Titel: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 07:30:03 wilde eens weten hoeveel % wormen in de ontlasting van een landschildpad mag zitten.
ik heb namelijk met mijn pardalissen tijd terug naar de ra geweest en heb ze laten behandelen met een wormen kuur. bij de tweede afspraak, paar dagen geleden, bleken ze nog steeds wormen en worm eitjes te bezitten. nu moet ik voor de derde keer een wormenkuur gaan geven. vind ik persoonlijk wel vaak.3 keer een wormen kuur. de dieren zitten nu op kranten.(tip ra) verschoon ik elke dag. krijgen voldoenen afwisselend voer. hebben een uvb lamp en een warmtelamp.(35/38) wat kan nu nog de oorzaak zijn waar door ze het blijven hebben?? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 22 September 2009, 08:47:23 Heb je de hele bak al ontsmet?
Wordt dit je 3e herhaling of echt de 3e kuur? Want ik kreeg een kuur mee en die moest ik volgens mij 2 x herhalen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 16:31:54 Heb je de hele bak al ontsmet? ja elke dag de hele bak onsmetten met dentol.kranten verversen.Wordt dit je 3e herhaling of echt de 3e kuur? Want ik kreeg een kuur mee en die moest ik volgens mij 2 x herhalen. ze krijgen nu voor de derde keer zo'n spuitje in hun keel dat best ver in gaat. de ra spreekt dan over een kuur. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 22 September 2009, 16:37:33 Dettol schijnt niet zo geweldig te ontsmetten als er altijd beweerd wordt. Dit heeft de GG&GD gezegd tegen een kennis van mij welke tattooerder is, hij gebruikte dit ook altijd.
Verdund bleekwater zou wat beter ontsmetten voor terraria e.d. Bij mij was een kuur 2 keer medicijnen toedienen. Maar ik neem aan dat jou RA uiteraard wel weet waar hij het over heeft. Is er geen van je andere dieren die wormen heeft? Misschien dat het zo overgedragen wordt door je evt handen, voerbakken e.d. niet of niet goed ontsmet en zo kruisbesmetting in de hand werkt? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 22 September 2009, 17:50:05 Heb jij ook pardalissen Gizmo?
Iets gemist hier? Hoe oud en groot zijn ze en waar heb je ze vandaan? je hebt er meerdere begrijp ik? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 19:08:57 Dettol schijnt niet zo geweldig te ontsmetten als er altijd beweerd wordt. Dit heeft de GG&GD gezegd tegen een kennis van mij welke tattooerder is, hij gebruikte dit ook altijd. nee was altijd me handen.Verdund bleekwater zou wat beter ontsmetten voor terraria e.d. Bij mij was een kuur 2 keer medicijnen toedienen. Maar ik neem aan dat jou RA uiteraard wel weet waar hij het over heeft. Is er geen van je andere dieren die wormen heeft? Misschien dat het zo overgedragen wordt door je evt handen, voerbakken e.d. niet of niet goed ontsmet en zo kruisbesmetting in de hand werkt? de kinixy's en de sterschildpadje doen het goed.let uiteraard op hun gedrag. ik heb altijd geleerd dat bleekmiddel(gloor) juist erg gevaarlijk kan zijn bij dieren.ook al heb je het verdunt. maar nu heb ik dus alles gedaan wat ik kon doen? of zijn er nog meer dingen/tips? oja, voor mensen die het wil weten is de ra van waalwijk. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 19:12:17 Heb jij ook pardalissen Gizmo? nieuwgierig hoezo. cfdgbvIets gemist hier? Hoe oud en groot zijn ze en waar heb je ze vandaan? je hebt er meerdere begrijp ik? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 22 September 2009, 19:23:41 Buiten ontsmetten van verblijf zijn er nog vele besmettingen mogelijk.
>Als je ook andere dieren hebt kan je het zelf via handen /kleding wormeitjes overbrengen. Daarom is handenwassen ZEER belangrijk tussentijds. >.Heb je jou dieren met mooi weer buiten? >pluk je ook in de natuur voer de beesten? Hier kunnen de worm eieren meekomen. >ook groente van de tuin kan wormen en eieren overdragen wanneer niet goed gewassen. >Wat gebruik je voor ontwormingsmiddel? > Inmiddel zijn er bepaalde worm stammen resistent tegen panacur!!!! ook bij ernstige worm problemen is een dosis panacur met harhaling na 10 dagen niet afdoende. soms drie dagen achter elkaar met herhaling na 10 dagen kan gewenst zijn [Pas op geef geen ivomec aan pardalissen] Geef altijd ook een goed multi vitamine bij behandeling er gebeurt meer in de darmen dan alleen wormen doden. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 20:48:55 Buiten ontsmetten van verblijf zijn er nog vele besmettingen mogelijk. >Als je ook andere dieren hebt kan je het zelf via handen /kleding wormeitjes overbrengen. Daarom is handenwassen ZEER belangrijk tussentijds. >.Heb je jou dieren met mooi weer buiten? NEE >pluk je ook in de natuur voer de beesten? JA UIT EIGEN MOESTUIN EN GEKWEEKTE ONKRUID.(VAN HANS) Hier kunnen de worm eieren meekomen. >ook groente van de tuin kan wormen en eieren overdragen wanneer niet goed gewassen. >Wat gebruik je voor ontwormingsmiddel? WEET NIET IS WAT DE RA GEBRUIKT.DOE ZELF NIET GEVEN. > Inmiddel zijn er bepaalde worm stammen resistent tegen panacur!!!! ook bij ernstige worm problemen is een dosis panacur met harhaling na 10 dagen niet afdoende. soms drie dagen achter elkaar met herhaling na 10 dagen kan gewenst zijn [Pas op geef geen ivomec aan pardalissen] Geef altijd ook een goed multi vitamine bij behandeling er gebeurt meer in de darmen dan alleen wormen doden. ALS EXTRA VITAMINE HEB IK CARMIX EN VITAL TOTAAL. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 22 September 2009, 20:55:19 Ter ondersteuning tijdens en na een wormkuur zou ik naast extra vitaminen (eerder) ook een probiotica kuur aanraden om de darmflora terug op gang te helpen. xwcds
Yakult is hiervoor bruikbaar... Maar ikzelf gebruik reeds geruime tijd Probi-zyme in combinatie met Bio-digest. Eerste week nabehandeling worden beide gecombineerd elke dag gegeven. Daarop volgende 2 weken nog 1x Probi-zyme en om de 2 dagen Bio-digest Probi-zyme zijn de ''gecoate'' lactobacillen en enzymes. Bio-digest de voedingsbodem voor bovengenoemde lactobacillen en enzymes, beide zijn onschadelijke natuurproducten, die soms ook preventief gegeven worden als de mestkwaliteit niet optimaal is bvb : (http://i181.photobucket.com/albums/x87/kurtlippens/DSCN5249.jpg) PROBI-ZYME Probi-zyme is een conditieondersteunend preparaat op basis van ''gecoate'' lactobacillen en enzymes. 1. Bevordert de natuurlijke darmflora ter hoogte van de krop en het darmstelsel 2. Ondersteunt de spijsvertering 3. Onderdrukt ziekteverwekkende bacterien PROBI-ZYME BEVAT GEEN ENKEL KUNSTMATIG INGREDIENT. De werking van Probi-zyme wordt versterkt wanneer het tegelijkertijd met Bio-digest wordt verstrekt. De in Bio-digest aanwezige fructo-oligo-sacchariden dienen hierbij als voeding voor de probiotica Wanneer gebruiken? 1. na antibiotica behandeling 2. stress ten gevolge van transport 3. gebrekkige eetlust 4. spijsverteringstoornissen 5. herstellende dieren 6. ter verbetering van de verteerbaarheid van het verstrekte voer Het aanwezige enzymencomplex verbetert de vertering van het voer. De activiteit van Probi-zyme is niet onderhevig aan de zuurtegraad van de maag en blijft werkzaam tijdens het volledige spijsverteringsproces. (http://i181.photobucket.com/albums/x87/kurtlippens/DSCN4886.jpg) BIO-DIGEST zorgt er voor dat de omstandigheden op herstel in de darm optimaal zijn. Door de toevoeging van specifieke vezelstoffen wordt de darmwerking gestimuleerd en krijgt de mest zijn optimale consistentie. BIO-DIGESTbelemmert daarenboven de vasthechting van ziekteverwekkende bacterieen aan de darmwand. De aanwezige fructo-oligosaccharioden bevorderen zelfs het herstel van de natuurlijke darmflora, hetgeen zorgt voor een gezond (herstel) van het darmevenwicht en een bescherming van de darmslijmvliezen. Fructo-oligosacchariden zijn immers een natuurlijke voedingsbron voor goedaardige bacterieen en remmen de ziekeverwekkende kiemen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 20:59:13 jij had het ook over yakult,maar dat is toch voor mensen?
maar waar kan ik dat andere halen? gewoon in een dierenzaak of moet ik dan een gespeciaalzaak in vogel produckten? zelf nog nooit gezien. zal morgen eens navraag doen bij verschillende dierenwinkels. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 22 September 2009, 21:07:24 jij had het ook over yakult,maar dat is toch voor mensen? Yakult is bruikbaar hoor, is idd ook voor mensen.... xwcdsmaar waar kan ik dat andere halen? gewoon in een dierenzaak of moet ik dan een gespeciaalzaak in vogel produckten? zelf nog nooit gezien. zal morgen eens navraag doen bij verschillende dierenwinkels. Bio-digest en Probi-zyme zijn verkrijgbaar in dierenvoedingzaken waar ORLUX producten verkocht worden. Maar gezien je niet veel nodig hebt ben je makkelijker af met yakult, zuivel is niet erg goed maar voor een korte eenmalige kuur kan dit geen kwaad, in carmix zit trouwens ook zuivel... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 21:12:50 jij had het ook over yakult,maar dat is toch voor mensen? Yakult is bruikbaar hoor, is idd ook voor mensen.... xwcdsmaar waar kan ik dat andere halen? gewoon in een dierenzaak of moet ik dan een gespeciaalzaak in vogel produckten? zelf nog nooit gezien. zal morgen eens navraag doen bij verschillende dierenwinkels. Bio-digest en Probi-zyme zijn verkrijgbaar in dierenvoedingzaken waar ORLUX producten verkocht worden. Maar gezien je niet veel nodig hebt ben je makkelijker af met yakult, zuivel is niet erg goed maar voor een korte eenmalige kuur kan dit geen kwaad, in carmix zit trouwens ook zuivel... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 22 September 2009, 21:17:43 probiotica is inderdaad voor de darm flora een hele goede ondersteuning.
vitamines zoals b complex B6 , B12, C , A zorgen ook dat het bloed beeld snel hersteld. en zorgen ook voor het zenuuwstelsel dat ook verzwakt door gebruik van medicatie. Ook mineralen als mangaan, jodium , en cobalt zijn nodig voor ondersteuning van opname van bouwstoffen en vitamines in het bloed. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 22 September 2009, 21:23:03 vitamines zoals b complex B6 , B12, C , A zorgen ook dat het bloed beeld snel hersteld. Interessant szaqwen zorgen ook voor het zenuuwstelsel dat ook verzwakt door gebruik van medicatie. Ook mineralen als mangaan, jodium , en cobalt zijn nodig voor ondersteuning van opname van bouwstoffen en vitamines in het bloed. Welke multivitamine gebruik je hiervoor ? Weinig preparaten bevatten Cobaltsporen denk ik.... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 21:25:22 zeker intressant om te weten.
catweazle ben jij ra of da?? nu kom je teminste iets nuttigs te weten. bgfd Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 22 September 2009, 21:25:41 oke morgen eens yakult halen,maar moet ik dat met water verdunnen of kan ik dat zo in een bakje neer zetten? Gewoon over de voeding gieten , laat de voerschaal wel maar een paar uurtjes staan, yakult verzuurt snel in een warm terrarium. xwcdsTitel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 21:29:24 oke morgen eens yakult halen,maar moet ik dat met water verdunnen of kan ik dat zo in een bakje neer zetten? Gewoon over de voeding gieten , laat de voerschaal wel maar een paar uurtjes staan, yakult verzuurt snel in een warm terrarium. xwcdsTitel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 22 September 2009, 21:39:21 Er zijn producent van Nekton [ ik weet niet of ik een merknaam mag noemen op het form]
zoal als Nekton MSA die deze noodzakelijke sporen bevatten. [let wel op dat bij o.a.dit product er een zelfde hoeveelheid calsium moet worden toegevoegt.] Er zijn ook voor duiven goede mulivitaminus te krijgen met mineraal sporen. Deze zijn ook goed toepasbaar bij schildpadden en reptielen. lees alleen heel goed naar de ca / p verhouding soms moet je ook hierbij calsium toevoegen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 22 September 2009, 21:41:50 Let er overigens wel op de je Yakult light neemt, dit bevat minder suikers wat beter is voor de dieren.
