Schildpaddenforum.net

ALGEMEEN FORUM => Wil je gewoon iets kwijt => Topic gestart door: bou op 31 Augustus 2011, 20:25:58



Titel: business of hobby
Bericht door: bou op 31 Augustus 2011, 20:25:58
Ik worstel steeds meer met de vraag, of veel van onze enthousiaste hobbyisten nog echt genieten van het verzorgen van hun dieren. Ik had contact met iemand om een jong koppel boettgeris over te nemen, daar wordt gewoon 500,- voor gevraagd.
Is het niet zo dat het gewoon business aan het worden is, het lijkt wel of iedereen op jacht is naar vrouwtjes en daar gewoon grof voor betaald om vervolgens als schildpad legbatterij door het leven te gaan.
Ik draai meer dan 20 jaar mee in de terrarium hobby en zie dat de mooie leerzame hobby langzaam veranderd... Het opdoen van kennis en het genieten ervan, veranderd in hebberigheid.
Hoe zien jullie dit fenomeen ?


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Tom O. op 31 Augustus 2011, 20:32:37
Je hebt ook mensen die kweken om de soort in stand te houden die bedreigt zijn om uit te sterven.  xwcds


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: bloempje op 31 Augustus 2011, 20:52:58
hoi. ik wil hier graag even op reageren! ik ben nog niet zo lang bezig met de hobby, maar heb altijd een fascinatie voorlandschildpadden gehad!  vind het bijzonder mooie, interessante en grappige dieren om te zien.
ook ik ben met veel moeite aan een boettgeri vrouw gekomen, voor veel geld inderdaad,maar het lijkt mij ook gewoon heel erg leuk om eens een keer een paar eitjes uit te broeden. en dan niet voor de handel, maar gewoon interesse!  dus ik praat voor mezelf als ik zeg dat het voor mij en mijn kinderen gewoon een bijzonder leuke hobby is! mijn zoons zijn 10 en 11 en die vinden het ook reuze interessant. ze mogen onkruid plukken en geven, de oudste heeft een moestuin,dus daar krijgen ze onbespoten groentes van en er worden zelfs spreekbeurten over gehouden!  de overige verzorging is uiteraard mijn taak! ik hoop de hobby in ieder geval nog lang te mogen uitoefenen! wij beleven er enrom veel plezier aan! hkl


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: fred gaal op 31 Augustus 2011, 21:03:33
Ik worstel steeds meer met de vraag, of veel van onze enthousiaste hobbyisten nog echt genieten van het verzorgen van hun dieren. Ik had contact met iemand om een jong koppel boettgeris over te nemen, daar wordt gewoon 500,- voor gevraagd.
Is het niet zo dat het gewoon business aan het worden is, het lijkt wel of iedereen op jacht is naar vrouwtjes en daar gewoon grof voor betaald om vervolgens als schildpad legbatterij door het leven te gaan.
Ik draai meer dan 20 jaar mee in de terrarium hobby en zie dat de mooie leerzame hobby langzaam veranderd... Het opdoen van kennis en het genieten ervan, veranderd in hebberigheid.
Hoe zien jullie dit fenomeen ?

Ik denk dat Landschildpadden altijd al de duurdere dieren zijn in de reptielen wereld.
25 jaar terug lagen de prijsen verhoudingsgewijs zelfs nog hoger dan nu als je al één tekoop vond.
Verder is het altijd een kwestie van wat een gek er voor geeft.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: marion op 1 September 2011, 00:06:18
Ik denk dat er ook best nog hobbyisten zijn ( in ieder geval binnen de stamboeken) die hun dieren voor een redelijke prijs willen over doen aan een andere hobbyist. De soort die ik houd, komt maar weinig voor. Daarom zou ik er misschien veel voor kunnen vragen maar ik zie liever dat er meer mensen deze soort kunnen gaan houden en dat er op die manier straks misschien ook anderen mee gekweekt kan gaan worden.
Daarom houd ik mijn prijs binnen de perken en zo ben ik ook al meerdere keren aan dieren gekomen.
Wel binnen het stamboek. Het enige dier dat ik van buiten het stamboek had was ook aardig aan de prijs.

Ik weet niet of Tilburg ver van jouw woonplaats is, maar ik ken hier wel mensen in de straat die elk jaar boetgerie nakweek hebben en volgens mij is hun prijs zeer redelijk. En dan zie je de schildpadden ook opgroeien.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: bou op 1 September 2011, 07:04:19
wij wonen in het westen, maar het is geen punt om naar Tilburg te rijden en nakweek te bekijken bij een enthousiaste hobbyist voor een redelijke prijs xwcds.
Op markplaats adverteerd er 1 bij mij om de hoek met boettgeris, hij wil er 50,- voor hebben. Ik kwam er achter dat het Mooren waren en vroeg dat joch hoe hij nou aan de dieren kwam (hij heeft een doos vol)?? De aap kwam uit de mouw en hij gaf toe dat hij ze meegenomen had uit Marokko, ik mocht er 1 voor 40,-!!!!!     Laat maar vfghjk 
We hebben jaren gestreden tegen wildvang, krijg je dit soort taferelen!


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Chills op 1 September 2011, 10:20:19
Ik denk dat meer een zaak van vraag en aanbod is. Wanneer de vraag hoog is zal daarmee de prijs ook stijgen, zoals het met allerlei dingen gaat.
En als er mensen bereid blijven om absurde bedragen op tafel te leggen zal de prijs alleen maar meer toenemen. En dat is echt niet alleen met landschildpadden zo. Ook voor bijvoorbeeld sommige Doornstaartagames of bepaalde kleurvariaties Baardagamen wordt vaak de hoofdprijs gevraagd.
Aan de ene kant snap ik de hoge prijzen ook wel als het een dier betreft waar er niet zo heel veel van zijn. Je haalt dan toch een stukje uniek natuur in huis en dat mag dan ook wel iets kosten. De kwekers hebben zelf hoge aanschafprijzen betaald voor de dieren waarmee ze kweken en rekenen deze dan vervolgens door in hun nakweek. Hier is niets mis mee en best logisch, vind ik. En zolang er mensen zijn die de prijzen willen betalen worden die prijzen ook gewoon in stand gehouden. Uiteindelijk bepaald immers de klant de prijs.

Echt zorgwekkend wordt het pas als de kwekers echt op geld zijn belust en de dieren op allerhande manieren dwingen meerdere keren nakweek per jaar te produceren dan dat goed voor ze is. De echte broodfokkers dus. Dit moet natuurlijk hard aangepakt worden en de mensen moeten daarom ook goed opletten van wie ze nakweek kopen.

Zelf zal ik nooit de hoofdpijs vragen voor nakweek. Ik ben net zoals Marion van mening dat het wel bereikbaar moet blijven voor mensen. Al moet de prijs wel kunstmatig hoog worden gehouden om impulsaankopen te ontmoedigen.
Ik ben zelf op zoek naar 1 of 2 vrouwtjes van de Testudo graeca nabeulensis om daar later zelf mee te gaan kweken en net zoals Marion deze soort wat meer op de kaart te gaan zetten. Uiteraard zal ik hiervoor dan een schappelijke prijs gaan vragen en niet de hoofdprijs vragen. Sterker nog, als een bekende organisatie me zou vragen dieren vrijwillig af te staan om de populatie in de natuur in stand te houden of verder uit te breiden dan gaan er vandaag nog een aantal exemplaren richting Tunesië.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: kurtlippens op 1 September 2011, 21:27:32
Tenzij er natuurlijk buitensporige bedragen gevraagd worden sta ik hier eigenlijk nauwelijks bij stil....
Na dertig jaar schildpadden verzorgen kan ik zeggen dat de aankoopprijzen nauwelijks 1-2 % bedragen van het totale kostenplaatje die er mee gemoeid is.
Voor klein blijvende duurdere soorten zal de verhouding iets anders liggen, maar ook dan kost de verzorging na verloop van tijd vaak een veelvoud van de aanschafprijs.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Fred Schonenberg op 2 September 2011, 06:35:22
Vroeger.....
Zei mijn moeder tegen mij, jongen alle hobby's kosten geld...

Dat is ook zo... Als je voor je nakweek wat geld vraagt zul je niet snel alle kosten dekken.
Ik heb wel eens het gevoel (ook ervaren met nakweek kameleons en gifkikkers bijvoorbeeld) dat veel mensen wel graag de kosten terug willen verdienen.
En dat zeggen ze zelfs ronduit op beurzen en landdagen.
Misschien dat ze daarom altijd zo boos zijn als ik een paar dieren (voor veel minder) afsta.

Kweken om de soort in stand te houden... klinkt leuk, maar verkoop je ze dan aan en andere particulier????
Bereik je dan dit doel???

Vaak komt het er op neer dat je een andere liefhebber er een plezier mee kunt doen.
Een prijskaartje (groot of klein) levert daarbij een drempel op tegen bijvoorbeeld impuls-aankopen.

Vraag en aanbod is de wet van de economie, de wet van de handelaar....

Ik heb dit jaar (voor het eerst) horsfieldii nakweek en probeer het ook met elongata's.
Populaire soorten, neen. Economisch belang, neen dan had ik wel een populaire soort genomen.
Waarom dan?
Ze zijn net zo leuk en interessant als de rest!!!

Ik hoef in ieder geval niets terug te verdienen, het is allemaal dik terug betaald in het plezier dat ik beleef.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: elke op 2 September 2011, 09:28:42
Mja moeilijk discussiepunt, met name iedereen wilt nakweek van zijn dieren, het is heel mooi als je een dier uit zijn ei ziet kruipen.
Maar wat doe je tenslotte na een tijd met 100 nakweek?
Dus verkopen de handel , iedereen wenst stieken om dan toch nog iets te krijgen van zijn dieren.

Is het handel of hobby?
Moeilijk te zeggen, maar als je uw nakweek niet echt kwijtgeraakt zit je met een probleem ,ga je met de volgende afleg de eieren liquideren? of begin je opnieuw?

2de zaak , je hebt zoveel nakweek en je geraakt er snel vanaf (nog altijd leunende op de 100 nakweekdieren), laten we zeggen per dier 60 euro (gemiddeld getal) is 6000 euro, dan komt de verleiding omdat het veel geld is om verder te kweken , hobby of handel?

Nu het gevaarlijke stuk (dit gebeurt veel bij slangen ) hobbyisten noemen ze zich nog , kopen 50 regiussen als hobby en steken ze in curvers of racken (op een vierkante meter), en verzetten de mannen constant manipuleren temperaturen enz ...... 
Dan mogen we de opmerking niet meer maken dat het voor het welzijn van het dier niet echt goed is , en dan weer de vraag hobby of handel , en dan krijg je prompt het antwoord , neen ik ben een echte hobbyist...

