Vandaag het verblijfje maar weer eens onder handen genomen (je blijft er toch lekker mee bezig hè).
Allereerst wat beplanting eruit getrokken.
De smalle weegbree was tot op de grond kaalgevreten.. die kon er dus uit.
De rolklaver zat op 4 hoeken in de bak... begon lekker te woekeren, maar de dieren aten er niet echt van. Ook eruit dus.
In het midden begonnen de 2 bosjes duizendblad her en der voor nieuwe opkomende scheuten te zorgen.. en stom genoeg, de dieren eten er nauwelijks van. Dit dus ook maar gehalveerd.
De kleinste dame gebruikt het "struikje" om lekker onder weggestopt te liggen, vlak naast de basking spot. Heb dus uiteraard dát plantje laten staan.
De bak heeft nu een meer dor uiterlijk gekregen, zéker in verhouding tot het afgelopen voorjaar...
Dan de andere rigoureuze verandering is het 2e lichtpunt dat ik heb gecreëerd.
Ik heb een stevige 3-aderige kabel met rubberen mantel genomen (prettig voor buiten), rubberen stekker en een porseleinen fitting.
Heb de lampenkap (metaal) schuin in het nokje bevestigd, aan de andere zijde dan waar de basking spot zit.
De lampenkap hangt schuin, zodat de warmte niet loodrecht, maar onder een hoek van 45 graden het verblijf in wordt gestraald.
In deze fitting gaat een 60W Elstein donkerstraler komen.
Heb als volgt geredeneerd (nog niet nagemeten, maar dat volgt... zodra de Elstein lamp binnen is, zit daar ook een digi-thermometer met 2 sensoren bij):
- Overdag krikt de 60W Philips Reflectorspot de temperatuur in het verblijf met zo'n 5 graden op. Dit als het verblijf niet in de volle zon staat en alle 4 de dekplaten gesloten zijn. Deze spot staat loodrecht op een platte steen gericht en is de basking spot.
Een 60W lamp heeft dus "genoeg" vermogen om de temperatuur noemenswaardig te verhogen.
Het is nu 's nachts een graadje of 10.. tikkeltje aan de frisse kant voor de dieren.
De Elstein lamp zou ik daarom de basking spot willen laten afwisselen, waardoor ik de nachttemperatuur kan opkrikken tot een acceptabele waarde.
Uiteraard zal de temperatuur in het gesloten verblijf lager blijven dan overdag (ondanks hetzelfde wattage), omdat het 's nachts aanzienlijk kouder is en de temperatuur sowieso al lager zal zijn.
Uiteraard kan ik, indien de Elstein de temperatuur 's nachts ook niet meer boven de 12 - 15 graden kan krijgen, kiezen voor een andere Elstein met hoger wattage.
Daarbij kan de laag-wattage Elstein de gewone spot overdag ook nog ondersteunen, indien de temperatuur nog verder daalt.
Da's in ieder geval mijn theorie.. Mocht iemand daar nu al gaten in zien vallen... verbeter me gerust.
Vanaf de zijkant kun je amper onder de dakpan kijken... De camera even in het verblijf houden gaf in de namiddag het volgende beeld:
De grond ziet er kurkdroog uit, ondanks het feit dat ik hier wekelijks een gieter lauwwarm water in kieper.
Da's ook een reden geweest om er een deel beplanting uit te halen. De bodem kan nu weer eens goed omgewoeld worden en door en door vochtig worden gemaakt.
Ook het plaatsen van de Elstein-opstelling deed me beslissen om beplanting te verwijderen. Hij zou namelijk vol op het Duizendblad en een kaalgeknaagde stengel Kaasjeskruid stralen..
Van de andere kant van de dakpan werd er nieuwsgierig teruggestaard:
Vanmiddag de dieren zelf even gebadderd, t.b.v. mest-afgifte. Dat was succesvol, beide dieren produceerden een enorme keutel.
Die ogenblikkelijk afgegooid bij de dierenarts, met het explicite verzoek om beide staaltjes even te testen.
Kon me namelijk voorstellen dat ze bij constatering van parasieten in 1 staal gelijk (terecht) zouden adviseren om beide dieren te gaan behandelen.
19.15 kwam het verlossende en nogal shockerende telefoontje:
Er waren in beide afzonderlijke meststalen
géén wormeitjes aangetroffen, maar ook geen flagellaten en cocci-dingessen...
Daar had ik niet op gerekend.
Beide dieren verkeren dus (afgaande op hun activiteit, eetlust, heldere oogjes, normale gedrag èn nu ook hun gecontroleerde mest) in goede conditie
En nu maar wachten op reactie van die online reptielenshop, zodat ik mijn Elstein eens binnen krijg