Ik heb dat ook over het eten gesprenkeld toen mijn grieken wormen, mijn elegansen flagelaten en mijn elongata's coccidiose hadden. Ik sprenkelde gewoon wat over het eten zodat er over het meeste wel wat Yakult zat. Was je je handen wel met een ontsmettend middel Gizmo? Misschien een "stomme" vraag hoor. Zelf was ik mijn handen, na elk voer/waterbakje gewassen te hebben, eerst met F10 en daarna nogmaals met Dettol handzeep. De F10 heb ik aangeraden gekregen van mijn RA, die gebruikt dat zelf ook in zijn praktijk en hij zegt dat dit goed werkt. Hier ontsmet ik ook elke keer de eten en drink bakjes mee. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 22 September 2009, 21:44:24 zeker intressant om te weten. catweazle ben jij ra of da?? nu kom je teminste iets nuttigs te weten. bgfd Bioloog /Dr. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 22 September 2009, 21:51:16 Bioloog /Dr. Ik dacht al, waar ken ik die naam toch van. Maar nu weet ik het weer ^^gr^^ ^^gr^^, wij hebben ooit eens een PM conversatie gehad op het andere forum. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 22 September 2009, 21:57:34 Er zijn producent van Nekton [ ik weet niet of ik een merknaam mag noemen op het form] Merknamen mag je best noemen hoor, geen probleem xwcdszoal als Nekton MSA die deze noodzakelijke sporen bevatten. [let wel op dat bij o.a.dit product er een zelfde hoeveelheid calsium moet worden toegevoegt.] Er zijn ook voor duiven goede mulivitaminus te krijgen met mineraal sporen. Deze zijn ook goed toepasbaar bij schildpadden en reptielen. lees alleen heel goed naar de ca / p verhouding soms moet je ook hierbij calsium toevoegen. Ik gebruik het vitaminen/mineralenpreparaat VitaMineral van Natural (rose poeder voor duiven) Dit bevat: 200.000 I.E. Vit A 25.000 I.E. Vit D3 140mg Vit E 16mg Vit K3 2mg vit B1 40mg vit B2 5mg vit B6 0,3mg Vit B12 20mg vit B3 40mg PP 2mg foliumzuur 93% ruwe as 1,1% natrium (11gr) 33,6% calcium (336gr) 4,1% fosfor (41gr) Idd zijn veel producten uit de duivenwereld bruikbaar voor schildpadden, vaak gelijkaardig aan preparaten speciaal voor reptielen, alleen de prijs verschilt xwcds Ik ga eens op zoek naar die Nekton MSA, vind ik een goeie tip... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 22:02:06 Was je je handen wel met een ontsmettend middel Gizmo? Misschien een "stomme" vraag hoor. nee hoor.maar had het al eerder vermeld.ik was zelf elke keer me handen na vast pakken van een landschildpad.mischen over dreven,maar ik wil geen risico nemen.Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 22 September 2009, 22:03:47 Bioloog /Dr. Ik dacht al, waar ken ik die naam toch van. Maar nu weet ik het weer ^^gr^^ ^^gr^^, wij hebben ooit eens een PM conversatie gehad op het andere forum. maar dat is al even geleden. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 22 September 2009, 22:05:07 zeker intressant om te weten. catweazle ben jij ra of da?? nu kom je teminste iets nuttigs te weten. bgfd Bioloog /Dr. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 22 September 2009, 22:08:06 nee hoor.maar had het al eerder vermeld.ik was zelf elke keer me handen na vast pakken van een landschildpad.mischen over dreven,maar ik wil geen risico nemen. Ik had het inderdaad gelezen maar mijn laatste vraag was specifiek of je dat met ontsmettend middel doet xwcds Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 22 September 2009, 22:11:36 Er zijn producent van Nekton [ ik weet niet of ik een merknaam mag noemen op het form] Merknamen mag je best noemen hoor, geen probleem xwcdszoal als Nekton MSA die deze noodzakelijke sporen bevatten. [let wel op dat bij o.a.dit product er een zelfde hoeveelheid calsium moet worden toegevoegt.] Er zijn ook voor duiven goede mulivitaminus te krijgen met mineraal sporen. Deze zijn ook goed toepasbaar bij schildpadden en reptielen. lees alleen heel goed naar de ca / p verhouding soms moet je ook hierbij calsium toevoegen. Ik gebruik het vitaminen/mineralenpreparaat VitaMineral van Natural (rose poeder voor duiven) Dit bevat: 200.000 I.E. Vit A 25.000 I.E. Vit D3 140mg Vit E 16mg Vit K3 2mg vit B1 40mg vit B2 5mg vit B6 0,3mg Vit B12 20mg vit B3 40mg PP 2mg foliumzuur 93% ruwe as 1,1% natrium (11gr) 33,6% calcium (336gr) 4,1% fosfor (41gr) Idd zijn veel producten uit de duivenwereld bruikbaar voor schildpadden, vaak gelijkaardig aan preparaten speciaal voor reptielen, alleen de prijs verschilt xwcds Ik ga eens op zoek naar die Nekton MSA, vind ik een goeie tip... Wat U gebruikt is inderdaad een goed en goedkoop middel. Let wel op dat de A vaak vrij hoog aanwezig is in pluimvee preparaten. maar een Nekton MSa zou een goede aanvulling zijn vanwege de mineralen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 23 September 2009, 07:24:19 nee hoor.maar had het al eerder vermeld.ik was zelf elke keer me handen na vast pakken van een landschildpad.mischen over dreven,maar ik wil geen risico nemen. Ik had het inderdaad gelezen maar mijn laatste vraag was specifiek of je dat met ontsmettend middel doet xwcds Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 23 September 2009, 11:07:37 Heb jij ook pardalissen Gizmo? nieuwgierig hoezo. cfdgbvIets gemist hier? Hoe oud en groot zijn ze en waar heb je ze vandaan? je hebt er meerdere begrijp ik? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 12:45:03 Even terug op de wormen en het er moeilijk vanaf komen
Mocht het nu zo zijn dat de wormproblemen achter de rug zijn of dat je alleen twijvelt dat er misschien nog wat achtergebleven zou kunnen zijn is het misschien een idee om de dieren Parazap te geven. Parazap is een natuurlijk middel dat zowel bij lichte besmetting of preventief te gebruiken is. kan ook tegelijk met een wormmedicatie als ondersteuning. Waneer de symptomen duidelijk zijn na mest onderzoek is medicatie wel aan te bevelen . b.v. na twee dagen parazap wormen in het badwater geeft aan dat er meer aan de hand is . Zelf heb ik goede ervaringen met Paraza Als poeder over het voer strooien of als een soort van thee geeft beide keren resultaat. Toch aanzienlijk minder worm problemen ondanks het geven van geplukt voedsel waneer ik om de 6 weken een weekje parazap toedien. > periodiek MESTONDERZOEK door een arts blijft een must!! < Titel: Re: wormenkuur Bericht door: fred gaal op 23 September 2009, 13:05:54 De schil van Komkommer en paprika doen het ook prima.
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 13:25:43 De schil van Komkommer en paprika doen het ook prima. klopt helemaal Paprika komkommer en noten zijn voor wormen nadelig . Gewone thee bevat looizuur en kan ook iets invloed hebben ook amandelpitten, appelpitten ,druivenpitten ,e.d hebben resultaat vanwege dat het o.a. layatril bevat. maar pas op hiermee met grote hoeveelheden!!! In kommerschil zit een stofje in dat de vruchtbaarheid van schildpadden nadelig beinvloed en zelf kan leiden tot onvruchtbaarheid . Paprika en zwarte walnoten zijn daaraantegen wel veilig. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 23 September 2009, 13:27:12 Waaronder valt Parazap qua medicijngroep ?
Is het commercieel verkrijgbaar ? Is er een mogelijkheid op resistentie ontwikkeling bij de wormen? Op basis waarvan worden de wormen/eieren afgedreven ? Is het nodig ook te doseren per gewichtseenheid ? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 23 September 2009, 13:32:39 Waaronder valt Parazap qua medicijngroep ? Is het commercieel verkrijgbaar ? Is er een mogelijkheid op resistentie ontwikkeling bij de wormen? Op basis waarvan worden de wormen/eieren afgedreven ? Is het nodig ook te doseren per gewichtseenheid ? Ik heb het net ook even opgezocht en het is wel te verkrijgen maar tot zover ik gezien heb niet bij dierenzaken oid. Ik zelf geef mijn dieren 2 keer per maand een stuk paprika, wat over het algemeen goed gegeten wordt, behalve bij mijn vrouwelijke elegans. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 23 September 2009, 13:37:57 Bestaat er kans op onvruchtbaarheid tijdens ontwikkeling van de dieren of ook eenmaal ze al volwassen zijn ?
Volgens mij zijn noten niet aan te raden vanwege hoge eiwit gehalte.... Fred heeft niks te klagen over vruchtbaarheid van zijn schildpadden hahahahaha Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 13:55:19 Waaronder valt Parazap qua medicijngroep ? Parazap is vrij verkrijgbaar .Is het commercieel verkrijgbaar ? Is er een mogelijkheid op resistentie ontwikkeling bij de wormen? Op basis waarvan worden de wormen/eieren afgedreven ? Is het nodig ook te doseren per gewichtseenheid ? Het is geen geneesmiddel maar een kruiden/ walnoten extract waar al langdurig en wetenschappeklijk onderzoek naar is gedaan. Het bestaat uit diverse poeder extracten van natuurlijke producten waar wormen en parasieten hekel aan hebben - uitdrijven- en aan dood gaan Het walnoot kruiden mengsel is al een zeer oude remedie die ook door mensen vroeger al werd toegapast. In america word het door de dierenartsen veelvuldig als ontwormmiddel voorgeschreven. Omdat het eigenlijk al in de natuur iets is [de grondstoffen] waar in pure vorm diverse parasieten als weggedreven worden en dood gaan zal het niet snel tot een resistentie leiden. Qua dosering kun je er een thee van trekken en het voedsel er mee bevochtigen. of licht het voedsel bepoeieren. Overdosering is niet van toepassing . Wel belangrijk dat je het 10 tot 14 dagen dagelijks geeft. Je kunt het bij diverse reptielen sites bestellen . zelf bestel ik het via de parazap site en krijg ik het netje na een week thuis. [ De dollar is erg laag dus rechtstreeks bestellen is de moeite waard] Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 14:01:54 Bestaat er kans op onvruchtbaarheid tijdens ontwikkeling van de dieren of ook eenmaal ze al volwassen zijn ? Volgens mij zijn noten niet aan te raden vanwege hoge eiwit gehalte.... Fred heeft niks te klagen over vruchtbaarheid van zijn schildpadden hahahahaha Komkommer kan invloed hebben op de vruchtbaarheid van af jong tot oud. De vruchtbaar heid van fred zijn dieren hoeft ook niet gelijk problemen te geven . het gaat nog steed om de hoeveelheid dat je geeft. Zo ook met noten of af en toe en ei geven zal niet gelijk leiden tot problemen . Maar Teveel is nooit goed net als een eenzijdig voedsel . Af en toe een komkommer een banaan of een appel is nooit een probleem Gewoon normaal mee omgaan en variatie. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 23 September 2009, 14:03:19 Is interesant ik kon het middel niet, prima uitleg in iedergeval.
Maar over het toedienen heb ik dan een vraag, ik geef mijn schildpadden 2 keer per week eten, en kan dus niet gedurende een periode elke dag eventueel dit spul geven, is het dan zinloos om te geven twee keer per week of heeft het wel wat werking dan maar minder ? Als je er thee van kan zetten mag het dan bv ook voor een aantal dagen als bad/drinkwater gebruikt worden. Ondanks dat je zegt over verschillende reptielen sites heb ik er nog nooit van gehoord, erg leuk dat je erover begint, klinkt interesant omdat het middel zover ik begrijp valt onder "'baad het niet schaad het niet"' toch cfdgbv Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 14:15:05 Is interesant ik kon het middel niet, prima uitleg in iedergeval. Maar over het toedienen heb ik dan een vraag, ik geef mijn schildpadden 2 keer per week eten, en kan dus niet gedurende een periode elke dag eventueel dit spul geven, is het dan zinloos om te geven twee keer per week of heeft het wel wat werking dan maar minder ? Als je er thee van kan zetten mag het dan bv ook voor een aantal dagen als bad/drinkwater gebruikt worden. Ondanks dat je zegt over verschillende reptielen sites heb ik er nog nooit van gehoord, erg leuk dat je erover begint, klinkt interesant omdat het middel zover ik begrijp valt onder "'baad het niet schaad het niet"' toch cfdgbv Als je bij elke voeding het geeft een maal per dag of om de dag zal het tezamen in de darmen komen en ook met de zelfde regelmaat uitgescheiden. een schildpad die dagelijks eet poept ook vaker dan een die om de dag krijgt. Dus zal de parazap ook langzamer het darmkanaal passeren. Maar je kan het ook aan het badwater toevoegen . overdoseren is namelijk niet mogelijk. Maar geef het wel een periode met regelmaat en langer dan de 10 dagen als je minder vaak voer geeft. "Baad het niet schaad het niet" is een goede uitdrukking maar ik gebruik het al zo'n 5 jaar en qua resultaat en ervaring die ik en andere waarmeen ik kontakt heb ondervinden kan ik stellen dat je er zeker baad bij hebt. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 23 September 2009, 14:25:20 Leuk om weer terug te lezen. Toen ik jaren geleden mijn eerste baardagaampje kocht bij een kweker was hij ook degene die parazap verkocht.
