Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: kurtlippens op 29 Augustus 2006, 21:38:32 Wie heeft stamboekdieren of overweegt ze te laten registreren
Geef ook de reden aan dmv een reactie :wink: Titel: Stamboek Bericht door: Arnaud op 29 Augustus 2006, 21:52:43 Ik heb in andere topics al laten blijken wat ik vind van het stamboek.
Hieronder zoals de stamboekhouder van de sterschildpad het omschrijft : De stamboeken kunnen een zeer goed instrument zijn om de commerciele handel in exotische dieren te beperken of mischien wel een halt toe te roepen. Door de registratie van legale dieren in een stamboek; - kan op internationaal niveau een fokprogramma worden opgezet - vergaart men kennis over de soort, die bijdraagt aan het optimaliseren van de verzorging van de dieren - is het mogelijk om de internationale uitwisseling van dieren te bevorderen. -kan de soort behouden blijven voor het liefhebbers circuit - is het mogelijk om met kennis, en op termijn misschien ook met dieren bij te dragen aan de bescherming van de wilde populaties - kan de import van wildvang beperkt of gestopt worden - is het, mocht de CITES-wetgeving zo worden bijgesteld dat G. elegans (lees ook andere soorten) een zwaar beschermde status krijgt, naar de overheid toe misschien een instrument om het legale bezit van de dieren aan te tonen. Ik schaar mij 100% achter deze omschrijving van het nut van stamboeken info; www'studbooks.org Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Camilio op 29 Augustus 2006, 22:06:33 keb nooit gestemd omdat ik horsfieldi's heb zijn geen stamboeken van dacht ik zo :P magoed als ik een ras had waarvan het belangrijk was om te doen had ik het wel gedaan hoor.
Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: kurtlippens op 29 Augustus 2006, 22:32:24 Citaat van: "Camilio" keb nooit gestemd omdat ik horsfieldi's heb zijn geen stamboeken van dacht ik zo :P magoed als ik een ras had waarvan het belangrijk was om te doen had ik het wel gedaan hoor. Jawel er is een stamboek: http://www.studbooks.org/stamboeklst.php (helemaal bovenaan nog wel :wink: ) Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Camilio op 29 Augustus 2006, 22:37:26 verek! ik zat bij Testudo horsfieldii te zoeken! stom:P bedankt kurt, nou ff gaan leze;)
Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: theo op 30 Augustus 2006, 09:12:49 Zoals eerder gemeld voor kweekprogramma's een ideaal instrument, maar voor de gewone liefhebber zie ik direkt het nut niet van, vaak weten ze zelfs niet wat voor schildpad ze hebben, dit laatste geld zeker bij de waterschildpadden.
Theo Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: ands op 30 Augustus 2006, 09:44:02 Stamboek heeft ook van belang voor mensen met maar 1 dier. Nu heb je misschien maar eentje maar misschien wil je ooit wel uitbreiden, en hierbij kan het stamboek helpen. Ook kan zo beter de populatie in gevangenschap van een soort beter in kaart gebracht worden.
Oh ja, bij mij zijn de schildpadden ingeschreven in hun respectievelijke stamboeken.. Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: john hovestadt op 30 Augustus 2006, 14:25:33 ik zie daar de nut er niert van in
bij een landschildpad eerder dan water Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: john hovestadt op 30 Augustus 2006, 15:01:36 zal vast wel ja
Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: theo op 30 Augustus 2006, 19:33:41 Citaat van: "ands" Stamboek heeft ook van belang voor mensen met maar 1 dier. Nu heb je misschien maar eentje maar misschien wil je ooit wel uitbreiden, en hierbij kan het stamboek helpen. Ook kan zo beter de populatie in gevangenschap van een soort beter in kaart gebracht worden. Oh ja, bij mij zijn de schildpadden ingeschreven in hun respectievelijke stamboeken.. Helaas zowerkt het in de praktijk niet, vraag maar eens na bij de verschillende stamboeken van andere dieren. Mensen die een stamboek gezelschapdier kopen werken daar gewoon niet aan mee, ze geven geen adreswijziging of verkoop door aan het stamboek. Als elke kweker de dieren bij geboorte inschrijft in het stamboek komen we al een heel eind maar verwacht niet dat een gewone liefhebber met 1 schildpad zich bekommeren of het dier een stamboek heeft of niet, doe ik ook niet bij mijn hond, volgens de fokker een ras echte teckel voor mij een worst op poten met lange haren die mij gezelschap houdt en ik hem enkel heb vanwege zijn karakter. Ik vindt het belangrijker dat er voor de dieren die gekweekt worden een stamboek is en dat we kunnen aantonen dat we met nakweek een behoorlijke partij zijn voor wat betreft de verkoop van de schildpadden en dat door de nakweek het schildpaddenbestand in het wild niet of bijna niet geschaadt wordt, welke schildpadden er allemaal in Europa rondlopen vindt ik van minder belang, die zijn er al. Theo Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: kurtlippens op 30 Augustus 2006, 20:37:58 Toch zouden zoveel mogelijk liefhebbers (vooral met grotere collecties) moeten overwegen om mee te werken aan de stamboeken.
