Titel: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 10:35:44 Zoals jullie al wel zullen weten heb ik begin dit jaar 4 jonge pardalissen over genomen van Nick.
Vanaf het begin heb ik lopen klooien met de bak doordat de dieren niet lekker op gang leken te komen en ik, als gevolg daarvan allemaal goedbedoelde, maar zeer uiteenlopende tips kreeg van die en gene. Op een bepaald moment, zo na een week of acht, heb ik extra verlichting in de bak gehangen en ben ik de bak droger gaan houden op aanraden van mijn reptielenarts. Ze waren toen al behandeld tegen wormen en flagelaten/myociten. Toen is het echte gezeik begonnen. De dieren stopten met eten en bewegen, wat ze al niet veel deden, en kregen snottebellen (die zag ik af en toe daarvoor ook al, maar omdat ze niet ziek leken heb ik daar niet accuut op gereageerd). Op advies van de RA ben ik toen een antibiotica kuur gestart. Baytril, onderhuids ingespoten, tien dagen lang. Een van de pardalissen is na twee spuiten overleden en met horten en stoten werden de andere drie steeds actiever en begonnen zelfs weer te eten. Toen de kuur afgelopen was leken ze alledrie weer in orde, ze aten letterlijk als nooit te voren en waren ook actief, mooie heldere ogen, geen snot meer etc. Op dit moment is de kuur zo 2 weken afgelopen en sinds 2 dagen vallen twee van de drie dieren terug in het ziektebeeld. Eentje lijkt nergens last van te hebben en stampt flink rond en eet in zijn eentje bijna de hele voerschaal leeg. De ontlasting van alledrie was mooi donker en vast van vorm dus ik verwacht niet dat de flags, myociten of wormen nog erg aanwezig zijn. Maandag ga ik de RA weer bellen voor verdere aanpak. Van een vriend van mij in Engeland kreeg ik de tip een vernevelaar aan te schaffen en daarmee een behandeling te starten met F10, die door de dieren geinhaleerd moet worden. Hij heeft met zijn vrouw drie dierenklinieken met specialisatie in exotische dieren en passen die behandeling standaard toe op reptielen met luchtweginfecties, parasieten etc. Nu weet ik dat er meer mensen hier zijn met ervaring met luchtwegproblemen bij pardalis (of andere niet-tropische soorten), ik ben meermaals gewaarschuwd voor de vochtige lucht en huisvesting dus ik wil weten wat die ervaringen en dan natuurlijk vooral de gevallen waarin de dieren het gered hebben. Als er vragen zijn hoor ik het wel. Arjan Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: dadieter op 15 Mei 2011, 11:08:17 F 10 werkt idd heel goed tegen luchtweginfectie en zelfs preventief om de besmettingsdruk te minderen. baytrtil injecties ben ik geen voorstander van: geeft vaak huidnecrose en daarnaast zijn er idd bij landschildpadden reglmatig gevallen van toxiciteit vastgesteld.
Ik zou beginnen met foggen met F10 en een nieuw mestonderzoek. Reptoboost doet in zulke gevallen ook soms wonderen. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 11:11:12 Tnx!
Wat is reptoboost? Arjan F 10 werkt idd heel goed tegen luchtweginfectie en zelfs preventief om de besmettingsdruk te minderen. baytrtil injecties ben ik geen voorstander van: geeft vaak huidnecrose en daarnaast zijn er idd bij landschildpadden reglmatig gevallen van toxiciteit vastgesteld. Ik zou beginnen met foggen met F10 en een nieuw mestonderzoek. Reptoboost doet in zulke gevallen ook soms wonderen. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: dadieter op 15 Mei 2011, 11:12:46 een electrolyten, pro biotica en energiepoeder
Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 11:13:41 Ok, allemaal in 1?
Waar zou ik dat kunnen halen? Arjan een electrolyten, pro biotica en energiepoeder Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: dadieter op 15 Mei 2011, 11:19:42 meeste reptielenartsen kennen het wel net als de F10. Heb hier een hele voorraad staan, maar is misschien nogal ver om het te komen halen.
Mvg Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 11:24:59 Ok, ik zal het eens navragen. Tnx.
meeste reptielenartsen kennen het wel net als de F10. Heb hier een hele voorraad staan, maar is misschien nogal ver om het te komen halen. Mvg Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: marion op 15 Mei 2011, 11:50:36 Ik heb dan wel een tropische soort maar ik moet zeggen dat die in merelbeke erg goed geholpen zijn met de snotneuzen. Ik heb ze wel 3-4 weken daar achter moeten laten maar de kosten daarvoor vielen erg mee.
