Titel: Consumptie schildpadeieren? Bericht door: Kenneth op 29 Juli 2011, 09:42:20 Tja, het is komkommertijd, tijd voor afwijkende topics.
Iedere vrouwtjes-schildpad gaat vanaf het moment dat ze geslachtsrijp is eieren leggen. Uiteraard zijn die pas bevrucht na een succesvolle paring... wat omgekeerd evenredig betekent dat het diertje zonder tussenkomst van een mannetje onbevruchte eieren legt. Ik leg dan al snel de vergelijking met een kip.... Na een paring krijg je kuikens.. en zonder paring belanden de eieren in de supermarkt in mooie kartonnen verpakkingen nhjuk En dus vroeg ik me af: Zouden onbevruchte schildpadeieren, mits kort na het leggen verzameld en vervolgens gekoeld bewaard, geschikt zijn voor consumptie? Is er misschien iemand die ooit al eens uit nieuwsgierigheid een onbevrucht schildpadei heeft gekookt/gebakken en genuttigd? Ik maak overigens geen onderscheid tussen land- / waterschildpadden in deze... Titel: Re: Consumptie schildpadeieren? Bericht door: kurtlippens op 29 Juli 2011, 10:41:15 Ik denk dat schildpadeieren best eetbaar zijn, ze bevatten in elk geval meer eigeel dan kippeneieren (een schildpadei bestaat voor 55% uit eigeel; een kippenei voor 32%)
Nog nooit in me opgekomen eigenlijk, een sulcatalegsel weegt gemiddeld 900-1200g , best een flinke maaltijd dus . :D Titel: Re: Consumptie schildpadeieren? Bericht door: Marnix op 29 Juli 2011, 10:55:51 Iemand van de NBSV (ik ben zijn naam even kwijt) heeft uitgebreid geƫxperimenteerd met overtollige eieren van Testudo hermanni: koken, bakken, roerbakken etc.
Ze waren wel eetbaar, maar vettig en minder lekker dan gewone kippeneieren. Titel: Re: Consumptie schildpadeieren? Bericht door: turtlelinna op 29 Juli 2011, 13:19:19 Tja, het is komkommertijd, tijd voor afwijkende topics. Iedere vrouwtjes-schildpad gaat vanaf het moment dat ze geslachtsrijp is eieren leggen. Uiteraard zijn die pas bevrucht na een succesvolle paring... wat omgekeerd evenredig betekent dat het diertje zonder tussenkomst van een mannetje onbevruchte eieren legt. Ik leg dan al snel de vergelijking met een kip.... Na een paring krijg je kuikens.. en zonder paring belanden de eieren in de supermarkt in mooie kartonnen verpakkingen nhjuk En dus vroeg ik me af: Zouden onbevruchte schildpadeieren, mits kort na het leggen verzameld en vervolgens gekoeld bewaard, geschikt zijn voor consumptie? Is er misschien iemand die ooit al eens uit nieuwsgierigheid een onbevrucht schildpadei heeft gekookt/gebakken en genuttigd? Ik maak overigens geen onderscheid tussen land- / waterschildpadden in deze... Ik zou niet aan het idee kunnen wennen, dus zou het ook niet eens uit willen proberen. Onder het mom van wat een boer niet kent, vreet hij niet denk ik. Kippenei vind ik dan weer "gewoner". Maar misschien wel iets om eens over na te denken. Titel: Re: Consumptie schildpadeieren? Bericht door: Kenneth op 29 Juli 2011, 18:09:36 @ Turtlelinna...
"Wat de boer niet kent, ...?"... Ach, ik ben niet zo'n moeilijke eter.. integendeel. Vind het altijd wel leuk om onbekende kost te proberen. Zo heb ik onder andere gegeten: - Levende meelwormen (weddenschap.. was lekkerder dan verwacht) - Kippenlevertjes (veel mensen gruwen ervan.. ik vind ze heerlijk) - Escargots (behoeft geen uitleg mijns inziens */*/aq< ) - Kikkerbilletjes (net kip) - Varkensoortjes (delicatesse uit Spanje.. was "wel aardig", ondanks het vele kraakbeen) - Zwarte rijst, vanwege kleuring met inktvis-inkt.. in Kroatiƫ.. aparte smaak.... Maar goed, da's weer een heel andere discussie natuurlijk $$$$$ Dus als ik het tot dusver juist concludeer, dan zijn schildpadeieren op zich prima geschikt voor consumptie, echter: Minder vettig dan kippenei en ook een aanzienlijk grotere dooier.... It's worth a try ... nu geduld hebben tot de diertjes geslachtsrijp zijn qsergh |