Met het oog op de positieflijst!!!! Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: theo op 30 Augustus 2006, 20:51:21 Citaat van: "kurtlippens" Toch zouden zoveel mogelijk liefhebbers (vooral met grotere collecties) moeten overwegen om mee te werken aan de stamboeken. Met het oog op de positieflijst!!!! En deze hoop ik ook dat ze het doen, meestal zijn deze liefhebbers ook diegene die kweken of willen gaan kweken. Theo Titel: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: kurtlippens op 30 Augustus 2006, 21:09:04 Even verduidelijken
Ze zijn bezig met het maken van een positieflijst. (lijst met soorten die nog zullen mogen gehouden worden) Voor de soorten die NIET op deze lijst staan, zal men moeten kunnen aantonen dat je bij machte bent die soort ook te houden (voor het verkrijgen van een vergunning) Dit is allesbehalve makkelijk ! (weet ik van de positieflijst zoogdieren) Je moet ZELF een verslag maken hoe je de dieren verzorgt, huisvest, fotos inentingsbewijzen enz..... Dit moet zo volledig en uitgebreid mogelijk zijn! Mogelijk kunnen stamboekbewijzen daar ook bij helpen om ze in Brussel over de streep te trekken (nederland zal net als bij de zoogdieren volgen denk ik) Ik hoop maar dat er deze keer niet te laat gereageerd word, zoals bij de zoogdieren. Ook de kweekresultaten aangeven is ZEER BELANGRIJK Dit om de houdbaarheid aan te tonen. Geochelone sulcata bvb staat ter discussie. Ze zullen waarschijnlijk nog vrij gehouden mogen worden, omdat er zo veel mee gekweekt word. Helaas hebben de verenigingen (TERRAbvb) de grootste moeite om dit aan te tonen, omdat bijna niemand zijn nakweek doorgeeft! Dit is 10 minuten werk op een jaar :( Dus ik denk dat mensen met grote, moeilijkhanteerbare en gevaarlijke reptielen, er beter aan doen een deel van hun collectie op het stamboek te laten registreren. Dit KAN het later makkelijker maken denk ik, voor het krijgen van een vergunning. ( Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: ishirra op 9 Januari 2010, 23:48:11 OK, om heel even terug op topic te komen.
Ik zie dat padalis, sulcata en de Sternotherus Odoratus geen studbook hebben. Zijn er plannen voor studbooks van deze dieren? Zo ja, wil ik die van mij wel inschrijven. Van zodra ik eindelijk mijn elegansjes hebben gaan deze ingeschreven worden. Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: remikiso op 10 Januari 2010, 09:05:20 Ik heb mijn graeca nabeulensis wel in laten schrijven en ook de druppelschildpadden.
De horsfieldii en de griekjes niet. Reden waarom de twee laatste niet is omdat er denk ik toch best wel aan nakweek te komen is. En volgens mij was het stamboek ook bedoeld om van bepaalde soorten de eigenaren tot elkaar te brengen in een poging om tot nakweek te komen. Misschien heb ik het mis hoor maar goed, dacht dat dit ook een bepaalde opzet was van het stamboek. Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: ishirra op 10 Januari 2010, 10:45:20 niet direct stamboeken te vinden in mijn soorten .... Maar er wordt wel bijgehouden en doorgegeven als er nakweek is van de dipsochelyssen , maar kan je niet direct als stamboek aanzien , omdat de dieren van een zoo komen maar men niet weet van welke ouders ze zijn . Mss iets voor jou en Elke in de toekomst Crash xwcds Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Hansm op 10 Januari 2010, 11:05:45 Je kan van dipsochelys wel de ISIS-lijst bekijken deze staan onder de naam Aldabrachelys gigantea
maar er wordt zo te zien geen nakweek bij gehouden enkel de volwassen dieren. http://www.isis.org/CMSHOME/ Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: elke op 10 Januari 2010, 11:45:10 Inderdaad, we zoeken al een tijdje een stamboek voor de jonge dieren die wij (en nog anderen) hebben, zowel Macrochelys als Dipsochelys maar wij vinden ook enkel voor volwassen dieren voor Dipsochelys en al helemaal geen voor Macrochelys.