Dan stellen we ons nog vragen.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Fred Schonenberg op 2 September 2011, 15:20:54
Mja moeilijk discussiepunt, met name iedereen wilt nakweek van zijn dieren, het is heel mooi als je een dier uit zijn ei ziet kruipen.
Maar wat doe je tenslotte na een tijd met 100 nakweek?
Dus verkopen de handel , iedereen wenst stieken om dan toch nog iets te krijgen van zijn dieren.

Is het handel of hobby?
Moeilijk te zeggen, maar als je uw nakweek niet echt kwijtgeraakt zit je met een probleem ,ga je met de volgende afleg de eieren liquideren? of begin je opnieuw?

2de zaak , je hebt zoveel nakweek en je geraakt er snel vanaf (nog altijd leunende op de 100 nakweekdieren), laten we zeggen per dier 60 euro (gemiddeld getal) is 6000 euro, dan komt de verleiding omdat het veel geld is om verder te kweken , hobby of handel?

Nu het gevaarlijke stuk (dit gebeurt veel bij slangen ) hobbyisten noemen ze zich nog , kopen 50 regiussen als hobby en steken ze in curvers of racken (op een vierkante meter), en verzetten de mannen constant manipuleren temperaturen enz ...... 
Dan mogen we de opmerking niet meer maken dat het voor het welzijn van het dier niet echt goed is , en dan weer de vraag hobby of handel , en dan krijg je prompt het antwoord , neen ik ben een echte hobbyist...

Dan stellen we ons nog vragen.

Ik snap het punt dat je maakt.
Toch zie ik mensen eerder voor bijvoorbeeld grieken als voor viertenen kiezen.
Voordeel dit levert meer nakweek op, gedrag en verzorging zijn gelijk nietwaar??
Persoonlijk ben ik over de aantallen niet bang en waarom zou ik niet ipv 60 euro iets als 30 euro vragen??
Ik hoef er niet van te leven dat doe ik van mijn salaris van mijn werk..
Misschien kan ik er gewoon iemand van de vereniging een plezier mee doen?
Of ik hou er zelf een paar, maar dat gaat niet onbeperkt dat is waar...
Liquideren van nakweek, pijnlijk, waarom dan uberhaupt kweken??
Koop bijvoorbeeld alleen mannen of alleen vrouwen of houdt geslachten gescheiden.. oplossingen genoeg.
Hobby of business????

O ja en over de slangen, ik zou het zelf niet doen, in curvers maar...
Zeker bij python regius verminderd in ondoorzichtige bakken de stress, ze eten beter en planten zich regelmatiger voort.
Nogmaals ik snap het punt dat je maakt en zou het zelf niet zo doen als ik slangen had maar deze situatie is niet zomaar te vertalen naar schildpadden.
Bovendien zie ik veel foto's van rechthoekige verblijven, doen mij een beetje aan kippenrennen denken, ofwel ook op schildpadden gebied(welzijn van de dieren) is daar winst op te behalen. En ja ik besef me dat ik het ook niet perfect doe..


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: kurtlippens op 2 September 2011, 18:42:22
Vroeger.....
Zei mijn moeder tegen mij, jongen alle hobby's kosten geld...

Is hiermee niet alles gezegd ?  xwcds


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: NicWill op 2 September 2011, 18:47:33
Ik hoef in ieder geval niets terug te verdienen, het is allemaal dik terug betaald in het plezier dat ik beleef.

En ook dàt speelt mee.....!  qsergh


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Fred Schonenberg op 2 September 2011, 21:01:20
@ Kurt en NicWill, ik denk dat wij er het zelfde over denken.
Misschien op de landdag achter een pintje eens verder praten..
Lijkt mij een goed besluit.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 3 September 2011, 23:53:24
Vroeger.....
Zei mijn moeder tegen mij, jongen alle hobby's kosten geld...

Ik hoef in ieder geval niets terug te verdienen, het is allemaal dik terug betaald in het plezier dat ik beleef.

Helemaal met bovenstaande quotes eens.

Waarom zou je, als twee soorten evenveel hebben gekost om geboren te worden, voor het ene dier meer vragen? Waarom zou, zoals eerder de discussie was, een baurii meer moeten kosten dan bijvoorbeeld een odoratus. Als de gemaakte kosten tot de verkoop gelijk zijn maar de vraagprijs verschillend, dan heb je het niet alleen meer over hobbyfok maar spelen er ook commerciële gedachten mee. Daar kan je wat mij betreft niet onderuit. Waarom zou je voor een dier dat zeldzamer is meer vragen als je voor nakweek kan zorgen; je kan ook denken dat het goed is voor de soort als meer mensen ze kunnen/willen kopen toch?! Het is en blijft daarbij natuurlijk wat de gek er voor wil geven...

Daarnaast snap ik nog steeds niet waarom de aanschafprijs van een dier gerelateerd zou moeten/mogen zijn aan de verzorgkosten en leeftijd die de dieren kunnen bereiken. Dat heb ik kwekers al vaker horen zeggen, ook Kurt wijst nu weer op die relatie. Ik heb nooit gelezen waarom, dus voor mij is het zo'n loze opmerking... Leg het eens uit, het heeft totaal geen verband met elkaar voor mij.

Ten slotte denk ik nog steeds dat impulsaankopen niet via MP of via fora worden gedaan; in beide gevallen moet er teveel voor gedaan worden om het als impuls (een opwelling) te bestempelen. Dat mensen niet goed nadenken/inlezen voordat ze een dier kopen klopt in sommige gevallen; de hobbykweker heeft de mooie taak om die mensen er uit te filteren en geen dieren te verkopen aan hen. Maar als een kweker schrijft dat hij/zij in verhouding tot andere soorten hoge prijzen vraagt om 'impulsaankopen' tegen te gaan vind ik dat hij/zij schrijft in zijn eigen straatje...


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: elke op 4 September 2011, 08:53:38
Fred je ziet belange niet bij alle schildpaaden of ze man of vrouw zijn van jongs af...

Ik zal waarschijnlijk een dier moeten verkopen of wisselen binnen een paar jaar omdat ik anders 2 mannen heb , en dat loopt verkeerd af


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: kurtlippens op 4 September 2011, 10:17:29
Waarom zou je, als twee soorten evenveel hebben gekost om geboren te worden, voor het ene dier meer vragen? Waarom zou, zoals eerder de discussie was, een baurii meer moeten kosten dan bijvoorbeeld een odoratus. Als de gemaakte kosten tot de verkoop gelijk zijn maar de vraagprijs verschillend, dan heb je het niet alleen meer over hobbyfok maar spelen er ook commerciële gedachten mee. Daar kan je wat mij betreft niet onderuit. Waarom zou je voor een dier dat zeldzamer is meer vragen als je voor nakweek kan zorgen; je kan ook denken dat het goed is voor de soort als meer mensen ze kunnen/willen kopen toch?! Het is en blijft daarbij natuurlijk wat de gek er voor wil geven...
Waarom word er doorgedramd op de toch al zéér geringe verkoopprijs terwijl duidelijk en terecht gesteld word dat een hobby geld mag kosten ? Aankoopprijs van het dier zelf valt daar dus blijkbaar buiten ? Typisch iets voor Nederlandstalige community die je op anderstalige fora niet of nauwelijks terugvind. Duitsland en Hamm bvb zijn ook goed "aan de prijs" terwijl zonder morren betaald word, een land ook waar de hobby een aanzienlijk hogere graad bereikt heeft vergeleken met NL/BE , waar dieren ook dankzij degelijke wetgeving gemiddeld beter verzorgt worden. Binnen de kennissenkring worden maar al te vaak dieren gratis of tegen gereduceerde prijs geplaatst, doe ikzelf ook geregeld, ook met terugwerkende kracht of ruil. Iets waar ik me zelfs niet altijd even makkelijk bij voel. Het is wel eens gebeurd dat een collega me gratis dieren leverde en het jaar daarop andere nakweek aanbood waarin ik geintereseeerd was maar niet durfde op in te gaan omdat alweer gratis overdracht van toepassing zou zijn.
Daarnaast vind ik odoratus niet meteen een goed voorbeeld, de huidige verkoopprijs van 15-20 euro is te laag om op verkoopsites aan wildvreemden aan te bieden vindt ik.
Zelfde zal zich voordoen als ik nakweek heb van Mauremys reevesii , waarvan de aankoop of vraagprijs ook rond de 20 euro schommelt. Hiervoor hou ik 2 opties open, eerste optie is de dieren gratis wegdoen binnen hobbykringen (liever zo dan een van weinig respect getuigen bedrag op de dieren geplakt momenteel, dat bedrag doet me denken aan de massale handel in Trachemys) , andere optie is de dieren zelf opkweken en als half of volwas dieren van de hand doen aan bvb 100 euro per koppel. De laatste optie is niet persé de financieel voordeligste, kan zelfs verlieslatend zijn (wat voor mij geen punt is) Ik wil hiermee vooral verhinderen dat schildpadden in de cavia kippen en konijnencategorie dreigen te verzanden, waar impulsief handelen en ondermaats huisvesten schering en inslag zijn.

Citaat
Daarnaast snap ik nog steeds niet waarom de aanschafprijs van een dier gerelateerd zou moeten/mogen zijn aan de verzorgkosten en leeftijd die de dieren kunnen bereiken. Dat heb ik kwekers al vaker horen zeggen, ook Kurt wijst nu weer op die relatie. Ik heb nooit gelezen waarom, dus voor mij is het zo'n loze opmerking... Leg het eens uit, het heeft totaal geen verband met elkaar voor mij.
Dit kan wel als eerste selectie werken, biedt je bvb Dipsochelys aan aan 200 euro zullen er plots meer kandidaten in de rij staan. Meest waarschijnlijke betreft het doorverkopers die marktpl. afschuimen, in het andere geval zullen het houders zijn die niet of onvoldoende kapitaalkrachtig zijn het dier bij volwasformaat te verzorgen/huisvesten.
Dit probleem doet zich momenteel voor bij ondermeer Centrochelys sulcata , in mindere mate ook bij de wat kleinere soorten als Chelonoidis carbonaria, Chelonoidis denticulata, Stigmochelys pardalis....

