Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden algemeen => Topic gestart door: Renders op 5 Januari 2009, 20:18:27



Titel: groei jonge giekjes
Bericht door: Renders op 5 Januari 2009, 20:18:27
Hallo, ik heb sinds enkele maanden twee jonge griekjes (testudo hermanni boetgeri)die naar de naam Frodo en Sam luisteren, ze zijn van aug. 2008 en overwinteren in huis in een terrarium op ongeveer 26 graden celcius op vochtige tuinturf (droge en natte hoek etc. prima omgeving en zijn dus lekker actief). Maar ze groeien dus ook erg hard, nu vraag ik me af wat ze daardoor kunnen oplopen, men zegt dat het niet goed is als ze te snel groeien, maar waarom dan ? Mijn griekjes wegen nu ongeveer 50 gram en krijgen dagelijks te eten. Natuurlijk gevarieerd groente (andijvie, witlof, ganzetongen, vogelmuur etc.) met een klein beetje carmix en sporavit er over gestrooid. Zorg ik nu te goed voor ze, moeten ze misschien een vastendag, en zo ja hoe vaak ? groetjes, E. Renders


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Barbara op 5 Januari 2009, 20:29:10
Ik doe iedere woensdag vastendag.Dan zijn ze heel boos en gaan lopen stampen en dan moet je sterk zijn en geen meelij krijgen.Daar komt vast de uitdrukking "op hoge poten"vandaan. hrgb
Na de vastendag krijgen ze agrobs over hun maaltijd gestrooid.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Scavi op 5 Januari 2009, 21:52:01
Hoi hoi,

Mijn twee griekjes zijn van ongeveer dezelfde leeftijd, en bij mij groeiden ze in het begin ook erg hard. Ze bleven maar eten, wat ik ze ook voorzette. Nu geef ik ze gewoon wat minder te eten, om de groei niet te hard te laten gaan. Zelf hou ik geen vastendag (voor de grieken dus..). Dat heb ik een paar keer geprobeerd, maar daar werden ze erg onrustig van. Ze probeerden zelfs van de plastic planten te eten, en ze werden wild op alles wat er maar een beetje groen uitzag. Kortom: dat waren geen happy grieken.
Nu krijgen ze twee, en soms één keer per dag een beetje eten, en dat gaat prima. 1x per maand gaan ze op de weegschaal en dan zal ik zien of het helpt.
Ben wel benieuwd hoe anderen de juiste hoeveelheid voer bepalen??


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Barbara op 5 Januari 2009, 22:00:33
Je geeft ze eerder 1x in de 2 dagen eten dan 2x per dag.Dat is echt niet goed.Geef ze 1x per dag op een vaste tijd iets en als er iets over is,weghalen.De plasticplanten eten ze heus niet op.Dat bedoelde ik met sterk zijn.Onrustig is niet erg,hebben ze wat beweging.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Renders op 6 Januari 2009, 14:13:27
Bedankt voor jullie reactie, dat stelt me wat gerust, maar waarom snelle groei slecht zou zijn is nog steeds niet duidelijk. Ze krijgen bij mij overigens maar een keer per dag te eten, en ik zal het voortaan iets vroeger weg nemen. groetjes E. Renders


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: D-magic op 6 Januari 2009, 14:27:52
Snelle groei kan ook bultvorming veroorzaken  ;)


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: cobra op 6 Januari 2009, 14:30:06
Ik heb ook twee griekjes van rond dezelfde periode geboren,deze wegen nu 25 en 27 gr,als ze te snel groeien zal je bultvorming bij je griekjes hebben,bij iedere schildpad zeg maar.
hier word ook een vastendag in acht genomen voor alle schildpadden,soms zelfs meer dan één.mijn jonge sulcata's en mijn pardalis krijgen maar om de twee dagen voedsel aangeboden maar dan wel wat ze kunnen opeten.Ik weet niet hoe het komt maar op die vastendagen verdwijnt de sepia voor de zon,zeker van mijn pardalis.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Scavi op 6 Januari 2009, 18:50:34
Je geeft ze eerder 1x in de 2 dagen eten dan 2x per dag.Dat is echt niet goed.Geef ze 1x per dag op een vaste tijd iets en als er iets over is,weghalen.De plasticplanten eten ze heus niet op.Dat bedoelde ik met sterk zijn.Onrustig is niet erg,hebben ze wat beweging.

