Schildpaddenforum.net

LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN => Landschildpadden: winterslaap => Topic gestart door: thomas op 16 Maart 2013, 10:22:58



Titel: Duur winterslaap buiten
Bericht door: thomas op 16 Maart 2013, 10:22:58
Hallo,
Ik vroeg me af wie zijn griekjes ook gewoon buiten hun winterslaap lieten doen.
Vorig jaar (hun 1e winterslaap) zijn ze de winter perfect doorgekomen. mijn diertjes zijn van 2008
Rond welke periode van het jaar zouden ze normaal terug boven moeten komen?


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 16 Maart 2013, 10:57:59
Hoi Thomas, het hangt af van de buiten temperatuur. De afgelopen twee jaar werden ze bij mij in de tweede week van Maart wakker. Ik haalde de laag beukenblad begin Maart weg, zodat de zon de aarde goed kon opwarmen. Ik kan dit nog enigzins sturen door de warmtelamp aan te zetten. Dit jaar zijn ze half October gaan slapen, maar zijn nu nog niet wakker. Bij de recente warmte kwam er 1 boven de grond maar 's avonds was ze weer ingegraven, terwijl het de volgende dag ook nog warm was. Ik denk dat ze aanvoelde dat er een koudere periode aankwam. Ze zijn nu nog ingegraven, dieren zijn van 07-2011.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: thomas op 16 Maart 2013, 12:08:07
de mijne zijn vorig jaar op 27 maart uitgekomen.
hopelijk is deze winterslaap ook goed verlopen.
is een warmtelamp voor buiten eigenlijk noodakelijk? tot nu toe werk ik zonder.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 16 Maart 2013, 12:54:02
Ik wil niet zeggen dat het noodzakelijk is. Ik heb het eerste jaar ook zonder gedaan. Ik verloor toen een dier dat veel te vroeg in winterslaap ging. Door de lamp kan ik de zomer wat "oprekken" zodat de winterslaap wat later begint. Ik gebruik een donkerstraler van 100 W, extra licht vind ik niet nodig. Ik heb er een tijdklok op, zodat ik de lengte van de warmte rustig kan opbouwen c.q. afbouwen.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: thomas op 16 Maart 2013, 13:45:29
Ik heb nog een thermostaat liggen van onze vroegere verwarming.
zou het goed zijn deze aan te sluiten en dan hetzelfde te doen als jij maar in plaats van tijdsduur, temperatuur te gebruiken om af te bouwen. dus van vb minimum 15°C naar minimum 10 naar minimum 5 en dan uit?


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 16 Maart 2013, 18:14:34
Ik weet niet precies hoe dit werkt en hoe je het wilt doen.
Ik vind het persoonlijk wel goed als er een "natuurlijk" dag/nachtverschil in temperatuur is. Dat hebben ze in de natuur ook. Je kan met een thermostaat wel heel mooi zorgen dat de temperatuur niet onder een bepaalde temperatuur komt.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: thomas op 16 Maart 2013, 18:18:33
Eigenlijk zou ik kunnen instellen dat bijvoorbeeld 's nachts de temperatuur niet onder een bepaalde waarde zakt en tijdens de dag niet onder een bepaalde waarde. ik weet nog niet hoeveel °C ik daarvoor zou moeten kiezen.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: thomas op 29 September 2013, 13:00:20
Hallo,
Kan het dat een van mijn 2 grieken al in winterslaap is gegaan?
Ik had het verblijf voorlopig kleiner gemaakt naar de winter toe en nu vind ik hem niet meer.
Ik denk dat hij ofwel al weer gaan slapen is  **azqay ofwel weer ontsnapt is want dat is zijn specialiteit  sdfghj
Wanneer gaan jullie schildpadden buiten ongeveer in winterslaap?
groetjes



Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 29 September 2013, 16:09:18
Op zich kan het zijn dat hij zich ingegraven heeft.
Gezien de buitentemperaturen de laatste weken vind ik hel wel vroeg.

Wanneer mijn dieren gaan slapen ? Dat hangt sterk van de temperatuur af. Vorig jaar waren ze zich al druk aan het voorbereiden op de winterslaap en sliepen ze half october.  Nu zijn ze wel duidelijk trager, maar eten nog vrij normaal en lopen ook nog vaak buiten. Er is er 1 die vaak nog buiten slaapt. Het zal dit jaar dus later zijn.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Joey1973 op 29 September 2013, 17:35:51
Ik heb hier hetzelfde probleem, de grootste man heeft zich al ingegraven, de nachttemperaturen liggen soms erg laag, dus ik neem aan dat hij het tijd vond.

Mijn vraag is nu, wat is wijsheid? Hij heeft onlangs nog gegeten en zijn darmen zijn dus waarschijnlijk niet leeg.
Kan ik hem beter elke dag uitgraven zodat hij nog even van de zon kan genieten en zijn darmen legen.

Ik wil ze half oktober in winterslaap laten gaan, ze krijgen vanaf gisteren geen eten meer en vanaf morgen gaat de lamp steeds iets korter aan.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 29 September 2013, 21:16:25
Allereerst, maak je geen zorgen over het legen van zijn darmen !
Het instinct van de dieren is wijs genoeg om dit te regelen, daar hoef jij niets aan te doen.
Ook het wel of niet eten regelen ze zelf, ze stoppen er vanzelf mee voordat ze gaan slapen.

Ik spreek hier wel over een situatie waarin ze buiten leven, in een terrarium is dit uiteraard anders.

Mijn streven is ook ongeveer half October, maar zoals het weer nu is, gaat dat hem niet worden. De komende dagen wordt het ook vrij mooi weer. Ik zou die half October bij deze temperaturen maar even loslaten. Als het echt kouder gaat worden, is het afbouwen van de uren waarin de lamp brandt wel heel verstandig.

