Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden algemeen => Topic gestart door: xNathalie op 18 April 2018, 20:53:39



Titel: Temperatuur en vochtigheid?
Bericht door: xNathalie op 18 April 2018, 20:53:39
Hallotjes :)

Ik zit pas op deze forum omdat ik sinds gisteren een russiche vierteen landschildpadje heb gekocht, ze is nog niet zo heel oud maar nu was dus mijn vraag hoe hoog moeten de grade van de bak zijn en hoe hoog moet de luchtvochtigheid zijn?

Er zit een warmte lamp in van 75w er zit een drink bak in en een voerbak en een soort zwembadje waar ze dan in kan en een steen waar ze dan lekker onder kan liggen.. ben sinds vandaag begonnen met het inspuiten van de bak zelf, vochtigheid gaat hierdoor wel omhoog..

Ze graaft zichzelf ook in maar zover ik heb gelezen is dat vanwegen de vochtigheid..

Daar naast hoe warm moet het nou precies zijn want op internet kan ik daar niet veel over lezen :)

Als jullie nog tips of iets heb ik hoor ze graag want dit is nog vrij nieuw voor mij maar wil wel het beste voor me beestje :D

Als er al een topic over is mijn excuses hiervoor dan :)

- Nathalie


Titel: Re: Temperatuur en vochtigheid?
Bericht door: Rikke op 19 April 2018, 10:43:41
Beste Nathalie,

Vierteenlandschildpadden (agrionemys horsfieldii) komen in zeer droge gebieden voor van nature. Het is ook een soort die, mits juiste voeding, niet snel bultvorming ontwikkelt. Van exacte luchtvochtigheid weet ik weinig af, maar ik zou zorgen voor een warm, droog gedeelte in de bak (De warmtelamp met de steen eronder) en een wat vochtigere hoek waar het schildpadje zich kan ingraven (bv. potgrond gemengd met wat zand). Ik zou s'ochtends en s'avonds de bak lichtjes besproeien. Vaker best niet, want horsfieldii's zijn best gevoelig aan vochtigheid.

Ik hoop dat ik je hiermee verder kan helpen. Ik heb zelf geen ervaring met vierteenlandschildpadden. Ik heb 3 griekse landschildpadden en 1 moorse landschildpad. Ik weet wel dat, op vlak van voeding, vierteenlandschildpadden voornamelijk onkruiden (paardenbloemen, weegbree, klaver, vogelmuur, haagwinde, ...) dienen te krijgen met eventueel als aanvulling vezelrijke bladgroenten (andijvie, witlof, rucola, ...). Groenten zoals paprika, wortel, courgette, ... kun je enkele keren in de week in kleinere hoeveelheden bijvoeren. Fruit zou ik weinig tot niet geven (hoogstens 1 keer in de maand en best geen bananen). Nog een weetje: avocado en appelpitten zijn giftig voor landschildpadden dus nooit voeren (misschien wist je dit al  ;) )

Misschien is het een goed plan om er nog eentje bij te kopen (ook een vierteen), landschildpadden doen het namelijk vaak beter in bijzijn van soortgenoten. Ze zijn dan meestal actiever en eten beter. Dit is uiteraard maar een tip dat ik kan meegeven.

Nog heel veel plezier gewenst met je landschildpad.

Vriendelijke groeten,
Rikke


Titel: Re: Temperatuur en vochtigheid?
Bericht door: xNathalie op 19 April 2018, 22:32:12
Hallo Rikke.

Bedankt voor de info, ik zal er mee op letten en paardenbloemen gaan zoeken etc voor me schildpadje :)

Ze heeft 1 droog plekje en dat is onder der huisje voor de rest spuit ik de bak met deze temperaturen iets vaker in omdat het soms bijna 30 graden is in die bak en in de zomer mogen ze maar een temperatuur van max 35 graden hebben.. ik wil het natuurlijk wel goed doen want ben doodsbang dat ik wat fouts doe en dat ik me schildpadje dan kwijt ben ofz..

Wat leuk dat je er zelf 4 hebt zeg, ik wil er graag nog eentje bij maar omdat ik dus nog nieuw ben vind ik dat vrij riskant want wil het wel gewoon goed doen :)
Ik wist trouwens niet dat ze dat avocado en appelpitten giftig voor ze waren, bedankt voor het weetje.

Bedankt voor het reageren dit helpt me wel een stukje :)
Groetjes,
Nathalie


Titel: Re: Temperatuur en vochtigheid?
Bericht door: Rikke op 20 April 2018, 12:59:07
Dag Nathalie,

Heel erg goed dat je alles goed wilt doen.

Ik ben er zelf ook aan het denken om ooit zelf een koppeltje vierteenlandschildpadden te houden (uiteraard in een apart verblijf, niet bij mijn grieken en moor). Ik heb al wel gehoord dat ze iets moeilijker te houden zijn dan griekse landschildpadden, omdat de mannetjes zeer agressief zijn onder elkaar en omdat ze gevoeliger zijn aan teveel vochtigheid. Het lijkt mij wel een boeiende soort. In hun natuurlijke leefgebieden (Centraal-Azi?) zijn de winters extreem koud en de zomers extreem warm. Dit maakt dat ze in de natuur zowel een winterslaap als zomerslaap houden en enkel in het voor-en najaar actief zijn.

Ik wens je nog veel plezier en succes met je vierteen.

Vriendelijke groeten,
Rikke van Dael