Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden: voeding => Topic gestart door: Tamara123 op 21 Augustus 2012, 16:31:44



Titel: Wilde planten, toch giftig?
Bericht door: Tamara123 op 21 Augustus 2012, 16:31:44
Hallo allemaal,

Toen ik mijn eerste jonge griekjes kreeg in December heb ik zowat een soort "studie" gemaakt van hun voeding. Vele topics hier gelezen en opgezocht. Ook veel gehad aan het topic van Barbara. Echter kreeg ik laatst een tip over een site mbt info over planten welke geschikt en ongeschikt zijn als schildpadden voeding. ( http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp )

Ik heb deze site aandachtig doorgelezen, wat betreft huis en tuinplanten erg veel aan gehad maar toen ik vandaag de wilde plantenlijst even ging doorspitten om mijn eigen "plantenvoorraad" hier in de tuin aan te vullen viel ik van de ene verbazing in de andere, namelijk:

Duizendblas en muurleeuwenbek kan je beter vermijden en staat beide aangegeven met DO NOT FEED. Evenals rolklaver schijnt heel slecht te staan, ook deze staat in het rood aangegeven. Smeerwortel, nee ook niet geven! en dan maar te zwijgen over het vlasbekje, welke ze hier de bloemen als traktatie krijgen omdat ze het zo lekker vinden. Deze schijnt zelfs giftig te zijn!?

Ik snap er geen snars meer van, hier op het forum staat aangegeven dat het prima voer is daar staat er geen vraagteken bij maar een dik kruis. terwijl deze site toch ook door een van de forum leden is opgezet?

Iemand, die mij hier iets meer over kan vertellen...? ???


Titel: Re: Wilde planten, toch giftig?
Bericht door: markooij op 21 Augustus 2012, 16:56:45
Misschien moet je de informatie wat relativeren.
Tot nu toe heb ik een schildpad hier niks zien eten wat schadelijk kan zijn indien in zijn geheel aangeboden.
het dier kan prima zelf selecteren wat wel en niet te eten op de een of andere manier heb ik hier gemerkt.
Alle voeding kan je het beste gevarieerd geven.

Neem het voorbeeld smeerwortel en lees het medicinale gedeelte van de site :
http://www.annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-o-z/symphytum-officinale-smeerwortel/#c

Dan de site waar staan niet te geven:
http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plants_19.asp?mode=main&catID=99

Geef ik mijn dieren elke dag smeerwortel eten ze het simpelweg niet laten het gewoon staan sporadisch een blad eten ze graag.



Titel: Re: Wilde planten, toch giftig?
Bericht door: Turtlebird op 22 Augustus 2012, 14:17:23
Ik snap jouw verwarring Tamara, ik heb hetzelfde gehad.

Ik heb toen die platen aangepoot waarvan ik zeker wist dat het kon b.v. paardebloem, weegbree etc. Deze werden op meerdere plaatsen op internet "aanbevolen".

Ik heb echter de simpele redenatie dat de schildpadden in de natuur ook giftige planten tegenkomen. Deze laten ze staan, gewoon omdat hun instinct weet dat ze die niet moeten eten. Ik zie daarom het probleem niet als wij "per ongeluk" iets aanbieden dat giftig zou zijn. Het is natuurlijk wel gewoon praktisch om planten te poten die ze mogen eten anders hebben ze er niets aan.

Ik heb b.v. een buxus in het verblijf staan, die daar alleen maar staat om een schaduwplek te creeren, de plant zelf is giftig. Als ik hem gesnoeid heb, blijven er altijd wel een paar restanten liggen omdat het zulke kleine blaadjes zijn. Ze zullen deze nooit opeten.


Titel: Re: Wilde planten, toch giftig?
Bericht door: Tamara123 op 22 Augustus 2012, 17:15:58
Ik ben ook wel van mening dat ze niet van olanten zullen eten die ze niet lekker vinden/giftig zijn maar ik had juist zorgvuldig hier uitgezocht welke planten er veilig waren.

Vandar mijn grote verbazing als je op een andere site ziet dat het letterlijk giftig is (dus niet het advies om sporadisch te even maar gewoon giftig). Best wel schrikken als je precies dat bloempje vaak als lekkernij geeft en ze hem daadwerkelijk altijd geheel opeten.

Omdat ik graag de hand wil houden in wat ze eten (nu ze nog zo jong zijn en het verblijf is niet geschikt om 15 verschillende soorten in te planten) pluk ik bewust bepaalde planten. Als je van te voren weet dat ze niet geschikt zijn dan laat je deze natuurlijk achterwege maar kijk je tevens raar op als je deze speciaal gezaaid hebt en achteraf toch niet goed blijken te zijn.

Markopij heeft ook gelijk, sporadisch geven zal geen kwaad kunnen dus ik zal de bovenstaande planten zeker niet gaan rooien en weggooien maar wel minderen...