TCG-Brian
Geochelone elegans
Offline
Berichten: 60
WWW
|
|
« Gepost op: 3 September 2008, 20:07:04 » |
Hoe maak ik pudding voor waterschildpadden? Het maken van schildpaddenpudding kan voor sommigen niet zo'n prettige opgave zijn. Maar uw vleesetende schildpadden zullen er zeer blij mee zijn. Omdat ik een zware tegenstander ben van droogvoeding heb ik alles eens mooi op de foto gezet en ga ik nu proberen het hele proces uit te leggen aan de hand van een tekst en foto's. Vooraleer je begint met het maken van pudding moet je weten dat het bestaat uit gelatine, gemalen vis/vlees en vitamine poeder. Alles wordt gemengd en in potjes gegoten en dan in de diepvries. Men maakt de portie zo groot als men zelf wil, je moet enkel de hoeveelheden aanpassen. Het beste is toch dat je zoveel mogelijk ineens maakt zodat je de kostprijs zoveel mogelijk drukt. Ook kan je het recept aanpassen zodat je enkel groenten en/of fruit gebruikt, zodat je het aan je niet-vleesetende schildpadden kan geven. | Recept 5l pudding:
* 270g hoge kwaliteitsgelatine. (bijvoorbeeld de gelatinepoeder van Dr. Oetker * 750gr forel, compleet met ingewanden en hoofd. * 350gr garnalen * 250gr mosselen * 750gr rundshart * 3 eieren * 4 kleine potjes babyvoeding (200g elk); U kunt wortelen, spinazie, tuingroenten enz. gebruiken. * 150gr kippen-, konijnen- of rundslever * 1 tafellepel van vitaminen CARMIX of PALOMA voor reptielen * 1 pakket van rode voedselkleuring (aardbeirood) * 1,2 liter water * 1 tafellepel calciumpoeder en 1 tafellepel caroteenpoeder * De aluminium dienbladen, bij voorkeur 0,5 liter of 1 liter, zoals verkocht voor Lasagne |
| Alle ingredienten bij elkaar | | Mixer of Grinder om alles fijn te kunnen malen. Deze is een van 1600 Watt | | Hoge kwaliteit gelatine (Dr. Oetker) Tip: leg blaadje per blaadje in de pot met water. Anders krijg je een koek gelatine die langer moet smelten. | | forel: (compleet met ingewanden en hoofd) | | garnalen | | Mosselen. Op foto: gemengde zeevruchten. | | Rundshart: veel vitamine A | | Eieren. De eieren gooi je met schaal mee in de mixer. | | Babyvoeding: Tip: gebruik wortelen, het caroteen zal je schildpadden hun kleuren mooier laten schitteren. | | konijnenlever, rundslever (of kippenlever) Veel vitamine A | | tube rode voedselkleuring = optie Wordt gebruikt om de kleur van het voedsel aantrekkelijker te maken. Schildpadden hebben een voorkeur voor rood voedsel. Eens ze de pudding eenmaal geproefd hebben is dit niet meer van doen, daar mag je zeker van zijn | | Potjes waar men 1 maaltijd voor de schildpadden kan in gieten. (Ontdooien?) | | 2 grote kookpotten al naargelang de hoeveelheid die je wenst te maken. 1 voor de gelatine in op te warmen de andere om het gemalen vlees/vis op te warmen. Daarna moet het gemalen vlees/vis bij het gelatine gedaan worden. Tip: gebruik de grootste pot voor de gelatine. | | Vitamine poeder: Carmix, sporavit,Paloma | | Soyamelk |
BEREIDINGSWIJZE: U neemt 2 kookpotten die groot genoeg zijn voor het te maken aantal liter schildpaddenpudding. Tegelijkertijd zet u ook ineens uw mixer klaar. U maalt al het vlees/vis en doet dit in de kleinste kookpot, hierbij voegt u alle vitamine preparaten, melk e.d. Meng de kleuring met 150ml water. Pas op: houd hier rekening mee als u Soya melk wenst te gebruiken. Hoe meer extra vocht u hier aan toevoegt hoe meer gelatine u moet gebruiken of de pudding valt uiteen. In de andere kookpot doet u de 1.2 liter water en u zet het kookvuur aan op een klein vuurtje. U opent alle pakketten gelatine. 1 voor 1 plaatst u de blaadjes in het water. Dompel deze goed onder 1 voor 1. Al roerend verwarmd u beiden potten tot +- 40°C. (ongeveer dat de twee potten hetzelfde temperatuur hebben) Eens de temperatuur bereikt komt een tweede persoon heel handig. 1 persoon roert in de gelatine terwijl de andere de voedselmengeling toevoegt aan de gelatine, beetje per beetje en goed roerend. Nu is de pudding klaar om te verdelen in porties. Laat alles goed afkoelen vooraleer u het in de diepvries steekt. Net lang genoeg en dan zo vlug mogelijk de diepvries in. Tip: neem goed sluitbare potjes. Zorg ervoor dat 1 potje gelijk is aan 1 maaltijd. Omdat deze pudding veel gelatine bevat + zeer vitamine rijk, is het aan te raden om deze pudding maar 1x per week of 1x per twee weken te gebruiken. Hiermee rekening gehouden mogen de porties "vrij" groot zijn. |
|
|
|
|
inge
Stigmochelys pardalis
Offline
Berichten: 221
|
|
« Antwoord #1 Gepost op: 3 September 2008, 21:31:07 » |
Kijk, dit vind ik nu heel interessant. Zo weet je tenminste dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben, en in één keer gemixt. Dus als je dit geeft, dan zijn maden e.d. niet meer nodig?
