SCHILDPADDENFORUM.NET Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
                                         
  172832 aantal berichten in 14135 topics door 3388 geregistreerde leden Nieuwste lid: tjvkooten
** STARTPAGINA FORUM HELP ZOEK WEBSITE FOTOALBUM KALENDER INLOGGEN REGISTREREN 

0 geregistreerde leden en 7 gasten bekijken dit topic. « vorige volgende »
Pagina's: 1 2 3 [4] 5 Omlaag Print
Auteur Topic: Het nieuwe matamata aquarium  (gelezen 57529 keer)
Nicho
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Berichten: 150


« Antwoord #45 Gepost op: 21 Augustus 2014, 09:11:46 »

Bedankt voor de leuke reacties allen.  Het zal wel nog een 2tal maand duren vooraleer ze in het aquarium zitten.  Ik moet nog het ganse biologische evenwicht opstarten in de filter vooraleer de schildpadden overgezet worden. Ondertussen is de broedstoof al wat meer gevuld. De eieren zien er niet direct bevrucht uit en vooral, de eieren worden steeds in het water gelegd, soms zelfs voor mijn neus. Blijkbaar komt dit wel vaker voor bij deze soort, volgens hetgeen ik van andere houders hoor.

Gelogd
ruben
NBSV - ESF
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 381



WWW
« Antwoord #46 Gepost op: 8 September 2014, 10:41:10 »

ik zie op je laatste foto toch enige witkleuring vande eieren wat kan duiden op ontwikkeling.
Eventueel eens proberen doorlichten?
Voor zover ik weet is er tot op heden slechts 1 kweker in belgi? van deze soort (P.staljanssens)

alvast veel succes
Ruben
Gelogd
Nicho
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Berichten: 150


« Antwoord #47 Gepost op: 9 September 2014, 10:34:38 »

Hallo Ruben,

bedankt voor je antwoord.  Ik heb geen ervaring met schildpadden eieren maar dacht dat de witte vlek op de eieren enkel de verkalking van de luchtkamer was. Ik denk dit hier ergens te hebben gelezen in een post van iemand anders maar kan het niet meer terugvinden. De eieren worden niet witter en blijven deze witte cirkel vertonen.  Hoedanook, al de eieren op de foto zijn in het water gelegd. Sommige heb ik vrij snel kunnen uithalen maar andere lagen er al een tijdje in. Uiteindelijk heeft ze ongeveer 10 eieren in het water gelegd, telkens 1,2 of 3 stuks.  Vorige week echter zag ik dat het zand was omgewoeld en daar vond ik een nest van 7 eieren terug begraven op ongeveer 20cm diepte.  Uiteindelijk heb ik 3 stuks kunnen opgraven want de andere waren kapot getrapt door haar. Deze liggen nu ook in de stoof en zal ik binnenkort eens schouwen.

Inderdaad, P. Staljanssens ken ik en hij heeft al enkele keren succes gehad bij de kweek maar heeft ook al heel wat eieren kunnen weggooien vooraleer het eerste jong ter wereld kwam. 

Momenteel werk ik naast het aquarium ook aan een betere broedstoof om mijn kansen op nakweek wat groter te maken.  Helaas gaat alles een stuk trager vooruit dan ik zou willen...maar we komen er wel. Belangrijkste is dat de vrouw de eieren kwijt kan en geen legnood ontwikkelt dus daarom ben ik al heel tevreden dat ze na 3 maand toch de weg heeft gevonden naar het landgedeelte met het zand Smiley
Gelogd
NicWill
Algemene moderator
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 3664



« Antwoord #48 Gepost op: 10 September 2014, 15:04:25 »


Met heel veel belangstelling volgen we het verder verloop !  hoed af
Gelogd
Nicho
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Berichten: 150


« Antwoord #49 Gepost op: 23 September 2014, 19:16:25 »

Helaas een mindere ontwikkeling in het verhaal maar toch met een positief besluit.

