Mooi om foto's van sulcata's van verschillende leeftijden zo onder elkaar te zien, Kurt! Dank daarvoor.
Als ik dat zo zie, lijken de dieren iig tot 30 maanden redelijk uniform (ook qua kleur) bij je op te groeien. Mijn ervaring is ook dat sulcata's zo donker uitgroeien; dan gaat het om dieren van 1 1/2 tot 6 jaar. Alleen Raisa, 9 jaar, lijkt de eerste jaren minder donker uit te zijn gegroeid. Zij groeit sinds (een schatting van mij) anderhalf jaar weer donker uit; de 'nieuwe' groeiringen van alle schildplaten zijn donker. Ik heb ter vergelijking eigenlijk nog geen foto's gezien, ook nu via google niet, van jonge sulcata's die in het wild opgroeien. Ik ben wel benieuwd of er in het wild ook dieren zijn die tot 6 jaar donker uitgroeien.
Een, in mijn optiek mogelijke, verklaring, heb ik al gegeven. Om te kijken of die verklaring standhoudt, ben ik wel benieuwd of jij voor jouw jongere (donker uitgroeiende) sulcata's 'baskingspots' hebt gemaakt door laaghangende (IR) warmtelampen. Als dat niet zo is, kan mijn theorie in de prullenbak.
Een tweede idee is de volgende. Ik kan me voorstellen dat sulcata's, jong of oud, in hun natuurlijke habitat niet gebaat zijn bij een donker schild; een donker schild vangt meer licht en zal meer warmteontwikkeling geven (die ongunstig is in een erg warme omgeving) en het valt meer op in een zanderige omgeving waardoor ze eerder ten prooi zullen vallen aan roofdieren. Ik kan me voorstellen dat het er toe heeft geleid (zo geƫvolueerd dus) dat er bij de sulcata een soort omgekeerde pigmentwerking plaatsvindt; veel lichtintensiteit (dus zoals in de natuurlijke habitat) zorgt voor minder pigmentvorming en dus voor minder kleur in het schild. In een onnatuurlijke omgeving is de lichtintensiteit doorgaans minder groot dan in midden Afrika waardoor de sulcata dan dus meer pigment vormt. Waardoor en of een dier, zoals je schreef, op latere leeftijd (erg) licht zou worden als het in koudere streken in gevangenschap leeft kan ik alleen verklaren doordat na de groei de kleur door jarenlange inwerking van de zomerse zon etc. uit het 'dode weefsel', want dat is het schild natuurlijk, verdwijnt. Net zoals een stuk stof en sommige auto's bijvoorbeeld verkleuren, vaal worden door weersinvloeden.
Tenslotte wil ik twee citaten aanhalen die ik, in samenhang, niet snap;
Het "jeugdkleed" leggen ze afhankelijk van de groeisnelheid af tijdens het 4e a 6e levensjaar, doorgaans houd dit in dat de dieren wat donkerder worden....erg oude dieren worden dan weer wat bleker, deze worden heel licht, bijna wit met een oppervlak dat op verweerd hout lijkt.
Het is gemiddeld zo dat ze donkerder worden tot de leeftijd van 24 maanden, daarna opnieuw wat bleker....
Je schrijft feitelijk dat de sulcata (bedoel je in gevangenschap trouwens?) van 0 tot 2 jaar steeds donkerder worden. Dan worden ze bleker om vervolgens (doorgaans) van 4 tot 6 jaar het 'jeugdkleed' (?) af te leggen en weer donkerder te worden. Erg ouder dieren worden weer bijna wit. Dit zie ik niet terug in jouw foto's en is ook niet mijn ervaring, ik kan het me ook bijna niet voorstellen dat de dieren steeds veranderen van kleur...