Citaat
Ten slotte denk ik nog steeds dat impulsaankopen niet via MP of via fora worden gedaan; in beide gevallen moet er teveel voor gedaan worden om het als impuls (een opwelling) te bestempelen. Dat mensen niet goed nadenken/inlezen voordat ze een dier kopen klopt in sommige gevallen; de hobbykweker heeft de mooie taak om die mensen er uit te filteren en geen dieren te verkopen aan hen. Maar als een kweker schrijft dat hij/zij in verhouding tot andere soorten hoge prijzen vraagt om 'impulsaankopen' tegen te gaan vind ik dat hij/zij schrijft in zijn eigen straatje...
Klopt slechts deels , meestal is het op het moment van aanschaf idd geen impulsaankoop. Na een jaar of een paar jaar echter is je nakweek nauwelijks nog te traceren, of een groot deel hiervan toch is allang terug doorverkocht leert me (helaas) de ervaring. Vandaar ook geen ads meer op marktpl. van mijn nakweek.
Hier in de binnenwateren waar aan schildpadden geen gebrek is, werd nog nooit een financieel aantrekkelijke soort uitgevist, in alle gevallen betreft het dumpdieren categorie Trachemys/Graptemys. Toch een teken dat minder dure soorten sneller gedumpt worden, dat een degelijke prijs een buffer opwerpt die dumpen verhindert.

Last but not least, deze discussie kwam recent nog aan bod IRL, daaruit kwam naar voor dat niet zelden de betere wederhelft die minder geinteresseerd is in de hobby gaat tegenwerken en gaat klagen als teveel nakweekdieren gratis of tegen verminderde prijs herplaatst worden, waarvan hij/zij vind dat er sowieso al teveel geld aan gespendeerd word.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 12:34:27
Ik heb de teksten van Kurt wat ingekort, anders wordt 't (ook door mijn lang van stof zijn  xwcds) zo'n lange post...

Waarom word er doorgedramd ... en ondermaats huisvesten schering en inslag zijn.
Er wordt door mij over 'doorgedramd' (slecht woord in deze, het topic gaat er notabene over) omdat ik vind dat de verkoopprijs (mede door 'hobby'fokkers) hoog gehouden wordt. Het is inderdaad een hobby. Een hobby die voor veel meer mensen bereikbaar moet zijn maar dat niet is door de hoge verkoopprijs; ik weet genoeg mensen die de gespreide kosten van de verzorging goed aan kunnen maar de aanschaf van een schildpad gewoonweg niet kunnen betalen. Dát is fout, heeft gevolgen die niet goed voor de diersoort zijn. 15-20 euro vind ik een prima prijs, een stuk meer dan een cavia of een rat.
Nogmaals; impulsaankopen komen bij mensen die bij jou kopen niet voor. Wel mensen die er niet goed genoeg over nagedacht hebben. Dáár heb jij een mooie taak.
Verwijzen naar het Nederlander zijn, het komt serieus en niet als plagende grap over, vind ik flauw. Je hebt 't over hele andere culturen, niets mis met Duitsers of Belgen  :-*, maar je moet geen appels met peren vergelijken. Dat ze het daar wel accepteren betekent dat we het hier ook moeten accepteren? Mijn moeder zei vroeger weleens; als iemand anders van de brug spring, spring jij dan ook? Voor jezelf nadenken en opkomen is een goede eigenschap.  xwcds
Citaat
Daarnaast snap ik nog steeds niet waarom de aanschafprijs van een dier gerelateerd zou moeten/mogen zijn aan de verzorgkosten en leeftijd die de dieren kunnen bereiken. Dat heb ik kwekers al vaker horen zeggen, ook Kurt wijst nu weer op die relatie. Ik heb nooit gelezen waarom, dus voor mij is het zo'n loze opmerking... Leg het eens uit, het heeft totaal geen verband met elkaar voor mij.
Dit kan wel als eerste selectie werken, biedt je bvb Dipsochelys aan aan 200 euro zullen er plots meer kandidaten in de rij staan. Meest waarschijnlijke betreft het doorverkopers die marktpl. afschuimen, in het andere geval zullen het houders zijn die niet of onvoldoende kapitaalkrachtig zijn het dier bij volwasformaat te verzorgen/huisvesten.
Dit probleem doet zich momenteel voor bij ondermeer Centrochelys sulcata , in mindere mate ook bij de wat kleinere soorten als Chelonoidis carbonaria, Chelonoidis denticulata, Stigmochelys pardalis....
Je noemt de grotere soorten, maar hoe zit 't met de kleinere? Ik vind het verschil tussen 2000 voor een jonge dipso en 200 euro wel erg groot. Maar 200 euro is wel een veel beter bedrag. Daarvoor zal ook geen impulsaankoop gedaan worden.  xwcds Het is daarbij nog steeds aan de verkoper om een goede verzorger te zoeken, hem/haar te screenen. Vraag foto's waar het dier terecht komt, ga op bezoek, heb een goed gesprek. Vraag na wat hij/zij weet over het dier, wat het dier nodig heeft over 10 jaar, wat partner/kinderen/huisgenoten er van vinden... En durf dán een beslissing te nemen. Dan heb je veel meer kans dat het dier goed terecht komt. We hebben de mensen toch ook al voorbij zien komen die thuis wonen en geen problemen met de aanschaf hebben omdat ze geld van ouders krijgen of mensen die zelf voldoende geld hebben en een mooie dierentuin in huis willen hebben?
Ik lees nog steeds niet waarom het een direct verband heeft. Verzorging kost op termijn meer, dat is met alle hobby's, maar doorgaans goed te doen omdat dat verspreid wordt over veel jaren...
Citaat
Ten slotte denk ik nog steeds dat impulsaankopen niet via MP of via fora worden gedaan; in beide gevallen moet er teveel voor gedaan worden om het als impuls (een opwelling) te bestempelen. Dat mensen niet goed nadenken/inlezen voordat ze een dier kopen klopt in sommige gevallen; de hobbykweker heeft de mooie taak om die mensen er uit te filteren en geen dieren te verkopen aan hen. Maar als een kweker schrijft dat hij/zij in verhouding tot andere soorten hoge prijzen vraagt om 'impulsaankopen' tegen te gaan vind ik dat hij/zij schrijft in zijn eigen straatje...
Klopt slechts deels , ..., dat een degelijke prijs een buffer opwerpt die dumpen verhindert.
Klopt niet deels, maar geheel als je mijn uitleg van het woord 'impulsaankoop' hebt begrepen. Wat jij zegt heeft te maken met het slechte voorbereiden van de koper. En misschien heb jij bij de verkoop dan wel een verkeerde inshatting gemaakt. Dat kan voorkomen; je kan mensen wel voor, maar niet in de kop kijken. Er zullen altijd dumpdieren blijven. Ook als de prijs hoog gehouden wordt; maak je daar geen illusies bij...
Last but not least, deze discussie kwam recent nog aan bod IRL, daaruit kwam naar voor dat niet zelden de betere wederhelft die minder geinteresseerd is in de hobby gaat tegenwerken en gaat klagen als teveel nakweekdieren gratis of tegen verminderde prijs herplaatst worden, waarvan hij/zij vind dat er sowieso al teveel geld aan gespendeerd word.
Dus dat is een legitieme reden om dieren voor een hoge prijs te verkopen?!  sdfghj


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Adriaan Verhelle op 4 September 2011, 12:58:40
ik weet genoeg mensen die de gespreide kosten van de verzorging goed aan kunnen maar de aanschaf van een schildpad gewoonweg niet kunnen betalen.

Als die mensen de gespreide kosten aankunnen dan kunnen ze volgens mij wel degelijk de aanschaf ook betalen is gewoon een kwestie van sparen....

Ik vind het verschil tussen 2000 voor een jonge dipso en 200 euro wel erg groot. Maar 200 euro is wel een veel beter bedrag. Daarvoor zal ook geen impulsaankoop gedaan worden.

Als je de prijs van dieren zo sterk naar beneden helpt zal je impulsaankopen wel degelijk in de hand werken. Een klein schattig schildpadje van 10€ is klein en schattig. Hetzelfde
schildpadje voor 100€ al iets minder. En eens het 500€ kost is het al totaal niet schattig meer. Dit is volgens mij hoe de psyche van heel wat potentiële impulsaankopers werkt.

Vraag foto's waar het dier terecht komt, ga op bezoek, heb een goed gesprek. Vraag na wat hij/zij weet over het dier, wat het dier nodig heeft over 10 jaar, wat partner/kinderen/huisgenoten er van vinden... En durf dán een beslissing te nemen.

Ook hier ga je volgens mij weer veel te optimistisch te werk wat betreft de manier waarop de standaard aankoper denkt. Om nu kurt als voorbeeld te nemen gezien je op zijn post reageerde. Stel iemand komt bij hem terecht om als eerste schildpadje een sulcata aan te schaffen. En Kurt wil inderdaad zo grondig te werk gaan zoals jij voorstelt, gesprekken, bezoeken lange tijd informeren,....
Volgens mij gaan 9/10 personen die "gewoon" zo'n schildpadje willen denken F-this ik ga wel bij iemand waar ik gewoon 100€ op tafel kan leggen en mijn schildpad mee naar huis krijg.




Titel: Re: business of hobby
Bericht door: drum op 4 September 2011, 13:03:34
ik weet genoeg mensen die de gespreide kosten van de verzorging goed aan kunnen maar de aanschaf van een schildpad gewoonweg niet kunnen betalen.

Als die mensen de gespreide kosten aankunnen dan kunnen ze volgens mij wel degelijk de aanschaf ook betalen is gewoon een kwestie van sparen....

Ik vind het verschil tussen 2000 voor een jonge dipso en 200 euro wel erg groot. Maar 200 euro is wel een veel beter bedrag. Daarvoor zal ook geen impulsaankoop gedaan worden.

Als je de prijs van dieren zo sterk naar beneden helpt zal je impulsaankopen wel degelijk in de hand werken. Een klein schattig schildpadje van 10€ is klein en schattig. Hetzelfde
schildpadje voor 100€ al iets minder. En eens het 500€ kost is het al totaal niet schattig meer. Dit is volgens mij hoe de psyche van heel wat potentiële impulsaankopers werkt.

Vraag foto's waar het dier terecht komt, ga op bezoek, heb een goed gesprek. Vraag na wat hij/zij weet over het dier, wat het dier nodig heeft over 10 jaar, wat partner/kinderen/huisgenoten er van vinden... En durf dán een beslissing te nemen.

Ook hier ga je volgens mij weer veel te optimistisch te werk wat betreft de manier waarop de standaard aankoper denkt. Om nu kurt als voorbeeld te nemen gezien je op zijn post reageerde. Stel iemand komt bij hem terecht om als eerste schildpadje een sulcata aan te schaffen. En Kurt wil inderdaad zo grondig te werk gaan zoals jij voorstelt, gesprekken, bezoeken lange tijd informeren,....
Volgens mij gaan 9/10 personen die "gewoon" zo'n schildpadje willen denken F-this ik ga wel bij iemand waar ik gewoon 100€ op tafel kan leggen en mijn schildpad mee naar huis krijg.




