SCHILDPADDENFORUM.NET
Welkom,
Gast
. Alsjeblieft
inloggen
of
registreren
.
1 uur
1 dag
1 week
1 maand
blijvend
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
172832
aantal berichten in
14135
topics door
3388
geregistreerde leden Nieuwste lid:
tjvkooten
STARTPAGINA
FORUM
HELP
ZOEK
WEBSITE
FOTOALBUM
KALENDER
INLOGGEN
REGISTREREN
Schildpaddenforum.net
LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN
Landschildpadden : ziekte en gezondheid
sterfte door wormen
0 geregistreerde leden en 21 gasten bekijken dit topic.
« vorige
volgende »
Pagina's:
[
1
]
2
Omlaag
Print
Auteur
Topic: sterfte door wormen (gelezen 11963 keer)
Mantha
Geochelone elegans
Offline
Berichten: 7
sterfte door wormen
«
Gepost op:
20 April 2010, 11:40:48 »
Hoi iedereen..
Ik had een Griekse landschildpad. Ik had ze gekocht toen ze al enkele jaren oud was en ik heb ze zelf 4 à 5 jaar gehad. Gisteren is ze gestorven. Ik merkte een maand en een week of twee geleden op dat ze niet zoveel at. Ze at nog wel, maar gewoon niet meer zoveel. Ze dronk ook. Ik maakte me toen niet echt veel zorgen, omdat het nog erg koud was buiten. Ik dacht dat het was omdat ik geen nachtlamp heb. Ze werd ook al wat ouder dus ik vond het fout te vergelijken met de piepjonge schildpadjes van mijn zus. Toen ze ook minder bewoog, maakte ik me echt zorgen. Dàt was dus een maand en twee weken geleden. Ik merkte dat haar ogen dieper lagen. Ik wou zien hoe sterk ze was maar ze deed niet echt moeite. De alarmbelletjes in m'n hoofd gingen allemaal af. Ze at nog wel, ze dronk nog wel, ze had geen diarree ofzo.. Maar het feit dat ze zo zwakjes was.. Ik ging er mee naar de dierenarts en deze constateerde dat het er niet goed uitzag. ik had geen flauw idee dat het zo erg was. Ze werd getest op wormen en bleek dat ze een parasiet had. Ik moest een aantal keren terugbellen. Ze zeiden dat ze niet uit zichzelf wou eten, wat ik dus heel vreemd vond want hier thuis deed ze dat wel. Ik dacht dat ze misschien moest wennen aan haar tijdelijke verblijf. Ze werd op dat punt gedwangvoederd om gewicht te winnen. Toen ik nog eens belde, vertelde de dierenarts me dat ze diarree had. Ik snapte het helemaal niet, dat had ze thuis toch niet?.. Ze kwam stilaan wat bij, maar uit zichzelf eten deed ze niet. Ik weet dit nog steeds aan het wennen aan het verblijf. Julia was een hele koppige schildpad, dat merkte ik toen ik ze kocht. Ze wou toen ook niet eten. Ik moest elke week terugbellen. Daarna was de diarree voorbij en kwam ze ook grammetjes bij door het dwangvoederen. ik zag dit allemaal heel positief in, het werd toch beter?.. Toen vertelden ze me dat ik na de paasvakantie moest terugbellen. Ik schrok er wel van, twee weken ertussen? Maar als het nog steeds kritiek was, zou ik toch vaker moeten bellen?..
Ik belde gisteren dus in de ochtend, en de dierenarts vertelde me dat hij het wou opgeven.. Ik begreep er niks van!! Hij zei dat wanneer ze stopten met dwangvoederen, ze teug achteruit ging. Ik dacht bij mezelf van stop er dan niet mee héh.. Ik wou het zelf proberen, ik wou ze bij mij hebben en ze zoals in het begin leren eten.. Hij zei dat ze van de parasiet vanaf was, maar nog steeds niet wou eten.. Ik moest smiddags terugbellen want hij had de fiche niet bij de hand.