Ik heb dat toen wel een tijdje gebruikt. Dus het is al heel lang op de markt. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: tsekooijman op 23 September 2009, 14:39:44 heb het soul gegoogled en echt overal positieve reacties op dit spul.
Ook een voordeel een winkel in de buurt verkoopt het en eventueel versturen !!!! Ga zeer hoogst waarschijnlijk het spul halen voor alle dieren inclusief kat en hond. Zo'n ontwormingspil is leuk maar mijn hond loopt twee dagen met diarree ervan niet echt plezierig voor ons beide!!!! Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 15:00:18 P.S.
ik wil nog wel even herhalen wat ik eerder melde dat bij ernstige worm infecties een goede medicatie wel gewenst is ! En parazap te gebruiken bij lichte infectie , preventief of als ondersteuning. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 23 September 2009, 15:18:52 Bedankt szaqw ,
waneer ik tijd heb ga ik er meer over lezen ;) Welke soort schildpadden(dieren) heb je zelf Catweazle waar je het bij gebruikt ? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: psvehv op 23 September 2009, 15:22:23 is inderdaad interessant om te lezen dit,en ook om dit preventief te gaan gebruiken.
zou een reformhuis dit ook verkopen of echt in een dierspeciaalzaak?? grtjs Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 15:28:27 Bedankt szaqw , dieren momenteel:waneer ik tijd heb ga ik er meer over lezen ;) Welke soort schildpadden(dieren) heb je zelf Catweazle waar je het bij gebruikt ? Denticulata , carbonaria , elegans ,forsteni, elongata, radiata ,chilensis, matamat, horstfildii, pardalis pardalis,picta's belli , roodwangen helioderma's , naja's bitis gambonica , russells ader ,katten, konijnen Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 23 September 2009, 15:57:27 Bedankt szaqw , dieren momenteel:waneer ik tijd heb ga ik er meer over lezen ;) Welke soort schildpadden(dieren) heb je zelf Catweazle waar je het bij gebruikt ? Denticulata , carbonaria , elegans ,forsteni, elongata, radiata ,chilensis, matamat, horstfildii, pardalis pardalis,picta's belli , roodwangen helioderma's , naja's bitis gambonica , russells ader ,katten, konijnen Dat is nog eens een collectie szaqw Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 23 September 2009, 15:58:18 Erg mooie soorten zeg vooral voor de forsteni heb ik een zwak,
zou best meer over je verzorgen per soort willen horen kan best heel interesant zijn voor de verschillende houders hier. Maar je gilamonsters lijken me helemaal geweldig of bedoel je met helioderma's een slangesoort ? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 16:12:10 Erg mooie soorten zeg vooral voor de forsteni heb ik een zwak, zou best meer over je verzorgen per soort willen horen kan best heel interesant zijn voor de verschillende houders hier. Maar je gilamonsters lijken me helemaal geweldig of bedoel je met helioderma's een slangesoort ? heloderma horridum -korst hagedis [net geen Gila] de Forsteni en elongata lopen al jaren door elkaar en krijgen bij mij bijna dezelfde verzorging . alleen uitkijken wat betreft agressie. [maar ik geloof dat dit niet meer bij deze onderwerp pagina hoort] Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 23 September 2009, 17:02:06 Paprika en zwarte walnoten zijn daaraantegen wel veilig. Nadeel van zwarte walnoot (1 van de hoofdbestanddelen van parazap) is dat dit veel tannine bevat net als erwten en tuinbonen....http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,1417.msg17012.html#msg17012 Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 23 September 2009, 17:21:00 Indrukwekkende collectie !
Ben erg benieuwd naar bepaalde soorten eigenlijk. Komt er een topic over de dieren? Hoe oud groot zwaar ? Nakweek al behaald ? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 17:50:26 Paprika en zwarte walnoten zijn daaraantegen wel veilig. Nadeel van zwarte walnoot (1 van de hoofdbestanddelen van parazap) is dat dit veel tannine bevat net als erwten en tuinbonen....http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,1417.msg17012.html#msg17012 maar de gebruikte hoeveelheid in het product en ook bij het toedienen is zo weinig dat dit minder effect heeft dan het geven van de bonen e.d. Het is bij normaal [dus tijdelijk als kuur] gebruik eigenlijk nagenoeg onschuldig. En zeker als je de voordelen afspiegelt tegenover de chemische alternatieven. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 17:57:46 Indrukwekkende collectie ! topic - misschienBen erg benieuwd naar bepaalde soorten eigenlijk. Komt er een topic over de dieren? Hoe oud groot zwaar ? Nakweek al behaald ? welk bepaalde soort? leeftijden 0 tot 40+ nakweek zeker maar de laatste jaren op laag pitje er zit altijd veel tijd in zorg en nazorg Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 23 September 2009, 20:25:33 Indrukwekkende collectie ! topic - misschienBen erg benieuwd naar bepaalde soorten eigenlijk. Komt er een topic over de dieren? Hoe oud groot zwaar ? Nakweek al behaald ? welk bepaalde soort? leeftijden 0 tot 40+ nakweek zeker maar de laatste jaren op laag pitje er zit altijd veel tijd in zorg en nazorg Hoe oud zijn deze soorten en heeft u daar nakweek van behaald ? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 23 September 2009, 21:31:58 even terug te komen op de wormen kuur.
ik heb zelf ook nog wat info proberen te zoeken op internet en kom elke keer tegen.......... Worminfecties uiten zich in diarree en vermagering, soms zijn wormen zichtbaar in de ontlasting. diarree ja vermagering of gewichtsverlies nee. ze eten erg goed zelfs. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 23 September 2009, 21:44:24 even terug te komen op de wormen kuur. Zichtbare symptomen hangen van de ernst van de besmetting af....helemaal wormvrij zijn schildpadden trouwens nooit...ik heb zelf ook nog wat info proberen te zoeken op internet en kom elke keer tegen.......... Worminfecties uiten zich in diarree en vermagering, soms zijn wormen zichtbaar in de ontlasting. diarree ja vermagering of gewichtsverlies nee. ze eten erg goed zelfs. Belangrijkste oorzaken van wormenbesmetting zijn vooral stress situatie's (met verminderde weerstand) en ook te weinig vezelrijke voeding (landschildpadden) Ook via de voeding kunnen schildpadden met worm(eieren) besmet worden, maar gezonde schildpadden kunnen dit meestal onder controle houden...nadeel van terraria is dat herbesmetting optreed (heropname van wormeieren via de ontlasting, met mest bevuild drinkwater of voeding.... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 23 September 2009, 21:51:21 even terug te komen op de wormen kuur. Zichtbare symptomen hangen van de ernst van de besmetting af....helemaal wormvrij zijn schildpadden trouwens nooit...ik heb zelf ook nog wat info proberen te zoeken op internet en kom elke keer tegen.......... Worminfecties uiten zich in diarree en vermagering, soms zijn wormen zichtbaar in de ontlasting. diarree ja vermagering of gewichtsverlies nee. ze eten erg goed zelfs. Belangrijkste oorzaken van wormenbesmetting zijn vooral stress situatie's (met verminderde weerstand) en ook te weinig vezelrijke voeding (landschildpadden) Ook via de voeding kunnen schildpadden met worm(eieren) besmet worden, maar gezonde schildpadden kunnen dit meestal onder controle houden...nadeel van terraria is dat herbesmetting optreed (heropname van wormeieren via de ontlasting, met mest bevuild drinkwater of voeding.... Daarom moet er ook eigenlijk dagelijks de mest verwijderd worden en het water ververst worden en het best is nog het waterbakje te ontsmetten. Gizmo, Bij mijn grieken heb ik ooit wormen gehad maar tot op de dag voordat ik al naar de RA zou gaan met een meststaaltje was er bar weinig te merken van een evt besmetting. De gewichten liepen alleen niet zo snel op als dat ze eerste deden. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 23 September 2009, 22:08:18 ik kijk altijd elke dag alle bakken na of er ergens poep ligt.soms zie je poep over het hoofd.bv onder een schuilplaats of struik.toen ik merkte dat de poep dun werd ,ben ik gelijk naar de ra gegaan en ja wormen,maar hadden toen ook ciliaten.dat is gelukkig niet meer, wel nog wormen en eitjes.ga met ze dus voor de vierde keer na de ra.ik heb ook tabeletten en pastas die wormen bij schildpadden kunnen verhelpen gevonden met alle uitleg er bij.
vaak staat er wel bij,dat als het erg is je beter de ra kunt laten inbrengen via een spuit. is het verstandig om mischien toch zo'n pasta exstra er bij te doen? of loop je gevaar op overdossis? bv tabeletten: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EquimaxTablettenBijsluiter.pdf pasta: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EraquellPastaBijsluiter.pdf worden ook bij schildpadden gebruikt. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 23 September 2009, 22:17:34 bv tabeletten: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EquimaxTablettenBijsluiter.pdf pasta: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EraquellPastaBijsluiter.pdf worden ook bij schildpadden gebruikt. In elk geval niet geven ! Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 23 September 2009, 22:24:11 bv tabeletten: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EquimaxTablettenBijsluiter.pdf pasta: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EraquellPastaBijsluiter.pdf worden ook bij schildpadden gebruikt. In elk geval niet geven ! Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 23 September 2009, 22:26:05 Niet zelf dokteren Gizmo, daarvoor moet je juist een RA raadplegen, is gewoon erg ingewikkeld allemaal en te belangrijk om op internet zomaar info.
over opzoeken en extra erbij gaan doen, dat is echt fout medicijnen kunnen wisselwerking met elkaar hebben. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 22:26:20 kleine toevoeging nog : te vochtig nat voer is ook bij landschildpadden iets waardoor een worm of flagelaten groei kan ontstaan.
