Titel: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 8 Mei 2011, 09:01:16 Er wordt nogal veel over geschreven en gespeculeerd. Over de broedtemperatuur van de eieren om zodoende het geslacht te kunnen beinvloeden.
Ik ben nog altijd op zoek naar een juiste temp.voor het uitbroeden van testudo graeca nabeulensis eieren. Ik kreeg van een duitse kweekster door dat de temp om vrouwen uit te broeden het beste kan liggen tussen 22,5-33,5 graden. Nu heb ik laatst Bert Eendebak gevraagd en hij denkt dat ook het dag/nachtritme een rol speelt hierin. Hij denkt dat er bij een dagtemp van 31,5-32 graden gedurende 8-10 uur en hierna een nachttemp een beter resultaat geboekt kan worden. Het dag-nachtritme zou een betere groei van de embryo's tot gevolg hebben. Nu heb ik geen broedstoof waarin ik dat kan bepalen. 3 eieren zijn er nu in totaal al ooit in de legbak uitgekomen. Maar ik heb de temp daar gemeten in het zand op de diepte waar ze lagen en daar wordt het 27-29 graden overdag. Is het een mogelijkheid dat ik daar onder die houten bak een warmtematje plaats om zodoende de temp plaatselijk iets omhoog te krijgen? Ik heb de legbak van boven afgeschermd dus van bovenaf een zwaardere lamp indraaien is geen optie. Graag hierover jullie mening en advies. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: Liquid op 8 Mei 2011, 13:42:16 Misschien heb ik hier je antwoord?
De vrouwelijke Draagt twee of drie broedsels, meestal tussen maart en juli, afzetten van een derde of eieren per broedsel. eieren per broedsel. De eieren worden uitgebroed kunstmatig De eieren worden uitgebroed op een kunstmatig temperatuur van 28-30 ° C en een luchtvochtigheid van 70%. temperaturen van 28-30 ° C en een luchtvochtigheid van 70%. Incubatietijd: De incubatietijd varieert van 60 tot 100 dagen. Varieert van 60 tot 100 dagen Bron: http://www.tartarughe.info/Schede%20tartarughe%20terrestri/Testudo%20graeca%20nabeulensis.pdf (http://www.tartarughe.info/Schede%20tartarughe%20terrestri/Testudo%20graeca%20nabeulensis.pdf) Ik hoop dat het je weer een stukje verder helpt! Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 8 Mei 2011, 14:55:55 Heel aardig van je dat je mee hebt gezocht. Op deze temp broed ik al een aantal jaren uit, maar dan is de kans op mannen erg groot.
Vandaar dat ik nu na overleg met de stamboekhouder iets hoger wil gaan zitten met de broedtemp, maar de eieren worden bij mij in een legbak gelegd. Aangezien de vrouw daar ontzettend veel verblijft is het moeilijk om in te schatten wanneer er eieren gelegd zijn. Vandaar mijn idee om een warmtematje onder de legbak te plakken om daar de temp plaatselijk wat hoger te krijgen zodat als er eieren in de bak gelegd worden ik ze niet uit hoef te graven maar kan laten liggen op een hogere temp zodat de kans op vrouwen groter wordt. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: kurtlippens op 8 Mei 2011, 18:47:01 Je moet slechts vanaf het middelste derde van de gemiddelde broedtermijn de temperatuur verhogen, lage broedtemperatuur als start verlaagt de kans op schildanomalie, misschien is dit iets:
http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,10430.msg146271.html#msg146271 Zelf plaats ik eieren die zonder incubator worden uitgebroed het middelste derde hoger in de kamer (hoger= warmer) zodat de uiterste waarden die bereikt worden overdag flirten met de maximale temperatuur, dit volstaat om veel vrouwtjes te bekomen (tot 80%) , dit w.b.t Centrochelys sulcata . Samen met de koelere starttemperatuur is het percentage schildanomalie zo herleidt tot 0% Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 8 Mei 2011, 20:58:50 Kurt, ik heb ook ooit in de trionyx een artikel gelezen waarin de eerste 2 weken de temp lager gehouden wordt en daarna hoger. Dat heb ik al ooit uitgeprobeerd en toen had ik (geloof het of niet) 1 schildpadje met een schildanomalie.
