behandeling nog effect zou hebben... Maar hiermee bedoelde hij een 3e Profender behandeling.
Ik heb na de laatste mestcontrole nog email- en gsm-verkeer met Job gehad.
Heb hem gevraagd of ik alsnog Panacur kon gebruiken, waarop hij antwoordde dat dit mogelijk was.
Indien de dieren een overdaad aan "gifstoffen" zouden binnenkrijgen op deze manier, dan had ie het toch wel expliciet afgeraden ?  xwcds
Yep, daar heb je gelijk in!

@Hans; zie hierboven. Vind ik niet moeilijk hoor. Wel als ik het tegen beter weten in moet doen omdat jij het schrijft...  zaqrt///
Grapje!!!  zaqse)))

@Kenneth; prima dat je zo zorgvuldig bent, ik snap je overwegingen en jouw keuzes hoor!


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 23 December 2009, 13:52:53

Waar het mij omgaat is dat mensen die dit later terug lezen uit het hele  verhaal kunnen halen
dat dieren onder de 400 gram geen medicijnen kunnen krijgen tegen flagellaten /wormen, omdat jij dat zegt
wat dus duidelijk niet waar en niet goed is, want het is geen probleem om een schildpad onder de 400 gram te behandelen elke goede dieren arts kan dat njukl

We doen al zoveel mogelijk moeite om mensen ervan te overtuigen om tijdig naar een dierenarts te gaan met hun zieke schildpaddat de nodige fabels
niet echt nuttig hierbij zijn zaqse)))
 


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 23 December 2009, 14:00:45


@ Moi:

Reagerend op je eerste oranje zin hierboven:

Ik denk dat het sleutelwoord in deze is: de hoeveelheid parasieten.

Nee, het kan geen kwaad als de dieren een kleine hoeveelheid parasieten met zich meedragen. Dit is in de natuur ook zo.
In dát specifieke geval kun je ervoor kiezen niet te behandelen.

Ja, het kan wèl kwaad als er dusdanig veel parasieten aanwezig zijn, dat die een mogelijk gevaar voor het dier in winterslaap kunnen worden.
In dát specifieke geval is behandeling wèl gewenst.
Nogmaals: Mijn DA noemde "behoorlijk veel" wormeitjes ipv "nog enkele wormeitjes".. En in dat geval lijkt een behandeling me dus gerechtvaardigd.




Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 31 December 2009, 11:24:18
Vorige week zaterdag ben ik gestopt met de 6-daagse Panacur kuur.

Voor het eerst sinds de ontwormingsbehandeling (van zowel Profender als Panacur) heb ik een visuele reactie gezien nav de medicatie.
Sowieso haal ik dagelijks de ontlasting uit het verblijf; nu met de afgelopen vrije dagen vrijwel onmiddelijk nadat ik het zie / ruik.
Noem me een smeerlap, maar ik bekijk de ontlasting altijd uitvoerig (zeker met de wormbesmetting).

Vandaag leek ik iets wormachtigs in het drolletje te zien.
Toen ik voorzichtig het stukje mest tussen mijn vingers wat platdrukte wist ik niet wat ik zag.
Het was één en al worm; het stikte er werkelijk van.
Heb de massa lang bekeken en constateerde geen enkele beweging. Dat en het feit dat in geval van spoelwormen er nagenoeg nooit wormen, maar slechts eieren in de ontlasting zitten, doet mij concluderen dat er EINDELIJK wormen zijn gedood en uitgescheiden na een behandeling.
Ben dus ook zeker blij dat ik alsnog met Panacur ben begonnen: Het blijkt zeker niet voor niets te zijn geweest.



Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 31 December 2009, 11:29:36
Ontwormen wordt vaak onderschat, mooi dat jij dat zo goed aanpakt.
Hopelijk zijn je schildpadden ernu van verlost !!!


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 31 December 2009, 11:43:21
Ik hoop het ook Hans,

Had daarnet wederom een vers stuk mest te pakken, wat ook werkelijk 1 kluwen worm was.
Over 3 weken gaat er absoluut nog een 6-daagse kuur Panacur gegeven worden voor de achtergebleven eitjes.

En als u me nu wilt excuseren: Ik ga even een landschildpadden verblijf grondig reinigen  xwcds


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: kurtlippens op 31 December 2009, 12:54:08
Dit stelt toch de doeltreffendheid van Profender ernstig in vraag denk ik, wel jammer.....
Sowieso zouden druppels voor woestijnschildpadden (erg dikke verhoornde huid) niet in aanmerking komen denk ik, het zou aannemelijk zijn dat deze reeds verdampt zijn voor ze in de bloedbaan terecht komen.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Hansm op 31 December 2009, 13:08:19
De dikte van de huid zal inderdaad wel rol spelen,
mischien dat bij waterschildpadden het middel beter zou werken.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 1 Januari 2010, 12:43:58
Het blijft maar doorgaan: de afscheiding van (door Panacur gedoodde) spoelwormen..

Wou deze jullie niet onthouden:
(http://i13.photobucket.com/albums/a260/KennethJ78/Eurotestudo%20boettgeri/Spoelwormen.jpg)

En nee... dat zijn geen vezels  cdfb***

Ben echt meer dan gelukkig dat er nu zoveel wormen het lichaam verlaten...  (dgre)


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Moi op 1 Januari 2010, 13:14:51
Het blijft maar doorgaan: de afscheiding van (door Panacur gedoodde) spoelwormen..