Helemaal mee eens


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: FromHolland op 4 September 2011, 13:05:14
Typisch iets voor Nederlandstalige community die je op anderstalige fora niet of nauwelijks terugvind. Duitsland en Hamm bvb zijn ook goed "aan de prijs" terwijl zonder morren betaald word, een land ook waar de hobby een aanzienlijk hogere graad bereikt heeft vergeleken met NL/BE


Verwijzen naar het Nederlander zijn, het komt serieus en niet als plagende grap over, vind ik flauw.


@Sulcatatata:
Ik voel me als Nederlander totaal niet aangesproken door de bovenstaande opmerking van Kurt.
Ik denk dat jij de zin verkeer gelezen hebt....voor zover ik weet zijn er nog steeds Belgen die Nederlandstalig zijn.   xwcds


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: FromHolland op 4 September 2011, 13:13:26
Even dan een opmerking aangaande dit topic.
Ik hoop dat ik uiteindelijk zoveel druppelschildpadden kweek dat ik ze ook voor lage prijzen aan winkels kan doorverkopen.

Zolang er echter vraag is zal de prijs wel hoog blijven.....echter als de vraag minder wordt zal de prijs naar beneden gaan waardoor verkopen aan een winkel een van de opties is.
Ik heb dan liever dat een kind t.z.t. bij de winkel zeurt om een lief druppelschildpadje dan om een Trachemys of Graptemys.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 13:30:00
ik weet genoeg mensen die de gespreide kosten van de verzorging goed aan kunnen maar de aanschaf van een schildpad gewoonweg niet kunnen betalen.
...is gewoon een kwestie van sparen....
Makkelijk gezegd, je zou wat genuanceerder denken als je mijn werk doet.  xwcds


Ik vind het verschil tussen 2000 voor een jonge dipso en 200 euro wel erg groot. Maar 200 euro is wel een veel beter bedrag. Daarvoor zal ook geen impulsaankoop gedaan worden.

Als je de prijs van dieren zo sterk naar beneden helpt zal je impulsaankopen wel degelijk in de hand werken. Een klein schattig schildpadje van 10€ is klein en schattig. Hetzelfde
schildpadje voor 100€ al iets minder. En eens het 500€ kost is het al totaal niet schattig meer. Dit is volgens mij hoe de psyche van heel wat potentiële impulsaankopers werkt.
Valt me een beetje tegen dat je mij quotes niet goed gelezen hebt, Adriaan; we hebben 't niet over winkels, maar over particulieren. Impulsaankopen worden niet bij een particulier gedaan. Daarnaast vergeet je het hele verhaal van de verantwoordelijkheid van de verkoper. Als je een dier voor 100 of 500 euro gaat verkopen, zal je veel mensen die heel goed voor de dieren zouden zijn buiten spel zetten; vind ik niet goed
Vraag foto's waar het dier terecht komt, ga op bezoek, heb een goed gesprek. Vraag na wat hij/zij weet over het dier, wat het dier nodig heeft over 10 jaar, wat partner/kinderen/huisgenoten er van vinden... En durf dán een beslissing te nemen.

Ook hier ga je volgens mij weer veel te optimistisch te werk wat betreft de manier waarop de standaard aankoper denkt. Om nu kurt als voorbeeld te nemen gezien je op zijn post reageerde. Stel iemand komt bij hem terecht om als eerste schildpadje een sulcata aan te schaffen. En Kurt wil inderdaad zo grondig te werk gaan zoals jij voorstelt, gesprekken, bezoeken lange tijd informeren,....
Volgens mij gaan 9/10 personen die "gewoon" zo'n schildpadje willen denken F-this ik ga wel bij iemand waar ik gewoon 100€ op tafel kan leggen en mijn schildpad mee naar huis krijg.
Ja...en? Laat ze! Moet je ze ook maar voor meer verkopen omdat iemand anders dat doet dan?

@Sulcatatata:
Ik voel me als Nederlander totaal niet aangesproken door de bovenstaande opmerking van Kurt.
Ik denk dat jij de zin verkeer gelezen hebt....voor zover ik weet zijn er nog steeds Belgen die Nederlandstalig zijn.   xwcds
Klopt, verkeerd gelezen...  qsergh


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: kurtlippens op 4 September 2011, 13:34:23
ik weet genoeg mensen die de gespreide kosten van de verzorging goed aan kunnen maar de aanschaf van een schildpad gewoonweg niet kunnen betalen.

Als die mensen de gespreide kosten aankunnen dan kunnen ze volgens mij wel degelijk de aanschaf ook betalen is gewoon een kwestie van sparen....
Klopt, en werkt ook nog eens selectief (dus de vraagprijs kan wel degelijk impulsief handelen onderdrukken)  xwcds
Niet zelden zal de interesse al gewijzigd zijn nog voor het bedrag is opgespaard, is duidelijk ook te merken als je met een wachttijd werkt zoals ik vaak doe, ik kan alvast zeggen dat de overgrote meerderheid afhaakt eens de wachttijd van zes maanden verstreken is.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: elke op 4 September 2011, 13:53:17
Het is zelfs zover gekomen , vb;
ik heb enige tijd geleden in totaal 8 dipso's gekocht , ik moet wel zeggen dat van de 6 dieren dat ik verkocht heb in heel goede handen zijn, maar deze mensen hebben geen discussie geleverd (ook niet nr 7 en nr8) over de prijs , en ik weet dat ze kapitaal krachtig genoeg zijn om deze te onderhouden.
(nr 7 en 8 was een nederlander die ze gekocht heeft , ik kende hem niet , en ook niets meer van gehoord).

Maar ik moet zeggen dat er mensen heel ver geweest zijn dat ik gewoon razend was , discussies over de prijs , ze wouden de dieren aankopen voor 400 euro, de discussies zijn zover gegaan dat ze me bedreigden.

persoonlijk vind ik dat baby sulcata's , denticulata's , pardalissen en nog enkelen gemakkelijk mogen verkocht worden aan 1000 euro het stuk , dit is zelfs een heel klein bedrag tov wat ze achteraf echt nodig hebben aan plaats electriciteit alsook voedsel.

Er zijn weinigen dat sulcata's houden tot ze volwassen zijn, anders moet Kurt eens plaatsen hoeveel hij aan voedsel aan zijn volwassen dieren op een maand moet geven.

Alle dieren staan te goedkoop.
En inderdaad de nederlandstaligen willen enkel wisselen of dieren tegen een belachelijke prijs kopen.
Bij het aanbieden van, mijn Reticulatussen zijn er die belachelijke aanbiedingen doen , bv er stond een tiger purple te koop , normaleprijs 750 euro , willen ze dan wisselen voor dieren die met moeite 50 euro waard zijn etc


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 14:33:57
Niet zelden zal de interesse al gewijzigd zijn nog voor het bedrag is opgespaard, is duidelijk ook te merken als je met een wachttijd werkt zoals ik vaak doe, ik kan alvast zeggen dat de overgrote meerderheid afhaakt eens de wachttijd van zes maanden verstreken is.
Als ik besloten heb een bepaald dier te gaan houden, zou ik ook geen 6+ maanden willen wachten. Waarschijnlijk zelfs niet meer dan 3 maanden. Dan zou ik naar een andere kweker opzoek gaan of voor een andere soort kiezen.  jbghnb  sdfghj  iukj)))


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: KevinVH op 4 September 2011, 14:50:06
Niet zelden zal de interesse al gewijzigd zijn nog voor het bedrag is opgespaard, is duidelijk ook te merken als je met een wachttijd werkt zoals ik vaak doe, ik kan alvast zeggen dat de overgrote meerderheid afhaakt eens de wachttijd van zes maanden verstreken is.
Als ik besloten heb een bepaald dier te gaan houden, zou ik ook geen 6+ maanden willen wachten. Waarschijnlijk zelfs niet meer dan 3 maanden. Dan zou ik naar een andere kweker opzoek gaan of voor een andere soort kiezen.  jbghnb  sdfghj  iukj)))

Dus alles moet zo snel mogelijk... zo goedkoop mogelijk... en als het kan, nog op de hoek van de straat?  sdfghj


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 15:06:46
Dus alles moet zo snel mogelijk... zo goedkoop mogelijk... en als het kan, nog op de hoek van de straat?  sdfghj
Kevin, Kevin... ik had meer van je verwacht. Alhoewel?  iukj)))


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: elke op 4 September 2011, 15:14:40
Niet zelden zal de interesse al gewijzigd zijn nog voor het bedrag is opgespaard, is duidelijk ook te merken als je met een wachttijd werkt zoals ik vaak doe, ik kan alvast zeggen dat de overgrote meerderheid afhaakt eens de wachttijd van zes maanden verstreken is.
Als ik besloten heb een bepaald dier te gaan houden, zou ik ook geen 6+ maanden willen wachten. Waarschijnlijk zelfs niet meer dan 3 maanden. Dan zou ik naar een andere kweker opzoek gaan of voor een andere soort kiezen.  jbghnb  sdfghj  iukj)))


Dus alles moet zo snel mogelijk... zo goedkoop mogelijk... en als het kan, nog op de hoek van de straat?  sdfghj

neen gratis komen brengen en als het mogelijk is voor een maand eten lol


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: kurtlippens op 4 September 2011, 15:51:18
Er wordt door mij over 'doorgedramd' (slecht woord in deze, het topic gaat er notabene over) omdat ik vind dat de verkoopprijs (mede door 'hobby'fokkers) hoog gehouden wordt.
Het gaat niet enkel om dit topic, kan eveneens om het topic "prijs baurii" gaan, waar zelfs de persoonlijke toer werd opgegaan. Het is intussen bekend dat men graag ingaat op kwekers die dieren aanbieden en zo de indruk wil wekken dat het niet meer om de hobby gaat . Bulshit natuurlijk, nergens is in de definitie "hobby"' terug te vinden dat die geen inkomsten kan genereren zolang die niet winstgevend zijn.
Het is inderdaad een hobby. Een hobby die voor veel meer mensen bereikbaar moet zijn maar dat niet is door de hoge verkoopprijs; ik weet genoeg mensen die de gespreide kosten van de verzorging goed aan kunnen maar de aanschaf van een schildpad gewoonweg niet kunnen betalen.
Zeer twijfelachtig als de ter discussie staande prijs van 30-40 euro, mag nog het dubbele of driedubbele zijn niet in 1x kan neergeteld worden, wat in geval van ziekte/RA kosten ? Ga je die ook gaan spreiden ? De kostprijs van je eigen aquarium ligt ook behoorlijk hoog, ik zie niet in hoe je zoiets kan gaan spreiden, al kan het wel voor de helft goedkoper:


Ik vind juist dat de aankoopprijs bij sommige kwekers hoog is, zeker in vergelijking met andere dieren. Daarnaast vind ik dat aanschaf van spullen voor aquaria/terraria duur zijn in vergelijking met dat voor andere dieren . Ik vind dat de onderhoudskosten meevallen. Zeker als ik het vergelijk met mijn sulcata's...  cxwxsdq(((

FF wat bedragen/berekeningen. Ik weet niet of iemand dat interessant vind, maar lees er dan net als Nanne (...) maar overheen.
Ik heb mijn bak inmiddels bijna een 1/2 jaar draaien. Nadat ik alles aangeschaft heb, ben ik alleen stroomkosten, water en voer kwijt.  
* Ik was volgens mij rond de 800 euro kwijt voor mijn aquarium (130x50x50) met alles erop en eraan . Daarbij zaten dus ook de schildpadden (2 baurii's en een minor), planten, vissen, garnalen en appelslakken.
* Onderhoud daarna; 15 uur per dag 75 watt (totaal) voor de lampen en 24 uur per dag 21 watt voor het filter en pak 'm beet 1/2 kuub water is in totaal rond de 40 eurocent per dag, dus 73 euro voor het laatste half jaar.
* Voer; naast de slakken, wormen en pissebedden wat tilapiafilet, vochtig en droog kattenvoer, schoongemaakte rivierkreeftjes. In totaal tot nu toe nog geen 4 euro.
Kortom; voor tot nu toe iets meer dan 75 euro voor veel plezier/ontspanning voor mij, mijn vriendin, mijn kinderen en andere geïnteresseerden. 75 euro die ik overigens inmiddels precies terugverdiend heb door verkoop van o.a. garnalen en guppen (zie dit als een tip om de hobby betaalbaar te maken) die in mijn aquarium geboren zijn...
Om met het niveau mee te gaan waarin dit topic gezakt is, ga je eerst de voorruit kopen en vervolgens de zijpanelen & daarna de achterwand om de "kosten te spreiden " ?
Probleem in dat geval is; waar blijf je intussen met het water ?  cxwxsdq(((

Citaat
Dát is fout, heeft gevolgen die niet goed voor de diersoort zijn. 15-20 euro vind ik een prima prijs, een stuk meer dan een cavia of een rat.
Niet mee eens, hogere vraagprijs betekent dat de dieren ook aan een hoger bedrag herplaatst kunnen worden, ik zie niet in waarom dit voor de soort nadeliger gevolgen zou hebben.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Adriaan Verhelle op 4 September 2011, 16:08:18
ik weet genoeg mensen die de gespreide kosten van de verzorging goed aan kunnen maar de aanschaf van een schildpad gewoonweg niet kunnen betalen.
...is gewoon een kwestie van sparen....
Makkelijk gezegd, je zou wat genuanceerder denken als je mijn werk doet.  xwcds
Ik weet niet wat voor werk je precies doet maar ik zie niet in waarom één van volgende twee situaties gemakkelijker zou zijn dan de andere. Tijdens een winterdag heb ik voor mijn dieren dagelijks 2€ aan groenten nodig. Stel we nemen ruim genomen 200 dagen zonder onkruiden. Wat is er dan moeilijker aan 200X 2€ voedsel kopen dan 200 dagen 2€ in een pot steken om dan daarmee een dier van 400€ te kopen?


Ik vind het verschil tussen 2000 voor een jonge dipso en 200 euro wel erg groot. Maar 200 euro is wel een veel beter bedrag. Daarvoor zal ook geen impulsaankoop gedaan worden.

Als je de prijs van dieren zo sterk naar beneden helpt zal je impulsaankopen wel degelijk in de hand werken. Een klein schattig schildpadje van 10€ is klein en schattig. Hetzelfde
schildpadje voor 100€ al iets minder. En eens het 500€ kost is het al totaal niet schattig meer. Dit is volgens mij hoe de psyche van heel wat potentiële impulsaankopers werkt.
Valt me een beetje tegen dat je mij quotes niet goed gelezen hebt, Adriaan; we hebben 't niet over winkels, maar over particulieren. Impulsaankopen worden niet bij een particulier gedaan. Daarnaast vergeet je het hele verhaal van de verantwoordelijkheid van de verkoper. Als je een dier voor 100 of 500 euro gaat verkopen, zal je veel mensen die heel goed voor de dieren zouden zijn buiten spel zetten; vind ik niet goed
We hebben het dan ook nog steeds over dieren. Een hobby die geen levensnoodzaak is. Ik ken hier ook heel wat mensen in mijn stad die heel goed voor een hond zouden zorgen maar het vermogen niet hebben om een dier van 500€ of meer aan te schaffen. Laat staan alle voeding en diernartskosten te dekken. Moeten we daarom de prijs van een puppy verlagen? Ik dacht het niet! En waarop baseer je u dat impulsaankopen niet bij een particulier gedaan worden?

Vraag foto's waar het dier terecht komt, ga op bezoek, heb een goed gesprek. Vraag na wat hij/zij weet over het dier, wat het dier nodig heeft over 10 jaar, wat partner/kinderen/huisgenoten er van vinden... En durf dán een beslissing te nemen.

Ook hier ga je volgens mij weer veel te optimistisch te werk wat betreft de manier waarop de standaard aankoper denkt. Om nu kurt als voorbeeld te nemen gezien je op zijn post reageerde. Stel iemand komt bij hem terecht om als eerste schildpadje een sulcata aan te schaffen. En Kurt wil inderdaad zo grondig te werk gaan zoals jij voorstelt, gesprekken, bezoeken lange tijd informeren,....
Volgens mij gaan 9/10 personen die "gewoon" zo'n schildpadje willen denken F-this ik ga wel bij iemand waar ik gewoon 100€ op tafel kan leggen en mijn schildpad mee naar huis krijg.
Ja...en? Laat ze! Moet je ze ook maar voor meer verkopen omdat iemand anders dat doet dan?

Mijn situatie was bedoeld dat beide verkopers 100€ vragen maar dat de één eerst enige tijd uitleg verschaft en de achtergrond van de potentiële verkoper wilt achterhalen. Dan zullen heel wat potentiële kopers snel overschakelen naar de persoon die eenvoudigweg het dier meegeeft na geldtransactie.

Het zal wel aan mij liggen maar ik heb zo het idee alsof je het houden van schildpadden of enig ander dier een sociaal thema maakt. Alsof de prijs zo laag moet worden gemaakt zodat iedereen ze kan houden en aanschaffen zonder daar enige financiële inspanning voor te moeten leveren. Men mag dan nog zo'n grote dierenvriend zijn, als je niet het financiële draagvlak hebt om een bepaald dier aan te schaffen en het de nodige zorgen die het verdient te geven dan moet men geen beklag doen over de prijs. Men zou net omgekeerd moeten redeneren en beseffen dat het beter is voor het dier dat men het niet kan aanschaffen gezien men toch niet in de noden zou kunnen voorzien. Ik vind persoonlijk dat heel wat huisdieren reeds behandeld worden als pure consumptiegoederen vanwege hun véél te lage prijzen. Zelfs cavia's en ratten!


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: ands op 4 September 2011, 17:22:06
Dat van een wachttijd van 6 maanden heb ik ook gehanteerd.  En niet alleen als wachttijd om impulsaankopen te voorkomen maar vooral om de dieren een goede start te geven.  Wat kan je daar in als koper in godsnaam iets tegen hebben.  Geeft je extra tijd om nog beter te informeren, je terrarium op punt te zetten.

Wat die prijzen betreft.  Is zo duur als iedere zot er voor wilt geven.  Maar goedkoop is ook dikwijls duurkoop.  Toen ik nog Geochelone elegans kweekte, wist ik direct wanneer het beurs was geweest; ze konden daar de dieren voor 2/3 van de prijs kopen dan bij mij.  Kreeg mails met overvloed van dieren die het niet goed deden en overleden.  Ik kan toch met enige fierheid zeggen, dat van de dieren die hier vertrokken zijn, ik maar weet heb; van 3 dieren die zijn overleden (dit over nakweek van 5 jaargangen).  Twee zijn bij wildvang geplaatst, eentje ongelukkig terecht gekomen.
En winst maken door verkoop van die nakweek.  No way.  Alles van geld van nakweek is telkens terug gegaan naar de dieren.  Nieuwe lampen, sproeiinstallaties, nieuwe terrariums; heb nog geeneens mijn aankoopbedrag terug laat staan de aankoop van hun eten.  De hobbyist die van zijn hobby een nuloperatie kan maken, mag zijn twee pollekes kussen.  Want is nog steeds bij mij niet het geval.  Maar daar doe je het tenslotte niet voor.  En het is niet omdat je een duurdere soort in huis hebt waar je een nakweekje duurder van verkoopt dat dat wel het geval is.  Want die duurdere soorten leggen ook meestal minder eieren, hebben een langere of gecompliceerdere broedperiode waarin er veel kan misgaan.  Daar is het meestal nen alles of niks.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: drum op 4 September 2011, 20:08:30

citaat van sulcatata
Er wordt door mij over 'doorgedramd' (slecht woord in deze, het topic gaat er notabene over) omdat ik vind dat de verkoopprijs (mede door 'hobby'fokkers) hoog gehouden wordt.

citaat van kurtlippens
Het gaat niet enkel om dit topic, kan eveneens om het topic "prijs baurii" gaan, waar zelfs de persoonlijke toer werd opgegaan. Het is intussen bekend dat men graag ingaat op kwekers die dieren aanbieden en zo de indruk wil wekken dat het niet meer om de hobby gaat . Bulshit natuurlijk, nergens is in de definitie "hobby"' terug te vinden dat die geen inkomsten kan genereren zolang die niet winstgevend zijn.

@sulcatata:
Heb je al de voldoening gehad van nakweek te laten opgroeien en dan aan andere liefhebbers door te kunnen geven?
Je kunt het hier blijkbaar heel goed uitleggen wat uw visie is maar ik denk dat je de daadwerkelijke praktijk nog niet hebt meegemaakt, iedere fokker/kweker vraagt toch wat hij wil voor zijn nakweek en niet te vergeten de tijd die hij eraan moet spenderen om de jonkies te laten opgroeien.
Zoals Kurt reeds aanhaalde is dit al de 2e topic waar jij zo doordramd, je moet dan blijkbaar een alleswetende succesvolle kweker zijn die zijn nakweek voor een habbekrats van de hand doet of heb ik het verkeerd voor?