na het spoelen goed uitlaten lekken voor het geven is daaom niet verkeerd. Drontal en ivomec zijn inderdaad dodelijk goed dat dat nog even naarvoren komt. Zeer adrem Kurt Top ! op de andere vraag . pardalissen en chilensis +/_ 25 - 30 jaar. elegansen heb ik als volwassen dieren gekregen en dat is zo'n 15 jaar terug dus leefdtijd onbekent. Ook nog wat jongere dieren aanwezig van deze soorten en ook nakweek gehad . alleen de forstenii en chilensis gaan niet zo snel . Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 23 September 2009, 22:32:05 Niet zelf dokteren Gizmo, daarvoor moet je juist een RA raadplegen, is gewoon erg ingewikkeld allemaal en te belangrijk om op internet zomaar info. ja weet ik hans, daarom ik het ook hier vraag ,voor ik iets ga doen, waar ik later erg spijt van heb. xwcdsover opzoeken en extra erbij gaan doen, dat is echt fout medicijnen kunnen wisselwerking met elkaar hebben. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 23 September 2009, 22:49:33 kleine toevoeging nog : te vochtig nat voer is ook bij landschildpadden iets waardoor een worm of flagelaten groei kan ontstaan. na het spoelen goed uitlaten lekken voor het geven is daaom niet verkeerd. Drontal en ivomec zijn inderdaad dodelijk goed dat dat nog even naarvoren komt. Zeer adrem Kurt Top ! op de andere vraag . pardalissen en chilensis +/_ 25 - 30 jaar. elegansen heb ik als volwassen dieren gekregen en dat is zo'n 15 jaar terug dus leefdtijd onbekent. Ook nog wat jongere dieren aanwezig van deze soorten en ook nakweek gehad . alleen de forstenii en chilensis gaan niet zo snel . Nou wordt ik toch ook wel benieuwd naar een topic van u Catweazle. Wij kunnen met zijn allen waarschijnlijk nog veel leren van u szaqw Stiekem ben ik wel erg benieuwd naar hoe de elongata's en de elegansen gehouden worden derth Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 23:01:49 kleine toevoeging nog : te vochtig nat voer is ook bij landschildpadden iets waardoor een worm of flagelaten groei kan ontstaan. na het spoelen goed uitlaten lekken voor het geven is daaom niet verkeerd. Drontal en ivomec zijn inderdaad dodelijk goed dat dat nog even naarvoren komt. Zeer adrem Kurt Top ! op de andere vraag . pardalissen en chilensis +/_ 25 - 30 jaar. elegansen heb ik als volwassen dieren gekregen en dat is zo'n 15 jaar terug dus leefdtijd onbekent. Ook nog wat jongere dieren aanwezig van deze soorten en ook nakweek gehad . alleen de forstenii en chilensis gaan niet zo snel . Nou wordt ik toch ook wel benieuwd naar een topic van u Catweazle. Wij kunnen met zijn allen waarschijnlijk nog veel leren van u szaqw Stiekem ben ik wel erg benieuwd naar hoe de elongata's en de elegansen gehouden worden derth Ik zal even zien wat ik kan schrijven okee? Er staan hier al zo enorm veel ervaringen beschreven. Veel leren is wat veel gezegt . ik kan wat tips ,weetjes en ervaringen toevoegen. observeer je dieren en je krijgt de grootste les. daar zie waar het goed gaat en wat je moet bijsturen. ook worm problemen / gezondheids problemen ervaar je en leer je van. In dit topic staan ook hele goeie tips en weetjes van diverse mensen. Graag lees ik wat meer over het resultaat na gebruik van de probiotica's bij ondersteuning problemen omdat er hierover nog weinig is bekent . Het is goed , het werkt maar wat op langer termijn is bij reptielen weinig ervaring mee. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 23 September 2009, 23:16:36 bv tabeletten: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EquimaxTablettenBijsluiter.pdf worden ook bij schildpadden gebruikt. Waar staat het dat het voor schildpadden gebruikt wordt? Of heb je toevallig een Ethiopische pardalis rondscharrelen die in de buurt komt van de minimale 100 kg die er staat beschreven voor dosering van tabletten? Hoe wilde je dit gaan doseren bij een schildpad die misschien 100 grm weegt? Is dat spul niks wat hier eerder aangeraden is ipv zoeken naar eventuele andere medicatie buiten RA om? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 23 September 2009, 23:26:24 Citaat Drontal en ivomec zijn inderdaad dodelijk goed dat dat nog even naarvoren komt Hier heb ik een vraag over. Ik heb namelijk pas mest weg gebracht naar waalwijk en ik had op ieder potje geschreven van welke soort dieren dit was. Nu heb ik een graeca man gecombineerd met 1 uromastyx aegyptica en die mest bevatte wormeneieren.Ik heb drontal gekregen en die heb ik aan allebei moeten geven. Na 14 dagen nog een keer. De RA wist dat het om een testudo en een uromastyx ging. Ik heb verder geen bijwerkingen gezien hoor, maar nu dit zo gezegd wordt...... Kan er iemand mij uitleggen hoe dit precies zit? Of is dit dodelijk bij overdoseren? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 23:29:01 bv tabeletten: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EquimaxTablettenBijsluiter.pdf worden ook bij schildpadden gebruikt. Waar staat het dat het voor schildpadden gebruikt wordt? Of heb je toevallig een Ethiopische pardalis rondscharrelen die in de buurt komt van de minimale 100 kg die er staat beschreven voor dosering van tabletten? Hoe wilde je dit gaan doseren bij een schildpad die misschien 100 grm weegt? Is dat spul niks wat hier eerder aangeraden is ipv zoeken naar eventuele andere medicatie buiten RA om? Jou dieren arts heeft vast een goede dosering. panacur is ook een paarde en schapen middel en zijn ook hele goeie nauwkeurige doseringen van bekent. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: catweazle op 23 September 2009, 23:43:32 Citaat Drontal en ivomec zijn inderdaad dodelijk goed dat dat nog even naarvoren komt Hier heb ik een vraag over. Ik heb namelijk pas mest weg gebracht naar waalwijk en ik had op ieder potje geschreven van welke soort dieren dit was. Nu heb ik een graeca man gecombineerd met 1 uromastyx aegyptica en die mest bevatte wormeneieren.Ik heb drontal gekregen en die heb ik aan allebei moeten geven. Na 14 dagen nog een keer. De RA wist dat het om een testudo en een uromastyx ging. Ik heb verder geen bijwerkingen gezien hoor, maar nu dit zo gezegd wordt...... Kan er iemand mij uitleggen hoe dit precies zit? Of is dit dodelijk bij overdoseren? jou dieren leven nog en zijn goed bewegelijk? Dan zou ik mij nu geen zorgen maken Niet alle soorten schildpadden zijn even gevoelig voor bepaalde middellen. B.V. Pardalis ,elegans reageren vaak heftiger op diverse medicijnen. De waarschuwing is ook algemeen voor de meeste dieren bedoeld Ivomec is ook net als drontal niet altijd dodelijk maar er zijn betere middellen met minder risico. Vandaar dat het afgeraden is deze medicijnen te gebruiken bij schildpadden !!! Baytril is dan een ander middel [antibioticum] waar b.v elegansen heftig op reageren en aan kunnen sterven. Ik zelf heb er een dier elegans mee gered . Maar het is daarom wel wijs om hiervoor te waarschuwen omdat het ook vaak fout gaat.. Als er een alternatief is gebruik die dan en overleg met jou DA Zelf als Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 24 September 2009, 07:46:27 bv tabeletten: www.ontwormingstabletten.nl/downloads/EquimaxTablettenBijsluiter.pdf worden ook bij schildpadden gebruikt. Waar staat het dat het voor schildpadden gebruikt wordt? Of heb je toevallig een Ethiopische pardalis rondscharrelen die in de buurt komt van de minimale 100 kg die er staat beschreven voor dosering van tabletten? Hoe wilde je dit gaan doseren bij een schildpad die misschien 100 grm weegt? Is dat spul niks wat hier eerder aangeraden is ipv zoeken naar eventuele andere medicatie buiten RA om? Jou dieren arts heeft vast een goede dosering. panacur is ook een paarde en schapen middel en zijn ook hele goeie nauwkeurige doseringen van bekent. Er zijn veel medicijnen die voor honden,katten,paarden en andere dieren voor het zelfde doel gebruikt worden.is voor al de dosering die juist moet zijn.vaak gaan ze het berekenen met lengte en gewicht van het dier. op dit moment krijgen ze ,wel met erg veel moeite, een spuit met rvs staafje in de keel. elke keer voor de ra ,dat geeft weegt hij de dieren nauwkeurig. als je ziet hoe hard handig(als dat het goede woord er voor is) ze doen om de kop vast te kunnen pakken, schrik je wel even in het begin.ze vringen met een pinset de poten om hoog en trekken met een kracht de poten naar buiten.je moet dan de poten stevig vast pakken zo dat de schildpad de poten niet terug kan trekken.als volgt probeerd de ra de kop te pakken met een tangetje en porbeerd dan bovenkop en boven kaak te pakken te krijgen.vaak is dat het moeilijkst.met een ruk trekt hij de kop er uit en pakt deze vast,onder tussen heb ik de poten nog steeds vast en ,dan spuit hij het wormen middel er in. helaas is er bij een dier,omdat ze behoorlijk wat kracht moeten zetten de snafel een stukje van af gebroken.is niet erg ,want dat groeit van zelf weer goed. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 24 September 2009, 12:04:09 Gizmo,
Als je eens kijkt in mijn topic "nieuwe elegans", daar heb ik foto's genomen van hoe ik de bekjes open krijg van de dieren. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 24 September 2009, 12:47:14 Citaat Baytril is dan een ander middel [antibioticum] waar b.v elegansen heftig op reageren en aan kunnen sterven. Klopt, ook andere (voormalige) Geochelone's zoals bvb de carbonaria...Hier komt geen baytril meer in huis fdg(((( Zie ook hier (http://schildpaddenforum.net/index.php/topic,2497.msg34440.html#msg34440) Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 24 September 2009, 17:08:47 d-magic kan jij eens zeggen welke pagina???
heb er 25 gehad en nog niks gevonden. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 24 September 2009, 19:57:31 d-magic kan jij eens zeggen welke pagina??? heb er 25 gehad en nog niks gevonden. Liever lui dan moe zeggen ze he xwcds (jk) Voor mij was het ook zoeken hoor maar zie hier: http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,4368.570.html Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 24 September 2009, 22:56:11 En die methode werkt hartstikke goed. En geen gewrik en gedoe.
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 24 September 2009, 23:30:59 d-magic kan jij eens zeggen welke pagina??? heb er 25 gehad en nog niks gevonden. Liever lui dan moe zeggen ze he xwcds (jk) Voor mij was het ook zoeken hoor maar zie hier: http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,4368.570.html nee deze krijg je niet zo makkelijk te pakken. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 24 September 2009, 23:45:01 lukt het niet om ze vast te houden de kopjes?
Je moet het achter het bekje met je vingers klemmen en veelal lukt het wel. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 25 September 2009, 08:43:00 ging het maar zo makkelijk met mijn dieren. nee deze krijg je niet zo makkelijk te pakken. Steken jou dieren de kopjes er niet uit als je ze op hun rug houdt dan? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 25 September 2009, 12:31:02 ging het maar zo makkelijk met mijn dieren. nee deze krijg je niet zo makkelijk te pakken. Steken jou dieren de kopjes er niet uit als je ze op hun rug houdt dan? Al eens gezien hoe je een volwassen pardalis medicatie toediend ? Stigmochelys pardalis is behoorlijk lastig, ook jonge dieren... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: D-magic op 25 September 2009, 13:00:38 Bij lang niet alle dieren werkt dit hoor... tjrezf Al eens gezien hoe je een volwassen pardalis medicatie toediend ? Stigmochelys pardalis is behoorlijk lastig, ook jonge dieren... Bij volwassen dieren kan ik me wel voorstellen dat het heel moeilijk is maar vaak steken kleinere dieren toch hun kopje wel uit, hoeft niet speciaal op hun rug te zijn uiteraard. Bij mij werktehet prima zo en dacht misschien dat het bij ook zo werkt en kan hij het zo proberen als hij het nog niet zo geprobeerd heeft xwcds Niet geschoten is altijd mis zeggen ze (jk) Titel: Re: wormenkuur Bericht door: fred gaal op 25 September 2009, 13:12:39 Bij lang niet alle dieren werkt dit hoor... tjrezf Al eens gezien hoe je een volwassen pardalis medicatie toediend ? Stigmochelys pardalis is behoorlijk lastig, ook jonge dieren... Bij volwassen dieren kan ik me wel voorstellen dat het heel moeilijk is maar vaak steken kleinere dieren toch hun kopje wel uit, hoeft niet speciaal op hun rug te zijn uiteraard. Bij mij werktehet prima zo en dacht misschien dat het bij ook zo werkt en kan hij het zo proberen als hij het nog niet zo geprobeerd heeft xwcds Niet geschoten is altijd mis zeggen ze (jk) Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 25 September 2009, 17:43:40 net als de meeste al zeggen,het is erg moeilijk om de kop te pakken te krijgen.
als ze zicht erg trekken is het gedaan en kan je inderdaad lang wachten tot je een kans krijgt om het te proberen. op de rug ,op kop naar beneden houden helpt hier niks.zo lang het dier niet wil, gaat het op de manier van de ra, maar vaak ook erg moeilijk. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 25 September 2009, 21:09:30 Bij mij werkte het prima zo en dacht misschien dat het bij ook zo werkt en kan hij het zo proberen als hij het nog niet zo geprobeerd heeft xwcds Goed dat je erop wijst hoor, goede tip, ik doe het ook soms op die manier als het dier meewil xwcdsMaar meestal is het wel anders.... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: gizmo op 11 Oktober 2009, 10:57:47 dank zij de tips van hier zijn ze al stukken gezonder.
moet nog een maal na mijn wormen kuur poep onderzoek laten doen. hopelijk zijn ze dan vrij van hun wormen. (dgre) (dgre) (dgre) Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 16 Oktober 2009, 20:28:01 Hier mogen de Testudo hermanni boettgeri er ook aan geloven.
Vanmiddag een meststaaltje afgegeven bij de dierenarts. Zojuist telefonisch de uitslag gekregen: wormeneitjes en enkele spoelwormpjes aangetroffen vfghjk (op zich niet vreemd met al dat verse onkruid het afgelopen jaar, haha). Er word maandag een panacur-pasta klaargezet tjrezf Ben benieuwd hoe het toedienen zal gaan. Heb in het verleden mijn toenmalige Grieken wel eens doxycycline toegediend; herinner me dat dat geen pretje was. De diertjes zijn nu (ongeveer) 60 en 120 gram.. Het zijn waanzinnige goede eters. Wellicht kan ik ze bij een hap lekkers die pasta mee naar binnen drukken qsdez Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 16 Oktober 2009, 20:38:12 T'ja, hier net hetzelfde met de boettgeri...maar het oraal toedienen van de panacur gaat vrij makkelijk.