Ik belde terug, vol zenuwen.. Ik wou niet beslissen of ze mocht leven of niet, echt niet.. Ik zou ze nog liever zelf verzorgen dan het op te geven!.. Maar wat hij toen zei.. Hij zei dat Julia dood in het bakje lag, met zijn woorden, "het beestje heeft het lot in eigen handen genomen".. Hij vertelde dat ze dit weekend rood zag, wat wijst op serieuze inwendige problemen. Hij zei dat hij bij kleine dieren geen bloed kan nemen(wat ik niet snap).. Hij zei ook dat we ze al laat binnen brachten.. Nu heb ik het gevoel dat het mijn schuld is dat ze dood is.. Ik snap het niet, het was niet zo erg toen ik ze nog thuis had.. Geen diarree, ze at en dronk nog... Nu, een maand en half later, is ze dood.. Ze heeft een maand bij de dierenarts gezeten..
Groeten..
Gelogd
Hansm
Algemene moderator
Offline
Berichten: 17832
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #1 Gepost op:
20 April 2010, 12:14:23 »
Eigenlijk vertel je ons nu het einde van een triest verhaal, het begin hoe je die paar jaar verzorgde vertel je niet,
En ik denk dat je de complete verzorging en huisvesting eens voor jezelf moet terug kijken of deze wel goed was voor je schildpad ,
want zo te horen was je dier niet in goede conditie, dit kan door de wormen zijn gekomen, maar ook door de wormen incombinatie met een slechte conditie veroorzaakt door niet juiste verzorging.
Had je ze een dikke maand geleden al buiten zonder een warmte lamp?
Huisvesting
dieet
en winterslaap zijn de 3 punten waar ik benieuwd naar ben, en ook of het ooit weleens eerder een mestonderzoek heeft gehad bij een DA.
Zo te horen heeft de Da iniedergeval alles gedaan wat hij kon, en inderdaad als een dier wat gedwangvoederd wordt niet opnieuw zelf begint te eten en er dus geen verbetering in komt ,dan kan er maar 1
beslissing worden genomen en dat is toch laten inslapen je kan een dier niet eindeloos blijven dwangvoederen dat is zielig voor het dier.
Of het je schuld is kan ik zou echt niet bepalen, dat moet je voorjezelf beslissen door kritisch naar je totale verzorging te kijken en of deze wel goed was.
Normaal zou een schildpad in iedergeval niet sterven aan wormen.
Gelogd
Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/
de kleinste officiële dierentuin van Nederland
kurtlippens
Forumbeheerder
Offline
Belgium
Berichten: 21709
King of Afrika: Centrochelys sulcata
WWW
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #2 Gepost op:
20 April 2010, 17:55:37 »
Had je het dier ontwormd geruime tijd (minstens zes weken) voor de winterslaap ?
Het 'rood worden' duid namelijk op een Sepsis...
Als de dieren last hebben van parasieten, is dit voor de winterrust een ernstig probleem, omdat de wormen hun stofwisseling op peil houden terwijl de schildpadden al lang niets meer eten.
De excrementen kunnen tenslotte de darmwand van de schildpad kapotmaken en onder bepaalde omstandigheden een dodelijke sepsis veroorzaken. Andere gevolgen na de winterrust kunnen verstoppingen zijn, als de wormen in de blinde darm een dichte kluwen hebben gevormd die de darm blokkeert.
De behandeling moet wel tenminste 6-8 weken voor de winterrust zijn afgesloten.
Sepsis/bloedvergiftiging is al verschillende malen naar voor gekomen op dit forum, voornaamste oorzaak hiervan is nalatigheid w.b.t ontwormen voor de winterslaap.
Mogelijk kan je ook de deskundigheid van de DA in twijfel trekken, zowel in Belgie als Nederland zijn maar een paar gespecialiseeerde DA...
Voor Belgie kan men zich in eerste plaats wenden tot de Universitaire Dierenkliniek Merelbeke, Dr. R.Brakel of Dr. Luc Lambrechts (zie lijst dierenartsen)
Voor Nederland ben je het beste af in de dierenkliniek van Utrecht
«
Laatste verandering: 20 April 2010, 22:28:53 door kurtlippens
»
Gelogd
Observatie is de beste leermeester !
www.schildpadden.net
sasa
Chelonoidis carbonaria
Offline
Berichten: 192
1.2.0. Trachemys Scripta Troostii.
WWW
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #3 Gepost op:
20 April 2010, 18:10:41 »
Jammer dat je schildpad is overleden, heel veel sterkte!
Was het wel een DierenArts met Reptielen ervaring? ik zelf denk van niet, dit lijkt mij een slechte arts die niet veel weet van schildpadden.