Wat bedoel je met " het middelste derde van de gemiddelde broedtermijn" Bedoel je daarmee na 2/3 van de gemiddelde broedtermijn? Nu heb ik alleen nog steeds geen antwoord of ik dus ook een warmtematje onder de legbak kan plakken om deze temp op te hogen. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 8 Mei 2011, 22:04:25 Wat bedoel je met " het middelste derde van de gemiddelde broedtermijn" Bedoel je daarmee na 2/3 van de gemiddelde broedtermijn? Nu heb ik alleen nog steeds geen antwoord of ik dus ook een warmtematje onder de legbak kan plakken om deze temp op te hogen. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 8 Mei 2011, 22:43:22 De vrouw graeca gaat elke dag in en uit de legbak. Ze graaft daarbij maar ze graaft zich met de kop naar beneden zeg maar, dus verkeerd om eigenlijk.
Zo heb ik dus vorige keer ook het legsel gemist. Ik heb nu al 3 x de bak uit het terra getild en de aarde uitgegraven maar tot nu toe geen legsel. Stel dat ik dit nu wel een keer vind dan heb ik dus geen idee hoe lang er dat dan alweer ligt en om het dan weer op te pakken en over te leggen is geen goed idee. De vrouw slaapt er s'nachts ook. Het is dus zo dat ik wel graafgedrag zie maar tot nu toe geen flinke kuilen. Als ik de temp plaatselijk wat kan ophogen dan zou ik een evt legsel laten liggen want dan heb ik 2 vliegen in een klap. Ik heb dan de juiste temp en ik heb een nachtelijke afkoeling waar Bert Eendebak naar refereert. En dat zou ik weleens uit willen proberen. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 8 Mei 2011, 23:02:58 Weet je of de vrouw een gemiddelde diepte heeft waar ze de eieren legt ?
Indien je misschien weet dat een fatsoenlijk legkuil op pak hem beet 5 cm diep is je dan kunt overwegen een andere kleur substraat te gebruiken. Zodra je dit dan ziet als ze hem weer dichtmaakt wat dan een mengeling van kleur geeft weet je dat er meer kans is op een legsel en je er op tijd bij bent. Je hebt misschien de kans dat als je het warmer maakt de legplaats ze dan een andere opzoekt omdat het misschien te warm is ? Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 8 Mei 2011, 23:17:10 Ik heb nu speelzand met daarop zwarte tuinaarde, maar ze graaft zoveel dat het al gemengd is.
Ze legt de eieren op een 7 cm diepte. Over het feit of ze nog wel in de legbak wil leggen als ik de temp daar wat ophoog ben ik ook niet uit. Dat zou best kunnen dat ze dan een andere plek zoekt. Daarom zou ik daar ook graag wat meer meningen over horen. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 8 Mei 2011, 23:48:48 Als je nu het substraat omdraait ? vanaf 7 cm tuinaarde rest speelzand ?
Geeft dat geen indicatie van wanneer ze een fatsoenlijke kuil maakt of doet ze dat door en door kuilen graven ? Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 9 Mei 2011, 08:47:49 Ja ze graaft elke dag een kuil in dezelfde hoek, en dat al weken.
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: ands op 10 Mei 2011, 18:20:35 Giet op die plek eens een tas warm water over, kan wonderen doen. Hier toch.
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 10 Mei 2011, 19:21:55 Dat ga ik zeker proberen An. Morgenmiddag ben ik thuis en kan ik ze in de gaten houden.
Kun je ook een advies geven over een warmtemat plaatsen onder die legbak om daar de temp op te hogen? Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: ands op 10 Mei 2011, 19:36:56 Neen, zelf nooit gedaan. Nu als de klimatisatie van de bak ideaal zijn, zouden de eieren in principe moeten uitkomen. Het nadeel van niet uitgraven is, dat als vrouwtje nog een legsel heeft en ze telkens op zelfde plek legt (wat meestal het geval is) ze vorig legsel kan kapot stampen. Daar spreek ik jammer genoeg van eigen ervaring, had legsel gemist.