|
|
|
|
TCG-Brian
Geochelone elegans
Offline
Berichten: 60
WWW
|
|
« Antwoord #2 Gepost op: 4 September 2008, 08:37:18 » |
Dit preparaat mag je ook niet als hoofdvoeding geven. Je moet dit bekijken als een vitamine kuur. Dus je mag nog steeds andere dingen geven, die hier niet inzitten. Het is gewoon gemakkelijk om achter de hand te hebben en goedkoop. Je past het namelijk helemaal, aan je wensen aan.
|
|
|
|
Barbara
Gast
|
|
« Antwoord #3 Gepost op: 11 December 2008, 22:08:35 » |
Wouw,wat een recept. Als ik geen forel kan krijgen wat neem ik dan? Waar haal ik caroteenpoeder en rode kleurstof? Dat calciumpoeder dat ik op de Landdag gekocht heb, heeft geen naam maar ik neem aan dat dat goed is?
|
|
|
|
Hansm
|
|
« Antwoord #4 Gepost op: 11 December 2008, 22:19:23 » |
Voor de forel in de plaats hun je andere zoetwatervis nemen ik dacht dat bv. Tillapia ook uit zoetwater kwam, Drogist/Apotheek verkopen de caroteenpoeder en rode kleurstof. Calciumpoeder wat je al hebt zal inderdaad goed zijn.
|
|
|
|
Barbara
Gast
|
|
« Antwoord #5 Gepost op: 11 December 2008, 22:24:01 » |
Dank je dan kan ik het weekend aan de slag. Ik ga het in ijsblokjeslaatje doen.zodat ik allemaal kleine porties krijg. Deed ik vroeger ook bij mijn baby's Doe ik nu ook met het tartaar.
|
|
|
|
kurtlippens
Forumbeheerder
Offline
Belgium
Berichten: 21709
King of Afrika: Centrochelys sulcata
WWW
|
|
« Antwoord #6 Gepost op: 11 December 2008, 22:25:42 » |
Dank je dan kan ik het weekend aan de slag. Ik ga het in ijsblokjeslaatje doen.zodat ik allemaal kleine porties krijg. Deed ik vroeger ook bij mijn baby's Doe ik nu ook met het tartaar. van de keukenprinces haar kunsten
|
|
|
|
Barbara
Gast
|
|
« Antwoord #7 Gepost op: 11 December 2008, 22:29:13 » |
Zal het proberen Wil je ook nog foto's van de schildpadjes als ik het ga uitproberen?
|
|
|
|
gorterlies
Centrochelys sulcata
Offline
Berichten: 500
|
|
« Antwoord #8 Gepost op: 12 December 2008, 09:14:42 » |
Tillapia zou ik n iet aanraden want deze wordt als filet aangeboden en dan zit er niet veel voedingswaarde meer in. Beter de hele vis, met graat,schubben en staart.Vandaar dat ik de merlan neeem.
|
houder van cuora's enstamboekhouder pelomedusa subrufa
|
|
|
Hansm
|
|
« Antwoord #9 Gepost op: 12 December 2008, 09:54:48 » |
Ik ben het met Lies eens dat de vis "'heel"' moet zijn maar ook een zoetwatervis, of je Tillapia heel kan krijgen weet ik niet.
@Lies is een Merlan hetzelfde wat in Holland Wijting wordt genoemd en dit is toch een zeevis?
Mischien zijn die ingevroren spiering uit de dieren winkel een idee als je daarvan een aantal doosjes neemt tot het genoemde gewicht die zijn heel en zoetwater.
|
|
|
|
Angulata
Stigmochelys pardalis
Offline
Berichten: 205
|
|
« Antwoord #10 Gepost op: 12 December 2008, 17:57:24 » |
Spiering is nog steeds een zeevis. Je kan voor gelatine voer ook voorn gebruiken. Ik gebruik op dit moment donkerslapers een zoetwatervis uit Vietnam. Ik vind persoonlijk dat je de carmix en sporavit moet afwegen. Een recept voor gelatine voer is gebasseerd op exacte hoeveelheden van vlees,vis, water, gelatine en de vitamines. Of je de calcicare met calciumlactaat kan gebruiken weet ik niet, maar als het te gebruiken is dan zal je het moeten uitrekenen welke hoeveelheid je nodig hebt.
|
|
|
|
Hansm
|
|
« Antwoord #11 Gepost op: 12 December 2008, 18:04:42 » |
Bedankt Wim, ik heb niet zoveel verstand van vis zijn donkerslepers gewoon bij de visboer verkrijgbaar?
|
|
|
|
Angulata
Stigmochelys pardalis
Offline
Berichten: 205
|
|
« Antwoord #12 Gepost op: 13 December 2008, 19:20:07 » |
Ik weet niet of donkerslapers bij de visboer liggen. Maar op mijn werk liggen ze wel in de vriezer. Waar ze vandaan komen is altijd een vraag bij ons. Ik zal het proberen uit te zoeken.
|
|
|
|
Hansm
|
|
« Antwoord #13 Gepost op: 13 December 2008, 19:28:26 » |
Ik weet niet of donkerslapers bij de visboer liggen. Maar op mijn werk liggen ze wel in de vriezer. Waar ze vandaan komen is altijd een vraag bij ons. Ik zal het proberen uit te zoeken.
Oke ik ben ook benieuwd of jij weet of al de "'zee"' produkten niet zo goed zijn omtegeven hoewel het natuurlijk logischer is om produkten uit zoet water te geven weet ik niet of het kwaad kan. Maar er zijn nu dus al zeevissen genoemd, zeegarnalen en zeevruchten,
|
|
|
|
ands
|
|
« Antwoord #14 Gepost op: 13 December 2008, 21:27:49 » |
Is een zelfgevangen forel een goed alternatief?
|
|
|
|
|