Titel: andere soort bij Sulcata ? Bericht door: Sulcata op 24 Mei 2011, 10:29:48 Hallo ,ik heb een Sulcata (Bas) ,momenteel zit hij binnen in huis in een terrarium van ong. 2m op 0.8m ,UV-lamp,deels zavelzand ,deels houtschilfers als ondergrond ,een kleine waterbak en een grot waar hij in slaapt.
Hij/zij heeft een plastronlengte van zo'n 17cm en weegt zo'n 1200 gr. Toen ik ze vorig jaar in feb. kocht woog ze zo'n 160gr. Ik zou er graag een schildpad bijzetten.Maar geen grote soort want de huisvesting is zowiezo een probleem.Enkele vragen hierover want je leest vanalles. *Is het aangeraden de sulcata alleen of met meerdere te houden ? *Kan er een kleinere soort bij ,zoja welke ? bedankt alvast,Rob Titel: Re: andere soort bij Sulcata ? Bericht door: wouter- op 24 Mei 2011, 11:31:23 Hallo ,ik heb een Sulcata (Bas) ,momenteel zit hij binnen in huis in een terrarium van ong. 2m op 0.8m ,UV-lamp,deels zavelzand ,deels houtschilfers als ondergrond ,een kleine waterbak en een grot waar hij in slaapt. Hij/zij heeft een plastronlengte van zo'n 17cm en weegt zo'n 1200 gr. Toen ik ze vorig jaar in feb. kocht woog ze zo'n 160gr. Ik zou er graag een schildpad bijzetten.Maar geen grote soort want de huisvesting is zowiezo een probleem.Enkele vragen hierover want je leest vanalles. *Is het aangeraden de sulcata alleen of met meerdere te houden ? *Kan er een kleinere soort bij ,zoja welke ? bedankt alvast,Rob Het combineren van schildpadden wordt sowieso eigenlijk nooit aangeraden. Zeker niet als je nu al aangeeft dat de huisvesting een probleem wordt. Je Sulcata zal erg groot worden en als je een klein blijvende soort er bij zet zal deze niet gelukkiger worden(verschil in grote wordt dan een probleem). Je weet trouwens dat als je Sulcata groter wordt hij sowieso een ander verblijf nodig heeft? omdat deze dan te klein wordt? Daarnaast zul je een schildpad moeten zoeken die precies hetzelfde klimaat nodig heeft als de Sulcata. Ik zou het bij deze houden en wellicht zodra dit mogelijk is een extra terrarium erbij zetten als je nog een soort wilt. Titel: Re: andere soort bij Sulcata ? Bericht door: NicWill op 24 Mei 2011, 11:32:02 Sulcata kàn perfect alleen maar kan je met meerderen houden als je voldoende ruimte en middelen hebt voor de huisvesting. Heel weinig particulieren kunnen dat aan !
Een andere en kleinere soort erbij houden is af te raden want die gaat totaal onder de voet gelopen worden . De stress daarvan komt geen enkel dier ten goede. Titel: Re: andere soort bij Sulcata ? Bericht door: elke op 24 Mei 2011, 12:31:55 ook een grotere soort is niet een must , omdat sulcata vrij laag blijft tov een Dipsochelys , en alsook een Dipsochelys bereikt meer dan het dubbele in gewicht tov een sulvata.
De andere meer gehouden soort die groot wordt zijn pardalissen, maar tov een sulcata volwassen is dit ook een te groot verschil. Dus denk ik dat bij sulcata weinig bijkan, ik heb het dan over de veel gehouden soorten. Titel: Re: andere soort bij Sulcata ? Bericht door: Sulcata op 24 Mei 2011, 12:48:16 Het is zowiezo de bedoeling dat Bas een groter verblijf krijgt,binnen enkele jaren verhuist ie naar een verwarmde serre. bedankt voor de info ,ik zou't maar doen om Bas gezelschap te geven.Maar als het afgeraden wordt 'so be it'. gr Rob
Titel: Re: andere soort bij Sulcata ? Bericht door: kurtlippens op 24 Mei 2011, 20:01:45 Eenmaal halfwas zijn het echt geen doetjes meer, zelfs met soortgenoten is het uitkijken, ik zou dus niet gaan combineren.
Combinaties met pardalissen bvb doen me huiveren, deze aanzienlijk rustiger dieren delven gegarandeerd vroeg of laat het onderspit. In het boek "panter en sporenschildpad" staat bovendien een geval beschreven van een sulcata die een dipsochelys net zolang ramde tot het dier er aan is overleden, was in één of andere zoo geloof ik, de naam ontgaat me even .... Edit, het was een galapagosschildpad ; Citaat uit Panter en Sporenschildpad (Holger Vetter) : Het is weliswaar zo dat panter en sporenschildpadden elkaar in hun jonge jaren goed verdragen en ook dikwijls vriendelijk zijn tegen andere schildpadden, toch is het beter de beide soorten niet bij elkaar te plaatsen omdat ze elkaar kunnen besmetten met parasieten en bacteriën. Beide soorten moeten weliswaar op vergelijkbare wijze worden verzorgd , toch zijn panterschildpadden beduidend gevoeliger en schuwer dan sporenschildpadden en de voordurende stoten, zelfs van kleine mannelijke sporenschildpadden, leiden bij panterschildpadden vroeg of laat tot ziekten door stress en uiteindelijk tot de dood. Bij een Amerikaanse kweker , ramde een grotere mannelijke sporenschildpad een bijna dubbel zo grote en zware Galapagosschildpad net zolang tot deze aan zijn verwondingen overleed ! |