Ik zou persoonlijk contact met merelbeke opnemen, een dag vrij nemen om ze daar naartoe te brengen en ze daar te laten. Merelbeke die vernevelt ook weleens vertelde de arts daar. Het is maar net welke behandeling zij denken dat aan gaat slaan. Ik was voor 3 dieren 3-4 weken opname net geen € 100,00 kwijt, incl behandelen. Dus daarvoor hoef je het niet te laten. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 13:49:06 Het gaat me niet om het geld, laat dat voorop staan.
Een dag vrij nemen is vele malen lastiger dan dat. Ook heb ik het idee dat er hier in NL echt wel goeie artsen zijn die een oplossing voor het probleem hebben en wat ik zelf erg belangrijk vind, daar ook weer van leren. Merelbeke is niet helemaal van de lijst, maar dat wil ik als laatste optie houden zeg maar. Arjan Ik heb dan wel een tropische soort maar ik moet zeggen dat die in merelbeke erg goed geholpen zijn met de snotneuzen. Ik heb ze wel 3-4 weken daar achter moeten laten maar de kosten daarvoor vielen erg mee. Ik zou persoonlijk contact met merelbeke opnemen, een dag vrij nemen om ze daar naartoe te brengen en ze daar te laten. Merelbeke die vernevelt ook weleens vertelde de arts daar. Het is maar net welke behandeling zij denken dat aan gaat slaan. Ik was voor 3 dieren 3-4 weken opname net geen € 100,00 kwijt, incl behandelen. Dus daarvoor hoef je het niet te laten. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: marion op 15 Mei 2011, 14:21:53 Ik snap dat het je niet om het geld gaat. Ik heb hier in nederland ook eerst waalwijk geraadpleegd en ook een arts in tilburg, maar dan blijft het zo dat je een kuur mee krijgt en deze zelf moet geven.Ik denk dat ik alles bij elkaar wel een honderd of 3 daaraan kwijt ben geweest.
Soms op zich geen probleem, maar bij deze hardnekkige klachten die telkens terugkeerden wilde ik dat ze opgenomen werden en dat er dagelijks naar hun gedrag gekeken werd en hoe de medicatie aansloeg. Zo konden ze daar de behandeling nog bijsturen, iets extra's gaan doen bijv het vernevelen enz. Dat vind ik fijn aan merelbeke. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: Adriaan Verhelle op 15 Mei 2011, 15:11:55 Hier hebben alle pardalissen in februari 2010 een verkoudheid gehad. Dit omdat de verwarmer voor het sproeiwater stuk was.
het sproeiwater staat buiten het terrarium in een nagenoeg onverwarmde kamer dus het kon afkoelen tot zo'n 18°C. Tien dagen na laatste controle van alle techniek begon ik het snotteren op te merken. Weet echter niet of de dieren de volle 10 dagen een koude douche gekregen hebben gezien ik niet precies weet wanneer de verwarmer het begeven heeft xwcds. Deze heb ik op mijn eerstvolgende vrije dag (denk 2 dagen later) binnengedaan in merelbeke. Daar hebben ze 10 dagen verbleven. 7 dagen om effectief te genezen en nog 3 dagen langer omdat ik er niet meteen kon omgaan. Door de verkoudheid hadden de dieren ook weer een opstoot van flagellaten en wormen gekregen dus werden ze tegelijkertijd ook nog daarvoor behandeld. Geen enkel dier is onderuit gegaan. Wel is er in de gewichtscurve van de 5 grootste dieren een knik te merken tijdens de maanden februari en maart van dat jaar. Vandaar dat ik de datum goed onthoud xwcds De vermelde F10 gebruik ik ook. Wel niet als vernevelaar maar als poetsmiddel tijdens het jaarlijks onderhoud van de terraria (tijden de zomer want dan zitten de dieren continu buiten) Dan gaat alles eruit. Wordt de volledige bak ontsmet (1:125 verdunning), alles van stenen en kunststofplanten grondig schoongemaakt + F10 behandeling (1:125). Daarna laat ik alles opdrogen voor een dag of 2 en spoel ik het af. Het hout dat ik gebruik wordt 2 weken in volle zon gedroogd om zoveel mogelijk organismen af te doden. Ik gebruik daarop geen F10 om absorptie van het product te vermijden. De oude bodem wordt niet hergebruikt. Na een aantal keren vers geplukte onkruiden te voeren zijn de pissebedden al snel terug aanwezig in het terrarium :D Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: marion op 15 Mei 2011, 18:06:16 Adriaan, hoe warm is het water normaal dan wat je als sproeiwater gebruikt?