Gelogd
1.2.0. Trachemys Scripta Troosti
Hansm
Algemene moderator
Offline
Berichten: 17832
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #4 Gepost op:
20 April 2010, 18:38:42 »
Citaat van: sasa op 20 April 2010, 18:10:41
Jammer dat je schildpad is overleden, heel veel sterkte!
Was het wel een DierenArts met Reptielen ervaring? ik zelf denk van niet, dit lijkt mij een slechte arts die niet veel weet van schildpadden.
Ik snap dat je dit goed bedoeld, maar een Da kan natuurlijk niet altijd elk dier redden,
als het te ziek is of om wat voor reden zich niet hersteld als alles gedaan is, kunnen ze ook niet meer doen, en dan ben je niet direkt een slechte arts.
Gelogd
Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/
de kleinste officiële dierentuin van Nederland
Mantha
Geochelone elegans
Offline
Berichten: 7
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #5 Gepost op:
20 April 2010, 19:42:49 »
Ik hield ze altijd in een binnenterrarium. Ik heb een warmtelamp en een UV lamp. Ik heb geen nachtlamp, dat bedoelde ik daarmee.
De dierenarts vertelde ons dat een winterslaap niet nodig was indien ze de juiste zorgen kreeg. Ik heb dit dus niet gedaan.
Ik gaf ze onkruid te eten en de zogehete schildpadplant. Er was ook steeds water voorradig.
Vorig jaar waren alle schildpadden getest op wormen en ze hebben daar allemaal een kuur voor gekregen. De dierenarts vertelde ons dat alles in orde was, de kuur was gedaan. Nu zou het dus kunnen dat ze nog wormen had, of wat?.. Ik begrijp het ook niet helemaal, want de dierenarts zei me aan de telefoon dat ze van de wormen vanaf was maar nog niet wou eten. Ik heb in een boek over de verzorging gelezen dat dieren die beschadigd zijn door wormen, een levenslang dieet krijgen. Maar nu is ze uit zichzelf gestorven?..
Ik weet het, het is nutteloos om nu een schuldige aan te wijzen. Maar ik voel me toch heel erg rot. Ik zag dat dier natuurlijk heel erg graag. Ik heb er altijd alles voor gedaan zodat hij de juiste zorgen kreeg.. Ik ben misschien niet de beste verzorger, maar ik heb er toch altijd zoveel mogelijk voor gedaan om dat wél te zijn.
Het is trouwens een zeer gekende dierenarts bij ons in de buurt.
Gelogd
Barbara
Gast
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #6 Gepost op:
20 April 2010, 19:45:29 »
Als ik jou was, zou ik heel gauw alle andere schildpadden laten testen en de bak goed ontsmetten
Gelogd
kurtlippens
Forumbeheerder
Offline
Belgium
Berichten: 21709
King of Afrika: Centrochelys sulcata
WWW
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #7 Gepost op:
20 April 2010, 20:04:03 »
Citaat van: Mantha op 20 April 2010, 19:42:49
De dierenarts vertelde ons dat een winterslaap niet nodig was indien ze de juiste zorgen kreeg.
..................
Gelogd
Observatie is de beste leermeester !
www.schildpadden.net
Mantha
Geochelone elegans
Offline
Berichten: 7
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #8 Gepost op:
20 April 2010, 21:08:25 »
Het staat ook in bepaalde boeken hoor.. Dat, indien ze voldoende zorgen krijgen, niet per sé hoeven te overwinteren.. Ik ken mensen met schildpadden die dat nooit gedaan hebben, en die beesten leven nog steeds..
Ookal is dit misschien niet het beste, het kan niet dé doodsoorzaak zijn hé.. :s De dierenarts had me trouwens een paar weken geleden aan de telefoon iets gezegd van amoeben. Ik dacht dat ik het fout verstaan had, maar nu ze gestorven is, heb ik het eens gegoogled.. Kan die amoeben dan wél fataal zijn?.. Er staat bij dat de symptomen niet altijd even zichtbaar zijn, en zoals ik zei zag ik enkel verminderde eetlust en minder bewegen, maar ze at en bewoog nog wel iéts.. Bij de dierenarts niets meer plots en had ze diarree..
Ik wil gewoon uitpluizen wat de precieze oorzaak is.. De dierenarts zegt dat ik mezelf niets moet verwijten, maar ik wil weten hoe het komt..
Gelogd
johnH
Centrochelys sulcata
Offline
Netherlands
Berichten: 804
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #9 Gepost op:
20 April 2010, 21:13:21 »
Nou dan hebben boeken ook niet altijd gelijk
Want grieken moeten wel degelijk in winterslaap.
