Schildpaddenforum.net

WETGEVING => Wetgeving Nederland => Topic gestart door: Arnaud op 12 Oktober 2006, 20:06:06



Titel: het nieuwe uitvoeringsbeleid mbt ontheffing
Bericht door: Arnaud op 12 Oktober 2006, 20:06:06
De dienst regelingen LNV (bureau laser) van het ministerie van landbouw en visserij heeft ism NSV/ESF een nieuw ontheffingsbeleid, mbt het houden van europese en noordafrikaanse landschildpadden, geformuleerd. Dit nieuwe beleid is gericht op eenduidigheid en transparantie.

Ik raad een ieder aan de website van het ministerie te bezoeken.
www.minlnv.nl/loket
ga naar onderwerpen>vergunning/verklaring>CITES of vraag de informatie telefonisch op bij het LNV-loket 0800 22 333 22

Voor vragen kunnen jullie ook hier terecht. Ik zal mijn best doen vragen zo goed mogelijk te beantwoorden of je door te verwijzen naar de juiste personen/instanties


Titel: het nieuwe uitvoeringsbeleid mbt ontheffing
Bericht door: theo op 13 Oktober 2006, 13:52:51
Besluit intrekking bezitsontheffingen schildpadden (https://www.hetlnvloket.nl/pls/portal30/LNVBEHE.lnv_ptl.logging_item?p_masterthingid=267567&p_siteid=33&p_redirect_url=docs%2FFOLDER%2FLNV_LOKET_US%2FLNV_FRONTEND_PUBLIEK%2FFLDR_LASER%2FFLDR_CIT_010%2FBESLUIT%2BINTREKKING%2BBEZITSONTHEFFINGEN%2BSCHILDPADDEN%2B_0.DOC)

Toelichting op besluit intrekking bezitsontheffingen schildpadden (https://www.hetlnvloket.nl/pls/portal30/LNVBEHE.lnv_ptl.logging_item?p_masterthingid=267569&p_siteid=33&p_redirect_url=docs%2FFOLDER%2FLNV_LOKET_US%2FLNV_FRONTEND_PUBLIEK%2FFLDR_LASER%2FFLDR_CIT_010%2FTOELICHTING%2BOP%2BBESLUIT%2BINTREKKING%2BBEZITSONTHEFFINGEN%2BSCHILDPADDEN%2B_0.DOC)

Infoblad hobbymatig bezit landschildpadden  (https://www.hetlnvloket.nl/pls/portal30/LNVBEHE.lnv_ptl.logging_item?p_masterthingid=267212&p_siteid=33&p_redirect_url=docs%2FFOLDER%2FLNV_LOKET_US%2FLNV_FRONTEND_PUBLIEK%2FFLDR_LASER%2FFLDR_CIT_010%2FINFOBLAD%2BSCHILDPAD.PDF)

Aanvraagformulier bezitsontheffingen (https://www.hetlnvloket.nl/pls/portal30/LNVBEHE.lnv_ptl.logging_item?p_masterthingid=267210&p_siteid=33&p_redirect_url=docs%2FFOLDER%2FLNV_LOKET_US%2FLNV_FRONTEND_PUBLIEK%2FFLDR_LASER%2FFLDR_CIT_010%2FAANVRAAGFORM%2BBEZITSONTHEFFINGEN.PDF)

Ik heb hierboven de meest belangrijke linken geplaatst.

Theo


Titel: het nieuwe uitvoeringsbeleid mbt ontheffing
Bericht door: Arnaud op 15 Oktober 2006, 11:06:43
een kritisch maar verhelderend commentaar van iemand op turtle.be waar ik eveneens dit topic heb gestart.
(ik denk een bekende van mij !)

Er wordt op dit forum (turtle.be) naar mijn mening net iets te vaak gesuggereerd dat het allemaal erg duur is. Er zijn nou eenmaal regels, ook en vooral om dieren te beschermen. Blijkbaar is dit nodig omdat er nog steeds te veel mensen zijn die voor een prikkie liever een illegale wildvang kopen dan een legale nakweek. Dat bij de legale nakweek ook een document hoort en dat dat dan vervolgens betaald moet worden is onontkoombaar.Dat hebben we aan onze eigen hebzucht ( goedkope wildvang nog steeds) te danken. Als je een hobby hebt en voor dieren wilt zorgen ga dan niet zitten zeuren over een uitgave van 100 euro in de vijf jaar. Erg lastig is het allemaal niet, neem de tijd om de regeling goed te lezen en vraag na bij mensen van - bijvoorbeeld NSV - die er wat van weten.
De suggestie dat er dan wel dieren 'op straat zullen worden gezet' vind ik volstrekte onzin. Mensen die dat doen zijn niet serieus met hun hobby bezig en zouden elke andere gelegenheid aangrijpen om van hun beesten af te komen.
Fotodocumentatie op duitse certificaten ( en tot voor kort ook op die van Tsjechie) komt in de plaats van chippen en geldt als unieke identificatie vanaf het moment dat de schildpad volwassen is. Heb je ooit een (jong) schildpadje gekocht met Duitse FotoCites dan staat daar op dat je het diertje elk periode van 6 maanden opnieuw moet fotograferen en de foto's indienen en aan het certificaat moet laten koppelen. Dat gaat natuurlijk niet meer in Nederland ( en ook niet in Belgie). Dus vanaf het moment dat de 1e foto's verlopen geldt het certificaat met foto's niet meer als paspoort en moet een nieuw certificaat worden aangevraagd bij overdracht. Hou je de dieren zelf in je bezit dan moet je ze laten chippen ( in Nederland vanaf 500 gram) vanaf een bepaald gewicht. Daaronder hoeven ze niet gechipt te worden, daarvoor kun je een vrijstelling aanvragen. Die vrijstelling kost overigens ook weer 15 euro en kan voor je gehele schildpaddenbestand aangevraagd worden ( alle schildpadden op 1 verklaring = 15 euro) Mijn advies: Wordt lid van een vereniging en schrijf je dieren in bij een stamboek.