Ik gebruik altijd water wat buiten het terra staat. Ik denk dat mijn water ook maar een graad of 18 is. Denk je dat de verkoudheid daardoor ontstaan is? Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: elke op 15 Mei 2011, 18:19:07 Kan vele oorzaken hebben snot ed.
enkele voorbeelden. Te koude lucht , trek van de lucht , te vochtige lucht , te natte ondergrond , te stofferige ondergrond , verneveling te koud, de moment dat je verneveld enz enz enz. Wij bv zetten altijd enkele bidons in de terrariumkamer zodoende het water op kamertemperatuur komt. Pardalissen en sulcata's zijn vrij gevoelig aan de longen, daarom dat het best is om mensen te contacteren of op te zoeken in belgie of andere landen die deze dieren al heel wat jaren hebben. Ik denk zelfs de overgang van erg vochtige lucht ineens naar een heel droge lucht ook niet een must is. Maar ik heb het je nog gezegd, wij hebben nog nooit pardalissen grootgebracht wij kunnen moeilijk over deze zaken veel meedelen. Normaal zou de verkoper dit moeten doen. 1 grote raad zoek snel iemand die ze heeft. Grts Thierry Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 18:46:02 Even voor de duidelijkheid, ik verwijt niemand die met adviezen komt of is gekomen. Het is alleen enorm lastig uit te filteren wat relevant is en wat niet en wie uit ervaring spreekt of puur uit boek-kennis.
Het vinden van iemand die ze al jaren succesvol houd en ermee kweekt is erg lastig en me tot nu toe nog niet gelukt.. Arjan Kan vele oorzaken hebben snot ed. enkele voorbeelden. Te koude lucht , trek van de lucht , te vochtige lucht , te natte ondergrond , te stofferige ondergrond , verneveling te koud, de moment dat je verneveld enz enz enz. Wij bv zetten altijd enkele bidons in de terrariumkamer zodoende het water op kamertemperatuur komt. Pardalissen en sulcata's zijn vrij gevoelig aan de longen, daarom dat het best is om mensen te contacteren of op te zoeken in belgie of andere landen die deze dieren al heel wat jaren hebben. Ik denk zelfs de overgang van erg vochtige lucht ineens naar een heel droge lucht ook niet een must is. Maar ik heb het je nog gezegd, wij hebben nog nooit pardalissen grootgebracht wij kunnen moeilijk over deze zaken veel meedelen. Normaal zou de verkoper dit moeten doen. 1 grote raad zoek snel iemand die ze heeft. Grts Thierry Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: kurtlippens op 15 Mei 2011, 19:52:01 Citaat Op advies van de RA ben ik toen een antibiotica kuur gestart. Baytril, onderhuids ingespoten, tien dagen lang. Ik zou uitkijken met Baytril en dit geen tweede keer toedienen, sommige dieren/soorten reageren hier zeer slecht op, worden apatisch en stoppen met eten.Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 21:03:59 Dat heb ik inderdaad vaker gehoord.
Het schijnt wel het enige te zijn dat je kan inspuiten zonder erg grote kans op brandwonden. Waar heb jij goede ervaringen mee? Citaat Op advies van de RA ben ik toen een antibiotica kuur gestart. Baytril, onderhuids ingespoten, tien dagen lang. Ik zou uitkijken met Baytril en dit geen tweede keer toedienen, sommige dieren/soorten reageren hier zeer slecht op, worden apatisch en stoppen met eten.Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: Adriaan Verhelle op 15 Mei 2011, 21:06:46 Ik zorg er steeds voor dat het water waarmee ik sproei zo'n 24°C heeft.
Ik weet nu niet of het sproeiwater toen 18°C of minder had. Het voelde in ieder geval zeer koud aan en het stond in een onverwarmde slaapkamer aan het einde van de winter.... Ik denk dat het niet alleen aan het koude water lag maar eerder in combinatie met het sproeitijdstip. Ik sproei steeds 2 uur voor de lichten uitgaan. Zo is er nog voldoende tijd om alles te laten verdampen en heb ik de hele nacht een hoge luchtvochtigheid. Volgens mij had dat koude water echter niet voldoende tijd om eerst op te warmen en te verdampen waardoor de dieren, koud en nat de nacht moesten doorbrengen qsdez @Arjan: Iemand die ze naar mijn weten al jaren kweekt is Marianne Janssen. Drie van mijn nakweken komen van bij haar. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 21:08:56 Ok, ik zal je even aansprekenvoor haar email adres mocht je dat hebben.
