Titel: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 17 April 2017, 08:57:09 Hey allemaal,
Ik zit met enkele vragen. Sinds korte tijd heb ik er enkele kleine griekjes bij. Ik heb voor hen een buitenverblijf dat als volgt is ingedeeld.... Ze hebben een nachthok met losse aarde en beukenblad, dan een serre en een buitenverblijf overdekt met gaas ter bescherming. Ik begrijp dat ze met dit koude weer niet veel buiten zullen komen,maar tot hiertoe heb ik hen nog niet gezien. Is dit normaal, moeten ze nog wennen aan hun nieuwe verblijf? Haal ik ze beter naar binnen? Met mijn beperkte ervaring dacht ik ze gewoon te laten doen, Hun instinct zal hen wel zeggen wat het beste is maar aangezien ik enkel ervaring heb met een oude marginata die heel goed zijn plan trekt hoop ik toch v jullie enkele tips of raad te krijgen. Bedankt Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 17 April 2017, 12:44:40 Nog even erbij vermelden dat ik de mogelijkheid heb om hen binnen te huisvesten indien dit beter of nodig is.
Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Norma op 17 April 2017, 13:37:52 Hun instinct zal hen wel zeggen wat het beste is maar aangezien ik enkel ervaring heb met een oude marginata die heel goed zijn plan trekt hoop ik toch v jullie enkele tips of raad te krijgen. Hallo Stan, Net als je ervaren marginata, zullen de jonge Griekjes doen wat goed voor ze is: beschut blijven! Het weer is behoorlijk fris, dat voelen de kleintjes. Lekker laten zitten, ze komen zodra de temperaturen omhoog gaan &é"'z saz Norma. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Femke_M op 17 April 2017, 18:23:14 Hallo
Ik had al gezegd dat het inderdaad logisch was dat je diertjes zich schuilhielden: het is echt koud de laatste dagen. De mijne zijn ook echt niet actief. Je hebt je diertjes echter nog maar een week en hebt ze nog niet actief gezien. In dat geval zou ik ze toch wat binnen halen even, om te zien of ze in orde zijn en in optimale omstandigheden aan het eten gaan. Als het dan mooi weer is, kun je ze buiten zetten. Waarschijnlijk is het geen enkel probleem om ze gewoon te laten zijn buiten, maar nieuwe dieren moet je toch altijd goed in de gaten houden en op die manier gaat dat natuurlijk niet zo goed. Weet je trouwens of ze bij de kweker buiten zaten of binnen? Want als ze binnen zaten, dan is het voor hen plots veel kouder en zouden ze nu wel in winterslaap modus kunnen gaan omdat ze in de war zijn. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 17 April 2017, 19:14:24 Bedankt voor jullie hulp. Ze zagen er op dag 1 heel goed uit en actief omdat ze binnen hebben gezeten bij het overbrengen. Bij de kweker zaten ze eveneens buiten. Nu twijfel ik. Ik zal toch best het binnenterrarium klaar maken en binnen zetten met uv lamp en voeren?