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 20:47:54
Het gaat niet enkel om dit topic, kan eveneens om het topic "prijs baurii" gaan, waar zelfs de persoonlijke toer werd opgegaan. Het is intussen bekend dat men graag ingaat op kwekers die dieren aanbieden en zo de indruk wil wekken dat het niet meer om de hobby gaat . Bulshit natuurlijk, nergens is in de definitie "hobby"' terug te vinden dat die geen inkomsten kan genereren zolang die niet winstgevend zijn.
Tja, volgens mij ga je snel op de pesoonlijke toer, dat gebeurt als je op een informatief forum zit lijkt me. Anders kan je net zo goed alleen info op jouw site zetten en verder geen discussies laten plaatsvinden.  xwcds Ik denk daarnaast dat je al snel op de persoonlijke toer gaat als mensen hun prijzen prijsgeven (leuk woord) en aangeven dat daar niets mis mee is. Als de prijs van de verkoopster lager was geweest, had ik positief gereageerd; dat is ook op de persoonlijke toer en dan was het w.s. nu niet genoemd.  sdfghj Waarom zou je over alles behalve over de prijs van dieren mogen discussieren denk ik dan? Je krijgt juist een mooie discussie. Ik wil helemaal geen indruk wekken maar stel iets aan de kaak. Dat verkopers dat als 'indruk wekken'/insinueren zien is logisch; ze voelen zich aangevallen... Ik zeg ook niet dat je geen inkomsten mag genereren, je mag vragen wat je wilt; het is wat de gek er voor geeft. Het is alleen wel jammer dat een bepaalde groep mensen hierdoor buiten de boot dreigen te vallen.
Zeer twijfelachtig als de ter discussie staande prijs van 30-40 euro, mag nog het dubbele of driedubbele zijn niet in 1x kan neergeteld worden, wat in geval van ziekte/RA kosten ? Ga je die ook gaan spreiden ?
Ik weet uit ervaring dat veel mensen met weinig geld meer over hebben voor hun zieke dier dan mensen met veel geld. Daarnaast kan je in Nl inderdaad bij veel dierenartsen gespreid betalen.  xwcds
De kostprijs van je eigen aquarium ligt ook behoorlijk hoog, ik zie niet in hoe je zoiets kan gaan spreiden, al kan het wel voor de helft goedkoper:
Mooie quote, dank! Je vergeet er alleen voor het gemak bij te quoten dat ik schreef dat mijn bak erg mooi is, dat ik niet bezuinigd heb op materialen en dat ik lui was en een (niet perse noodzakelijke) achterwand heb gekocht i.p.v. zelf gemaakt. Het kan inderdaad veel goedkoper; veel mensen die weinig geld hebben geven elkaar dingen. Zo ook aquaria etc. is wederom mijn ervaring. Daarnaast werd al aangeven door bijv. Nielo in dat topic dat hij een grote bak voor veel minder heeft. Het lijkt me sterk dat jij de topics gemist hebt waar veel lagere bedragen in staan. Waarom quote je die niet?  sdfghj
Om met het niveau mee te gaan waarin dit topic gezakt is, ga je eerst de voorruit kopen en vervolgens de zijpanelen & daarna de achterwand om de "kosten te spreiden " ?
Probleem in dat geval is; waar blijf je intussen met het water ?  cxwxsdq(((
Volgens mij spreken wij verschillende talen Kurt, als jij vindt dat het topic gezakt is tot 'een niveau'. En dat terwijl jij toch ook uit de Nederlandstalige community komt en geen Duitser bent.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 21:13:43
Ik weet niet wat voor werk je precies doet maar ik zie niet in waarom één van volgende twee situaties gemakkelijker zou zijn dan de andere. Tijdens een winterdag heb ik voor mijn dieren dagelijks 2€ aan groenten nodig. Stel we nemen ruim genomen 200 dagen zonder onkruiden. Wat is er dan moeilijker aan 200X 2€ voedsel kopen dan 200 dagen 2€ in een pot steken om dan daarmee een dier van 400€ te kopen?
Ik denk dat jouw verhaal helemaal niet van toepassing is op mijn idee. Jij neemt een extreem voorbeeld. Jij/jouw ouders koopt/kopen w.s. 2 euro per dag voor al jouw dieren; dipso's en pardalissen had je toch? Als je uitgaat van één/twee griek(en) (één van mijn soorten) heb je géén kosten voor voer. Mijn dier eet minder dagen per jaar groente (jij kan ook veel meer dan 165 dagen onkruid voeren als je wilt, weet ik zeker) en de groenten die hij eet, eet hij 'met de pot mee'. Voordat hier weer flauwe opmerkingen over gemaakt worden; eet hij afval van de groente die wij eten.  
En waarop baseer je u dat impulsaankopen niet bij een particulier gedaan worden?
Dat ga ik niet wéér uitleggen; ff dit topic goed lezen a.j.b..
Mijn situatie was bedoeld dat beide verkopers 100€ vragen maar dat de één eerst enige tijd uitleg verschaft en de achtergrond van de potentiële verkoper wilt achterhalen. Dan zullen heel wat potentiële kopers snel overschakelen naar de persoon die eenvoudigweg het dier meegeeft na geldtransactie.
O.k., maar heb je als verkoper niet zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Je wilt toch naar eer en geweten schildpadden verkopen? Dat doe je door achtergrond e.d. na te gaan en 'nee' te durven zeggen. Dat de aspirant koper dan wegloopt is jammer maar niet te voorkomen.

Het zal wel aan mij liggen maar ik heb zo het idee alsof je het houden van schildpadden of enig ander dier een sociaal thema maakt. Alsof de prijs zo laag moet worden gemaakt zodat iedereen ze kan houden en aanschaffen zonder daar enige financiële inspanning voor te moeten leveren. Men mag dan nog zo'n grote dierenvriend zijn, als je niet het financiële draagvlak hebt om een bepaald dier aan te schaffen en het de nodige zorgen die het verdient te geven dan moet men geen beklag doen over de prijs. Men zou net omgekeerd moeten redeneren en beseffen dat het beter is voor het dier dat men het niet kan aanschaffen gezien men toch niet in de noden zou kunnen voorzien. Ik vind persoonlijk dat heel wat huisdieren reeds behandeld worden als pure consumptiegoederen vanwege hun véél te lage prijzen. Zelfs cavia's en ratten!
In dit topic is het inderdaad een sociaal thema, 'buisiness of hobby', dat heb je goed gezien. Ik heb al op veel dingen geantwoord, ga dat niet weer opnieuw doen.
Ik denk overigens dat deze discussie net zo goed gevoerd kan worden over de vraag of jongeren/mensen die nog thuis wonen/studeren/geen relatie hebben of anders gezegd wiens toekomst onzeker is schildpadden zouden mogen houden. W.s. ga je dan ook een leuke discussie krijgen. Ik vind dat feitelijk hetzelfde en denk er ook ongeveer hetzelfde over...  


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: kurtlippens op 4 September 2011, 21:27:13
Ik denk overigens dat deze discussie net zo goed gevoerd kan worden over de vraag of jongeren/mensen die nog thuis wonen/studeren/geen relatie hebben of anders gezegd wiens toekomst onzeker is schildpadden zouden mogen houden. W.s. ga je dan ook een leuke discussie krijgen. Ik vind dat feitelijk hetzelfde en denk er ook ongeveer hetzelfde over...
Dat topic bestaat al, daarvoor kan men hier terecht: http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,8235.0.html
Overigens denk ik dat dit inderdaad een groep is met verhoogt risico, toch hou ik in het achterhoofd dat ikzelf ook op twaalfjarige leeftijd begonnen ben.
Op dat vlak vind ik fora wel nuttig voor de beeldvorming, communicatie op langere termijn biedt meer zekerheid dan "screening" van iemand die in je nakweekdieren geïnteresseerd is. Felien en Tom O. bvb zou ik met gerust gemoed een dier meegeven.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 21:33:00
@sulcatata:
Heb je al de voldoening gehad van nakweek te laten opgroeien en dan aan andere liefhebbers door te kunnen geven?
Je kunt het hier blijkbaar heel goed uitleggen wat uw visie is maar ik denk dat je de daadwerkelijke praktijk nog niet hebt meegemaakt, iedere fokker/kweker vraagt toch wat hij wil voor zijn nakweek en niet te vergeten de tijd die hij eraan moet spenderen om de jonkies te laten opgroeien.
Zoals Kurt reeds aanhaalde is dit al de 2e topic waar jij zo doordramd, je moet dan blijkbaar een alleswetende succesvolle kweker zijn die zijn nakweek voor een habbekrats van de hand doet of heb ik het verkeerd voor?
Nee, nog iet van schildpadden. Ik hoop in de toekomst wel wat eieren te krijgen en ik zal er zeker een paar laten uitkomen. Doorgeven zou ik trouwens ook niet doen hoor, ik zou er ook wel wat geld voor vragen...  xwcds
Inderdaad; het is of de gek wil geven wat de andere gek er voor vraagt. Voor mij is, ook met de andere dieren waar ik jongen van had/heb, de tijd die ik er aan spendeer om de jongen op te laten groeien hobby; het kersje op de slagroom. Als je die tijd, zoals ik uit jouw verhaal lees, in geld terug wil verdienen, begeef je je al op een hellend vlak wat mij betreft; dan koppel je een soort van uurloon aan je hobby.

