Titel: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Greeny op 22 Augustus 2008, 12:55:59 Even een vraagje :
Weet iemand wat de oorzaak kan zijn van schildanomalie bij Testudo-soorten ? Ik heb momenteel nog 4 eieren in mijn broedstoof zitten, vorige week waren dat er nog 9, dus zijn er inmiddels nu al 5 van uitgekomen. Raar om te vernemen dat er van die reeds 5 uitgekomen nakweekjes van mijn Testudo Hermanni Boettgeriesoort - er 4 zijn met een lichte vorm van schildanomalie. Enkel die ene is normaal van schildstructuur. Na ongeveer 55 dagen op een constante temperatuur van 31°C en een luchtvochtigheid tussen 60 en 80 % zijn de 5 nakweekjes uit het ei gekomen. Ik vraag me eigenlijk af of schildanomalie niet genetisch bepaald is aangezien de 4 nakweekjes alle 4 uit hetzelfde legsel komen. Het 5de reeds uitgekomen nakweekje komt van een ander legsel met andere ouderdieren. Van de 4 eieren die nu nog in mijn broedstoof zitten is - als alles goed verloopt - de uitkomst voorzien voor volgende week donderdag. Alle info is meer dan welkom !!!! Alvast bedankt !!!! Greeny serazsqds Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Hansm op 22 Augustus 2008, 13:26:41 Volgens mij is het niet genetisch, maar heeft het met een (te) hoge broedtemperatuur te maken.
Zo had ik vorig jaar met waarschijnlijk storing in het het begin van de incubatie temperatuur meerdere tweelingen in een ei. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Greeny op 22 Augustus 2008, 13:37:08 Volgens mij is het niet genetisch, maar heeft het met een (te) hoge broedtemperatuur te maken. Zo had ik vorig jaar met waarschijnlijk storing in het het begin van de incubatie temperatuur meerdere tweelingen in een ei. Hoe waren die tweelingen in een ei ? Hadden ze een normaal gevormd schild ? Wat is volgens jou, de beste incubatietemperatuur, volgens héél wat testudo houders is 31°C zeker niet te hoog ? Groetjes, Greeny serazsqds Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: D-magic op 22 Augustus 2008, 13:48:47 Kan het niet zijn dat met afgelopen paar keer met erg warm weer dat de temp te hoog opgelopen was in de incubator?
Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Greeny op 22 Augustus 2008, 13:58:05 Kan het niet zijn dat met afgelopen paar keer met erg warm weer dat de temp te hoog opgelopen was in de incubator? Neen hoor want mijn incubator staat zoals gewoonlijk in de garage. Nakweekjes van mijn andere testudo-eieren die erin hebben gezeten - waren normaal uitgekomen, zonder enige vorm van anomalie. Greeny Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Hansm op 22 Augustus 2008, 14:02:29 D-Magic zegt het al tenminste wat bij mij waarschijnlijk de oorzaak is geweest vorig jaar, door warm weer is toen denk ik de tempertuur, en dit schijnt vooral in het begin van de incubatie te zijn te hoog geweest.
Dit jaar is de broedmachine verhuist naar een meer stabiele plek wat betreft temp. geen problemen gehad. In het Terrapene deel staan foto's alle tweelingen waren dood, heb eigenlijk niet speciaal naar de schilden gekeken, staat wel wat meer info. over temperatuur/tweelingen Het kan zijn hoor dat jouw schildpadden een hogere broed temperatuur nodig hebben dan de mijne dat weet ik niet, toch geef ik zelf de voorkeur in het algemeen aan een wat lagere temperatuur en langer durende uitkomst, de jongen lijken dan voller/zwaarder/sterker (dit had ik eigenlijk moeten meten.) Bij Terrapene kies is liever 27-28 graden ipv 30C wat ik eerst deed (1 soort nog steeds op 30C maar dat is om een andere reden) Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: D-magic op 22 Augustus 2008, 14:08:31 Kan het niet zijn dat met afgelopen paar keer met erg warm weer dat de temp te hoog opgelopen was in de incubator? Neen hoor want mijn incubator staat zoals gewoonlijk in de garage. Nakweekjes van mijn andere testudo-eieren die erin hebben gezeten - waren normaal uitgekomen, zonder enige vorm van anomalie. Greeny Maar wordt het in de garage niet warmer dan als het buiten warmer is? Ik weet wel dat garages vaak stabieler zijn maar die warmen toch ook op. Dat het bij het ene diertje voorkomt wil natuurlijk niet automatische zeggen dat het bij alle diertjes komt. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Hansm op 22 Augustus 2008, 14:14:07 Ik had inderdaad naast de tweelingen ook gewone eieren die wel goed uitkwamen.