Doordat het grote deel van de eieren in het water was gelegd, gecombineerd met het feit dat dit het eerste legsel is, had ik eigenlijk geen hoop dat dit iets zou worden. Ik had de eieren al een paar keer geschouwd maar er was helemaal geen adervorming of iets dergelijks te zien.  Doordat de eieren slechts op 1 plek wit werden en voor de rest niet veranderden, had ik de hoop al opgegeven.  Vooral ook omdat de sommige van de eieren mogelijks al 3 dagen in het water lagen vooraleer ik ze vond.

Uiteindelijk daarnet 3 'slechte' eieren opengemaakt: 1 verrot van binnen maar dit was ook aan de buitenkant al te zien, een tweede gewoon eigeel en ten slotte de derde:



Besluit: zoals al duizenden keren geschreven op dit en andere forums, zolang een ei niet stinkt, laten liggen..  Verlegen

Een ander positief besluit is wel dat het koppel bevruchte eieren oplevert en dit reeds in het eerste jaar dat er gelegd wordt. Dit beloofd voor de toekomst.  Nu liggen er nog 5 eieren in de stoof, en die komen er pas uit als ze zwart zien en stinken dat ik de kamer niet meer binnen kan.... of als er kleine matamata's uitkruipen natuurlijk   fluiten
Gelogd
Norma
Dipsochelys dussumieri
*****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 1406

"Don't be a hare, it's cool to be a tortoise!"


« Antwoord #50 Gepost op: 23 September 2014, 19:35:28 »


Toch bijzonder om te zien, dat embryo met het oogje!
Succes met de andere eieren!
Gelogd

Houder van land- en waterschildpadden.
Redactielid Ned/Belgische Schildpadden Vereniging (NBSV) - Trionyx
NicWill
Algemene moderator
*****
Offline

Belgium Belgium

Berichten: 3664



« Antwoord #51 Gepost op: 23 September 2014, 20:10:55 »

  Nu liggen er nog 5 eieren in de stoof, en die komen er pas uit als ze zwart zien en stinken dat ik de kamer niet meer binnen kan.

Dat is dan een heel positief besluit...! knipoog Nu afwachten wat die overige 5 gaan opleveren....! cool zeg

 

Gelogd
Nicho
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Berichten: 150


« Antwoord #52 Gepost op: 23 September 2014, 20:43:42 »

Daarnet nog eens het tweede ei bekeken met enkel de gele eidooier en ook in dit ei is bij nader onderzoek waarschijnlijk bevrucht (of geweest).  Er is een klein rood vlekje te zien ongeveer 3-4mm in diameter. Dit ei is even oud als hetgeen met het embryo dus waarschijnlijk is de ontwikkeling daar net van begonnen of is het al gestopt vrij kort nadat het begonnen was. 

Van de 5 eieren in de stoof, vertonen er 2 een witte vlek zoals de bevruchte die net opengemaakt zijn. De 3 andere zijn pas eind augustus gelegd en hangen vol zand dus daar is de ontwikkeling wat moeilijker te zien.

Normaal gezien is het grote probleem bij matamata's de vele onbevruchte eieren maar dit valt hier precies beter mee dan verwacht, blijkbaar slaat het dieet van diepvries forelletjes goed aan  grijns

De eieren die opengemaakt zijn, werden waarschijnlijk gelegd op 3-4 augustus.  Als je de grootte van het embryo bekijkt dan wordt het ook meteen duidelijk waarom bij schouwen geen adervorming te zien is. 
Gelogd
daf
Centrochelys sulcata
****
Offline

Berichten: 936


« Antwoord #53 Gepost op: 24 September 2014, 12:33:17 »

Indrukwekkend die foto van dat embryo. Ik zou er waarschijnlijk weer een week van wakker hebben gelegen als ik dat had opengemaakt.  afvragend...
Veelbelovend voor de toekomst. Ik kijk alvast uit naar je eerste geboorte.javascript:void(0);
Gelogd
Nicho
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Berichten: 150


« Antwoord #54 Gepost op: 24 September 2014, 21:31:46 »

Ik heb er inderdaad al veel aan gedacht en zitten door piekeren... Nu ja, al doende leert men... is wel zuur leergeld geweest... Initieel was ik trouwens van plan om de eieren direct weg te gooien. Ze waren immers in het water gelegd met tussenpozen van enkele dagen/weken en sommige lagen er al een tijdje in dus wat waren de kansen dat er iets zou in zitten....