Anders idd op het eten, maar zo moeilijk te doseren... OPGELET, na het ontwormen moet je minstens 6 weken wachten met de winterslaap ! Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 16 Oktober 2009, 22:49:46 6 weken wachten ? Okee, geen probleem.
Wat is de precieze reden daarvoor ? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 16 Oktober 2009, 23:15:50 Een ontwormingskuur vlak voor de winterrust is onverantwoord, omdat eventueel dode wormen en/of eencelligen niet meer kunnen worden afgevoerd en vooral omdat de werkzame stoffen in het medicijn niet meer helemaal kunnen worden afgebroken. Beschadigingen aan de lever en bloedvergiftiging kunnen weer het gevolg zijn, met in het ergste geval dodelijke afloop. Een bloedvergiftiging is vaak te herkennen door donkerrode bloedingen onder de hoornschilden van het pantser, die bij het uitoefenen van enige druk niet minder worden . De behandeling moet daarom ten minste 6-8 weken voor de winterrust zijn afgesloten...
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 16 Oktober 2009, 23:35:19 jbghnb... oef.
Dat willen we inderdaad niet... Dat schuift de geplande winterslaap even een stukje vooruit zeg jytred... Correct me if I'm wrong: Panacur toedienen. Verblijf hierna grondig reinigen (?) 3 weken lang in hun normale ritme houden, incl voedselaanbod. Wellicht ter ondersteuning wat paprika / komkommerschil toevoegen? Tevens wat Yakult Light over het voedsel sprenkelen, ter ondersteuning van de goede bacteriën... Na deze 3 weken ( we zitten dan al in half november ) opnieuw de ontlasting laten testen. Mocht dit wormvrij zijn, dan gaat de 8 weken herstel in, waarbij de laatste dode parasieten + medicatie het lichaam kunnen verlaten. Half januari kunnen we dan beginnen met de afbouwperiode voor de winterslaap.... En dan eind januari is het moment dan daar ;:,;:=: Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 16 Oktober 2009, 23:45:39 Zo is het... xwcds Voor jonge dieren volstaan 6-8 weken winterslaap wel ...
Niet ontwormen (ter info) is trouwens ook geen optie. Als de dieren last hebben van parasieten, is dit voor de winterrust een ernstig probleem, omdat de wormen hun stofwisseling op peil houden terwijl de schildpadden al lang niet meer eten. De excrementen kunnen tenslotte de darmwand van de schildpad kapotmaken en onder bepaalde omstandigheden een dodelijke sepsis veroorzaken. Andere gevolgen na de winterrust kunnen verstoppingen zijn, als de wormen in de blinde darm een dichte kluwen hebben gevormd die de darm blokkeert. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 17 Oktober 2009, 09:26:47 Ontworming it is then!
Maandag de panacur ophalen.. Gaat goedkomen. Heb trouwens van Job Stumpel ook een tip: Citaat uit een mailtje: Citaat Echter: vraag de dierenarts eens om het middel Profender, in een dosering van 1-2ml per kilo dier: dat kun je op de huid druppelen! Heel diervriendelijk dus. Als hij er vragen over heeft, dan moet hij het telefonisch spreekuur van de afd. vogels en bijzondere dieren van de faculteit even bellen. Ziehier info over het middel. http://www.ossehoofd.nl/Folders%20downloadable/S7Folder%20Profender%20spot-on.pdf Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 17 Oktober 2009, 09:50:29 Dat is zeker mooie tip, dat zou een hoop geknoei met onderdwang het medicijn geven schelen szaqw szaqw
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 17 Oktober 2009, 13:02:00 Ik wist dat je dit kon gebruiken bij katten en honden maar ook voor schildpadden?
En waar zou je dit op de huid aan moeten brengen bij schildpadden? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 17 Oktober 2009, 13:12:43 Dat vroeg ik me dus ook af.
Antwoord Job: Citaat Hoi Kenneth, Ik heb het zelf nog niet toegediend aan eigen dieren of patiënten, wel besteld nu, maar het is dus nieuw. Op buitenlandse fora is men er erg tevreden over, en het werkt bewezen ook bij reptielen. De huid van een schildpad is juist heel dik, ik zou het toedienen in de oksels en liezen. Job Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 17 Oktober 2009, 13:31:19 Ik zou het dan pas gaan gebuiken als er iets meer over bekend is.
Ik zou het idee hebben dat ik mijn dier dan als proefdier gebruik. Op zich wel fijn als er nieuwe middelen bij komen om resistentie tegen te gaan, Maar dan is het wel fijn als er meer onderzoeksresultaten bekend zijn. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 17 Oktober 2009, 13:52:21 Zo te lezen is er ervaring in het buitenland, ik neem aan met schildpadden , mischien kun je die info. die bedoeld wordt ook vinden.
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 17 Oktober 2009, 13:53:34 Ik begrijp je gevoel Marion,
Daarentegen zegt Job dat men er op buitenlandse fora zeer tevreden over is en dat het werkt bij reptielen. Daarbij hecht ik veel waarde aan Job zijn uitspraken / tips, aangezien hij dierenarts is die in zijn vakgebied met reptielen werkt. Hij lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat hij vanuit zijn reputatie een middel aanprijst / adviseert als het een mogelijk experimenteel iets is, waarvan de gevolgen nog niet duidelijk zijn onderkend xwcds. Daarbij geeft ie aan dat mijn dierenarts met vragen over dit middel gerust contact kan opnemen met de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij geeft trouwens ook aan het zelf besteld te hebben.... Mijn Kinosternons komen bij Job vandaan, hij is ervaren dierenarts, kweker en actief bij de ESF..... Ik heb er wel een goed gevoel bij nhjuk (Voor de goede orde: ik wil hiermee totaal niet suggereren dat je twijfels hebt mbt Jobs kunde) Maandag om 0900 is de dierenkliniek weer open; mooi moment voor een telefoontje mbt Profender. Ben meer dan bereid om dit middel te proberen. Druppelen in de liezen / oksels.. en volgens het PDF bestandje is éénmalige behandeling in de regel afdoende... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 17 Oktober 2009, 15:51:11 Aanvulling:
In mijn enthousiasme mbt dit ontwormingsmiddel heb ik ietwat snel deze gegevens op dit forum gezet, zonder eerst even terug te koppelen met Job zelf.. tikkeltje slordig uiteraard. Job, excuses hiervoor. Mogelijk heb ik met mijn posts en de citaten van Job de indruk gewekt dat dit middel naar eigen inzicht kan worden gebruikt.. Dat was uiteraard niet de bedoeling. Het behoeft geen uitleg dat het geenszins wenselijk is om zèlf te gaan dokteren en naar eigen inzicht medicatie te gaan toedienen. Bij deze wil ik dus met klem vermelden dat dit middel uiteraard ná consult en in samenspraak met uw reptielenarts dient te worden gebruikt. Hoop hiermee eventuele misverstanden mbt dit middel te hebben rechtgezet. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 17 Oktober 2009, 19:00:03 Ik snap je volkomen Kenneth.
Ik zou het best fijn vinden om artikelen te kunnen lezen waarin de werking bij reptielen uitgelegd wordt. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Trudi op 18 Oktober 2009, 17:23:01 Ik snap je volkomen Kenneth. Ik zou het best fijn vinden om artikelen te kunnen lezen waarin de werking bij reptielen uitgelegd wordt. Ja, ik ook. Ontwormen (gelukkig was het nog niet nodig bij mijn schildpadjes) lijkt me een crime bij schildpadden. Maar veel van die geneesmiddelen die je uitwendig bij andere dieren kunt gebruiken (tussen de schouderbladen, enzo) zijn zo sterk ............. Echt bagger :P. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 09:56:06 Update:
Mijn vrouw is vanmorgen naar de dierenkliniek in Rijen geweest. Hier is namelijk het meststaaltje onderzocht, waarbij wormeneitjes en enkele spoelwormpjes werden geconstateerd. Vrijdagmiddag werd vermeld dat er vandaag Panacur-pasta klaar zou staan. Nu heb ik in het verleden wat ervaring met het oraal toedienen van Doxycycline bij een Griek.. en dat was geen pretje; zowel voor mij als het dier... Indien mogelijk zou ik dit dus voorkomen. Nu begrijp ik dat zoiets ook een soort routine moet worden om het vlot te laten verlopen, maar met mijn diertjes van resp. 60 en 120 gram... Als het niet hoeft; liever niet. Kortom: Profender werd ook genoemd als alternatief. Mijn vrouw heeft dit voorgelegd aan de dierenartsassistente, die (ik had haar aan de telefoon, dus hoorde het laatstgenoemde zeggen) zich hardop afvroeg wat ik met een middel voor katten moest.... sdfghj Ik heb mijn vrouw laten antwoorden dat Panacur wordt toegediend aan katten, honden, schapen, paarden... Meegaand in de logica van de assistente zou ik me kunnen afvragen wat ik dáár dan mee moet. (Zoals ook de doxycyline veelal aan papegaaien wordt toegediend.....) tjrezf Werd later teruggebeld door de dierenartsassistente: Er wordt Profender Spot-On in de dosering 1-2 ml per kilo dier uitgeschreven. Toediening 1 tot 2 druppeltjes voor het kleine dier; 2 tot 3 druppeltje voor het grote dier. Deze hoeveelheid is uit 1 ampulletje te halen. Snel na elkaar toedienen was het advies, aangezien het spul snel vervliegt. Druppelen in oksels / liezen. Dit gaat de dieren dus letterlijk 2 seconde behandeling kosten; geen gestress mbt manipuleren van de kop / nek; kans op uitbraken van het middel... Even snel druppelen en de dieren terug in de bak. De behandeling is ook éénmalig, ipv een kuur van meerdere dagen. Ben erg benieuwd naar het resultaat als ik over een X-tal dagen opnieuw de mest laat controleren. Hou jullie op de hoogte! Zal ook wat foto's plaatsen van het toedienen, etc. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 19 Oktober 2009, 10:19:13 Je verhaal is duidelijk,
toch zou ik het zelf nu nog niet willen gebruiken en eerst meer info. ervaringen van andere mensen met dit middel willen opzoeken/lezen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: harald op 19 Oktober 2009, 11:10:49 wij gebruiken zelf panacur poeder 4% om te ontwormen.
ik heb nog nooit zulk makkelijk antiwormenmiddel gezien. er is bij ons geen dier dat dit niet opneemt, en we hebben heel wat dieren die niet eten als er ook maar iets vreemds door zit, al is het eten nog zo lekker. ook de dosering is prima te doen, en niet schadelijk bij zwangere dieren. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 12:30:10 Je verhaal is duidelijk, toch zou ik het zelf nu nog niet willen gebruiken en eerst meer info. ervaringen van andere mensen met dit middel willen opzoeken/lezen. Zoals "andere mensen" zitten te wachten op mijn ervaring met dit middel xwcds Ik begrijp de terughoudendheid mbt dit middel, aangezien het nieuw is... Maar dat zal jaren geleden hetzelfde zijn geweest met Panacur... dat mensen ook eerst wilden wachten op meerdere resultaten alvorens het op hun eigen dieren te gebruiken... toch ? nhjuk Als iedereen maar blijft wachten tot "iemand anders" het gebruikt, dan is er over 10 jaar nog geen ervaring bekend mbt Profender bij schildpadden. Ik heb er vertrouwen in... Als 2 verschillende dierenartsen dit spul voorschrijven, dan durf ik het wel aan. @ Harald: Panacur poeder 4% klinkt inderdaad ook eenvoudig. Daarentegen heb ik juist weer vernomen dat het verstrekken van medicatie in poedervorm weer lastig te doseren is. Dit roept gelijk een aantal vragen bij me op: In mijn beleving moet een dergelijke medicatie worden gedoseerd op basis van het gewicht van het diertje. Dieren van verschillend gewicht dienen dan ook een verschillende dosering te krijgen... lijkt me. -Krijgen alle afzonderlijke dieren dan separaat voer, met daarover de gedoseerde panacur? -Of wordt er een soort "standaard hoeveelheid" over het voer gestrooid, waarbij alle aanwezige dieren in het verblijf in ieder geval een deel panacur naar binnen werken, waarbij mogelijke overdosering (bij een wat vraatzuchtiger dier) niet schadelijk is? -Hoe ben je er zeker van dat ieder dier de geadviseerde dosis binnenkrijgt? Als het over het voer gaat, dan bestaat de mogelijkheid dat het dier niet de volledige portie (+dosis) wegwerkt en wegloopt bij het voer. Ik zie zeker het voordeel in van deze manier van ontwormen: Het levert de dieren geen stress op en is totaal niet tijdrovend wanneer je een grote collectie dieren hebt. Daarentegen krijg ik persoonlijk de indruk dat er op deze manier een soort "veilige marge dosering" word gehanteerd, waarbij alle dieren een willekeurige hoeveelheid van het toegediende middel tot zich kunnen nemen. Een soort preventieve Panacurbehanding waarbij dieren in de groep mèt wormpjes behandeld worden.. en de exemplaren in de groep zonder wormen het preventief binnenkrijgen met de achterliggende gedachte: Baadt het niet, dan schaadt het niet ? Dit zal ongetwijfeld een positief effect hebben mbt wormbestrijding, maar dan zal Panacur in deze vorm dusdanig veilig moeten zijn dat overdosering niet aan de orde is. Waarbij in mijn beleving de werkzaamheid van het middel relatief laag is? Ik weet het niet in ieder geval.. Zoals ik zei: het ís een prima manier om de dieren op rustige ongedwongen wijze de medicatie toe te dienen. Zelf kies ik dan toch liever voor individuele toediening, waarbij de hoeveelheid specifiek voor het betreffende dier is bepaald.. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 19 Oktober 2009, 12:44:22 Ja ik snap je verhaal hoor ik bedoelde ook niet dat je het niet moet proberen, maar eerst wat meer info. te pakken zien te krijgen over mogelijke voor en nadelen, omdat zoals je schrijft Job aangeeft dat er in buitenland (mischien Amerikaanse forums ?) ervaring met het middel is.