Die laatste opmerking vind ik een beetje sneu, je zorgt dat het niveau van dit topic zoals Kurt aangaf zakt; òf niet meer reageren òf in de hele post inhoudelijk en respectvol reageren a.j.b..  xwcds


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 21:35:54
Ik denk overigens dat deze discussie net zo goed gevoerd kan worden over de vraag of jongeren/mensen die nog thuis wonen/studeren/geen relatie hebben of anders gezegd wiens toekomst onzeker is schildpadden zouden mogen houden. W.s. ga je dan ook een leuke discussie krijgen. Ik vind dat feitelijk hetzelfde en denk er ook ongeveer hetzelfde over...
Dat topic bestaat al, daarvoor kan men hier terecht: http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,8235.0.html
Overigens denk ik dat dit inderdaad een groep is met verhoogt risico, toch hou ik in het achterhoofd dat ikzelf ook op twaalfjarige leeftijd begonnen ben.
Op dat vlak vind ik fora wel nuttig voor de beeldvorming, communicatie op langere termijn biedt meer zekerheid dan "screening" van iemand die in je nakweekdieren geïnteresseerd is. Felien en Tom O. bvb zou ik met gerust gemoed een dier meegeven.
Mooi, zijn we het daar over eens. Net als 56 % van alle stemmers!  szaqw


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: KevinVH op 4 September 2011, 21:44:05

Ik weet uit ervaring dat veel mensen met weinig geld meer over hebben voor hun zieke dier dan mensen met veel geld. Daarnaast kan je in Nl inderdaad bij veel dierenartsen gespreid betalen.  xwcds

En diezelfde dierenartsen, krijgen vaak te horen; 'kost die ingreep zoveel? Daarvoor heb ik een nieuw schildpadje.' Een van de redenen waarom ik vind dat de aankoopprijs toch in verhouding moet staan met de verzorgkost.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: bou op 4 September 2011, 21:49:59
Ok, het maakt veel verschillende ideeen los bij jullie. Het is inderdaad zo wat de gek er voor geeft en, de consument beinvloed de vraag naar.
Het is denk ik belangerijk dat hobby kwekers via platforms zoals dit nauw kontakt met elkaar hebben over dieren uitwisselen (bloedlijnen), en het elkaar gunnen.
Bedankt voor jullie reacties.

Gr Bou


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 21:57:23

Ik weet uit ervaring dat veel mensen met weinig geld meer over hebben voor hun zieke dier dan mensen met veel geld. Daarnaast kan je in Nl inderdaad bij veel dierenartsen gespreid betalen.  xwcds

En diezelfde dierenartsen, krijgen vaak te horen; 'kost die ingreep zoveel? Daarvoor heb ik een nieuw schildpadje.' Een van de redenen waarom ik vind dat de aankoopprijs toch in verhouding moet staan met de verzorgkost.
Die opmerking komt inderdaad soms. Maar n.a.v. mijn ervaring van het werken bij een dierenarts, het werken op de dierenambulance, het wonen in diverse soorten wijken en jarenlang werken met mensen die weinig te besteden hebben weet ik dat dat doorgaans niet de mensen met weinig geld zijn maar degenen die genoeg hebben...
Brengt me meteen op de gedachte dat we hier alleen discussieren met mensen die de hobby zoals 'ie nu ingericht is kunnen betalen. En dus de mensen die geld 'zat' hebben om het maar zo te zeggen. Logisch dat deze antwoorden komen, maar het geeft wel een beetje een vertekend beeld. xwcds


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: ands op 4 September 2011, 22:38:59
Maar wat je hier doet is iedereen over dezelfde kam scheren.  Minderbedeelden zouden water en brood eten om dierenartskosten te betalen en ne werkende mens met een centje op zij, denkt eerst aan zijn centen en dan aan zijn dieren.  Want zo interpreteer ik wat je hier neerschrijft.
Heeft het niet meer met mentaliteit te maken, dierenliefde, opvoeding, ingesteldheid.  Heeft niks met centen te maken.

Een gelijkaardige discussie is gevoerd geweest op het hondenforum.  Maar dan met de titel worden de prijzen van de stamboomhonden kunstmatig hoog gehouden en profiteren de broodfokkers ervan. 

Want vind raar dat dat nog niet is aangehaald, hogere prijs bij partikulieren drijft de kopers naar wildvang.  Maar zoals reeds aangehaald is goedkoop in dat geval duurkoop en zijn de partikulieren goedkoper dan winkels.  Maar heeft meer te maken met gemakzucht dat de mensen toch in een winkel kopen.  Als ze daar dan een hogere prijs kunnen betalen omdat het bij de winkel om den hoek is, dan kunnen ze dat ook voor een duurdere soort bij een partikulier die hun in vele gevallen zal bijstaan met raad en informatie en ook nadien.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: drum op 4 September 2011, 22:57:54
Citaat
Die laatste opmerking vind ik een beetje sneu, je zorgt dat het niveau van dit topic zoals Kurt aangaf zakt; òf niet meer reageren òf in de hele post inhoudelijk en respectvol reageren a.j.b..

Ik pen hier gewoon mijn mening neer juist als zovele anderen, het valt echter op dat jij denkt dat je naar iedereen kan uithalen maar wanneer je van repliek wordt gediend je in de verdediging gaat met uw bovenstaande quote.
Of dit topic nu zakt van niveau door mijn mening weet ik niet dat is weeral uw persoonlijke mening die je naar voor brengt.
En waarom zou ik op uw vraag: 'òf niet meer reageren' ingaan? Om dat het niet meer in uw situtieschets past?
Maar wees gerust, ik weet genoeg:
 "Nee, nog iet van schildpadden. Ik hoop in de toekomst wel wat eieren te krijgen en ik zal er zeker een paar laten uitkomen. Doorgeven zou ik trouwens ook niet doen hoor, ik zou er ook wel wat geld voor vragen..."
Blijkbaar ben je toch niet zo maatschappelijk ingesteld als je laat blijken.
Of is het gewoon een wat jaloerse uitval naar hobbyisten die succesvol kweken en jij bent daar blijkbaar nog niet aan toe.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Adriaan Verhelle op 4 September 2011, 23:06:17
Ik weet niet wat voor werk je precies doet maar ik zie niet in waarom één van volgende twee situaties gemakkelijker zou zijn dan de andere. Tijdens een winterdag heb ik voor mijn dieren dagelijks 2€ aan groenten nodig. Stel we nemen ruim genomen 200 dagen zonder onkruiden. Wat is er dan moeilijker aan 200X 2€ voedsel kopen dan 200 dagen 2€ in een pot steken om dan daarmee een dier van 400€ te kopen?
Ik denk dat jouw verhaal helemaal niet van toepassing is op mijn idee. Jij neemt een extreem voorbeeld. Jij/jouw ouders koopt/kopen w.s. 2 euro per dag voor al jouw dieren; dipso's en pardalissen had je toch? Als je uitgaat van één/twee griek(en) (één van mijn soorten) heb je géén kosten voor voer. Mijn dier eet minder dagen per jaar groente (jij kan ook veel meer dan 165 dagen onkruid voeren als je wilt, weet ik zeker) en de groenten die hij eet, eet hij 'met de pot mee'. Voordat hier weer flauwe opmerkingen over gemaakt worden; eet hij afval van de groente die wij eten.  

Ik heb inderdaad een aantal pardalissen, dipso's,  marginata's en phrynops hilarii's  maar alle aanschaf, verzorging, voer en onderhoud financier ik zelf. Dus ik heb ondertussen wel al een goed beeld van de kosten en hoe deze evolueren terwijl de dieren opgroeien.
Los daarvan als we uw voorbeeld nemen: één of twee grieken. Dan zie ik nog steeds niet in waarom we de prijs laag zouden moeten houden voor mensen die zogezegd de aanschaf niet kunnen betalen. Momenteel worden de dieren in mijn ogen al aan veel te belachelijk lage prijs aangeboden (als je even zoekt vind je ze onder de 50€). Stel nu nog dat we rekenen met 100€. Mijn mening, puur in functie van dierenwelzijn en zonder neerkijkend te doen op mensen die het financieel moeilijker hebben: Iemand die nog geen 100€ in één keer kan neerleggen is toch wel iemand die eenvoudigweg niet aan de schildpaddenhobby of enig andere dierenhobby moet beginnen. Als je zo krap bij kas zit heb je wel andere dingen aan je hoofd.
Dus puur om situaties te vermijden waarin dieren niet de verzorging krijgen die ze verdienen vind ik wel dat er een bepaalde standaard mag/moet aangehouden worden voor nakweekdieren die worden verkocht aan onbekende kopers.

Ik weet uit ervaring dat veel mensen met weinig geld meer over hebben voor hun zieke dier dan mensen met veel geld. Daarnaast kan je in Nl inderdaad bij veel dierenartsen gespreid betalen.  xwcds

En diezelfde dierenartsen, krijgen vaak te horen; 'kost die ingreep zoveel? Daarvoor heb ik een nieuw schildpadje.' Een van de redenen waarom ik vind dat de aankoopprijs toch in verhouding moet staan met de verzorgkost.
Die opmerking komt inderdaad soms. Maar n.a.v. mijn ervaring van het werken bij een dierenarts, het werken op de dierenambulance, het wonen in diverse soorten wijken en jarenlang werken met mensen die weinig te besteden hebben weet ik dat dat doorgaans niet de mensen met weinig geld zijn maar degenen die genoeg hebben...
Brengt me meteen op de gedachte dat we hier alleen discussieren met mensen die de hobby zoals 'ie nu ingericht is kunnen betalen. En dus de mensen die geld 'zat' hebben om het maar zo te zeggen. Logisch dat deze antwoorden komen, maar het geeft wel een beetje een vertekend beeld. xwcds

Zelfde respons als hierboven, er zijn momenteel genoeg soorten die een gezin met een gemiddeld inkomen kan aankopen zonder één boterham minder te eten. De prijs van heel wat soorten is zeker hoog te noemen maar volgens mij met reden. En die moet zeker niet naar beneden zodat elk standaard gezin die ook kan aanschaffen. Als 'persoon die de hobby kan betalen zoals hij nu in elkaar zit' zijn er ook soorten waarvan de prijs mij te hoog wordt. Vind ik dat jammer? Zeer zeker! Moet men daarom de prijs verlagen? Voor mij in ieder geval niet  ;)


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 4 September 2011, 23:42:43
Maar wat je hier doet is iedereen over dezelfde kam scheren.  Minderbedeelden zouden water en brood eten om dierenartskosten te betalen en ne werkende mens met een centje op zij, denkt eerst aan zijn centen en dan aan zijn dieren.  Want zo interpreteer ik wat je hier neerschrijft.
Heeft het niet meer met mentaliteit te maken, dierenliefde, opvoeding, ingesteldheid.  Heeft niks met centen te maken.
Ik scheer niet iedereen over dezelfde kam, dat heb ik nooit beweerd. Ik generaliseer wel, dat klopt. Noem me arrogant, maar ik ben van mening dat ik dat vanuit mijn ervaring en kennis (zie eerder) ook mag doen. Ik durf zelfs te beweren dat ik meer zicht heb op e.e.a. (en dan niet alleen vanuit 'minderbedeeldenoogpunt') dan veel anderen (ik zeg niet dan iedereen!) op dit forum.
Het heeft zeker met mentaliteit te maken, vandaar dat ik wijs op de onderzoeksverantwoordelijkheid (zou het liever onderzoeksplicht willen noemen) van de particuliere verkoper. Het heeft echter óók met centen te maken; mensen met geld kunnen sommige dingen/dieren (makkelijker) aanschaffen, maar dat betekent zeker niet dat ze beter voor de dieren (kunnen) zorgen...