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 10 Mei 2011, 19:57:08 Jammer An. Ik had dus laatst ook een eerste legsel gemist en dat is onder het zand uitgekomen. De klimatisering is dus oke, alleen is het aannemelijk dat ik met die temp ( 27-29 graden) op die diepte mannen uitbroed.
Vandaar dat ik dit zo eens wilde proberen. Dit zou dus ( mocht ze nog een keer leggen) een 2e legsel worden. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: ands op 10 Mei 2011, 20:01:11 Zou je warmtematje op een thermostaat aansluiten?
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 10 Mei 2011, 20:28:27 Zo wilde ik dat dan wel doen om een temp van 32,5-33 graden te bereiken.
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: kurtlippens op 10 Mei 2011, 21:31:52 Nadeel van een warmtemat zal zijn dat het substraat snel gaat uitdrogen.
Hangt er ook vanaf hoeveel je moet bijwarmen, hoe meer hoe groter dit "probleem" kan zijn. Maar lijkt me niet onmogelijk. Met een lamp heb je het risico dat de temperatuur eens te hoog oploopt, met warmtemat op thermostaat sluit je dit natuurlijk uit. Weet ook niet in hoeverre het substraat mag uitdrogen voor deze soort, voor een andere Afrikaanse soort als de sporenschildpad mag het kurkdroog worden. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 10 Mei 2011, 22:37:33 Als ik de aarde voelde waarin de 2 nakweekjes uit zijn gekomen voelde dit ook erg droog.
Ik sproeide wel zo om de dag de legbak maar zoveel dat ook de onderlaag nat werd natuurlijk niet. Dan ga ik denk ik toch een warmtematje kopen om te proberen. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 16 Mei 2011, 21:34:52 Vandaag nog eens met Bert Eendebak gebeld. Hij denkt dat een hoge temperatuur gedurende een uur of 8-10 met daarna een afkoeling de ontwikkeling van het jong goed doet.
Het ei zal er wel langer over doen om uit te komen. Hij stelt voor om 34 graden aan te houden om de kans op vrouwen te vergroten en daarna dus de afkoeling. Ik ben nu de broedstoof aan het proefdraaien om te weten op welke temp ik deze moet zetten om bovenin een temp van 34 graden te hebben. Mocht de vrouw dan eieren leggen dan wil ik ze toch in de broedstoof leggen en dan sluit ik deze aan op een tijdklok zodat de stoof 10 uur aan staat en daarna uit. De stoof staat in een kamer waar het ongeveer een graad of 20 blijft. ( ook s'nachts) Dit lijkt mij beter dan het warmtematje onder de legbak plakken. De vrouw blijft ondertussen veel drinken, gaat continue de legbak in en ze lijkt moe te worden. Toch zie ik haar niet echt graven, het is elke keer een kleine kuil in een hoek en daar blijft het bij. Gewicht blijft gelijk. Ik houd haar goed in de gaten. Warm water heeft niet geholpen, ik laat haar maar zo veel mogelijk met rust. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 16 Mei 2011, 21:40:01 Veel drinken ?
Is dat normaal bij eileg ervoor of erna ? 34 graden hoor je vaker voor vrouwen en tot welke temperatuur een afkoeling ? Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 16 Mei 2011, 21:48:57 Bert zei dat de vrouwen voor de eileg veel drinken.
Dat herken ik wel. De afkoeling zou tot de 20 graden gemakkelijk moeten kunnen zei hij. Uit duitsland kreeg ik door dat ze daar tussen de 32,5 een 33.5 zitten om meer vrouwen te krijgen. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 16 Mei 2011, 21:52:06 Van kwekers van welliswaar andere soorten wordt er een afkoeling tot 26 graden toegepast.