Ff voor de duidelijkheid: ik geef ze maar kleine beetjes eten. En dat vaak dus wel twee keer per dag met de gedachte dat er in de natuur ook vrijwel constant voedsel voorhanden is voor herbivoren. (Anders dan bij roofdieren en prooi-eters.) Meen ook gelezen te hebben elders op dit forum dat het juist voor herbivoren (of schildpadden in het bijzonder?) goed is om de spijsvertering op gang te houden aangezien ze een heel anders spijsverteringsstelsel hebben dan carnivoren. Maar ze krijgen inderdaad minder dan dat ze zelf zouden willen, ze kunnen zich niet 'volvreten', om bultvorming te voorkomen.
En uiteraard eten ze de plastic planten niet op, was alleen ter illustratie hoe wanhopig ze op zoek zijn naar eten.  ;)
 


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Barbara op 6 Januari 2009, 19:42:17
In de natuur hebben ze ook vaak barre omstandigheden door droogte.
Als ze een dag vasten,halen hun darmen juist meer voedingswaarden uit het reeds gegeten eten.Dit wordt nu juist beter verteerd en benut. Verder heeft een schildpad een vrij lange spijsvertering.Het is niet dat wat ze vandaag eten morgen uitpoepen,dat kan dagen duren.Een foto van misvorming door te snelle groei kun je hier zien.http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,5641.0.html (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,5641.0.html)



Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Renders op 6 Januari 2009, 20:31:44
Vooralsnog zien de schildjes van Frodo en Sam er prima uit, ze zitten ook vochtig genoeg en kunnen zich 's nachts in vochtige tuinturf ingraven, dat zou er ook goed voor zijn heb ik begrepen. E. Renders


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: D-magic op 6 Januari 2009, 21:12:13
Dat is inderdaad ook erg belangrijk, de lv.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: kurtlippens op 6 Januari 2009, 22:27:56
Citaat
Als ze een dag vasten,halen hun darmen juist meer voedingswaarden uit het reeds gegeten eten.
Klopt, vooral eiwitten... en dit moet juist vermeden worden (maximum is 20% voor schildpadden)
Bij vertraagde darmtransit door vasten tijdens actieve periodes met optimale stofwisseling word de vezelstructuur te ver afgebroken en komt meer eiwit vrij. Kromme vergelijking, maar dit is de reden dat koeien herkauwen (afbraak vezelstructuur van het gras na het verlaten de pensmaag) en ook nog eens 4 magen hebben belangrijkste reden hiervan is de noodzaak aan veel eiwit voor de melkproductie, het gras moet immers volledig verteerd in de darm terecht komen om de eiwitten via de darmwand in het lichaam te kunnen opnemen. M.a.w mest die minder onafgebroken vezel bevat zoals bij vastendagen het geval is (bij optimale stofwisseling, niet bij vertraagde stofwisseling door bvb slechte weersomstandigheden als koude) bevat ook minder niet verteerde eiwitten. Daarnaast heb je nog de verminderde parasietenafdrijvende werking van het spijsverteringsstelsel, nit onbelangrijk. Als je alle voedingsstoffen analyseert en ook de hoeveelheid die word opgenomen (met of zonder vastendagen) en gaat vergelijken met afwisselende dagen van "droogvoeren" (eiwitarm en vezelrijk) kom je tot verrassende resultaten in het voordeel van de laatste methode. Ter info, de droge stof van andijvie (verwijderd van het water die geen nut heeft) bevat 30.7% eiwit ! Agrobs bevat naargelang de varieteit 7 tot 9% verteerbaar eiwit, hooi 12.4% , gras 23.1%
Het soort voer is naar mijn idee doorslaggevend , dit is in het verspreidingsgebied een groot deel van het jaar verdort maar altijd beschikbaar. En het spijsverteringstelsel van een schildpad is hier op afgestemd. En niet (zoals bij alle herbivoren) op vastendagen, hoewel die vast wel een corrigerende werking kunnen hebben bij aanbod van te voedingsrijk voedsel.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Scavi op 7 Januari 2009, 00:40:09
Thanx voor de duidelijke uitleg Kurt, nog even een kort vraagje over dat hooi: Ik neem aan dat je dan zelfgedroogd gras daarvoor neemt? Of kan ik er van uitgaan dat het hooi dat je in een dierenwinkel koopt (bijv. voor konijnen en andere knaagdieren) ook vrij is van pesticiden en dergelijke?  :----


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Barbara op 7 Januari 2009, 12:58:47
Mijn Boettgeri's eten geen hooi.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: kurtlippens op 7 Januari 2009, 20:37:42
Thanx voor de duidelijke uitleg Kurt, nog even een kort vraagje over dat hooi: Ik neem aan dat je dan zelfgedroogd gras daarvoor neemt? Of kan ik er van uitgaan dat het hooi dat je in een dierenwinkel koopt (bijv. voor konijnen en andere knaagdieren) ook vrij is van pesticiden en dergelijke?  :----

Je gebruikt beter de hooipellets (Agrobs)  ;)


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Kenneth op 10 Januari 2009, 09:57:56
Mijn Griekjes zijn ook NK 2008.
Vanaf wanneer is mij nog niet bekend. Guido Ritzen laat de exacte geboortedatum op het CITESformulier vermelden.
Dit zoekt ie terug ahv een foto die hij van de diertjes heeft gemaakt. Dit doet hij ook bij elke schildpad die uit het ei komt, om zo dus de exacte uitkomstdatum mee te kunnen geven. Foto-registratie dus.