Ze kunnen dan naar buiten bij echt goed weer... laat ik ze al een volledige winter mee in slaap gaan? Dat zou hun eerste winsterslaap zijn, bij de kweker deden ze dit niet. Hij raadde me ook aan om ze de eerste jaren niet in winterslaap te laten gaan maar dit ben ik toch niet van plan denk ik. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Femke_M op 17 April 2017, 23:09:40 Bedankt voor jullie hulp. Ze zagen er op dag 1 heel goed uit en actief omdat ze binnen hebben gezeten bij het overbrengen. Bij de kweker zaten ze eveneens buiten. Als ze bij de kweker ook buiten zaten en je hebt ze wel al actief gezien, dan kun je ze inderdaad wel buiten laten. Als de temperaturen toenemen dan wel goed in de gaten houden of ze voldoende eten en genoeg wegen (gewoon opnemen is daarvoor al voldoende: ik voel dat direct als ze wat vermagerd zijn, dan is de balans precies verkeerd en voelen ze zo wat 'hol'). Heb je er een idee van hoe warm/koud het momenteel wordt in de serre waarin ze zitten? laat ik ze al een volledige winter mee in slaap gaan? Dat zou hun eerste winsterslaap zijn, bij de kweker deden ze dit niet. Hij raadde me ook aan om ze de eerste jaren niet in winterslaap te laten gaan maar dit ben ik toch niet van plan denk ik. De meningen hierover zijn verdeeld. Lees er wat over op het forum en dan kan je je eigen mening vormen :D. Het is trouwens ook nog een verschil tussen wat je weet dat je zou moeten doen en wat je ook echt durft doen! Ikzelf ben voorstander van direct een winterslaap, maar kort (bv. een maand de eerste keer, tot 3 maand de tweede keer). Op die manier is hun biologische klok niet al te veel in de war en kun je het gewichtsverlies goed in de gaten houden (klein gewicht = minder marge als ze gewicht zouden verliezen, dus als het korter is, is er minder gevaar dat het gewicht teveel zakt). Dat is meer voor jouw gemoedsrust dan dat het echt nodig is: ze kunnen perfect direct maandenlang in winterslaap. Maar of jij dan rustig slaapt, is iets anders. Maar iedereen heeft hier echt een andere mening over hoor. Hier op het forum zitten vooral mensen die voorstander zijn van winterslaap, maar op engelstalige forums zul je merken dat ze daar echt op tegen zijn bijvoorbeeld. De meeste kwekers raden ook aan om dat de eerste jaren niet te doen. Zwakkere schildpadjes komen namelijk mogelijk de winterslaap niet door. Dat is een vorm van natuurlijke selectie. Kwekers willen vermijden dat dit gebeurt en ook vermijden dat mensen de winterslaap verkeerd uitvoeren (en dat zij dan met beschuldigingen zitten). Ze hebben dus liever dat je wacht tot het schildpadje wat meer reserve heeft. Niet onlogisch natuurlijk dat ze dat dan liever aanraden. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 18 April 2017, 09:08:45 Ok bedankt. Ik hoop dat het snel goed weer wordt. De verwachtingen zijn er hier helaas niet goed uit....
Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Turtlebird op 18 April 2017, 17:39:33 Stan, heb je in het buitenverblijf ook de mogelijkheid tot extra verwarming ? Met bv een donkerstraler kan je in koude periodes zoals nu, toch een extra warmtebron aanbieden. Als ze gewend zijn aan buiten, zou ik ze niet nu plots naar binnen doen. Je kan ook altijd de serre afsluiten zodat ze niet naar buiten kunnen; bij een beetje zon kan de serre toch best wel wat opwarmen.