Half om half 12 uur warm 12 uur afkoeling. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 16 Mei 2011, 22:07:52 Ik heb destijds ook s'nachts de temp gemeten onder het zand in de legbak waar ooit eerder een nakweekje uit is gekomen, maar dat koelde ook meer af. Maar ik ga straks de broedstoof uitzetten en dan kan ik de temp ook eens bekijken na een paar uur.
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 17 Mei 2011, 07:42:18 Ik heb de nachttemp nu ook kunnen meten.
De stoof blijft erg lang op temp en koelt heel langzaam af. Na een uur of 2 was de temp nog steeds 30 graden. Vanmorgen om 7.30uur was hij afgekoelt tot 19,5 graad. Ik heb hem weer aangezet en binnen 5 minuten was de temp alweer volledig op sterkte. ( 33,6) Vandaag ga ik een bakje met zand erin zetten om zo nog nauwkeuriger te kunnen meten. Dat scheelt toch een aantal cm wat ik dan hoger meet. En dan zul je zien................legt ze geen eieren meer. Haha Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: ands op 17 Mei 2011, 09:09:37 Ehm, heb hier zo mijn bedenkingen bij. Ik vind om te beginnen het verschil tussen de dag en nachttemperatuur veel te groot en de opwarming te snel.
Ik werk jaarlijks bij pyxis met nachtelijke temperatuurdaling (bij deze soort ook met diapauze) en heb het ook uitgeprobeerd met Geochelone elegans omdat het mij natuurlijker leek. Ik laat de temperatuur 6-8 graden dalen (luchttemperatuur). Als ik meer deed dalen had ik meer schildanomaliën en ook meer jongen (quasi of helemaal volgroeid) dood in ei. Ik heb de indruk dat je hier één ding vergeet. Bij ons zijn de eieren heel oppervlakkig ingegraven, of liggen bijna op het substraat. In de natuur liggen ze mooi in een kuil ingegraven. In de bodem zal de temperatuur veel minder schommelen dan dat nu het geval is. Vergeet in heel dit gebeuren ook de vochtigheid zeker niet te meten. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: NicWill op 17 Mei 2011, 10:05:27 In de bodem zal de temperatuur veel minder schommelen dan dat nu het geval is. Volkomen met je eens . Afkoeling/opwarming verlopen er veel trager en geleidelijk . Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 17 Mei 2011, 13:41:24 Citaat [Als ik meer deed dalen had ik meer schildanomaliën en ook meer jongen (quasi of helemaal volgroeid) dood in ei. /quote] Dat is apart. Ik heb het daar ook met Dhr Eendebak over gehad en hij zegt dat een te hoge temperatuur gedurende teveel uren achter elkaar een doodsoorzaak is, maar als je gedurende 8-10 uur de temp op 34 graden houd en daarna een afkoeling inzet dat er dan juist een betere ontwikkeling van het embryo is. Maar goed, daarom wil ik ook graag meerdere meningen. Deze man heeft al erg veel onderzoek gedaan en veel artikelen geschreven maar niet met deze ondersoort. Ik wacht ook nog steeds op antwoord van een ander persoon die toevallig dit jaar ook eieren van de nabeulensis had en ik heb hem ook gevraagd hoe en op welke temp hij heeft uitgebroed. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: kurtlippens op 18 Mei 2011, 20:49:20 Een sprong van 14°C op nauwelijks 5 minuten zal het embryo geen goed doen denk ik, als het dit al overleeft....
Eén en ander zal ook afhangen welke broedstoof gebruikt word denk ik, bij de "au bain marie" stoven die ik gebruik bvb zakt de temperatuur minder dan 1°C per uur s'nachts omdat het water een buffer vormt tegen de afkoeling, de stoof bereikt ook pas na 3-4 uur terug haar hoogste temperatuur. Een au bain marie stoof zal ook niet afkoelen tot 19,5 °C , daarvoor heeft ze meer dan een nacht nodig. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 18 Mei 2011, 22:54:45 Met deze broedstoof dus geen goed idee dus om een afkoeling te bewerkstelligen.