Titel: het nieuwe uitvoeringsbeleid mbt ontheffing
Bericht door: Arnaud op 10 November 2006, 23:01:56
Ontheffing en regelgeving een kleine samenvatting :

CITES-A

Dieren met de letter C op de papieren is geen ontheffing meer nodig.
(vermoedelijk dieren uit de tweede generatie af te wel nakweek van nakweek en niet het tweede legsel van ...). Voor deze dieren is wel vrijstelling nodig.

Dieren met de letters W en F1 moeten een bezitsontheffing hebben, de ontheffing geldt voor de houder en niet meer voor de dieren, op die ontheffing mogen net zo veel dieren staan als men kan en mag houden(milieuwetgeving)

Aan de genoemde lettersymbolen moet nog D worden toegevoegd.
Deze codering betekend; captive bred voor comerciele doeleinden
Categorie D wordt beschouwd als nakweek F2.
Als voorbeeld de vele dieren uit slovenie die de afgelopen 5 jaar massaal via Duitsland in het westen zijn terecht gekomen.
Deze letters staan in vak 9 van het certificaat het meest rechts

CITES-B

Voor de vierteen is geen bezitsontheffing nodig als men kan aantonen deze via een reguliere weg legaal in handen te hebben gekregen.

- Testudo horsfieldii ; nodig import cites nr bij overdracht.
Importcitesnr(s) ouders nodig bij overdracht nakweek 1e generatie.
Voor F2 geldt een reguliere overdrachtsverklaring.

FOTO-CITES

Deze is in Nederland gewoon erkend.
Dus deze dieren hoeven per uitzondering niet worden gechipt.

Heb je ooit een (jong) schildpadje gekocht met Duitse FotoCites dan staat daar op dat je het diertje elk periode van 6 maanden opnieuw moet fotograferen en de foto's indienen en aan het certificaat moet laten koppelen. Dat gaat natuurlijk niet meer in Nederland ( en ook niet in Belgie). Dus vanaf het moment dat de 1e foto's verlopen geldt het certificaat met foto's niet meer als paspoort en moet een nieuw certificaat worden aangevraagd bij overdracht. Hou je de dieren zelf in je bezit dan moet je ze laten chippen ( in Nederland vanaf 500 gram) vanaf een bepaald gewicht.

Dus volwassen dieren met foto-cites hoeven niet gechipt te worden.


Titel: het nieuwe uitvoeringsbeleid mbt ontheffing
Bericht door: Arnaud op 12 November 2006, 12:03:55
Als jullie dit topic teruglezen zul je zien dat ik mijn 'macht' als moderator heb toegepast. De discussie en berichtgeving cq informatieverstrekking ging wat mij betreft de verkeerde kant op. Binnen dit thema is het van belang de informatie op correcte wijze weer te geven. Het gevaar schuilt erin dat mensen op het verkeerde been worden gezet. En dat komt uiteindelijk niet  ten goede aan de hobby.
Ik zal dit thema ook streng redigeren. Dit is geen kritiek op de mensen die op dit thema posten die, vaak goed bedoeld, maar onbewust onjuiste informatie verstrekken.

Mensen buiten dit forum maar zeker met verstand van zaken hebben mij erop geattendeerd dat de informatie verstrekking onjuist was en de discussie daarover de verkeerde kant opging.
De inhoud op dit moment is nog steeds niet conform de werkelijkheid. Ik zet vraagtekens bij de discussie rondom de cites-B dieren.
Ik loop er zelf tegenaan dat ik ook niet alles weet en ook niet op alles antwoord kan geven.

Sterker nog ook ik heb mij laten ingeven, door een in mijn ogen betrouwbare instantie (AID) via een bevriende schildpadhouder, uiteindelijk blijkt dat deze instantie het ook (nog) niet weet. AID is zoals een ieder weet een opsporings dienst en LASER is een dienst die regelingen en richtlijnen mbt wetgeving uitvoerd.

Omdat wetgeving vastligt is er geen discussie mogelijk over de toepassing van wetgeving.
Ik verzoek derhalve iedereen die wil posten op dit thema; in eerste instantie vooral met vragen te komen. Ik beloof niet dat vragen zomaar en gemakkelijk beantwoord zullen worden. Maar laat dat vooral aan mij over.
Plaatsen van informatie graag in overleg met mij. Dit kan in een nieuw geopend topic 'vragen over wetgeving'
 
Als slot ; Weet waarover je praat