Mischien kan An zeggen (ook weer een andere soort, elegans) wat zij denkt wat de oorzaak van schildanomalie was bij haar dieren, zij heeft dacht ik met nachtelijke afkoling geprobeerd dit te verhelpen, Ook bij haar hadden niet alle eieren dit maar maar enkele (2 ?) Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Greeny op 22 Augustus 2008, 14:30:08 Kan het niet zijn dat met afgelopen paar keer met erg warm weer dat de temp te hoog opgelopen was in de incubator? Neen hoor want mijn incubator staat zoals gewoonlijk in de garage. Nakweekjes van mijn andere testudo-eieren die erin hebben gezeten - waren normaal uitgekomen, zonder enige vorm van anomalie. Greeny Maar wordt het in de garage niet warmer dan als het buiten warmer is? Ik weet wel dat garages vaak stabieler zijn maar die warmen toch ook op. Dat het bij het ene diertje voorkomt wil natuurlijk niet automatische zeggen dat het bij alle diertjes komt. Mijn garage ligt aan de Noordkant, mijn tuin en terras volledig aan de zuidkant. En inderdaad, de temperatuur in de garage is altijd stabiel gebleven. Eens benieuwd wat Ands hiervan kan uitleggen, ook bij haar elegansjes is er al schildanomalie voorgekomen volgens Hansm. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Hansm op 22 Augustus 2008, 14:41:24 Ik kan ook nog aanraden om deze vraag bij je stamboekhouder te stellen, als het vaker voorkomt bij jouw soort zal hij daar denk ik vanop de hoogte zijn, en de oorzaak kennen.
in deze link wordt schildanomalie ook genoemd, http://schildpaddenforum.net/smf/index.php?topic=3312.0 http://schildpaddenforum.net/smf/index.php?topic=3773.15 Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Barbara op 22 Augustus 2008, 17:36:25 Het valt me op dat dit het meest bij Boetgerii voorkomt.Bij mijn kweekster kreeg ik te horen dat de temp te hoog was geweest.Ik dacht 2 normale en 1 met anomali te hebben maar nu blijkt er een ook nog te hebben.Zag ik pas toen hij groter werd.Zij had dat jaar meerdere met schildanomali,heb ik gezien.
Mark heeft er vorige week 2 bij haar gehaald en zo te zien heel normaal.Dus ik denk niet genetisch. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Mark op 22 Augustus 2008, 17:56:00 Volgens mij moet de vraag zijn. Zijn schildanomaliën niet normaal of afwijkend? Het antwoord daarop is nee. Afwijkingen aan het schild komen voor bij zeer veel soort in de natuur.
Sommige soorten zijn er inderdaad gevoeliger voor. Besef ook dat eieren in een stoof meestal veel korter liggen dan onder natuurlijke omstandigheden. Naast de hoge temperatuur zijn er ook andere mogelijke oorzaken aan te wijzen waaronder vochtigheid, het niet volledig ingraven van de eieren, hanteren en trillingen van de vloer en/of omgeving en vorm/type van het ei. Wij willen natuurlijk graag perfecte schildpadden maar met een anomalie zijn ze bijna perfect. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Hansm op 22 Augustus 2008, 18:05:05 Vindt ik wel een interesant standpunt, eigenlijk zeg jij toch schildanomalie is normaal, omdat het in de natuur ook voorkomt (wij kwekers willen alleen liever een perfect gevormd dierje en maken er daarom een punt van)
Kun je wat voorbeelden geven van soorten die er gevoeliger voor zijn? Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: kurtlippens op 22 Augustus 2008, 18:17:49 Vooral de Testudo's zijn er gevoelig voor, alsook Indotestudo elongata dus, onderstaande zijn 3 wildvangdieren, uit de groep van 6 hebben er 3 schildanomalie:
(http://img338.imageshack.us/img338/5890/elon001ap6.jpg) (http://img174.imageshack.us/img174/403/elon006gw6.jpg) (http://img331.imageshack.us/img331/8027/elon011lf6.jpg) Van de nakweek elongata 1 op 4 Het percentage schildafwijkingen bij Centrochelys sulcata bedraagt 2 tot 5% in de vrije natuur Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Mark op 22 Augustus 2008, 18:48:59 Citaat Kun je wat voorbeelden geven van soorten die er gevoeliger voor zijn? Chelodina is er bijvoorbeeld erg gevoelig voor. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Barbara op 22 Augustus 2008, 19:23:53 Oke,Deze foto's laten anomali zien maar toch een mooi rond en glad schild.Dat heeft mijn Pim ook.Als je niet beter wist,zie je het niet eens.Maar mijn prulletje heeft een dubbele anomalie.Haar rugschildjes en aan 1 zijkant ook.Daardoor is ze lichtelijk gehandicapt omdat ze een soort scheef loopt.Hobbelen noem ik dat.Al moet ik zeggen dat sinds ze die groeispurt heeft,ik het idee heb dat het iets bij trekt.Misschien komt het ooit wel goed.
Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Hansm op 22 Augustus 2008, 21:18:32 De foto's van Kurt zijn wildvang dieren ondersteunen inderdaad Mark zijn theorie.
Bovendien zijn het prachtige dieren en valt de schildanomalie nauwlijks op en is zeker niet storend te noemen. Barbera als jouw dier schildanomalie heeft en geen andere vergroeing/afwijking denk ik niet dat het later nog bijtrekt volgens mij is een kenmerk van schildanomalie een blijvende afwijking aan het schild ook dat een dier er last van heeft in jouw geval dat apart lopen is over het algemeen niet bij schildanomalie, juist vaak hoor je dat ze voor de rest gezond en normaal doen/zijn zoals dieren zonder schildanomalie. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: Barbara op 22 Augustus 2008, 21:47:44 Hans,natuurlijk snap ik dat schildanomalie niet overgaat maar ik bedoel het anders.
Ik noem het maar gekreukeld.Ze was eerst erg gekreukeld en nu ze groeit lijken de schildjes wat meer ruimte te krijgen en wordt ze wat minder gekreukeld.Het schildblaadje aan het eind van haar ruggetje is het toplaagje afgeknapt als of ze aan het vervellen is. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: jarnohogeboom op 22 Augustus 2008, 22:43:43 Ik heb het ook bij een 1 nalaatste legsel van de carbonaria. Vier van de 6 uitgekomen dieren hebben een kleine afwijking, schildanomalie. Dit legsel heeft een verhuizing gehad en daarbij een geruime tijd een te hoge temperatuur gehad (ruim 33 graden). (niet de bedoeling geweest). Daarbij is 1 van de 4 met een 1 blind oog geboren.
Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: kurtlippens op 22 Augustus 2008, 22:46:22 Ik heb het ook bij een 1 nalaatste legsel van de carbonaria. Vier van de 6 uitgekomen dieren hebben een kleine afwijking, schildanomalie. Dit legsel heeft een verhuizing gehad en daarbij een geruime tijd een te hoge temperatuur gehad (ruim 33 graden). (niet de bedoeling geweest). Daarbij is 1 van de 4 met een 1 blind oog geboren. Kan ook met de trillingen te maken hebben tijdens het vervoer, zoals Mark al aangaf:Volgens mij moet de vraag zijn. Zijn schildanomaliën niet normaal of afwijkend? Het antwoord daarop is nee. Afwijkingen aan het schild komen voor bij zeer veel soort in de natuur. Sommige soorten zijn er inderdaad gevoeliger voor. Besef ook dat eieren in een stoof meestal veel korter liggen dan onder natuurlijke omstandigheden. Naast de hoge temperatuur zijn er ook andere mogelijke oorzaken aan te wijzen waaronder vochtigheid, het niet volledig ingraven van de eieren, hanteren en trillingen van de vloer en/of omgeving en vorm/type van het ei. Wij willen natuurlijk graag perfecte schildpadden maar met een anomalie zijn ze bijna perfect. Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: jentel op 17 Februari 2011, 22:43:29 Bij mij boetgerri vrouwtje zijn op de onderste rij achteraan, 3 schildplaatjes vergroeid tot 1 schildplaatje. Is dit ook schildanomalie? Ik zal morgen een foto posten. nhjuk
Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: jentel op 18 Februari 2011, 20:28:55 Bij mij boetgerri vrouwtje zijn op de onderste rij achteraan, 3 schildplaatjes vergroeid tot 1 schildplaatje. Is dit ook schildanomalie? Ik zal morgen een foto posten. nhjuk (http://i1222.photobucket.com/albums/dd489/Jentel_Vincke/DSC02815.jpg)Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: kurtlippens op 18 Februari 2011, 22:08:06 Is idd ook schildanomalie, de Pleuralia of costalia (ribschilden) zijn met het Vertebraal (wervelschild) vergroeit, je ziet dus 2 schildplaatjes te weinig.
De ribschilden zijn dus eigenlijk ook te groot, buiten verhouding... Titel: Re: Oorzaak schildanomalie bij Testudo's ? Bericht door: jentel op 18 Februari 2011, 22:17:45 dankje, ik vind het best wel nog iets hebben :p
|