Gelogd
1.2.0. Kinosternon baurii
Mantha
Geochelone elegans
Offline
Berichten: 7
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #10 Gepost op:
20 April 2010, 21:31:32 »
Maar dat is toch geen doodsoorzaak?.. Het was misschien beter als ze geslapen had ja, maar het ging altijd goed..
Als ze trouwens die amoeben had, was er dan nog wel iets aan te doen?.. Het enige van info dat ik vind, is dat je niet altijd de symptomen ziet en dat er vaak sterfte is. Vorig jaar is ze wel behandeld voor flagellaten, dat weet ik nog. Maar da's toch iets anders? Hoe kan ze nu plots amoeben hebben, ik heb ze al jaren..
Gelogd
markooij
crewmember
Offline
Berichten: 9845
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #11 Gepost op:
20 April 2010, 21:46:34 »
Kan het zo zijn dat door ontbreken van winterslaap bij dieren die het nodig hebben de natuurlijke klok is verstoord en hiermee de gesteldheid van het dier steeds minder wordt waardoor het vatbaarder wordt voor allerlei aandoeningen?
Heel veel schildpadden moeten toch een winterslaap hebben ondanks de goede verzorging gezin hun interne ritme(biologische klok).
SPijtig voor het dier dat de DA jouw geadviseerd heeft dat dit niet nodig is gezien dit toch nodig is.
Hier een topic over allerlei vieze huisdieren die in je huisdier kunnen zitten
http://schildpaddenforum.net/smf/index.php/topic,7209.0.html
Gelogd
Hansm
Algemene moderator
Offline
Berichten: 17832
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #12 Gepost op:
20 April 2010, 22:32:17 »
Vindt het kinderachtig om nu weer te zeggen de Da zegt hoeft geen winterslaap, je bent zelf verantwoordelijk met dat soort keuzes,
je hebt het dier aantal jaar gehad als je je dan goed ingelezen had in die tijd dan had je overal
informatie gevonden dat het dier een winterslaap nodig heeft, die info. is overal aanwezig.
Dieren gaan kwakkelen omdat hun natuurlijke ritme verstoord wordt.
Niet speciaal voor jouw maar ik vraag me af waarom mensen schildpadden kiezen die een winterslaap nodig hebben en vervolgens niet geven, kies dan een tropische schildpad dan is het "probleem"' winterslaap opgelost.
Gelogd
Players only love you when they are playing.
http://artisklas-haarlem.nl/
de kleinste officiële dierentuin van Nederland
Mantha
Geochelone elegans
Offline
Berichten: 7
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #13 Gepost op:
20 April 2010, 23:24:38 »
Citaat van: Hansm op 20 April 2010, 22:32:17
Vindt het kinderachtig om nu weer te zeggen de Da zegt hoeft geen winterslaap, je bent zelf verantwoordelijk met dat soort keuzes,
je hebt het dier aantal jaar gehad als je je dan goed ingelezen had in die tijd dan had je overal
informatie gevonden dat het dier een winterslaap nodig heeft, die info. is overal aanwezig.
Ik vind het niet bepaald beleefd dit kinderachtig te noemen. Waarom gaan mensen naar een dierenarts denk je? Om info te winnen. Hoe kwam jij aan de info die je allemaal vergaard hebt over de jaren? Ook op verschillende manieren, maar ik noem jou ook niet kinderachtig omdat je een bepaalde bron verkoos boven de anderen. Dus mijn excuses als ik luisterde naar de dierenarts hoor.. :s Als ik dan iets anders op mijn manier gedaan had in plaats van te luisteren naar tientallen bronnen, had je me weer kunnen verwijten dat ik naar de bronnen moet luisteren.Ter uwer informatie, er zijn bronnen zat die zeggen dat het zonder winterslaap ook kan. Het spijt me, het stoort me gewoon dat er zulke commentaren tussen zitten. Ik heb genoeg uitgelegd dat ik met zwaar verdriet zit en ze zo goed verzorgd heb als ik kan. Een béétje respect graag.
Daarnaast.. Inderdaad Markooij, het zou kunnen dat de natuurlijke klok verstoord is.. Ik versta het gewoon niet want ze was vorig jaar getest en behandeld. En nu plots amoeben?.. Zouden amoeben niet langer aanwezig zijn? Is toch anders dan waarvoor ze behandeld is vorig jaar dan?(flagellaten)
En inderdaad Barbara, de anderen laten testen is nu natuurlijk een must.. Ze zaten wel apart sinds ze vorig jaar flagellaten hadden, maar je weet maar nooit..