Wat betreft de winterslaap, zijn de meningen inderdaad verdeeld, zoals Femke al schreef. Ik probeer het zelf zo natuurlijk mogelijk te houden; in de natuur maakt ook niemand ze wakker na een maand. Om een voorbeeld te geven: mijn dieren gingen bij de kweker 3 maanden in winterslaap toen ze 4 a 5 maanden oud waren. Bij mij zijn ze bij 1 jaar en 3 maanden voor ongeveer 140 dagen in winterslaap geweest bij een gewicht van rond de 40 gram. Na de winterslaap waren de gewichten van mijn drie schildpadden verandert met resp. +1, +2 en -1 gram ! Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 18 April 2017, 23:08:37 Stan, heb je in het buitenverblijf ook de mogelijkheid tot extra verwarming ? Met bv een donkerstraler kan je in koude periodes zoals nu, toch een extra warmtebron aanbieden. Als ze gewend zijn aan buiten, zou ik ze niet nu plots naar binnen doen. Je kan ook altijd de serre afsluiten zodat ze niet naar buiten kunnen; bij een beetje zon kan de serre toch best wel wat opwarmen. Wat betreft de winterslaap, zijn de meningen inderdaad verdeeld, zoals Femke al schreef. Ik probeer het zelf zo natuurlijk mogelijk te houden; in de natuur maakt ook niemand ze wakker na een maand. Om een voorbeeld te geven: mijn dieren gingen bij de kweker 3 maanden in winterslaap toen ze 4 a 5 maanden oud waren. Bij mij zijn ze bij 1 jaar en 3 maanden voor ongeveer 140 dagen in winterslaap geweest bij een gewicht van rond de 40 gram. Na de winterslaap waren de gewichten van mijn drie schildpadden verandert met resp. +1, +2 en -1 gram ! Buiten verwarming voorzien durf ik niet. Ik ben bang dat hun verblijf hier niet groot/hoog genoeg voor is. Het zou te warm worden denk ik om nog maar te zwijgen over het brandgevaar derth Indien het echt te koud voor ze is moet ik ze dus naar het binnenverblijf halen. Het lage binnenhok maakt wel dat ik het helemaal kan opvullen met beukenblad waardoor het goed geisoleerd is. Wat de winterslaap betreft volg ik je helemaal. Als ik naar mijn marginata kijk ben ik verbaasd hoe goed de natuur geregeld is. Ik hoop dat dit voor de kleintjes ook zo gaat zijn. Dit kan ik natuurlijk wel nog een tijdje afwachten en kijken hoe ze het in de zomer doen. Morgen zitten ze een week onder het blad in de grond. Met dit weer is dit waarschijnlijk niet al te vreemd...of dat hoop ik toch. Hoe lang zie ik dit aan? Of wacht ik echt gewoon geduldig op warmer weer? Kan dit kwaad voor de beestjes? Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Hans Materman op 19 April 2017, 07:22:18 Ik heb in mijn nachthok , wat ook niet zo groot/hoog is aan de zijkant een warmtemat geplaatst .
Die zorgt er voor dat de temperatuur niet onder de 4 graden komt , werkt dus perfect . Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 19 April 2017, 08:26:55 Ik heb in mijn nachthok , wat ook niet zo groot/hoog is aan de zijkant een warmtemat geplaatst . Die zorgt er voor dat de temperatuur niet onder de 4 graden komt , werkt dus perfect . Dat is misscchien een goed idee tijdens de wintermaanden. Heb je deze nu ook aanstaan? Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Hans Materman op 19 April 2017, 09:01:52 Nu wel , het heeft vannacht gevroren .
Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Turtlebird op 19 April 2017, 12:39:14 Mijn overdekte gedeelte is ook vrij laag, max 35 cm.
Ik heb opgelost door de lamphouder schuin op te hangen. Er zit ook een korf voor, dus verbranden kunnen ze zich niet. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 19 April 2017, 16:19:19 Bedankt voor de tips. Ik ga eens bekijken hoe ik dat kan oplossen.
Ik heb ze nog steeds niet gezien. Ik heb overdag wel wat blaren van hen afgedaan in de hoop dat ze toch voelen dat het warmer is buiten. Dit nog zonder resultaat vfghjk Voor vannacht bedek ik ze wel weer en dan hoop ik morgen meer success te hebben. Ze hebben nu iets meer dan een week zeker al niet gegeten. Ik houd jullie hier op de hoogte zodat jullie me kunnen verwittigen vanaf wanneer ik me zorgen moet maken derth Of indien jullie het anders zouden aanpakken. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Turtlebird op 19 April 2017, 16:34:58 (http://i1205.photobucket.com/albums/bb427/bertanita/Schildpaddenverblijf/IMG_0064_zpsb6859620.jpg) (http://s1205.photobucket.com/user/bertanita/media/Schildpaddenverblijf/IMG_0064_zpsb6859620.jpg.html)
Dit is hoe ik het heb opgelost. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 19 April 2017, 16:55:16 Turtlebird dat ziet er echt heel mooi uit maar ik ben bang dat mijn nachthok toch een heel stuk kleiner is. Dergelijke lamp zou er net in gaan. Maar er zou nog weinig plaats over zijn....
Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Koenb op 26 April 2017, 21:20:15 Hoe gaat het ondertussen?
Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 10 Mei 2017, 15:19:27 Hoe gaat het ondertussen? Ondertussen doen ze het heel goed. Ze worden elke dag wakker. Eten goed en komen zo flink bij. Elke nacht graven ze zich in hun nachthok in dus ze zijn het intussen gelukkig gewoon. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Koenb op 11 Mei 2017, 09:46:26 Kei goed! Ze zullen wat tijd nodig hebben gehad om zich aan te passen.
Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 13 Mei 2017, 14:41:53 Ik denk het ook. Zoals gezegd eten ze nu zeer goed. Eten echt goed onkruid in tegenstelling tot de marginata. Die eet enkel onkruid dat tussen het gras staat maar weinig of niets van wat ik hem aanbied. De kleintje eten heel veel van de sepia.... teken dat ze het nodig hebben veronderstel ik?
Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 28 Juni 2017, 16:43:23 Hey allemaal, kan er iemand me uitleggen hoe ik de schildpadjes het beste kan meten? Nu laat ik ze door iemand vasthouden en meet ik het buikschild. Enkel het buikschild maar ik las al dat je aan de onderkant van rand naar rand van het rugschild zou moeten meten? Ze ondervinden hier wel stress bij want ze plassen hier steeds bij. Ik doe het daarom niet zo vaak. Mij lijkt ook dat ze niet heel snel groeien maar eerder aankomen in gewicht. Wat betreft hun gewicht gaat dit de goede kant op?
Dag van aankomst 12/04/2017 1) 86 gram 2) 74 gram 3) 47 gram Gisteren 27/06/2017 1) 109 gram 2) 92 gram 3) 66 gram Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Turtlebird op 28 Juni 2017, 17:40:18 Ik vind de gewichten er prima uitzien, dat zit wel snor !
Wat betreft het meten, dat geeft inderdaad wat stress. Ik doen het zelf maar 1x per jaar. Het gewicht geeft voldoende inzicht in de ontwikkeling. Ik heb er iets voor gemaakt: een balkje waar ik een liniaal op heb vastgelijmd. Bij de nul-stand, heb ik, haaks omhoog tegen de kopse kant van het balkje, een stukje plank vastgemaakt. Ik zet de schildpad op de liniaal en schuif hem heel voorzichtig naar voren, hij trekt dan vanzelf zijn kop in, tot de voorste rand van het rugschild tegen het opstaande plankje komt. Aan de achterzijde kan je dan direct de maat aflezen. Dit is heel eenvoudig, maar werkt snel, met weinig strees voor het dier. Titel: Re: Kleine griekjes Bericht door: Stan op 29 Juni 2017, 08:17:33 Ik vind de gewichten er prima uitzien, dat zit wel snor ! Wat betreft het meten, dat geeft inderdaad wat stress. Ik doen het zelf maar 1x per jaar. Het gewicht geeft voldoende inzicht in de ontwikkeling. Ik heb er iets voor gemaakt: een balkje waar ik een liniaal op heb vastgelijmd. Bij de nul-stand, heb ik, haaks omhoog tegen de kopse kant van het balkje, een stukje plank vastgemaakt. Ik zet de schildpad op de liniaal en schuif hem heel voorzichtig naar voren, hij trekt dan vanzelf zijn kop in, tot de voorste rand van het rugschild tegen het opstaande plankje komt. Aan de achterzijde kan je dan direct de maat aflezen. Dit is heel eenvoudig, maar werkt snel, met weinig strees voor het dier. Bedankt. Ik heb een foto gezien van je plankje. Dat ga ik ook maken dat scheelt wel wat stress inderdaad. |