Schildpaddenforum.net

ALGEMEEN FORUM => Wil je gewoon iets kwijt => Topic gestart door: Kopad op 20 November 2006, 22:36:50



Titel: Hoe heet dit plantje?
Bericht door: Kopad op 20 November 2006, 22:36:50
(http://img245.imageshack.us/img245/7865/1008289dv1.jpg) (http://imageshack.us)

Ik heb dit plantje op de NSV landdag gekocht. Weet iemand de naam?
Kan ik het geven aan land- en waterschildpadden?


Titel: Hoe heet dit plantje?
Bericht door: theo op 20 November 2006, 22:41:16
Dat zal moeilijk worden zonder bloem Kopad, voor mij is het spinazie maar dat is gegarandeerd verkeerd.



Theo


Titel: Hoe heet dit plantje?
Bericht door: Kopad op 21 November 2006, 11:48:16
Inderdaad Theo, het is geen spinazie.  :wink:
Maar ik ben er al achter gekomen. Het is alpensla (Cicerbita Alpina)

Theo, misschien heb je toch een beetje gelijk. Lees maar.

Alpensla
(Cicerbita alpina, Lactuca alpina)
De Alpensla, zoals de plant meestal wordt genoemd, behoort tot de overblijvende planten en komt veel voor in de weelderige ondergroei van lichte bossen in de Alpen en de Jura, vooral op de schaduwrijke noord hellingen. In ons land komt ook een plant voor die Alpensla wordt genoemd (Cicerbita macrophylla). Dit is een sierplant uit de Kaukasus. Wel is er bij ons een verwante plant, de muursla (Cicerbita muralis, nu Lactuca muralis) die thuis hoort in oude, humusrijke bossen en ook op muren en bij heggen groeit. Hij is vrij algemeen, meestal op zandgrond. De Alpensla heeft een meer dan 100cm lange stengel. Uit een stevige wortelstok schieten de grote, diep ingesneden bladeren omhoog, met een puntige, driehoekige eindslip. Hun stelen zijn klierachtig behaard en bevatten melksap. De plant groeit snel en heeft eerst tere stengels en bladeren die een onweer niet overleven. De blauwe violette bloemhoofdjes zijn verenigd tot een soort losse pluim (juni-sept. ). Tot eind augustus kunnen de bladeren geoogst worden. De Alpensla en ook de muursla is verwant aan onze kropsla en wordt in de keuken op dezelfde wijze gebruikt. De verse bladeren verrijken saladeschotels, bladeren en stengels worden zacht gestoomd, gegratineerd (gebakken met een korstje van paneermeel) of als spinazie toebereid. Zelfs de wortels zijn te gebruiken.