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 13:02:41 Ja ik snap je verhaal hoor ik bedoelde ook niet dat je het niet moet proberen, maar eerst wat meer info. te pakken zien te krijgen over mogelijke voor en nadelen, omdat zoals je schrijft Job aangeeft dat er in buitenland (mischien Amerikaanse forums ?) ervaring met het middel is. Zo pakte ik het ook niet op hoor xwcds Ik ben met je eens dat het prettig is om eerst meer info over een middel in te winnen, alvorens het op je eigen dieren "uit te testen". In zeker zin blijft het natuurlijk een gok, helemaal aangezien het middel relatief nieuw is in de markt. Daarentegen heb ik dusdanig vertrouwen in de 2 afzonderlijke dierenartsen die dit middel durven voor te schrijven voor mijn kleine schildpadjes, dat ik deze gok durf te nemen. Beter gezegd: Ik neem liever de gok met dit middel (waarbij ik vertrouw op de vakkennis van 2 specialisten), dan dat ik nu ga lopen klieren met het oraal toedienen... Kwestie van een keuze maken (en ik ben een weegschaal, kun je nagaan hoe het afwegen van de diverse produkten hier in mijn hoofd is gegaan xwcqs ) Ik hoop dat het middel doet wat men er van beloofd: Éénmalig druppelen in oksels / liezen en klaar. Het zou een hoop stress bij de dieren schelen en voor veel schildpadeigenaren die (net als ik) met tegenzin orale medicatie toedienen een prachtig alternatief zijn. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 19 Oktober 2009, 13:40:57 Het zou een hoop stress bij de dieren schelen en voor veel schildpadeigenaren die (net als ik) met tegenzin orale medicatie toedienen een prachtig alternatief zijn. Ben ik helemaal mee eens, als het goed werkt denk ik ook dat veel meer mensen hun schildpadden gaan laten onderzoeken/ontwormen omdat het zo'n eenvoudige behandelmethode is, wat schildpadden in het algemeen ten goede zou komen. Zie zeker de voordelen, ben alleen voorzichtig (Tweeling) cfdgbv cfdgbv Titel: Re: wormenkuur Bericht door: harald op 19 Oktober 2009, 14:51:35 @ Harald: Panacur poeder 4% klinkt inderdaad ook eenvoudig. Daarentegen heb ik juist weer vernomen dat het verstrekken van medicatie in poedervorm weer lastig te doseren is. Dit roept gelijk een aantal vragen bij me op: In mijn beleving moet een dergelijke medicatie worden gedoseerd op basis van het gewicht van het diertje. Dieren van verschillend gewicht dienen dan ook een verschillende dosering te krijgen... lijkt me. -Krijgen alle afzonderlijke dieren dan separaat voer, met daarover de gedoseerde panacur? -Of wordt er een soort "standaard hoeveelheid" over het voer gestrooid, waarbij alle aanwezige dieren in het verblijf in ieder geval een deel panacur naar binnen werken, waarbij mogelijke overdosering (bij een wat vraatzuchtiger dier) niet schadelijk is? -Hoe ben je er zeker van dat ieder dier de geadviseerde dosis binnenkrijgt? Als het over het voer gaat, dan bestaat de mogelijkheid dat het dier niet de volledige portie (+dosis) wegwerkt en wegloopt bij het voer. wij hebben in onze agenda precies genoteerd welk dier wanneer ontwormd moet worden. wij doen dit dus prefentief. er is een verschil in hoe vaak de verschillende dieren ontwormd moeten worden. de vossen b.v. 2 keer per jaar, maar de stinkdieren 6 keer per jaar. de dosering is inderdaad afhankelijk van het gewicht van het dier ÉN de hoeveelheid werkzame stof die gegeven dient te worden. (ook per soort kan dit verschillen, hier hebben wij ook een berekeningsbestandje voor gemaakt.) bij ontwormen strooien wij het middel over een klein deel voer waarvan wij zeker weten dat dit geheel wordt opgegeten. bij elk dier wordt gewacht tot dat alles op is en wij zeker zijn dat het middel is opgenomen (kan soms even duren bij sommige dieren) elk dier krijgt dus apart te eten. enkel bij de kerkuilen werkt dit niet aangezien sommige exemplaren niet uit de hand eten. hier wordt het uitgegaan van een gemiddeld gewicht per dier, vermenigvuldigd met het aantal dieren. het totaal te geven poeder wordt dan over al het voer gepoeierd en het voer wordt verspreid door het verblijf. aangezien uilen niet onbeperkt kunnen blijven eten zal elk dier zijn of haar deel krijgen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 16:03:14 Ik lees vossen, stinkdieren, uilen.... neem aan dat het ook op deze manier voor de schildpadden gebeurt?
Hmm... voor mij een wat tegenstrijdige kwestie in deze. Ik twijfel niet aan jouw ervaring met alle genoemde dieren mbt het preventief toedienen van medicatie. Vanuit mijn persoonlijk oogpunt lijkt me preventief toedienen van medicatie in geval van schildpadden (doelend op de nauwkeurige berekening van dosering per dier op basis van gewicht) echter redelijk riskant. Een te lage dosering lijkt me niet bepaald effectief (ik kan het mis hebben natuurlijk), maar overdosering lijkt me verre van goed. Een dosering op basis van gemiddeld gewicht is voor de grootste dieren dan altijd "aan de lage kant", terwijl ie voor de kleinste diertjes vrij hoog kan zijn. En stel dat zo'n klein dier toevallig níet besmet is... dan krijgt ie onnodig een relatief hoge dosis medicatie binnen. Uiteraard ben ik ervan overtuigd dat je dit niet zou doen als het risico's met zich zou meebrengen, maar dát betekent in mijn optiek juist weer dat je dan op voorhand een lage dosering hanteert. En dát roept bij mij dan weer vraagtekens op mbt effectiviteit, alswel resistentie... Interessant kwestie dit nhjuk Nee, als onervaren leek ga ik dan liever voor de behandeling nádat er een besmetting is vastgesteld, dan ze mogelijk onnodig medicatie te verstrekken. Daarbij... in mijn geval gaat het om slechts 2 diertjes... indien ik een veel grotere groep dieren zou hebben, zou ik er wellicht heel anders over denken. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: harald op 19 Oktober 2009, 17:24:18 een gemiddeld gewicht van kerkuilen ligt zo rond de 300 gram.
het gaat hier dus niet om kilo's verschil. aangezien het middel per kilogram lichaamsgewicht wordt berekend is het verschil dat de zwaarste t.o.v. de lichtste uil krijgt minimaal. reptielen doen we niet prefentief, deze doen we enkel als er wat geconstateerd wordt. dit alles is in samenspraak gegaan met een exdierenarts van artis in samenspraak met onze huidige dierenarts. we gaan dus niet zelf lopen dokteren. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 18:21:34 een gemiddeld gewicht van kerkuilen ligt zo rond de 300 gram. het gaat hier dus niet om kilo's verschil. aangezien het middel per kilogram lichaamsgewicht wordt berekend is het verschil dat de zwaarste t.o.v. de lichtste uil krijgt minimaal. reptielen doen we niet prefentief, deze doen we enkel als er wat geconstateerd wordt. dit alles is in samenspraak gegaan met een exdierenarts van artis in samenspraak met onze huidige dierenarts. we gaan dus niet zelf lopen dokteren. Ah, Ik was in de veronderstelling dat je beschrijving op ook de schildpadden sloeg. hrgb Heb de Profender in huis... doet me erg denken aan de anti-vlooien pipetjes van Frontline®. In tegenstelling tot de anti-vlooien pipetjes die per 3 in de verpakking zitten, zit hier slechts 1 pipet in. Dosering volgens de dierenarts: Schildpadje van 60 gram 1 tot 2 druppels. Schildpad van 120 gram 2 tot 3 druppels. Dit alles is uit 1 pipet te halen. Ik wacht nog even tot het eind van deze week, dan kan ik op mijn gemakje overdag aan de gang, ipv snel even voor de lampen uitgaan. Hiermee doelend op "het verblijf geheel schoonmaken en de dieren de gelegenheid geven hierna nog wat te eten / drinken". Daarbij wil ik eind van de week ook Probi-Zyme en Bio-Digest in mijn bezit hebben om de darmen een oppepper te geven naast de medicatie. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 19 Oktober 2009, 18:33:11 Het is toch best wel link en waarom, profender kan ik dus zo bij de dierenarts kopen voor onze katten.
Ze hoeven ook niet te zien of ik het daadwerkelijk op mijn katten aan breng. Panacure krijg ik dus echt niet mee van mijn dierenarts tenzij de ontlasting gecontroleerd is. Ik krijg bij hoge uitzondering wel zo nu en dan antibiotica mee voor de snotneuzen van mijn graeca. Maar ook dit is dus een uitzondering. Het liefst willen ze het dier zelf zien maar als ze ziek zijn dan neem ik ze niet mee. Uiteraard is het de bedoeling om zelf niet te dokteren met dat spul, maar het maakt het zo toch wel een stuk gemakkelijker om zelf te dokteren. Het voordeel wat ik hieraan wel zie is dat je niet meer zit te rotzooien om de panacure binnen te krijgen. Dat zou voor mij al een heel groot voordeel zijn. Maar ik kan altijd Martijn bellen die heeft het er zo in zitten. Ik laat nu wel ieder halfjaar toch de ontlasting controleren van mijn schildpadden. En ga het dan toch ook voor leggen aan onze arts. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 19 Oktober 2009, 18:49:43 Wat ik in vraag stel; hoe nauwkeurig is "1 a 2 druppels" Profender ? Niet erg nauwkeurig denk ik...
Panacur is relatief veilig, ik ken iemand die jaren aan een groep schildpadden een factor 10 misrekening toediende zonder zichtbaar nadelige gevolgen. De Profender doet me een beetje denken aan Ivomec, ook een middel die je druppelt op de huid maar dodelijk is vanwege het werkzame bestanddeel Ivermectine, aannemelijk natuurlijk dat Profender dit niet bevat. Een gelijkaardige medicatie bestaat ook voor vogels en is nogal omstreden, pipetten lossen wel eens meer druppels dan bedoeld, dit had dan een dodelijke afloop...waarmee ik wil zeggen dat druppels moeilijk te doseren zijn. Panacur dien je nooit preventief toe, bepaalde stammen zijn reeds resistent in ondermeer dierentuincollectie's aldus Peter Klaver. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 19 Oktober 2009, 19:00:59 Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen Kurt is dat ik dus van mijn dierenarts geen panacur mee krijg tenzij bewezen dat ze ook wormen of wormeitjes hebben en dat je dus dat profender nu gewoon bij de dierenarts kan kopen en zeggen dat je het gebruikt voor je katten maar dus eigenlijk voor je schildpadden.