Opgraven ? Ik heb zelf ook wel eens gedaan bij een dier dat half September al wilde gaan slapen. Dat vond ik echt te vroeg. Als je hem wilt opgraven, doe het dan eventueel om de slaap wat uit te stellen, niet omdat hij zijn darmen nog moet legen o.i.d.




Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Joey1973 op 29 September 2013, 21:28:49
Dank je, het is inderdaad raar weer, laatst werd het 's nachts 5 graden, maar overdags wordt het in de zon nog best warm.
De rest geniet nog volop van de zon, maar zoals je zegt, ze zullen het zelf het beste weten.
Maar omdat je overal leest over de gevaren van rotting in volle darmen en aangezien ze laatst nog gegeten hebben, maakte ik me daar zorgen over.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: speedyturtle op 30 September 2013, 19:35:24
ik denk dat ze buiten zich ingraven in stappen, elke dag wat dieper naargelang het kouder word,, intussen eten ze niet meer en intussen legen ze hun darmen.
das niet hetzelfde als plots in een koelkast van 6?.
twas gisteren 34? in men serretje, dus hier is het nog elke dag feest met witloof andijvie bramen etc,,,


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 30 September 2013, 20:23:20
Ingraven werkt bij mij anders. Ik denk niet dat ze elke dag wat dieper gaan. In de vorige winter was er 1 waarvan het schild net onder de grond zat, misschien 1 cm diep. In de afgelopen winters heeft er 1 een keer 8 cm diep gezeten, maar meestal gaan ze niet dieper dan zo'n 4 cm.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: speedyturtle op 2 Oktober 2013, 08:43:56
oei das inderdaad niet diep,, dan is het inderdaad verstandig om er een dikke berg bladafval of stro over te leggen, want anders vriest het op die diepte dat het kraakt. ik dacht ec ht dat ze heel diep gingen, 25 a 30 cm,,, goed dat dit forum ervaringen deelt,  ik ga dan aan de buitenzijde van de hoek in men serre waar ze zich ingraven ook wat isolerend materiaal leggen zodat de vorst er zeker niet aankan. wat stro of een berg blarderen ....


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 2 Oktober 2013, 09:50:47
Let wel dat deze dieptes bij mij waren, het kan elders anders zijn.

Ik heb de wanden van het verblijf ook voorzien van isolatieplaten, die zet er tegenaan als het koud wordt. Het blad gaat er bij mij pas op als het gaat vriezen. Ik zou geen stro gebruiken omdat dit gaat rotten/schimmelen als het vochtig wordt. Gebruik liever beukenblad. Ik gooi er een dikke laag van ongeveer 25 cm op. Zelfs als het 15 graden vriest, komt er geen vorst bij de aarde. Bij mij maakt het dus niet uit dat ze nauwelijks ingegraven zitten. Ook dit regelen ze zelf, ik denk dat ze vanzelf dieper gaan als het te koud wordt. Tijdens de slaap verplaatsen ze zich soms een beetje, dat heb ik al meerdere keren meegemaakt.


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: thomas op 10 Oktober 2013, 17:40:29
ondertussen is het vrouwtje ook al weg dus ik denk dat het mannetje zich gewoon ingegraven heeft en niet ontsnapt is :-)


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: christine vdbs op 11 Oktober 2013, 17:03:43
Mijn grootste (ze zijn allemaal van 2011) was zich eigenlijk al begin september aan het ingraven. Heb haar nog af en toe uit gehaald omdat ik het erg vroeg vond en omdat ik ook nog een paar aanpassingen moest doen in hun huisje. Sinds 24 september niet mer gezien. De andere hebben de laatste dagen nog gegeten, maar nu zijn ze super inactief. Lamp brand al wat korter. Vandaag nog een lauw badje gegeven en nu zal ik hen laten. Zal wel in het oog houden waar ze zitten en ze dan in het huisje zetten en dat dicht maken omdat de serre nu toch wel al heel koud is. tot voor kort hebben ze nog wat gegeten van de planten die in hun serre groeien, maar ik denk dat dit nu ook gedaan zal zijn. Als er dan wat beukenkloof is zal ik hun huisje daarmee opvullen. Als het straks in de winter te veel vriest, dan ga ik misschien met 2 3 uurtjes donkerstraler de temperatuur in het huisje boven 0 houden. Kan de donkerstraler ook op halve kracht zetten, dus het zal moeten lukken. en dan maar hopen dat er volgens voorjaar 5 schildpadjes weer naar boven komen.  sazqert)))


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: Turtlebird op 11 Oktober 2013, 19:40:48
Misschien een domme vraag, maar hoe zet ij de donkerstraler op halve kracht ?


Titel: Re: Duur winterslaap buiten
Bericht door: christine vdbs op 11 Oktober 2013, 20:34:36
met de schakelaar die aan de fitting zit.  xwcds Dat is eigenlijk een fitting voor een konijnenkot of zo. Het aluminium errond en de veiligheidsrooster hebben we verwijderd (de schildpadden zullen heus niet om hoog springen en hun oortjes verbranden ;-). Maar dat ding heeft dus een schakelaar. Je kunt het op vol vermogen laten branden en op half vermogen. Als het begint te vriezen ga ik de temperatuur in het huisje in het oog houden zodat de temperatuur niet onder nul gaat.

Vandaag na het badje zijn er overigens 3 van hen in het huisje gegaan. Nummer 4 heb ik dan maar ook bij gezet. De lamp brand nog 5 uur per dag. Tegen dat het november is gaat ze helemaal uit en het huisje dicht.