Sasa, erg bedankt voor je medeleven.
Kurtlippens, ik begrijp iets niet.. Ik begrijp wel dat er, indien er wormen zijn tijdens een winterslaap, schade kan zijn binnenin omdat de wormen "wakker" blijven om het zo te verwoorden.. Maar amoeben zijn geen wormen, en ze heeft geen slaap gedaan.. :s Dat is wat me zo gek maakt, ze at en dronk hier thuis nog en bij de dierenarts had ze plots diarree en at niet meer.. :s
Gelogd
Barbara
Gast
Re: sterfte door wormen
«
Antwoord #14 Gepost op:
20 April 2010, 23:33:27 »
Het dier was al zwak en waarschijnlijk was de stress van een bezoek aan de dierenarts het bekende: druppel en de emmer.
Het is gebeurd en het is heel verdrietig maar zo is het nu eenmaal.
Het heeft geen zin om te zoeken naar de schuldvraag.
Je kunt alleen maar leren van dingen die je meemaakt, negatief of positief.
Misschien iets eerder aan de bel trekken als je denkt dat er iets mis is.
Gelogd
Pagina's:
[
1
]
2
Omhoog
Print
« vorige
volgende »
Ga naar:
Selecteer een bestemming:
-----------------------------
ALGEMEEN FORUM
-----------------------------
=> LEES EERST DIT !
=> Voorstellen
===> Interviews
=> Hier kunnen beginners of toekomstige liefhebbers terecht
=> Wil je gewoon iets kwijt
=> Meetings - bijeenkomsten
=> POLL
=> FOTO S PLAATSEN OP WWW.SCHILDPADDEN.NET?
===> VIDEOBEELDEN Schildpadden
=> Geschiedenis Schildpadden Algemeen
===> Tempels
=> Fossielen en botten Schildpadden
=> Land-waterschildpadden : artikels
===> Foto's Galapagos schildpadden
=====> Eilanden van het Galapagos archipel
===> Gopherus polyphemus
===> Glyptemys muhlenbergii
===> Clemmys guttata
===> IUCN REDLIST 1
===> IUCN REDLIST 2
-----------------------------
LANDSCHILDPADDEN ALGEMEEN
-----------------------------
=> FOTOLIJST LANDSCHILDPADDEN
=> Landschildpadden algemeen
=> Landschildpadden: voeding
=> Landschildpadden: winterslaap
=> Nakweek landschildpadden
=> Geslacht bepaling bij landschildpadden
=> Landschildpadden : ziekte en gezondheid
=> Huisvesting landschildpadden
===> Fototopic terrariums v landschildpadden
===> Fototopic buitenverblijven v landschildpadden
-----------------------------
WATERSCHILDPADDEN
-----------------------------
=> FOTOLIJSTEN WATERSCHILDPADDEN
===> Fotolijst softshell/flapshell/pignose schildpadden
===> Fotolijst Graptemys spp
===> Fotolijst Malaclemys terrapin
===> Pangshura
===> Pleurodira - Chelidae - Chelidinae
===> Podocnemis
=> Faq's Waterschildpadden
=> Waterschildpadden: voeding
=> Waterschildpadden: winterslaap
=> Waterschildpadden: geslacht
=> Waterschildpadden: nakweek
=> Waterschildpadden: ziekten
=> Waterschildpadden: algemeen
=> Waterschildpadden huisvesting
=> Waterschildpadden techniek
=> Soortgebonden subboarden waterschildpadden
===> Trachemys
=====> Fotos
=====> caresheet
===> Graptemys
=====> Fotos
=====> caresheet
===> Mauremys
===> Pseudemys
=====> Fotos
=====> caresheet
===> Macrochelys
=====> Fotos
=====> caresheet
===> Chelydra
=====> Fotos
=====> caresheet
===> Ocadia sinensis
=====> Fotos
=====> caresheet
===> Chrysemys
=====> Fotos
=====> caresheet
===> Emydura
=====> Fotos
-----------------------------
KINOSTERNIDAE
-----------------------------
=> Kinosternidae
===> Claudius
=====> Algemeen
=====> Claudius angustatus
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Voeding
=====> Ziekte en gezondheid
=====> Geslachtsbepaling
===> Kinosternon
=====> Algemeen
=====> Kinosternon acutum
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon alamosae
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon angustipons
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon arizonense
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon baurii
=======> Stamboek
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=======> Caresheets
=====> Kinosternon chimalhuaca
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon creaseri
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon cruentatum
=======> Stamboek
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=======> Caresheets
=====> Kinosternon dunni
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon durangoense
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon flavescens
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=======> Caresheets
=====> Kinosternon herrerai
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon hirtipes
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon integrum
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon leucostomum