De topicstarter heeft diertjes uit augustus die nu 50 gram zijn ?

Ik kreeg mijn diertjes bij een schildlengte van 48 mm en 25 gram ( mijn digitale keukenweegschaal geeft geen decimalen weer ).
Een week later zaten ze op 49 en 50 mm bij respectievelijk 27 en 28 gram.

Afgelopen week heb ik het diertje van 27 gram eventjes tussendoor op de weegschaal gezet ( op de vaste weegdag, die ik ga verleggen van donderdag naar zaterdag ). Het bewuste diertje woog toen 28 gram.

Hierop afgaand concludeer ik dat mijn diertjes 1 à 2 gram per week aankomen.


Volgens de Pursall-berekening zitten ze prima op gewicht.
Uitgaande van die bewuste 50 gram,bij een stabiele groei zoals nu, zouden mijn diertjes dat over 12 tot 25 weken moeten zijn.
Laat ik hier het gemiddelde van 18 weken pakken.... Dan zouden ze dat moeten wegen rond april 2009...
Uiteraard heb ik de hier genoemde groeispurtjes dan niet meegepakt.

Zijn de dieren van de topicstarter dan niet extreem gegroeid in een korte periode ?
Want hoewel mijn dieren van nagenoeg dezelfde lichtingsdatum zijn als die van de topicstarter, lopen de mijne 4 maanden achter qua groei..
Of is dit heel kort door de bocht ?

Vwb voeding / frequentie:
Ik voer mijn boettgeri's dagelijks.
De voeding bestond uit paardebloem, distel, smalle weegbree, duizendblad en nu tijdens de zeer strenge vorst helaas andijvie / sla / witlof / wortel.
Bij het supermarktvoer meng ik dagelijks agrobs door het voer, waar ze gewoon van eten.
Heb 1x een vastendag ingevoerd met de dag erna uitsluitend agrobs als voer. Dit aten ze toen zeer enthousiast.
Ze krijgen dagelijks calcium over het voer en er liggen 3 stukjes sepia in het verblijf.
1x per week krijgen ze gistocal.

In de bak hangt een UV-TL.

Hoewel ik kritisch ben t.o.v. de vitamine-toevoeging ( 1x per week ) "denk ik" dat ik het volgens de maatstaven redelijk doe.
Uiteraard concludeer ik dit ook nav het gedrag en uiterlijk van de diertjes icm de lengte- / gewichtverhouding cfm de Pursall berekening.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Barbara op 10 Januari 2009, 12:11:21
Nou Kenneth,ik denk dat je het prima doet.Ik heb er niets op aan te merken,zo doe ik het ook,mijn Griekjes zijn alleen een jaar ouder.
Heb alleen een vraagje over dat calcium.Je schrijft dat je iedere dag calcium over het eten doet en 1x per week Gistocal.Wat is het verschil? Is dat niet dubbelop dan?


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Kenneth op 10 Januari 2009, 14:12:19
Ja,

Ik doe dagelijks wat calcium over het voer.. gewoon een zuiver calcium, verder niets.
De vitamines en mineralen krijgen ze dan uit het voer zelf.

De Gistocal is naast calcium ook een vitamine- / mineralenpreparaat.
Dit geef ik eenmaal per week als aanvulling op het gewone voer.

Op de dag dat ik Gistocal aan het eten toevoeg, laat ik de gewone calcium natuurlijk achterwege.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: kurtlippens op 10 Januari 2009, 18:49:00
Citaat
Hierop afgaand concludeer ik dat mijn diertjes 1 à 2 gram per week aankomen.

Volgens de Pursall-berekening zitten ze prima op gewicht.
Uitgaande van die bewuste 50 gram,bij een stabiele groei zoals nu, zouden mijn diertjes dat over 12 tot 25 weken moeten zijn.
Laat ik hier het gemiddelde van 18 weken pakken.... Dan zouden ze dat moeten wegen rond april 2009...
Uiteraard heb ik de hier genoemde groeispurtjes dan niet meegepakt.

Zijn de dieren van de topicstarter dan niet extreem gegroeid in een korte periode ?
Want hoewel mijn dieren van nagenoeg dezelfde lichtingsdatum zijn als die van de topicstarter, lopen de mijne 4 maanden achter qua groei..
Of is dit heel kort door de bocht ?