Uiteraard zal Job niet iets vermelden wat de dieren niet ten goede komt. Maar ik vind het eigenlijk best wel link gezien voorgaande motivatie. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 19 Oktober 2009, 19:06:19 Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen Kurt is dat ik dus van mijn dierenarts geen panacur mee krijg tenzij bewezen dat ze ook wormen of wormeitjes hebben en dat je dus dat profender nu gewoon bij de dierenarts kan kopen en zeggen dat je het gebruikt voor je katten maar dus eigenlijk voor je schildpadden. Zit wel aardig verschil in ....de apotheek in de buurt heeft alles mee zonder voorschrift hier...Uiteraard zal Job niet iets vermelden wat de dieren niet ten goede komt. Maar ik vind het eigenlijk best wel link gezien voorgaande motivatie. Panacur koop ik per liter, Marbocyl per 100ml....alles zonder voorschrift, maar word niet verstrekt zonder diagnose natuurlijk. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 19:08:19 @ Remikiso:
Grappig wat je zegt. Ik zie nl op de online webshop "Vetshop.nl" dat ik als particulier in Nederland zo Panacur kan bestellen, zowel tabletten als pasta in diverse doseringen. Dus dat jij het niet zomaar meekrijgt zonder onderzoek is een goed besluit van jouw dierenarts.. het is nota bene medicatie. Daarentegen is het dus gewoon legaal verkrijgbaar via een webshop.... tjrezf Dus vwb zelf dokteren met Panacur..lijkt me absoluut niet handig, maar het is kennelijk wel mogelijk. Je vind het Profender link ivm voorgaande motivatie.. welke motivatie bedoel je precies? @ Kurt: Hoe nauwkeurig 1 à 2 druppels Profender is ? Het zou omgerekend 0,0x ml zijn., wat neerkomt op 1 à 2 druppels. Het feit dat 1 à 2 wordt genoemd, doet bij mij de indruk wekken dat een iets hogere dosering ( 2 druppels ipv 1 ) naar alle waarschijnlijkheid dus ook geen nadelige gevolgen zal hebben.... Zoals die factor 10 misrekening Panacur xwcds Daarbij: Ik heb nog meer contact met Job Stumpel gehad betreffende dit middel en ook hij komt bij omrekening op 1 à 2 druppels per dier; gelijk aan wat mijn dierenarts adviseert. Profender bevat het bestanddeel emodepside dat (oa) zeer effectief moet zijn tegen larven, jonge en volwassen spoelwormen. Mogelijk is een 2e behandeling na 14 dagen aan te raden ivm de nog achtergebleven eitjes. Dit wordt nog uitgezocht as we speak. Daarbij geef ik dan nog de voorkeur aan 2 keer kort druppelen met 14 dagen tussenpose, dan aan 3 dagen orale toediening.. en dat 21 dagen later nogmaals. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 19 Oktober 2009, 19:14:07 Mijn motivatie was dus dat ik het bij mijn eigen dierenarts niet mee krijg (panacur) tenzij de ontlasting gecontroleerd is.
Tegenwoordig is bijna alles te koop via internet maar met/voor mijn dieren ga ik niets bestellen via internet maar naar een dierenarts. Het profender kan ik dus wel gewoon kopen omdat ik ook katten heb. Wil dus niet zeggen dat ik het voor mijn katten ga gebruiken. Dit was mijn motivatie. En het profender is ook gewoon te koop. Zowel bij de dierenarts maar volgens mij ook bij een dierenwinkel. En natuurlijk geef ik je wel gelijk met het toe dienen van panacur danwel profender. Zou dan ook wel weten voor welk middel ik zal gaan. Maar alleen als blijkt dat er iets in de ontlasting zit. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 19:15:16 Aanvulling @ Remikiso.
Profender aanvragen bij je dierenarts als kattenontwormer en daarna zelf gebruiken voor je schildpadden is idd link. Tenzij je het dus in de juiste dosering (want er zijn diverse sterktes) in overleg met (!!) de dierenarts haalt. Zelf dokteren is altijd link, hetzij met Profender... danwel met andere medicatie. Maar dát staat niet ter discussie. Dit middel is in nauw overleg met 2 onafhankelijke dierenartsen meegegeven, waarbij overduidelijk werd aangegeven dat het voor landschildpadjes zou worden gebruikt. Dít plus het feit dat het op buitenlandse fora reeds succesvol schijnt te zijn gebruikt is voor mij veilig genoeg. Dat ik geen bewijs heb van die fora als gevolg van "zelf lezen" vind ik niet zo belangrijk. Job zou ook deze informatie niet "verzinnen" ter promotie van een middel. Nogmaals: Ik begrijp de second thoughts, aangezien het middel nieuw is... Het is echter in goed overleg met een dierenarts, ná een consult aldaar meegegeven... Krijg de indruk dat sommigen het zien alsof mijn schildpadjes een soort testratten zijn in deze? Geloof me.. als ik dat gevoel erbij had, dan had ik het middel nooit geaccepteerd en een alternatief (panacur ?) gekozen xwcds Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 19 Oktober 2009, 19:22:51 Dat weet ik wel zeker dat Job het niet zou voorschrijven als het het dier niet ten goede komt.
En ik wil je ook niet de indruk geven dat je jouw dieren gebruikt als testratten. Wil en wou alleen maar zeggen dat panacur bij mijn dierenarts niet zonder controle van de ontlasting gegeven zal worden. De profender daarentegen wel want je moet ieder jaar je kat ontwormen. Dus ik wil helemaal niemand zwart maken met mijn reactie, wil nogmaals alleen zeggen dat het ene artikel bij de dierenarts wel zonder recept te koop is en het andere niet. Zoals ik ook al aan gaf als ik zou kunnen kiezen tussen panacur en profender dan zou ik ook kiezen voor de profender. Het scheelt mij ook veel stress. Dus het zou ook ten goede komen aan mijn schildpadden en aan mijzelf. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Hansm op 19 Oktober 2009, 19:25:20 Mischien een simpele vraag maar waarom wordt er bv 1 of 2 druppels gezegd bij een schildpad van 60 gram, waarom maakt de DA de keuze niet zelf van 1 of 2 druppels
en hoe ga jij nu bepalen of je 1 of 2 druppels doet. Lijkt mij ook dat 2 druppels in de veilige marge ligt maar snap de keuze niet goed waarom je die zelf krijgt. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 19:32:24 Dat weet ik wel zeker dat Job het niet zou voorschrijven als het het dier niet ten goede komt. En ik wil je ook niet de indruk geven dat je jouw dieren gebruikt als testratten. Wil en wou alleen maar zeggen dat panacur bij mijn dierenarts niet zonder controle van de ontlasting gegeven zal worden. De profender daarentegen wel want je moet ieder jaar je kat ontwormen. Dus ik wil helemaal niemand zwart maken met mijn reactie, wil nogmaals alleen zeggen dat het ene artikel bij de dierenarts wel zonder recept te koop is en het andere niet. Zoals ik ook al aan gaf als ik zou kunnen kiezen tussen panacur en profender dan zou ik ook kiezen voor de profender. Het scheelt mij ook veel stress. Dus het zou ook ten goede komen aan mijn schildpadden en aan mijzelf. Remikiso, Ik suggereer niet dat jij iemand zwart wil maken hoor ;) Wat ik alleen aangeef als reactie op jouw betoog mbt de makkelijke verkrijgbaarheid van Profender, tegenover de moeilijkere verkrijgbaarheid van Panacur (om het eventjes zo zwart-wit samen te vatten ).. is dat ik hier via eenvoudig internetshoppen juist het tegenovergestelde merk: Profender moeilijk verkrijgbaar zonder controle dierenarts, tegenover eenvoudige verkrijgbaarheid Panacur ;) @ Hans, Die1 à 2 druppels wordt genoemd vanwege de zeer geringe hoeveelheid die benodigd is voor mijn dier van 60 gram. Het aantal ml zit in hoeveelheid tussen 1 en 2 druppels in, waarbij de keuze aan mij wordt gelaten. Misschien zou het 1,5 druppel zijn, maar 0,5 druppel is wat lastig te geven, waardoor wordt aangegeven dat zowel 1 als 2 druppels gegeven kan worden.... Dit is de verklaring die ik ervoor zou hebben... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 19 Oktober 2009, 19:35:24 Zoals ik ook al zei ga ik dus niet internetshoppen voor medicijnen voor mijn dieren.
Als je kijkt naar de verkrijgbaarheid bij de dierenarts dan zal de dierenarts niet zomaar panacur mee geven. Tenminste een goede dierenarts niet. Profender is bij de balie (assistente) gewoon verkrijgbaar. En net even zitten kijken op internet maar blijkbaar dus ook bij de dierapotheker gewoon verkrijgbaar evenals de panacur. En nogmaals als ik dus zou mogen kiezen tussen deze twee dan zou ik uiteraard ook gaan voor de profender. Dus dit is ook zeker de discussie niet. Ga in ieder geval dit topic strak in de gaten houden want ik ben wel benieuwd naar het resultaat met jouw dieren. Mijn schildpadden zijn kort geleden nog gecontroleerd en bleken ook wormen en wormeieren te hebben. Na een behandeling met panacur zijn ze gelukkig weer de oude. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 19 Oktober 2009, 20:02:58 Ik hou jullie op de hoogte.
Ben zelf ook razend benieuwd naar het effect van dit ontwormingsmiddel. Heb net dit nog even gevonden: bron: http://www.springerlink.com/content/34m2297704701w74/ A new combination of two anthelmintic compounds containing emodepside and praziquantel (Profender® , Bayer AG, Levekusen, Germany) was tested in pet rodents and reptiles. Topical application of the two compounds led to the quick disappearance of nematodes and cestodes from a broad spectrum of hosts including mice, jirds, snakes, anole lizards, turtles, monitor lizards, etc. In reptiles the dosage had to be increased, since the thick outer layer of the epidermis hinders the penetration of the compounds. In animals with an extremely thick epidermis (e.g. monitor lizards, leguans) the new product was applied under the armpits. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 19 Oktober 2009, 20:27:45 Ben net als jij ook heel erg benieuwd Kenneth.
Zou wel een oplossing zijn in ieder geval. Uiteraard spreek ik nu voor mijzelf maar had er echt veel problemen mee om de snalvel open te krijgen en te houden. Wat zal het dan gemakkelijker worden om schildpadden hun wormenmedicatie te geven. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 19 Oktober 2009, 21:26:54 Als ik bij jullie ben dan zou ik graag eens proberen of ik het bekje van de schildpadden ook op die manier open krijg als ik nu thuis heb gedaan.
Achter de kaak vast pakken en laten bungelen. Misschien lukt het bij jullie schildpadden wel helemaal niet en heb ik ( gelukkig) gemakkelijke schildpadden. Het zou wel een hoop schelen ja als dat middel gedruppeld kan worden en dat het dan ook werkt. Wat ik me afvraag omdat schildpadden zo'n dikke huid hebben............wordt dat spul dan wel meteen opgenomen en loopt het niet van de huid af? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 20 Oktober 2009, 07:37:54 Als ik bij jullie ben dan zou ik graag eens proberen of ik het bekje van de schildpadden ook op die manier open krijg als ik nu thuis heb gedaan. Achter de kaak vast pakken en laten bungelen. Misschien lukt het bij jullie schildpadden wel helemaal niet en heb ik ( gelukkig) gemakkelijke schildpadden. Het zou wel een hoop schelen ja als dat middel gedruppeld kan worden en dat het dan ook werkt. Wat ik me afvraag omdat schildpadden zo'n dikke huid hebben............wordt dat spul dan wel meteen opgenomen en loopt het niet van de huid af? Er is me geadviseerd om het te druppelen in de liezen / oksels. De huid zal daar vermoedelijk dunner zijn dan de geschubde poten bijvoorbeeld. Mbt het meteen opgenomen worden. Ik neem aan van wel. Hoe zou je anders het positieve effect van dit medicijn op de genoemde reptielen verklaren? Als het gelijk van de huid af zou lopen, dan zouden de wormen niet bestreden worden... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 20 Oktober 2009, 09:14:57 Dat bedoel ik ook. Daarom is het fijn als je straks je ervaringen met ons deelt.
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 20 Oktober 2009, 13:26:42 Topic over Profender op een Duits forum:
http://www.dghtserver.de/foren/showthread.php?p=645331 Opvallend dat vooral de "tegens" die ik lees te maken hebben met het feit dat men veronderstelt dat dit middel mogelijk te heftig zou kunnen zijn... Met "men" doel ik dan op hobbyisten, niet dierenartsen :) "Men" is in mijn optiek vooral bang / huiverig voor het onbekende; in plaats van te vertrouwen op dierenartsen die als vakdeskundigen dit middel voor schrijven voor (oa) reptielen.... Nu begrijp ik de voorzichtigheid best, want iedereen is zuinig op zijn dieren. Aan de andere kant mis ik dan wel een beetje het vertrouwen in de kennis en geloofwaardigheid van de medische wetenschap mbt dit middel. Voor wetenschappelijke info: http://www.exoticdvm.com/index.cfm?fuseaction=magazines.Collection&productGroup_id=119&parentGroup_id=120& Dr Med Vet Henry Brames heeft in dit magazine een stuk gepubliceerd over het effect en de tolerantie (?) van Profender gebruik op reptielen.... Ik begreep van Job dat hierin wordt verklaart dat het middel helaas niet tegen wormeitjes helpt. Derhalve moet 14 dagen na het toedienen van de medicatie een herhaling worden gedaan voor de nog aanwezige eitjes. Ach... 2x kort druppelen met 14 dagen tussenpose heeft bij mij alsnog de voorkeur boven 2x 3 dagen orale medicatie toedienen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: remikiso op 20 Oktober 2009, 18:01:39 Ik krijg de tweede link (wetenschappelijke info) helaas niet geopend. Was er heel erg benieuwd naar.