Wou deze jullie niet onthouden:
(http://i13.photobucket.com/albums/a260/KennethJ78/Eurotestudo%20boettgeri/Spoelwormen.jpg)

En nee... dat zijn geen vezels  cdfb***

Ben echt meer dan gelukkig dat er nu zoveel wormen het lichaam verlaten...  (dgre)
Ik vind het fijn voor je Kenneth, dat de Panacur helpt!  szaqw
Ik neem aan dat je er vanuit gaat dat de donkere massa dode wormen zijnt en dat de lichtere stukjes bodemsubstraat (hennepvezel) is? De lichte stukjes lijken volgens mij nl. niet op wormen. De dode wormen (ook spoelwormen) die ik gezien heb bij dieren (en mensen  tjrezf) komen er niet donker, maar in hun normale kleur (creme-/wit) uit. Misschien kan het verschillen.
Wat ik niet snap is hoe het kan dat de dieren al die tijd goed/normaal zijn gegroeid als er nu al meerdere dagen/malen heel veel wormen met de ontlasting meekomen...  sdfghj


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 1 Januari 2010, 13:54:12
Citaat
Ik neem aan dat je er vanuit gaat dat de donkere massa dode wormen zijnt en dat de lichtere stukjes bodemsubstraat (hennepvezel) is? De lichte stukjes lijken volgens mij nl. niet op wormen. De dode wormen (ook spoelwormen) die ik gezien heb bij dieren (en mensen  afvragend) komen er niet donker, maar in hun normale kleur (creme-/wit) uit.

De lichte snippers langs de rand èn de paar kleine stukjes in het midden zijn inderdaad aubiose.
Echter: de gehele hoop mest bestaat (opnieuw) uit 1 grote massa bleke wormpjes. Het donkere is uiteraard de ontlasting waarin de wormen zitten.
Helaas krijg ik de foto niet in groter formaat hier geplaatst.
Hij is gemaakt met een digitale spiegelreflexcamera.. probeer hem anders een op te slaan en vervolgens in te zoomen: Dan word duidelijk om hoeveel wormen het feitelijk gaat.

Vwb je laatste uitspraak: de gestaagde groei ondanks de vele wormen: ik kan het ook niet verklaren.


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: ishirra op 1 Januari 2010, 20:00:24
Er komen er idd een heel deel af, ik heb de foto vergroot. Panacur werkt dus duidelijk beter, of ben ik hier mis mee?
Zoals Kurt al eerder aangaf denk ik ook dat de dikte van de huid een rol speelt. Aangezien ze steeds onder warmtelampen en in verwarmde bakken zitten is de kans groot dat Profender voor het grootste deel gewoon verdampt...
Ben blij dat je schildpadjes eindelijk van de wormpjes vanaf zullen zijn!


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 5 Januari 2010, 08:49:43
Er komen er idd een heel deel af, ik heb de foto vergroot. Panacur werkt dus duidelijk beter, of ben ik hier mis mee?
Zoals Kurt al eerder aangaf denk ik ook dat de dikte van de huid een rol speelt. Aangezien ze steeds onder warmtelampen en in verwarmde bakken zitten is de kans groot dat Profender voor het grootste deel gewoon verdampt...
Ben blij dat je schildpadjes eindelijk van de wormpjes vanaf zullen zijn!

Uitgaande van het feit dat er na de Panacur kuur wèl (behoorlijk veel) dode spoelwormen werden/worden uitgescheiden en na de Profender behandeling níet, durf ik inderdaad te beweren dat Panacur in het geval van míjn schildpadden beter heeft gewerkt dan de Profender.

Nogmaals: de reden dat Profender niet (voldoende?) heeft gewerkt is mij niet duidelijk.
Dikte van de huid speelt natuurlijk een rol mbt opname van het middel. Met die reden heb ik op advies van 2 dierenartsen ook gedruppeld in oksels en liezen; daar waar de huid het meest dun is.
Er werd inderdaad ook gewaarschuwd voor snelle verdamping van het middel; vandaar dat ik de dieren na het druppelen een half uur in een onverwarmde bak op kamertemperatuur liet zitten...
( Misschien lag het aan de dosering of was er ondanks mijn reinigen van het verblijf toch herbesmetting)

Desondanks heeft het absoluut minder goed gewerkt in vergelijking tot de Panacur die oraal werd toegediend. De eerstvolgende keer dat weer spoelwormen bij mijn dieren worden geconstateerd zal ik zeker de voorkeur geven aan Panacur.


Desalniettemin wil ik wel eerlijk opmerken dat ik zeker geen spijt heb van het uitproberen van Profender.
Voor hetzelfde geld had dit middel wèl een goede uitwerking gehad.. Al doende leert men hè.
't Is hooguit vervelend dat de geplande winterslaap hierdoor fiks werd verschoven. Maar dat is mijn eigen schuld: Had ik de mest maar eerder moeten laten controleren..



Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: markooij op 5 Januari 2010, 12:19:42
Het is goed om te weten dat dit spul niet zo goed werkt als Panacur !!!
Altijd handig en scheelt weer behandelingen van andere houders.

Wat een wormen dat er uit komen zeg !!!!!!!!


Titel: Re: Profender Spot-On®
Bericht door: Kenneth op 5 Januari 2010, 13:47:42
Ik blijf voorzichtig mbt uitspraken als "Profender" werkt minder goed dan "Panacur"...

Misschien had een zwaardere dosering wel gewerkt... Misschien had deze dosering wel gewerkt als ik mogelijk een sterielere plek voor de dieren had gecreeërd tijdens de behandelingen.. who knows.

Het vreemde is dat er in het buitenland dus wèl goede resultaten zijn geboekt met Profender bij schildpadden.. Helaas is het middel (zeker in NL) nog dusdanig nieuw dat er weinig vergelijkingsmateriaal is, waardoor kan worden afgeleid waarom het bij mijn dieren niet (voldoende) heeft geholpen.