Ik had er ook nog aan gedacht om elke avond de eieren lager in de stoof te zetten, maar dat zou betekenen dat ik elke avond het bakje eieren op moet pakken en dat lijkt me ook niet goed. Dan denk ik dat ik dit zo maar niet ga proberen als ik nog ooit eens eieren heb. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: Sulcatatata op 19 Mei 2011, 00:34:30 Een sprong van 14°C op nauwelijks 5 minuten zal het embryo geen goed doen denk ik, als het dit al overleeft.... Ik denk dat je nu wel erg kort door de bocht gaat; het ei is massief en zal niet, net als lucht, zo snel afkoelen. Daardoor zal het embryo ook niet in 5 minuten 14 graden afkoelen! Vergelijk het met een steen die langzaam afkoelt terwijl de omgevingstemperatuur 's avonds bijvoorbeeld snel afkoelt... xwcdsDesondanks vind ik 14 graden temperatuurverschil ook wel erg veel. In de natuur vindt doorgaans ook geen ´temperatuurval´ van 14 graden plaats ´s nachts. Het is zeker veel als je je daarbij bedenkt dat eieren normaal gesproken (lees; in de natuur) helemaal ingegraven zijn. Aarde is een stabielere omgeving; de temperatuur van een ei zal in de natuur daardoor overdag lager zijn bij dezelfde luchttemperatuur en ´s nachts hoger... Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 19 Mei 2011, 07:45:02 De optie van ingegraven laten liggen in de legbak en daaronder dan een warmtematje bevestigen om de temp daar iets hoger te krijgen in de hoop om vrouwen uit te broeden is daarom ook voorbij gekomen.
Van de andere kant heeft dat weer een nadeel als ze in diezelfde bak nog een keer binnen een week of 3-4 eieren zou leggen. Blijft dus moeilijk om een optimale oplossing te vinden. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: Gojira op 19 Mei 2011, 08:59:57 heb hier geen ervaring mee maar mij leek het mss een idee om een legbak te plaatsen die er makkelijk uit kan genomen worden.
dan kan je na het eerste legsel hem er gwn uithalen en op een warmtematje zetten en er een 2de legbak inplaatsen. ik doe dit ook met mijn sprinkhanenkweek voor mijn baardagaam (natuurlijk niet te vergelijken met schildpadden maar het principe blijft hetzelfde) of is dit praktisch niet haalbaar en dus een dom voorstel hrgb? Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: kurtlippens op 19 Mei 2011, 19:16:17 Een sprong van 14°C op nauwelijks 5 minuten zal het embryo geen goed doen denk ik, als het dit al overleeft.... Ik denk dat je nu wel erg kort door de bocht gaat; het ei is massief en zal niet, net als lucht, zo snel afkoelen. Daardoor zal het embryo ook niet in 5 minuten 14 graden afkoelen! Vergelijk het met een steen die langzaam afkoelt terwijl de omgevingstemperatuur 's avonds bijvoorbeeld snel afkoelt... xwcdsEieren in het beginstadium van de incubatie koelen vlugger af dan eieren die reeds ver ontwikkeld zijn. Geoefende kwekers met gevoelige vingertoppen kunnen na afkoeling van enkele uren onderscheid maken tussen eieren die bevrucht zijn en onbevruchte eieren. Eieren die een embryo bevatten zullen aanzienlijk minder snel afkoelen, bij vogels is dit nog duidelijker waarneembaar. Wat ik vond aan info w.b.t Testudo graeca (Afrika) in het boek "Vermehrung von landschildkroten" : Incubatietemperatuur: 30 (scheitelp.) 31-31.5°C (weibchen) Incubatieduur: 70-80 dagen (gemiddeld 75 dagen) Broedsubstraat: vermiculite luchtvochtigheid: 70-80% Bemerking: ab 31.5 schildanomalien Literatuur/auteur: Bulsing 2000 Incubatietemperatuur:29.7-31°C Incubatieduur: 71-75 & 67-68 dagen Broedsubstraat: zand-leem luchtvochtigheid: ? Bemerking: - Literatuur/auteur: Hufer & Buddefeld 2000 Incubatietemperatuur: 30.5-31 Incubatieduur: 63-79 dagen Broedsubstraat: vermiculite luchtvochtigheid: ? Bemerking: - Literatuur/auteur: Klerks 2000 Incubatietemperatuur: 30-32°C Incubatieduur: 61-71 dagen Broedsubstraat: zand luchtvochtigheid: ? Bemerking: - Literatuur/auteur: Jost 2001b Incubatietemperatuur: 28-32°C in diverse combinaties Incubatieduur: 67-76 dagen Broedsubstraat: - luchtvochtigheid: 70-80% Bemerking: Empfehlung: Bruttemperatur 2 wochen bei 28°C, dann 31.5°C, um weibchen ohne schildanomalie zu erbruten Literatuur/auteur: Bulsing 2002b Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 19 Mei 2011, 19:18:36 Geen afkoeling dus bij deze soort ?
