Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden : ziekte en gezondheid => Topic gestart door: Turtlebird op 3 December 2015, 16:13:09



Titel: Oorzaak bultvorming jonge landschildpadden
Bericht door: Turtlebird op 3 December 2015, 16:13:09
In de laatste Trionyx stond een interessant artikel van Rein Wiarda over de oorzaak van bultvorming bij met name jonge landschildpadden.
Voor diegenen die geen lid zijn van de NBSV, hier een korte samenvatting.

De kern van het verhaal is dat een te droge leefomgeving hoogstwaarschijnlijk de hoofdreden is van bultvorming.

De buitenste keratinelaag van de schildjes laat vocht door. Omdat de groeiringen aan de zijden van de individuele schildjes relatief veel vocht bevatten, slinken de schildjes bij de groeiringen het meest bij een te droge omgeving. Hierdoor wordt de volgende groeiring niet meer naast de vorige groeiring geplaatst, maar schuin onder de vorige groeiring. De groei van de schildjes vindt dus niet meer horizontaal plaats, maar schuin naar beneden. Hoe meer vochtverlies, hoe groter het effect en steiler de piramidevorming plaats gaat vinden.

Het proces wordt versterkt doordat de onderliggende beenderen het eerste jaar niet uit kalk, maar uit volledig bindweefsel bestaan. Daardoor volgen de ruggengraat en ribben de vervorming door het uitdrogen gemakkelijk. Pas na het eerste jaar wordt langzaam meer kalk in de beenderen opgenomen. Het proces van bultvorming zal dus langzaam geringer worden. Rein heeft echter ook bij zeven jaar oude, uit de natuur geimporteerde, landschildpadden, gezien dat bij een te droge huisvesting verdiepte groeiranden ontstonden. Een pas geboren landschildpad is,  door het zachte beendergestel,  blijkbaar veel gevoeliger voor bultvorming dan landschildpadden van een aantal jaar oud.