Ik heb zo'n tien jaar geleden een keer sectie laten plegen op een jonge baardagaam die plotseling dood ging. De prijs weet ik niet meer (ging ook via mijn dierenarts), maar ik kan me niet herinneren dat die erg heftig was
.
Onze honden zijn allemaal verzekerd bij Proteq. Wij zijn daar erg tevreden over; je krijgt altijd vlot je geld terug en als dit door omstandigheden langer duurt dan normaal, laat men dat weten. Alleen vaccinaties, ontwormingsmiddelen, vlooienbestrijdingsmiddelen, enzo zijn voor eigen risico en dat lijkt me ook heel redelijk.
Onze twee jongste honden hebben de afgelopen tijd veel extra aandacht (en geld!!!) gevraagd: de middelste bleek een allergie & een chronisch ontstoken darmwand te hebben, de jongste had kanker aan haar neus. Daarvoor zijn we naar gespecialiseerde dierenartsen gegaan (een veterinaire internist en een dierenoncoloog). We hadden bij Proteq de meest uitgebreide verzekering genomen en het grootste deel van de kosten voor de noodzakelijke behandelingen, die in de duizenden liepen (jongste hond moest bijvoorbeeld bestraald worden), werden zonder gedoe vergoed. En daar waren we zeer blij mee!!!!!!!!!!!!
Wat betreft de leeftijd: een aantal jaar geleden hadden wij een teefje van negen jaar uit het asiel gehaald. Proteq accepteerde haar zonder meer in de verzekering, zij het uiteraard tegen een hogere premie dan voor een jonge hond.
Dit teefje bleek al spoedig heel ziek te zijn (tumor bij de milt) en stierf, na heel veel gedokter, uiteindelijk na zo'n vier maanden. Ook hier vergoedde Proteq een groot deel van de onkosten, en wel zonder moeilijk te doen, wat wij erg tof vonden.
Als je dus een gezonde kat hebt van 8 of 14 jaar, zou je die best nog kunnen verzekeren.
Ik zou echt gaan voor een dierenverzekering. En ook al blijkt een dier bij aanmelding reeds een kwaal onder de leden te hebben, dan is de kans toch groot dat het geaccepteerd wordt, zij het met uitsluiting van de kosten voor behandeling van de betreffende aandoening.
Wat betreft vaccinaties: met een uitgebreide jaarlijkse cocktail voor je hond/kat spek je alleen maar de portemonnee van je dierenarts. Dit is onnodig en ook nog eens ongezond! Vaccinaties zijn tegenwoordig zo'n drie jaar geldig en zelfs dan is het nog maar de vraag of je hond/kat niet voldoende anti-stoffen bij zich heeft om een eventuele besmetting te voorkomen. Als je een kitten/pup 'helemaal' laat enten, is dat al vaak het geval. Dan kun je beter van tevoren eerst eens laten titeren.
Onze honden krijgen alleen nog een jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil (die vaccinatie is maar een jaar geldig en voor hen noodzakelijk, omdat we midden in de polders wonen, waar veel ratten (verspreiders van deze ziekte) zitten) en tegen Rabies. De laatste is verplicht als je naar het buitenland gaat.