=======> Stamboek
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=======> Caresheets
=====> Kinosternon oaxacae
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon scorpoides
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=======> Caresheets
=====> Kinosternon sonoriense
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Kinosternon subrubrum
=======> Stamboek
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=======> Caresheets
=====> Voeding
=====> Ziekte en gezondheid
=====> Geslachtsbepaling
=====> Soortbepaling
=====> Hybriden
=====> Intergrades
===> Staurotypus
=====> Algemeen
=====> Staurotypus salvinii
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Staurotypus triporcatus
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Voeding
=====> Ziekte en gezondheid
=====> Geslachtsbepaling
=====> Soortbepaling
===> Sternotherus
=====> Algemeen
=====> Sternotherus carinatus
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Sternotherus depressus
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Sternotherus minor
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Sternotherus odoratus
=======> Algemeen
=======> Huisvesting
=======> Habitat
=======> Kweek
=======> Foto's
=====> Voeding
=====> Ziekte en gezondheid
=====> Geslachtsbepaling
=====> Soortbepaling
=====> Hybriden
=====> Intergrades
-----------------------------
TERRAPENE SPP
-----------------------------
=> Terrapene spp
===> Voorwoord Terrapene spp. (stamboek)
===> Terrapene carolina carolina
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene carolina triunguis
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene carolina bauri
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene carolina major
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene carolina mexicana
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene carolina yucatana
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene nelsoni
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene coahuila
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene ornata ornata
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Terrapene ornata luteola
=====> Natuurlijk habitat/leefgebied
=====> Algemeen
=====> Natuurlijk onderzoek
=====> Foto-boek
===> Soortbepaling + foto
===> Gevonden fossielen Terrapene spp.
===> Opvang voor Terrapene spp.
===> Huisvesting voor Terrapene spp.
===> Stamboek Terrapene carolina bauri
===> Stamboek Terrapene coahuila
===> Informatie in de media Terrapene spp.
===> Ziekten Terrapene spp.
===> Natuurbescherming Terrapene spp.
===> Vertaling www.bauri.de Irmi Jasser-Hager
===> Wetgeving Terrapene spp.
===> Voeding Terrapene spp.
===> Winterslaap Terrapene spp.
===> Kweek Terrapene spp.
===> Stamboek mededeling algemeen
===> Studbook announcement general
===> Anuncios del libro de sementales general
===> Studbuch mitteilung allgemein
===> Terrapene algemeen close-up/micro foto's
===> Terrapene-hybriden
===> Terrapene-intergrades
===> Terrapene en milieu
===> 'Foto's van meerdere Terrapene uit 1 populatie
-----------------------------
ANDERE SEMI-AQUATISCHE SOORTEN
-----------------------------
=> Rhinoclemmys spp
===> Rhinoclemmys foto's
=> Cuora spp en andere semi-aquatische soorten
===> FOTOLIJST CUORA
===> Cuora amboinensis
===> Cyclemys dentata
-----------------------------
ZEESCHILDPADDEN
-----------------------------
=> Zeeschildpadden
-----------------------------
SOORTGEBONDEN FORA LANDSCHILDPADDEN
-----------------------------
=> Geochelone elegans & Geochelone platynota
===> Caresheet
===> Fotos
=> Stigmochelys (Geochelone) pardalis
===> Caresheet
===> Fotos
=> Centrochelys (Geochelone) sulcata
===> Caresheet
===> Fotos
=> Chelonoidis (Geochelone) carbonaria
===> Caresheet
===> Fotos
=> Chelonoidis (Geochelone) chilensis
===> Caresheet
===> fotos
=> Chelonoidis (Geochelone) denticulata
===> Caresheet
===> Fotos
=> Indotestudo elongata en Indotestudo forstenii
===> caresheet Indotestudo elongata
===> caresheet Indotestudo forstenii
===> Fotos
=> Pyxis arachnoides
===> Pyxis algemeen
===> Pyxis arachnoides arachnoides
===> Pyxis arachnoides brygooi
===> Pyxis arachnoides oblonga
=> Astrochelys radiata
===> Fotos
=> Malacochersus tornieri
===> Foto's
=> Testudo's
===> Testudo hermanni hermanni
=====> Caresheet
=====> Fotos
===> Testudo hermanni boettgeri
=====> Fotos
===> Testudo hermanni hercegovinensis
=====> Fotos
=====> Fotos
