Titel: Taphonomy bij fossielen/vindplaats Bericht door: Hansm op 31 Mei 2008, 17:04:16 Als eerste wil ik April Beisaw bedanken voor haar uitleg over Taphonomy, een ingewikkeld maar interesant onderwerp met betrekking tot fossielen.
Bedankt April voor je gedult en het beantwoorden van (veel) vragen als ook voor het voorbeeld uit de praktijk. Hans Titel: Re: Taphonomy bij fossielen/vindplaats Bericht door: Hansm op 31 Mei 2008, 17:05:55 April Beisaw; Taphonomy is de wetenschap van de wetten van opgravingen.
De taphonomy geschiedenis van dierlijk materiaal inclusief een analyse van alle processen die hebben plaatsgevonden tussen de dood van een dier en het moment van opgraving van de overblijfsels (fossielen). De informatie die dat opleverd kan worden gebruikt voor inzicht in de ontwikkeling van dieren, en info over de ontwikkeling van een gebied. De bij de opgravingen gevonden resten van dieren meestal botten vertellen een verhaal, ze zijn aangetast door het weer en b.v planten/bomen wortels, ze kunnen sporen van tandafdrukken dragen van zoogdieren, verbrand of verkalkt zijn. Soms kun je aan botten sporen van de doodsoorzaak zien bijv. door mensen toegebracht. Al deze dingen/sporen vertellen iets over de tijdsperiode van het gebied en het dier eventueel de mensen die er vroeger leefde op het moment dat het dier stierf, zolang geleden (http://gi111.photobucket.com/groups/n148/E90L1DX0O7/1-19.jpg) Chesapeake Region In dit gebied zijn fossielen van Terrapene carolina carolina gevonden. Zowel van het plastron als van het carapace. Reconstruktie van kleine deeltjes resulteerde in o.a een bijna compleet manlijke Terrapene carolina carolina. De vrijwel complete resten, de liging van de resten zoals bij elkaar gevonden en het niet kunnen vinden van sporen die op een doodsoorzaak door een roofdier of mens duiden, wijzen op een natuurlijke doodsoorzaak. Onderzoek van de bovenste en onderste grondlaag waar de fossielen delen zijn gevonden tonen een datum aan tussen 1740-1750. Knaagsporen, en het bijna compleet vinden van alle losse stukjes bij elkaar duiden op een doodsoorzaak tijdens de periode dat het dier zichzelf had ingegraven voor de overwinterings periode. Sterft een dier gewoon boven de grond dan zal door allerlei (natuurlijke) oorzaken zoals weer en aaseters de fossielen resten verspreid liggen over een groot oppervlak. |