Als er iemand een (wereldwijde of europese) lijst zou vinden om je in te schrijven, mogen ze ons altijd op de hoogte brengen, we zoeken zelf ook ze in te schrijven. Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Barbara op 10 Januari 2010, 12:25:30 Wat houd je tegen om zelf het studbook(stamboek) te beginnen voor de dipso's?
Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: markooij op 10 Januari 2010, 12:31:03 Wat houd je tegen om zelf het studbook(stamboek) te beginnen voor de dipso's? Een voorwaarde is minimaal tien verschillende bloedlijnen misschien dat dat er niet is of bekent is.Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Barbara op 10 Januari 2010, 12:43:19 Hoe kan dat nou?? Je moet toch ergens beginnen?
Met deze dieren heb je toch al gauw als er mensen zich inschrijven verschillende bloedlijnen? Of zie ik dat verkeerd? Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Hansm op 10 Januari 2010, 12:54:46 Waneer je stamboek wilt oprichten zoek je eerst deze bloedlijnen en mensen die mee willen werken, daarna pas doe je een aanvraag rapport, welke goedgekeurt moet worden door het bestuur.
Maar er spelen meer dingen mee zoals de A, B en C, status waarvan A de hoogste prioriteit heeft en elke Letter staat voor een onderbouwd geschat aantal in gevangenschap staat. Ik denk dat Dipsochelys bv in de laagste catogorie C ligt doordat er best heel veel dieren in gevangenschap zijn en er door sommige heel goed gekweekt wordt. Verder status in natuur, ISIS report Op de site van ESF www.studbooks.org vindt je een handleiding voor het schrijven van een stamboek aanvraag. Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Razorclaw op 10 Januari 2010, 13:02:24 Hoe kan dat nou?? Je moet toch ergens beginnen? Met deze dieren heb je toch al gauw als er mensen zich inschrijven verschillende bloedlijnen? Of zie ik dat verkeerd? Zoveel deelnemers zal een stamboek voor Dipsochelys niet snel verkrijgen. Het is geen soort die de gemiddelde schildpaddenhouder thuis heeft zitten, en mensen die ze hebben zullen waarschijnlijk niet de mensen zijn die in een stamboek interesse hebben. Tevens zijn ESF stamboeken over het algemeen genomen voor dieren met een bedreigde status, of zeer zelden in gevangenschap voorkomend. Dipsochelys wordt redelijk goed beschermd in het natuurlijk habitat. Om diezelfde redenen zijn er geen stamboeken voor Trachemys scripta en Graptemys soorten: niet bedreigd en in overvloed aanwezig. Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: markooij op 10 Januari 2010, 13:15:21 Hoe kan dat nou?? Je moet toch ergens beginnen? Met deze dieren heb je toch al gauw als er mensen zich inschrijven verschillende bloedlijnen? Of zie ik dat verkeerd? Zoveel deelnemers zal een stamboek voor Dipsochelys niet snel verkrijgen. Het is geen soort die de gemiddelde schildpaddenhouder thuis heeft zitten, en mensen die ze hebben zullen waarschijnlijk niet de mensen zijn die in een stamboek interesse hebben. Tevens zijn ESF stamboeken over het algemeen genomen voor dieren met een bedreigde status, of zeer zelden in gevangenschap voorkomend. Dipsochelys wordt redelijk goed beschermd in het natuurlijk habitat. Om diezelfde redenen zijn er geen stamboeken voor Trachemys scripta en Graptemys soorten: niet bedreigd en in overvloed aanwezig. Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: Razorclaw op 10 Januari 2010, 13:26:54 Waarom zullen deze mensen geen interesse hebben in een stamboek? Omdat niet iedereen die deze soort heeft er graag "mee te koop loopt", net zoals met radiata's...De reden waarom lijkt me duidelijk. xwcds Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: markooij op 10 Januari 2010, 14:07:47 Waarom zullen deze mensen geen interesse hebben in een stamboek? Omdat niet iedereen die deze soort heeft er graag "mee te koop loopt", net zoals met radiata's...De reden waarom lijkt me duidelijk. xwcds Voor de radiata zal het niet geheel overbodig zijn een stamboek. Titel: Re: Wie laat zijn dieren inschrijven in het stamboek? Bericht door: marion op 10 Januari 2010, 17:37:50 Het is wel zo dat als er info vanuit een stamboek naar buiten komt dat je dan als stamboeklid een nummer hebt.
Dan worden er geen namen genoemd, en ook op de site van de NBSV in het kweekarchief staan bij de soorten alleen het aantal kwekers dat zich gemeld heeft met nakweek, dus ook geen namen. |