===> Testudo marginata
=====> Fotos
===> Testudo kleinmanni
=====> Fotos
===> Testudo horsfieldii
=====> Fotos
=> Homopus spp
=> Chelonoidis nigra en Dipsochelys spp
-----------------------------
WETGEVING
-----------------------------
=> Wetgeving Belgie
=> Wetgeving Nederland
-----------------------------
ADOPTIE - OPVANG EN DIERENWELZIJN
-----------------------------
=> Adoptie en opvangverhalen
===> Gea Chelonia Foundation
=> Hulp met herplaatsing
-----------------------------
INFO/LITERATUUR/BOEKEN/ARTIKELS
-----------------------------
=> TURTLENEWS
===> Nieuws
=> Topsites/PDF
===> PDF files
=> Boek en magazinebesprekingen
Links
schildpaddenvereniging
landschildpadden
waterschildpadden
stamboeken
fotoalbum
linkspagina
AANBOD NAKWEEK
Zoekfunctie
Geavanceerd zoeken
Recent
Eerste ervaring met www.s...
door
Armageddonx7
[14 Oktober 2023, 17:31:00]
deukje ei
door
bruno1964
[ 2 Juli 2023, 13:50:40]
I?m back! Meet venum!
door
Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]
Ei gelegd na winterslaap
door
Serge Dames
[ 5 April 2023, 10:13:02]
In 8 jaar tijd 3 keer lek...
door
Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]
Aldabrachelys
door
Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]
Geochelone Elegans TE KOO...
door
Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]
Winterslaap koelkast
door
TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]
Winterslaap van onze boet...
door
wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]
Trionyx augustus-oktober ...
door
Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]
Minder actief
door
andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]
Opvang schildpad die zich...
door
schildpad47
[15 Mei 2022, 14:37:23]
Help! Testudo marginata w...
door
Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]
UV verlichting
door
Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]
man erbij?
door
andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]
Griekse ademt raar
door
Romanowieweet
[ 5 Maart 2022, 19:05:31]
Radiata
door
TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]
winterslaap
door
andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]
Te veel/snel gewicht verl...
door
Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]
Vitamine preparaat
door
nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]
Wat is een normale lengte...
door
Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]
Wat is normale groei en k...
door
Lars en Dagmar
[ 1 Juli 2021, 16:49:53]
Eetbare planten voor een ...
door
Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]
Eieren
door
Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]
Nieuw tehuis gezocht voor...
door
Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]
Ninja's nieuwe aquarium
door
Raphael1
[22 Februari 2021, 17:16:02]
Luchtpomp
door
nielo
[13 November 2020, 18:47:56]
Aanbod 3 prachtige 10 jaa...
door
Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]
De juiste soort en inform...
door
Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]
Vergroeiing?
door
Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]
vraag mbt kweek/eieren gr...
door
eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]
Hulp nodig/vragen over in...
door
AlexT305
[24 Mei 2020, 19:55:50]
Hulp gevraagd ivm landsch...
door
Hans Materman
[ 6 Mei 2020, 08:53:27]
Mannelijke pantserschildp...
door
Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]
Eieren boettgerie
door
Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]
Wat zou dit kunnen zijn?
door
Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]
Uv-doorlatend plexiglas
door
Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]
Ratten beet !
door
Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]
Zijn jullie schildpadden ...
door
Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom,
Gast
. Alsjeblieft
inloggen
of
registreren
.
17 November 2024, 23:22:36
1 uur
1 dag
1 week
1 maand
blijvend
Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste:
tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172832
Totaal aantal topics: 14135
Vandaag Online: 1421
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 932
Totaal: 932
Artikelen
Black22 TP
BlackBox
Dilber Multicolor
Klassiek YaBB SE the
SMF Standaardthema (
theme8
Powered by SMF 1.1.21
|
SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22
/ TinyPortal v0.9.8 ©
Bloc
Pagina opgebouwd in 0.077 seconden met 26 queries.
Laden...