Is het jou wel gelukkig Kenneth? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: kurtlippens op 20 Oktober 2009, 18:54:15 Opvallend dat vooral de "tegens" die ik lees te maken hebben met het feit dat men veronderstelt dat dit middel mogelijk te heftig zou kunnen zijn... Met "men" doel ik dan op hobbyisten, niet dierenartsen :) "Men" is in mijn optiek vooral bang / huiverig voor het onbekende; in plaats van te vertrouwen op dierenartsen die als vakdeskundigen dit middel voor schrijven voor (oa) reptielen.... Nu begrijp ik de voorzichtigheid best, want iedereen is zuinig op zijn dieren. Aan de andere kant mis ik dan wel een beetje het vertrouwen in de kennis en geloofwaardigheid van de medische wetenschap mbt dit middel. Een beetje begrijpelijk dat er soms wat argwanend gereageerd word.... Ik heb de tijd nog meegemaakt dat massaal ivermectine gebruikt werd, ook dit stond in wetenschappelijke pamfletten toen als efficient te boek...veel dierenartsen schreven het ook voor, wellicht heeft het middel aan duizenden schildpadden wereldwijd het leven gekost. Pas jaren later werd dit duidelijk. Zelfs nu nog durven sommige dierenartsen dit toedienen, ook dit middel word op de huid gedruppelt. Zowel in Belgie als Nederland zijn er geen Reptielenartsen, hooguit dierenartsen die zich er in zijn gaan specialiseren waarmee ik niet beweer dat er onvoldoende kennis is in de Benelux xwcds Universiteit Merelbeke heeft in Belgie een goede naam wbt reptielen, er is een gespecialiseerde afdeling, net als in Utrecht. Nu heb ik de afdeling reptielen te Merelbeke laten kennis maken met dit topic, het antwoord is wat twijfelachtig.... Nu ga ik de mail hier niet online zetten maar een citaat eruit is ondermeer dit : "Ik ken het wel maar betwijfel de efficiëntie." Ze kennen het middel maar gebruiken het momenteel (nog) niet voor reptielen, verder stond nog dit te lezen: " Zou eventueel het proberen waard zijn maar denk niet dat er iets gekend is over toxiciteit bij schildpadden." Dit doet me besluiten er nog wat mee te wachten, (ben uiterst voorzichtig met medicatie) ik hoop alvast dat er toekomst in dit middel zit wbt ontwormen, de behandeling moet idd herhaald worden aldus Merelbeke: "Zowiezo denk ik dat de eventuele behandeling met dit produkt dient herhaald te worden." Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 20 Oktober 2009, 20:10:04 @ Remikiso:
Ik krijg de link wel geopend, maar krijg dan het titelblad van een medisch tijdschrift voor dierenartsen. Naast dat titelblad staat de titel van het artikel vermeld... het staat dus ín dat vaktijdschrift, maar is -vooralsnog- online niet in te zien. Job wist mij te vertellen dat erin staat dat er een herbehandeling nodig is ivm de wormeneitjes... Hij heeft het tijdschrift wellicht al via de faculteit, of is er misschien op geabonneerd. @ Kurt: Ik begrijp de sceptische / argwanende reacties ook wel. Wou er alleen mee aangeven dat er op een bepaald moment toch de stap moet worden genomen om de medicatie uit te proberen. Temeer ook nadat verscheidene dierenartsen aangeven dat dit middel gebruikt kan worden. Wellicht twijfelen sommigen aan de effectiviteit, maar ook de specialisten uit Merelbeke geven dus kennelijk aan: "zou het proberen waard zijn", ipv "wij zouden het zelf afraden"... :) Terugkomend op het eerste bericht van Job, dat er op buitenlandse fora kennelijk meer ervaring mee is èn positieve resultaten zijn behaald, heb ik goede hoop op dit middel. Ik waardeer het dat je ook hebt geïnformeerd naar dit middel bij de vakspecialisten. De effectiviteit zal blijken bij toekomstig mestonderzoek ná 2 behandelingen... Morgen ga ik de eerste keer druppelen, over 14 dagen de herhaling.. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 21 Oktober 2009, 11:24:45 Daarnet voor het eerst gedruppeld.
Beide dieren in de liezen... Het middel loopt niet gelijk van huid af, maar de huid blijft uiteraard wel tijdelijk vochtig. Heb ze daarom na het druppelen een half uurtje in een kale plastic bak (met lamp erboven) laten zitten, zodat het middel goed kon intrekken en niet door substraat oid zou worden opgenomen. Nu moet ik eerlijkheidshalve wel opmerken: Ik vind persoonlijk het dwangvoederen / oraal toedienen medicatie stressvol voor de dieren. Daarentegen moet ik dan ook vraagtekens plaatsen bij het feit dat ik de dieren in een kale plastic bak laat zitten voor een bepaalde tijd en ze ondersteboven de medicatie toedien. Dat zou namelijk eveneens zeer stressvol kunnen zijn voor de dieren, die hiervoor uit hun normale verblijf worden gehaald en in een onnatuurlijke houding worden geplaatst :---- Laat ik mijn opmerking mbt het "minder stressvol zijn vwb toediening" dan nuanceren: "Het is sneller en eenvoudiger". Of het oraal toedienen van medicatie stressvoller zou zijn dan het ondersteboven houden van het dier, druppelen en even in een steriele ruimte plaatsen durf ik nu in twijfel te trekken. Anyway: Hierna de dieren in hun ontsmette terrarium gezet, waar ze gelijk enthousiast naar hun voer liepen en begonnen te eten. Tot dusver (gelukkig) geen verandering in gedrag van de dieren bemerkt. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 21 Oktober 2009, 14:14:57 Een mooi verslag. Tja, ik denk dat alles waar je de dieren voor op moet pakken of iets dergelijks wel enige stress mee brengt.
Maar dan zal je nooit helemaal kunnen voorkomen. Nu moet je dan nog een keer druppelen over een aantal dagen? Of pas over een week of 2? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 21 Oktober 2009, 17:09:43 Een mooi verslag. Tja, ik denk dat alles waar je de dieren voor op moet pakken of iets dergelijks wel enige stress mee brengt. Maar dan zal je nooit helemaal kunnen voorkomen. Nu moet je dan nog een keer druppelen over een aantal dagen? Of pas over een week of 2? Heb vandaag gedruppeld. Als alles goed is worden alle wormstadia hiermee aangepakt; de eieren echter niet. Over 14 dagen moet daarom nogmaals gedruppeld worden, om de wormpjes die uit díe eitjes zijn gekomen ook nog even aan te pakken. Zelfde principe als met de Panacur, zo heb ik me laten vertellen. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Otto op 9 Januari 2011, 20:13:06 Ben druk geweest om te ONTwormen maar dit is niet/nauwelijks gelukt doordat hij domweg het niet eet. Heb werkelijk alles geprobeerd. Nou is er in de buurt niet echt een DA met kennis over schildpadden en al helemaal geen RA in de buurt.
Hij gaat niet meer in winterslaap, hoeveel kwaad kunnen wormen dan?? Zijn er echt geen andere alternatieven?? Weet niet meer wat ik moet doen! Titel: Re: wormenkuur Bericht door: marion op 9 Januari 2011, 21:41:18 Wie heeft er geconstateerd dat er te veel wormen(eitjes) aanwezig zijn zodat je moet gaan behandelen?
Of wil je preventief ontwormen? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Otto op 9 Januari 2011, 22:09:45 De DA naar uitleg van mijzelf...heb ook een ontwormingskuur gekregen die hier op het forum ook beschreven word...
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 9 Januari 2011, 22:12:09 Hoe groot is het diertje ?
Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 10 Januari 2011, 05:15:56 De DA naar uitleg van mijzelf...heb ook een ontwormingskuur gekregen die hier op het forum ook beschreven word... Op dit forum worden kuurtje beschreven in de vorm van: Poeder, wat je over het voer kunt strooien (veel dieren zullen hier niet van eten, aangezien ze de medicatie ruiken) Suspensie, wat je met een spuitje achter in de bek spuit Druppels, die je kunt druppelen in de liezen / oksels (hier is nog weinig ervaring mee bij schildpadden; ik heb dit geprobeerd, zonder resultaat). Dus welke vorm bedoel je precies? Enne: De DA heeft het voorgeschreven, na uitleg van jouzelf. Wat voor uitleg? Heb jij hem uitgelegd dat jouw diertje mogelijk wormen zou kunnen hebben en heeft de DA toen (zonder zelf te controleren) meteen een ontwormingsmiddel voorgeschreven??? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Sulcatatata op 10 Januari 2011, 08:13:43 Op dit forum worden kuurtje beschreven in de vorm van: Poeder, wat je over het voer kunt strooien (veel dieren zullen hier niet van eten, aangezien ze de medicatie ruiken) Suspensie, wat je met een spuitje achter in de bek spuit Druppels, die je kunt druppelen in de liezen / oksels (hier is nog weinig ervaring mee bij schildpadden; ik heb dit geprobeerd, zonder resultaat). Pillen die je tot poeder kan vermalen of in z'n geheel in voer kan vouwen/'verstoppen' Dus welke vorm bedoel je precies? Daarnaast zijn er natuurlijk kuren die geïnjecteerd moeten worden... Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Otto op 11 Januari 2011, 18:18:48 Ik bedoel de assistenten het uitgelegd, deze hebben contact gehad met DA . Die heeft een mestonderzoek laten doen en daar kwam dit uit. Ik heb met een spuithje het in zijn bek moeten spuiten, wilde niet, over zijn eten at die niet! Terug naar DA voor tips, kon die moeilijk zeggen. Hij is geintereseerd in schildpadden maar heeft beperkte kennis.
Mijn vraag is dan ook: hoeveel schade kunnen wormen aanbrengen als het diertje wakker is. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: markooij op 11 Januari 2011, 19:30:26 Als de wormen overhand nemen in het dier is de schade enorm tot dodelijke gevolgen als wormen vrij spel hebben.
Fred zijn truc is een stukje vrucht met medicatie geven. Nico werkt met Raffy mineral sticks waar medicatie in wordt opgenomen na onderdompelen in medicatie : http://www.worldofwater.co.nz/shop/AQUARIUM+PRODUCTS/Reptile+Products/Sera+Raffy+Mineral.html Eet het dier totaal niet zou het kunnen zijn dat dier verzwakt is zorg dan voor dagelijks badje voor vochthuishouding. Pas als dier totaal niet eet kan je denken aan dwang toediening maar dit verdient zeer zeker niet de voorkeur zonder alles geprobeerd te hebben. Hoe vaak krijgt het dier te eten ? Temperaturen goed in de bak ? Diertje nog actief ? Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Sjakie op 12 Januari 2011, 11:45:40 Een mooi verslag. Tja, ik denk dat alles waar je de dieren voor op moet pakken of iets dergelijks wel enige stress mee brengt. Maar dan zal je nooit helemaal kunnen voorkomen. Nu moet je dan nog een keer druppelen over een aantal dagen? Of pas over een week of 2? Heb vandaag gedruppeld. Als alles goed is worden alle wormstadia hiermee aangepakt; de eieren echter niet. Over 14 dagen moet daarom nogmaals gedruppeld worden, om de wormpjes die uit díe eitjes zijn gekomen ook nog even aan te pakken. Zelfde principe als met de Panacur, zo heb ik me laten vertellen. Ik ben erg benieuwd of dit middel zijn beloofde uitwerking had want het lijkt me de ideale manier van stressloos ontwormen saz Titel: Re: wormenkuur Bericht door: dadieter op 12 Januari 2011, 13:06:29 calcium reptile van virbac bevat naast calcium en fosfor ook zink, mangaan, koper, ijzer, cobalt, choline, methionine en lysine.
Dit is een zeer volledig mineralensupplement. Lysine helpt trouwens herpesvirus onderdrukken. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Kenneth op 12 Januari 2011, 14:03:42 @ Sjakie,
Heb je wel in de gaten dat je reageert op een citaat uit 2009? Als je het topic "Profender Spot-On" doorleest, dan krijg je een redelijke indruk van mijn ervaring met dit middel. Titel: Re: wormenkuur Bericht door: Sjakie op 12 Januari 2011, 18:23:11 @ Kenneth
Ik citeer dat zelf qsergh en natuurlijk weet ik dat het een topic is uit 2009, maar de topic is toch nu ook nog actief ? Ik vroeg het me gewoon af, ik zoek het wel op |