Idd wat kort voor de bocht, nu komen ze slechts 1a 2g  per week aan, logisch omdat ze nog maar 27g wegen. Maar als ze eenmaal wat groter/zwaarder zijn zal dit ook meer zijn per week.  ;)


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Kenneth op 10 Januari 2009, 19:13:55
Zo snel al ?

Want die van de topicstarter zijn ook van 3e kwartaal 2008... Dat zullen de mijne ook zijn vermoed ik.
Ik begrijp dat een dier van 10 cm groot ook wekelijks meer zal aankomen dan 1 à 2 gram. Verhoudingsgewijs zal het toch wel enigszins gelijk blijven ? ( totdat ze min of meer aan hun volwassen lengte / grootte zitten )

Dit neemt dan alleen niet weg dat de dieren van de topicstarter "min of meer" de zelfde leeftijd hebben als mijn dieren, maar bijna 2x zo zwaar zijn.
Ben zeer benieuwd dan naar de lengte van zijn dieren...

Uiteraard realiseer ik me ook dat geen enkel individueel diertje hetzelfde is.
Daarentegen zijn de omstandigheden waarin hij zijn dieren houdt en het voedsel dat hij verstrekt redelijk overeenkomend met de mijne ( afgezien van de carmix / sporavit toediening )...
Juist daarom fascineert het verschil in grootte van de dieren mij heel erg.

 nhjuk


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Barbara op 10 Januari 2009, 19:31:16
Kijk mijn schildpadjes( ik heb er 3)groeien alle 3 verschillend.

Bully en Pim(Prulletje telt niet mee)
geboren in Juli

Okt    33 en 28gr
dec    39 en 30gr
Jan     41 en 32gr

Dus je ziet dat ze heel verschillend groeien.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Renders op 10 Januari 2009, 19:53:30
Hallo, daar ben ik weer, ik heb de volgende aanpassingen gedaan; ik heb de hoeveelheid voer verminderd, ik geef 's morgens en haal het eerder weg zodat ze niet de hele dag meer kunnen eten. Ook geef ik nu in verhouding meer" pre alpine testudo baby" zodat ze meer vezels krijgen. Ik merk dat ze nu ze regelmatig een lege voerplek aantreffen actiever zijn. Overigens zie ik geen bultvorming, zou dat komen door de hoge relatieve luchtvochtigheid en omdat ze zich in vochtige tuinturf ingraven 's nachts ?  De verkoper zij dat dat heel erg belangrijk was. Waar zou ik op moeten letten bij beginnende bultvorming ? Ik las iets over verdiepte naden... groetjes, E. Renders

(http://i430.photobucket.com/albums/qq30/renders/DSC_0422.jpg)

(http://i430.photobucket.com/albums/qq30/renders/DSC_0418.jpg)

(http://i430.photobucket.com/albums/qq30/renders/DSC_0417.jpg)

dit zijn ze zien jullie iets aan de schildjes ?


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Kenneth op 11 Januari 2009, 15:41:35
Nou...

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze er prachtig uit vind zien.. ik zie geen bultvorming in ieder geval.




Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: markooij op 11 Januari 2009, 17:38:37
Prachtige diertjes en goed dat je de adviezen opgevolgt hebt.


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Barbara op 11 Januari 2009, 18:55:11
Ze zien er goed uit,prachtig maar lekker smerig cxwxsdq(((


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: kurtlippens op 11 Januari 2009, 18:58:30
Citaat
Overigens zie ik geen bultvorming, zou dat komen door de hoge relatieve luchtvochtigheid en omdat ze zich in vochtige tuinturf ingraven 's nachts ?
Is idd erg belangrijk de eerste jaren, ze zien er in elk geval goed uit  ;)


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: johnH op 11 Januari 2009, 19:01:04
Mooie dieren!


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Renders op 18 Januari 2009, 13:14:20
Goed, ze zien er dus goed uit en persoonlijk denk ik dat dat voornamelijk door de ondergrond komt. Want  ze groeien erg hard en de lucht vochtigheid schommelt tussen 40 en 60 procent omdat er dubbele ventilatie is (moeilijk om de lv hoog te houden). Maar de grond
is 10 cm dik en behoorlijk vochtig. Ze graven zich in en als ze wakker worden zijn de schildjes vochtig onder de turf, wat dus betekent dat de schildjes gedurende de hele nacht vochtig zijn. Als dit dus goed blijft gaan, en dat is ook gebleken bij anderen, dan betekent dat
dat de vochtigheid en de soort ondergrond het belangrijkste is ter voorkoming van bultvorming. E. Renders


Titel: Re: groei jonge giekjes
Bericht door: Hansm op 18 Januari 2009, 13:28:07
Ook de voeding speeld een belangrijke rol bij bultgroei ik dacht met name dat teveel  eiwit rijke voeding, waarom o.a o.a onkruiden worden aangeraden.