Denk je niet dat het vocht op zich een probleem is? Volgens mij kun je ze beter kurkdroog houden als maar iets te vochtig.. Ik zorg er steeds voor dat het water waarmee ik sproei zo'n 24°C heeft. Ik weet nu niet of het sproeiwater toen 18°C of minder had. Het voelde in ieder geval zeer koud aan en het stond in een onverwarmde slaapkamer aan het einde van de winter.... Ik denk dat het niet alleen aan het koude water lag maar eerder in combinatie met het sproeitijdstip. Ik sproei steeds 2 uur voor de lichten uitgaan. Zo is er nog voldoende tijd om alles te laten verdampen en heb ik de hele nacht een hoge luchtvochtigheid. Volgens mij had dat koude water echter niet voldoende tijd om eerst op te warmen en te verdampen waardoor de dieren, koud en nat de nacht moesten doorbrengen qsdez @Arjan: Iemand die ze naar mijn weten al jaren kweekt is Marianne Janssen. Drie van mijn nakweken komen van bij haar. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: kurtlippens op 15 Mei 2011, 21:34:10 Denk je niet dat het vocht op zich een probleem is? Volgens mij kun je ze beter kurkdroog houden als maar iets te vochtig.. Nee, eerder te droog zal ademhalingsproblemen teweegbrengen.(te)Vocht(ig) zal doorgaans pas problemen geven in combinatie met te koud en vooral ook tocht. Te warm houden leidt ook vaak tot de bekende natte neuzen, net als onvoldoende ventilatie (open bakken zijn nog altijd het beste naar mijn mening) Enkel de schuilplaats goed vochtig houden, de baskingplaats en uitloop mag een stuk droger, een vochtige onderlaag volstaat op die plaatsen, zie ook hier (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,10248.msg144360.html#msg144360) Stigmochelys pardalis is erg stress gevoelig, eveneens ook erg gevoelig aan problemen met de luchtwegen. Verhuis leidt ongetwijfeld tot stress en werkt het tweede in de hand, niet noodzakelijk grote fouten in de huisvesting/verzorging dus. Buiten huisvesten zodra het weer dit toelaat blijkt de beste oplossing. Off topic: Preventieve oplossingen wbt medicatie ben ik fel op tegen, als men F10 en blijkbaar ook al tricho plus preventief gaat toedienen waar gaat dit eindigen ? In de vogelwereld komt men hier ook op terug, (preventieve toediening van ESB 3 bvb) Preventief behandelen ondermijnt het opzetten van "Genetically healthy captive assurance colonies" , bij de ene soort al belangrijker dan de andere maar toch....we hebben het hier volgens mij over het laatste of belangrijkste bestaansrecht wbt de schildpaddenhobby. Om die reden zou men trouwens ook moeten afstappen van het kattenbrokken voeren voor dieren uit kweekprogrammas (teveel residuen van antibiotica en al dan niet toegestane groeihormonen), doet men in de dierentuinen ook. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 21:48:00 Ok.
De twee grote opknappers ( resp. 19 cm en 1100 gram en 16-17 cm en 750-800 gram) zitten nu op rond de 50% LV en temp van 28 tot 32 omgeving tot 40+ onder de spots. Ze doen het perfect, eten veel en goed, poepen grote drollen en zijn over al in de bak te vinden overdag. Tijdens de antibiotica kuur deden de andere drie het ook goed onder die omstandigheden (uiteraard in een andere bak), geen snot, goed actief en steeds meer eten. Daarom vermoed ik een terugval nu en niet zozeer een slechte huisvesting. Wat raad jij aan als antiobiotica kuur? Mijn RA zegt baytrill en ondanks dat er risico's aanzitten wordt dat, wat ik begreep, standaard gebruikt bij injecteren. Oraal zijn er wel meer middelen, maar dat wordt of dwangmatig toedienen, of een sonde door de keel. Beide voel ik erg weinig voor. PReventief ben ik ook absoluut niet voor, laat dat voorop staan. Arjan Nee, eerder te droog zal ademhalingsproblemen teweegbrengen. (te)Vocht(ig) zal doorgaans pas problemen geven in combinatie met te koud en vooral ook tocht. Te warm houden leidt ook vaak tot de bekende natte neuzen, net als onvoldoende ventilatie (open bakken zijn nog altijd het beste naar mijn mening) Enkel de schuilplaats goed vochtig houden, de baskingplaats en uitloop mag een stuk droger, een vochtige onderlaag volstaat op die plaatsen, zie ook hier (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,10248.msg144360.html#msg144360) Stigmochelys pardalis is erg stress gevoelig, eveneens ook erg gevoelig aan problemen met de luchtwegen. Verhuis leidt ongetwijfeld tot stress en werkt