Schildpaddenforum.net

ALGEMEEN FORUM => Hier kunnen beginners of toekomstige liefhebbers terecht => Topic gestart door: maanmeisje2 op 7 Maart 2011, 10:22:37



Titel: Sla en tomaat?
Bericht door: maanmeisje2 op 7 Maart 2011, 10:22:37
Hallo iedereen,

ik ben sinds een maandje het trotse baasje van een vierteen van 1,5 jaar oud. Toen ik haar in de dierenwinkel kocht is mij vertelt dat ze geen sla, komkommer, peer en spinazie mocht. Nou ben ik afgelopen weekend naar het Schildpaddencentrum in Alphen a/d Rijn geweest en tot mijn verbazing zag ik daar bij de landschildpadden grote bakken sla staan, ijsbergsla zo te zien. Alle soorten landschildpadden konden er gewoon van eten (en dat deden ze ook). En ook veel tomaat, gemixed met schijven courgette, terwijl ik hier op het forum bij 'voeding landschildpadden' heb gelezen dat tomaat niet goed is, dat je dat maar sporadisch mag geven. Ik heb ook een boekje gekocht over landschildpadden (bij het schildpaddencentrum), daar staat bij voeding ook gewoon in vermeld dat ze sla en komkommer en tomaat eten. Is er iemand die hier het fijne van weet (ook echt weet, en niet alleen maar denkt), want dit is nogal verwarrend?

alvast bedankt, karin


Titel: Re: Sla en tomaat?
Bericht door: NicWill op 7 Maart 2011, 10:49:35
Het is inderdaad verwarrend èn jàmmer dat ze in Alphen a.d.Rijn een fout voorbeeld geven en onjuiste informatie verstrekken !
Sla, komkommer, tomaat enz. bevatten veel te veel water èn weinig voedingsstoffen , zéker voor een vierteen (A.horsfieldi )die een woestijn/steppe bewoner is !

Op dit forum kan je héle voedingslijsten vinden die stukken beter zijn en vaak nog niks kosten want veel onkruiden zijn stukken beter dan gekochte groenten .

http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/board,3.0.html

Dat wilt niet zeggen dat je, bvb. in volle zomer, een klein stukje komkommer of tomaat  geven mag als "toetje"
   


Titel: Re: Sla en tomaat?
Bericht door: Kenneth op 7 Maart 2011, 11:41:51
Tja.. ik heb zelf wisselende ervaring met Schildpadden Opvang Alphen a/d Rijn.
Inderdaad onjuiste voedingsadviezen (verstrekken van mandarijn / tomaat / sla en kattenvoer aan mijn Griek) tegenover zeer waardevolle adviezen mbt gezondheidsgerelateerde kwesties...

Ik heb het nu over 15 - 20 jaar geleden.


Helaas blijken veel zaken die vroeger zaligmakend leken inmiddels fout of op zijn minst "in aanmerking komend voor stevige verbetering". Het is jammer te ervaren dat veel mensen (waaronder dergelijke instellingen & sommige kwekers) zich krampachtig blijven vasthouden aan verouderde adviezen en niet open staan voor (aantoonbare) verbeteringen.

Sla is op zichzelf geen "goed" voedsel.
Als afwisseling op een gevarieerdere kost is het ook niet "slecht" te noemen.
Het bevat wel relatief weinig vezels, dus aanvulling met agrobs / heucobs is aan te raden.

Tomaat onttrekt calcium aan het lichaam of werkt de binding ervan tegen.
Voor een dier met enorme calciumbehoefte is dit natuurlijk niet wenselijk.
Het zou dus ook geen deel mogen uitmaken van het dagelijks / wekelijks dieet.
Ze incidenteel verwennen met een klein stukje is natuurlijk het andere uiterste.
Zoals NicWill aangeeft: op een dergelijke manier kan het wel.

Fruit is voor herbivore landschildpadden ook slecht.. Mogelijk gevolg kan een parasitaire uitbraak zijn...
Maar een incidenteel stukje fruit.. In het wild zullen ze cactusvruchten niet versmaden.
Heb een artikel gelezen van Breedrandschildpadden, waarvan de bekken paars waren gekleurd vanwege het eten van (naar ik meen) rijpe gevallen pruimen..

Dierlijke eiwitten (vlees) is eigenlijk uit den boze. Het veroorzaakt bultvorming, kan onherstelbare schade toebrengen aan nieren, blaasgruis als gevolg hebben....
Maar in de natuur zullen ze zonder enige twijfel snoepen van een kadaver.
Uiteraard zal het gehalte aan zouten lager zijn dan bij bijvoorbeeld kattenvoer.. Maar in hoeverre is een eenmalig klein aanbod kattenblikvoer (op dierendag, als "kadaver") slecht?? Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut tegenstander van kattenvoer in het dieet van plantenetende landschildpadden.. Maar ik durf mezelf bovenstaande stelling wel hardop af te vragen. Ik ben zelfs van mening dat die ene keer per jaar geen kwaad zal kunnen.

Als het voedsel hoofdzakelijk bestaat uit een zo gevarieerd mogelijk aanbod (on)kruiden, dan is een incidenteel aanbod van iets minder gezonds niet per definitie slecht.
Uiteraard dien je dit ook met een gezond en logisch verstand aan te pakken  xwcds


Titel: Re: Sla en tomaat?
Bericht door: kurtlippens op 7 Maart 2011, 20:56:53
Heb een artikel gelezen van Breedrandschildpadden, waarvan de bekken paars waren gekleurd vanwege het eten van (naar ik meen) rijpe gevallen pruimen..
Er zijn er natuurlijk ook genoeg die zich herpetoloog wanen tijdens hun jaarlijkse vakantie en vervolgens in de pen kruipen . (ken artikel en auteur niet hoor, gewoon een ingeving  :D )
Vraag is of het hier om onaangetast natuurlijk leefgebied gaat of een toeristische trekpleister (met daaromheen aangepaste omgeving) lijkt me namelijk logisch dan dat de dieren vruchten gaan eten als welgekomen aanvulling op hun vaak karige dieet. Helemaal zeker ben ik niet, ik zou moeten uitzoeken hoeveel pruimenbomen er in het habitat voorkomen om zo een representatief beeld te kunnen vormen. Cactusvruchten zijn niet helemaal te vergelijken denk ik met ander fruit.
Sowieso ben ik van mening dat fruit als aanvulling overbodig is, het dieet in gevangenschap wijkt zo al genoeg af van dit in natuurlijke omstandigheden waar vaak maandenlang enkel verdort voedsel te vinden is.
Het "gevaar" bestaat erin dat houders bezwijken aan de voorkeuren van hun dier , ontwikkelde voorkeuren zijn zelden goed voer...gevolg is dat het dier dan steeds meer tomaat en fruit te eten krijgt. Getuige het aantal dieren die geen agrobs willen eten, naar mijn gevoel een duidelijk teken van verkeerd voedingspatroon.

Toen ik haar in de dierenwinkel kocht is mij vertelt dat ze geen sla, komkommer, peer en spinazie mocht.  
Vind ik al een vrij goed advies voor een winkel. Spinazie bevat veel oxaalzuur die calcium bindt zodat het niet meer kan worden opgenomen en veroorzaakt problemen met de bloedsomloop.