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 5 September 2011, 00:36:58
Ik pen hier gewoon mijn mening neer juist als zovele anderen,
... blabla
Of is het gewoon een wat jaloerse uitval naar hobbyisten die succesvol kweken en jij bent daar blijkbaar nog niet aan toe.

Jammer dat je jouw mening niet anders neer kan pennen...
Weet je trouwens wel zeker dat je hier 'gewoon' jouw mening neerpent? Ik vind het er, kijkend naar jouw posts, nl. sterk op lijken dat je (wel wat laat) voor je vrouw opkomt omdat ik haar eerder aansprak op haar vraagprijs. Anyway... Als je het dan toch over verdedigen hebt; misschien moet je eerst dat topic (prijs baurii) eens even goed teruglezen.  qsergh



Ik wil er wel even bij zeggen dat er op zich niets mis mee is dat je 't voor je vrouw opneemt hoor; dat zou ik ook doen...  xwcds


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: drum op 5 September 2011, 05:36:50
Lees hem zelf maar eens goed die topic, nergens staat vermeld hoeveel mijn vrouw vraagt voor een baurii qsergh.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: drum op 5 September 2011, 05:44:12
Wij steken ook geen 2 soorten in één bak  qsergh.
Je noemt dit een gok..... tot zover uw dierenliefde dus..... gokken è§('.
Als ik u was.... azert en dan nog eens gokken ^^dsz^^.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: elke op 5 September 2011, 05:58:47
"Het heeft echter óók met centen te maken; mensen met geld kunnen sommige dingen/dieren (makkelijker) aanschaffen, maar dat betekent zeker niet dat ze beter voor de dieren (kunnen) zorgen..."


Maar mensen die wel centen hebben zullen dan ook meer kans toe dragen als er iets scheelt om met de dieren naar de DA te gaan in plaats van te dumpen of het dier aan hun lot over te laten.
Ook zullen in de meeste gevallen geen probleem zijn om op het einde van de maand eten te geven.

Over enige posts geleden 2 euro per dag voor eten te geven aan de dieren als je dipso's hebt en nog andere soorten.

Ik weet niet hoe jullie dat doen , maar daar kom ik er belange niet mee hoor en ik heb maar 4 schildpadden.....


Trouwens die quoten met die kleuren , sorry dat leest enorm irritant....

Trouwens als de dieren te duur zijn , dan koop je ze gewoon niet en zoek ergens anders , ofwel zoek je een andere soort...


GRTS T.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Kenneth op 5 September 2011, 07:29:01
Wij steken ook geen 2 soorten in één bak  qsergh.
Je noemt dit een gok..... tot zover uw dierenliefde dus..... gokken è§('.
Als ik u was.... azert en dan nog eens gokken ^^dsz^^.

Hmmz... we gaan nu al mensen betichten van gebrek aan dierenliefde, aangezien ze ze gezamenlijk huisvesten?
Sorry, maar dit raakt echt kant nog wal.

Ik begrijp heel goed dat deze discussie met haar felle argumenten zorgt voor reacties waar een dosis emotie in zit. Maar probeer het dan wel on-topic te houden!

Om Sulcatatata nu te beschuldigen van onverantwoord gedrag (want ja, dat zeg je hiermee) vind ik niet kunnen.
Hij heeft bewust een bak gekozen die volgens de gebruikelijke richtlijnen ruimschoots voldoende moet zijn. Daarbij heeft hij ook de inrichting dusdanig gemaakt dat de dieren elkaar kunnen ontvluchten.
De genoemde diersoorten Kinosternon baurii & Sternotherus minor hebben eenzelfde / overlappen verspreidingsgebied en soortgelijk gedrag.
Ondanks de "gok" is het een weloverwogen en goed doordachte beslissing.
Vind het wat flauw om dit in dit topic te gooien.

Want als we zo beginnen, dan kan ik ook aanvoeren dat het een "gok" is om meerdere dieren gezamenlijk te huisvesten, wetende dat schildpadden solitaire dieren zijn... En die stelling is in dit topic eveneens niet op zijn plaats...


Business of hobby.... Daar hadden we over toch?


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Tom O. op 5 September 2011, 07:47:35
Business of hobby.... Daar hadden we over toch?

Bij mij is het 100% hobby want ik heb de Carbonaria & Rhinoclemmys.
Tegen dat mijn Carbonaria zullen kweken ben ik een jaar of 24 en tegen die tijd zal ik al wat geld hebben ingestoken van mezelf..  xwcds
Als het business zou geweest zijn kocht ik direct grote dieren en gaf ik ze een simpel terrarium die waarschijnlijk veel te klein zou zijn, keek ik niet naar de LV of temperatuur en gaf ze iedere dag sla.
En wat de Rhinoclemmys betreft is het ook gewoon hobby want ik heb 2 mannetjes en daar is toch nog nooit nakweek uit gekomen verwacht ik?  :D
Tegen dat ik vrouwtjes zal vinden dit kan nog lang duren + het is een ondergewaardeerde soort..  xwcds
Het is niet omdat ik nog niet een beetje geld terugverdien ik niet geniet van mijn dieren en als ik zou geld verdienen dan spaar ik dit voor de dieren zelf: grotere leefruimte,lampen,eten,..


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: KevinVH op 5 September 2011, 07:50:16
Maar wat je hier doet is iedereen over dezelfde kam scheren.  Minderbedeelden zouden water en brood eten om dierenartskosten te betalen en ne werkende mens met een centje op zij, denkt eerst aan zijn centen en dan aan zijn dieren.  Want zo interpreteer ik wat je hier neerschrijft.
Heeft het niet meer met mentaliteit te maken, dierenliefde, opvoeding, ingesteldheid.  Heeft niks met centen te maken.
Ik scheer niet iedereen over dezelfde kam, dat heb ik nooit beweerd. Ik generaliseer wel, dat klopt. Noem me arrogant, maar ik ben van mening dat ik dat vanuit mijn ervaring en kennis (zie eerder) ook mag doen. Ik durf zelfs te beweren dat ik meer zicht heb op e.e.a. (en dan niet alleen vanuit 'minderbedeeldenoogpunt') dan veel anderen (ik zeg niet dan iedereen!) op dit forum.
Het heeft zeker met mentaliteit te maken, vandaar dat ik wijs op de onderzoeksverantwoordelijkheid (zou het liever onderzoeksplicht willen noemen) van de particuliere verkoper. Het heeft echter óók met centen te maken; mensen met geld kunnen sommige dingen/dieren (makkelijker) aanschaffen, maar dat betekent zeker niet dat ze beter voor de dieren (kunnen) zorgen...

Ooh dat is het, ernstige beroepsmisvorming. Ik dacht al, wat zou er met hem gebeurd zijn.  cxwxsdq(((

Geld staat niet onafhankelijk van een hobby...


En de mensen die geld winnen met onze hobby, zitten al niet op het forum, maar hebben een farm in Slovenië of andere landen...

Ik blijf het een te gekke discussie vinden eigenlijk, als je een soort niet kan aanschaffen, kan je ze ook niet verzorgen. De verzorgkosten zijn pakken hoger...


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Adriaan Verhelle op 5 September 2011, 08:37:36
Ik blijf het een te gekke discussie vinden eigenlijk, als je een soort niet kan aanschaffen, kan je ze ook niet verzorgen. De verzorgkosten zijn pakken hoger...

Kort en bondig, beter had ik niet kunnen zeggen.  :D


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Sulcatatata op 5 September 2011, 10:11:53
Geweldig welke emoties deze discussie teweeg brengt. Mensen hebben zich niet alleen van de inhoudelijke, maar ook van de andere kant laten zien. Het forum is weer een beetje wakkergeschud.

Ik heb volgens mij alles wel gezegd. Het gaat de laaste posts steeds minder over de inhoud, er wordt meer op betrekkingsniveau gecommuniceerd. Ik heb geen behoefte om daaraan mee te doen, het voegt weinig meer toe.

 saz


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Nanne op 5 September 2011, 10:16:21
Geef jezelf aub niet de eer dat je het forum hebt wakkergeschud, je hebt alleen de sfeer op 2 topics verpest...


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: Kenneth op 5 September 2011, 10:42:56
Geef jezelf aub niet de eer dat je het forum hebt wakkergeschud, je hebt alleen de sfeer op 2 topics verpest...

Ach... geef jij hem dan ook niet teveel eer, door hem alleen aan te wijzen als degene die de sfeer in topics heeft verpest?  sdfghj
Als ik het goed zie, dan zijn er meerdere leden die offtopic emotioneel zijn geworden...

" Wie de schoen past, ..... "



Titel: Re: business of hobby
Bericht door: NicWill op 5 September 2011, 11:05:51

Ik lees met véél plezier ergens.." heb volgens mij alles wel gezegd" . &é"'z


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: KevinVH op 5 September 2011, 11:08:39
Geef jezelf aub niet de eer dat je het forum hebt wakkergeschud, je hebt alleen de sfeer op 2 topics verpest...

Ach... geef jij hem dan ook niet teveel eer, door hem alleen aan te wijzen als degene die de sfeer in topics heeft verpest?  sdfghj
Als ik het goed zie, dan zijn er meerdere leden die offtopic emotioneel zijn geworden...

" Wie de schoen past, ..... "



Ik denk dat meerdere ego's hier hun zegje wel gedaan hebben. Geen nood aan een extra moraalridder me dunkt.



Aan diegenen die zich nog geroepen voelen om te reageren: Graag on topic.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: fred gaal op 5 September 2011, 16:46:28
Oké, on topic.
Ik had geluk en heb goed verdiend aan deze "HOBBY" en verkoop een klein aantal dieren voor veel geld( de rest onder de
Handels prijs), maar toch blijft het voor mij een HOBBY.
Het is toch raar dat iemand met een kleine portmonee tevreden is met een kleine auto(of zelfs een fiets), een kleiner huis
enz enz... maar zodra het om dieren gaat moet elke soort voor iedereen betaalbaar zijn ook al is het een Zeldzame of moeilijke soort?????????????
De één haalt een gratis Kitten de ander een raskat voor een paar duizend euro, grote kans dat de raskat uit een hobby voort komt(broodkwekers buiten gelaten, die zijn er in elke diersoort) en de gratis kitten ook.


Titel: Re: business of hobby
Bericht door: bou op 5 September 2011, 18:53:36
Euhhh.,, hjk heren, dames, laten we het gezellig houden. Iedereen bedankt voor zijn gewaardeerde mening.