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: kurtlippens op 19 Mei 2011, 19:21:58 Geen afkoeling dus bij deze soort ? Nee dus aldus Bulsing, maar zoals ik hier (http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,10644.msg148560.html#msg148560) al aangaf moet je wel koeler starten met incuberen.Greeny melde ook al hetzelfde : http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,10430.msg146271.html#msg146271 Maar er zullen wel meer manieren zijn.... Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 19 Mei 2011, 20:29:39 De laatste manier van Peter Bulsing heb ik al ooit geprobeerd.
Ik heb destijds veel contact met hem gehad en heb ook 1 dier van hem. Net dat legsel gaf 1 diertje met een schildanomalie. Nu moet ik er wel bij zeggen dat hij in zijn artikel aangaf om de voeler van de digitale thermometer precies boven het ei te laten meten, en ik heb de temperatuur op het vermiculiet gemeten. Daar heb ik later nog met hem contact over gehad en zodoende weet ik dus nog niet of deze methode idd schildanomalieen uit zou sluiten. Gojira, de legbak is idd uitneembaar en ik zou dus de bak uit het terra kunnen halen en er een andere voor in de plaats zetten. Ik heb er nog een over. Geen slecht idee dus. Ik zou dit ook eens uit kunnen gaan testen met de bak die ik over heb. Al legt ze nu geen eieren meer, dan weet ik dat alvast voor een evt volgende leg komend jaar. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 19 Mei 2011, 21:57:50 Is de afkoeling actief of passief in jouw stoof Marion ?
Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: marion op 19 Mei 2011, 23:43:25 Volgens mij passief, want hij verwarmd en als het te warm wordt dan hoor je hem niet, wordt de temp te laag dan start hij weer op.
Waarom vraag je dat Martijn? Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: markooij op 20 Mei 2011, 11:22:11 Volgens mij heb je de herp nursery toch?
Omdat die ook kan koelen vroeg ik mij dat af. Weet niet of het verwarmen en koelen gekoppeld zijn om de ingestelde temperatuur te bereiken en vast te houden. Titel: Re: Temp van uitbroeden Bericht door: KevinVH op 20 Mei 2011, 11:33:24 Volgens mij heb je de herp nursery toch? Omdat die ook kan koelen vroeg ik mij dat af. Weet niet of het verwarmen en koelen gekoppeld zijn om de ingestelde temperatuur te bereiken en vast te houden. De koeling van de Herp Nursery werk op het principe van een Gekoeld peltier element. Dus je kan enkel afkoelen als de omgevingstemperatuur (buiten de broedstoof) warmer is dan de temperatuur die je wenst te bereiken. Omgekeerd is het ook zo. Je kan enkel verwarmen als de lucht rondom jouw broedstoof kouder is dan de gewenste temperatuur. Dat is namelijk het nadeel (of voordeel) van een peltier koeling/verwarming. Wordt ook vaak gebruikt bij Electrische frigoboxen. |