het tweede in de hand, niet noodzakelijk grote fouten in de huisvesting/verzorging dus. Buiten huisvesten zodra het weer dit toelaat blijkt de beste oplossing. Off topic: Preventieve oplossingen wbt medicatie ben ik fel op tegen, als men F10 en blijkbaar ook al tricho plus preventief gaat toedienen waar gaat dit eindigen ? In de vogelwereld komt men hier ook op terug, (preventieve toediening van ESB 3 bvb) Preventief behandelen ondermijnt het opzetten van "Genetically healthy captive assurance colonies" , bij de ene soort al belangrijker dan de andere maar toch....we hebben het hier volgens mij over het laatste of belangrijkste bestaansrecht wbt de schildpaddenhobby. Om die reden zou men trouwens ook moeten afstappen van het kattenbrokken voeren voor dieren uit kweekprogrammas (teveel residuen van antibiotica en al dan niet toegestane groeihormonen), doet men in de dierentuinen ook. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: kurtlippens op 15 Mei 2011, 21:52:56 Wat raad jij aan als antiobiotica kuur? Mijn RA zegt baytrill en ondanks dat er risico's aanzitten wordt dat, wat ik begreep, standaard gebruikt bij injecteren. Standaard behandelen is naar mijn mening niet de goede manier (ook de reden waarom ik niet snel de naam van bepaalde medicatie zal vrijgeven)Oraal zijn er wel meer middelen, maar dat wordt of dwangmatig toedienen, of een sonde door de keel. Beide voel ik erg weinig voor. Een slijmstaal op kweek zetten is de beste oplossing (bron Merelbeke), al is een gerichte behandeling soms moeilijk, toch is bepaalde antibiotica voor specifieke stammen bacteriën vaak beter. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 15 Mei 2011, 21:56:31 Ik wil ook niet standaard behandelen, ik probeer meer inzicht te krijgen in wat mensen aanraden/vinden en waarom.
Als mijn RA dan weer met baytrill aankomt, kan ik verwijzen naar situaties en alternatieven. Ook hij leert telkens bij. Je mag me ook pmen als je niks in het openbaar wil noemen, tis echt niet zo dat ik het morgen ga kopen en zelf ga spuiten oid. Arjan Standaard behandelen is naar mijn mening niet de goede manier (ook de reden waarom ik niet snel de naam van bepaalde medicatie zal vrijgeven) Een slijmstaal op kweek zetten is de beste oplossing (bron Merelbeke), al is een gerichte behandeling soms moeilijk, toch is bepaalde antibiotica voor specifieke groepen bacteriën vaak beter. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: Adriaan Verhelle op 15 Mei 2011, 22:09:53 In verband met het vochtig maken van mijn terrarium: 1/3 van de ondergrond is pure duivengrid die onder de warmtespots ligt, dit droogt na het sproeien razendsnel op.
De dieren hebben dus steeds een droog stuk waar ze allemaal tegelijktijd opkunnen. Op een uitzondering na slapen alle dieren echter elke avond aan de andere kant van het terrarium onder een grote platte steen op twee snelbouwers. In dat kunstmatig hol is het ook steeds vochtig en koel (lees wel koel, niet koud!). 's nachts daalt mijn temperatuur tot 20 graden. Een warmtelamp slaat aan indien de temperatuur hieronder zou zakken, maar dit gebeurt enkel tijdens de winter. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: marion op 16 Mei 2011, 13:38:15 Misschien kan jouw reptielenarts dan met Merelebeke contact opnemen.
De arts uit merelbeke zij toen tegen mij dat hij dit prima vond en graag overleg pleegde. Ik heb daar toen ook een ander antibioticum gekregen omdat veel dieren al resistentie gaan vertonen voor de baytril. Tenminste als ze dat al vaker hebben gekregen natuurlijk. Titel: Re: Pardalis problematiek Bericht door: ArjanCoenen op 6 Juni 2011, 20:39:14 Omdat ik niet om de feiten wil liegen en dit topic wil afsluiten, het laatste nieuws wat betreft de pardalisjes.
Ze zijn inmiddels alle 4 overleden. De kleinste was al snel na de laatste reply niet meer, maar de laatste twee gingen na een paar goeie dagen waarin ze duidelijk aten, dronken en zelfs nog mooie donkere harde drollen produceerden, in een tijdsspanne van een week toch dood. In die laatste week mocht het nevelen met F10 niet meer baten. Misschien had ik het anders moeten aanpakken of misschien had ik ze niet zomaar moeten kopen, misschien waren ze al ziek en kwam het door ophoping van stress pas uit, wie zal het zeggen. Het feit blijft dat het ontzettend klote is en ik er enorm van baal. Arjan |