Titel: herkenning Bericht door: Iggy op 29 November 2017, 19:04:25 Hallo daar,
Herkennen landschildpadden hun eigenaren? Zo ja, hoe kun je dit zien? Titel: Re: herkenning Bericht door: Iggy op 9 December 2017, 19:17:20 Ik zie dat mijn vraag heel vaak is gelezen, maar niemand heeft gereageerd. Jammer! Ik ben benieuwd naar ervaringen van de lezers. Schildpadden zijn koudbloedige dieren. Als de mijne rondlopen zoeken ze de voor hun bekende plekken, dus ik denk: mij zien ze ook vaak, en altijd als degene waar het voedsel vandaan komt. Ik probeer te ontdekken of er iets van herkenning bij ze kan zijn als ze mij zien en hoe ik dit kan vaststellen.
Titel: Re: herkenning Bericht door: Enterprise083 op 14 December 2017, 21:53:47 Hi Iggy, ik denk dat ze meer op het eten afkomen dan dat herkenning is.
Titel: Re: herkenning Bericht door: Koenb op 20 December 2017, 16:27:37 Dag Iggy,
Hun eigenaar erkennen doen ze denk ik niet maar afhankelijk van de soort zijn er wel met leuke persoonlijkheden. Mijn boetgerri?s komen af wanneer ze mijn zien/horen/ of mijn trillingen voelen maar dit heeft meer te maken met het feit dat ze ondertussen weten dat er iets lekkers aankomt ipv mij te herkennen. Schildpadden hebben een heel goed geheugen dus als je er wat routine insteekt worden ze zaken snel gewoon. Zoals bijvoorbeeld wanneer jij altijd op ongeveer hetzelfde tijdstip hun eten geeft gaan ze u vrij snel zien als de persoon met iets lekker waardoor het dus zomaar kan dat ze afkomen wanneer ze je zien. Ik Titel: Re: herkenning Bericht door: Rikke op 20 Januari 2018, 11:49:10 Mijn landschildpadden (2 grieken en 1 moor) komen meestal (zeker op warme zomerdagen) als gekken op mij afgelopen als ik ze eten kom geven. Vorig jaar hebben we hun verblijf verbouwd (groter gemaakt en nieuwe serre) en toen waren ze altijd zeer nieuwsgierig toen we er aan het werken waren. Toen we de nieuwe planten aan het zetten waren, kwamen ze tussen mijn benen onderdoor kruipen.
Wij hebben onze drie landschildpadden onderhand ook al meer dan 10 jaar dus ze zijn mij (en de rest van het gezin) wel gewend. Toch twijfel ik of ze specifieke personen echt kunnen herkennen. Als we tijdens de zomer op vakantie gaan, zorgt mijn grootmoeder voor de landschildpadden en ze komen even enthousiast naar mijn grootmoeder toe als ze het verblijf in stapt. Groetjes Rikke Titel: Re: herkenning Bericht door: Iggy op 2 Februari 2018, 16:30:03 Hoi, dat schildpadden gewoontedieren zijn dat weet ik. De mijnen lopen ook rond in huis en op de patio. Ik weet precies waar ik ze kan vinden als ik ze zoek. En ik ben bijna altijd degene die ze eten geeft. Ik ben dan een bewegende gewoonte nhjuk
Een gewoonte is ook herkenning, dus ik verwacht dat ze bij mij eerder naar mij toe komen dan bij een ander. Ik ga het onderzoeken &é"'z Titel: Re: herkenning Bericht door: Iggy op 11 Maart 2018, 19:15:09 Mijn Grieken zijn alweer een paar weken wakker en ze zijn heel actief! Ze eten twee keer per dag. Het onderwerp is herkenning... De een weet precies waar hij heen gaat wanneer hij in huis rondloopt. De deuren naar de patio weet hij heel snel te vinden en dan blijft hij daar scharrelen totdat ik de deuren open doe. Daarnaast kijkt hij altijd op als ik boven hun verblijf naar ze kijk en hij komt dan naar me toe, ook al is hij aan het eten. Hij laat zich graag aaien onder zijn koppie. De ander is schuw. Als ik hem oppak duurt het even voordat hij zijn koppie uitsteekt. Ik praat veel tegen mijn schildpadden. Het kan zijn dat ze mij associ?ren met eten, of dat ze uit hun verblijf mogen. Maakt me niet uit... ik geniet enorm van ze!
Titel: Re: herkenning Bericht door: Iggy op 20 Maart 2018, 19:03:32 Mijn ontdekkingstocht naar herkenning gaat door, experimenteren.... gisteren was mijn zoon thuis. Ik had mijn "tamme" schildpad opgepakt en hij liet zich gewillig aaien onder en op zijn koppie. Toen mijn zoon dat probeerde trok hij meteen zijn koppie in. Meteen daarna liet hij zich weer door mij aaien. Om toeval uit te sluiten zal ik meerdere experimenten doen met meerdere personen.
Titel: Re: herkenning Bericht door: Koenb op 21 Maart 2018, 16:32:23 Hi Iggy,
Heb wel wat een dubbel gevoel bij je post; In hoeverre zijn die experimenten nodig aangezien een landschildpad zeer vatbaar is voor stress. In mijn ogen is de vraag, (h)erkennen schildpadden hun eigenaar, of dergelijke niet bepaald wetenschappelijk onderlegd en vind ik het dan persoonlijk nutteloos om op die vraag een antwoord te gaan zoeken door eigen experimenten uit te voeren. Laat staan in vraag te stellen wat we met het antwoord gaan doen. Groetjes Koen Titel: Re: herkenning Bericht door: Iggy op 4 April 2018, 18:48:03 Experimenteren is een wat groot woord. Was niet zo handig van mij om dat woord te gebruiken. Het is eerder dat ik nieuwsgierig ben naar de natuur van mijn schildpadden. Het is absoluut niet zo dat ik ze blootstel aan iets wat hun ritme verstoort of waar ze van in stress raken. Neem van mij aan dat ik hoge prioriteit stel aan het welzijn en de gezondheid van mijn schildpadden.
|