Ik heb de eieren ondertussen overgebracht naar mijn nieuwe broedstoof omdat deze beter bestand zal zijn tegen temperatuurschommelingen tijdens de komende koudere maanden. Ook wat 'ge?nvesteerd' in een beter schouwlampje (LED zaklampje 1,65Euro en rubberen dichtingsringetje 0,10Euro om mooi tegen het ei aan te kunnen sluiten) en het resultaat is dat van de overige 5 eieren, er 4 bevrucht lijken en 1 onbevrucht. Het onbevruchte ei is een pak kleiner dan de andere en zat in het nest dat begraven was.

Hopelijk is de volgende update ergens eind februari Smiley
Gelogd
ruben
NBSV - ESF
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Berichten: 381



WWW
« Antwoord #55 Gepost op: 25 September 2014, 15:23:28 »

Nicho,

Ik ken dat gevoel van een ei openmaken warvan je dacht dat het toch niets was en dan een embryo vinden... (ik spreek uit ervaring)
maar goed het goede nieuws is dus dat ze idd bevrucht waren.
Dat ze in het water gelegen hebben wil trouwens niet per s? zeggen dat ze slecht zijn hoor, ook hier dit jaar eieren in het water gevonden (C.guttata die vermoedelijk 12a 24u ervoor gelegd waren) en die zijn ook gewoon uitgekomen.
Ik ken nog verhalen van eieren die 48u en meer in het water lagen en toch nog uitkomen, al denk ik dat de de uitkomst-ratio extreem rap zakt na 48u.

dus idd als het niet stinkt (of ontploft is ) gewoon laten liggen  groentjes lachen groentjes lachen groentjes lachen

Schouwen van eieren is een goede manier om bevruchting van het ei te detecteren.
Van de soorten die ik hou en waar ik jaarlijks mee kweek kan ik vrij acuraat na een dag of twee  zeggen of ze al dan niet bevrucht zijn, het wikleuren (verkalken) van het ei en het uitzakken van de dooier zijn hierbij mijn criteria.
Een zeer duidelijke beschrijving hiervan staat ook in het Boek dat Peter Staljanssens en Jef Nys geschreven hebben "schildpadden"  ISBN 978-90-79488-49-0

ik blijf met veel belangstelling dit topic volgen  cool zeg

Gelogd
Raphael1
Stigmochelys pardalis
***
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 286


Gr Jan Turtle ;)


« Antwoord #56 Gepost op: 8 November 2014, 23:25:07 »

Zo dat ziet er super uit zeg.!  gefeliciteerd (sarcasme)
Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen of foto's vindt het echt prachtig om te zien.
Succes er mee en ga je lekker volgen met dit topic  Knipoog
Gelogd

turtlelinna
Centrochelys sulcata
****
Offline

Netherlands Netherlands

Berichten: 753

Big mama


WWW
« Antwoord #57 Gepost op: 9 November 2014, 01:01:48 »

Ik herken dat, dat besluit had ik ook altijd en toch geopend..... (muskus)
Deze heeft het echter wel gered na het afbinden van de dooier (paar dagen later kreeg het pas de eitand)




Gelogd

***** Groetjes Bianca *****

[1-3-0 Sternotherus odoratus]
[1-2-0 Kinosternon baurii]
[1-1-0 Geoemdya spengleri]
_________________________

0-1-0 F1 labradoodle Khyra!
Nicho
Chelonoidis carbonaria
**
Offline

Berichten: 150


« Antwoord #58 Gepost op: 9 November 2014, 06:43:51 »

Mooie foto van die muskus en goed te horen dat hij/zij het nog heeft gered. Ik heb de eieren vorige week nog eens geschouwd en in 1 van de eieren zijn nu ook duidelijke dikke bloedvaten te zien.  Ik heb er ook een foto bijgestoken hoe dit ei er een tijdje geleden uitzag. Toen was er enkel een klein embryo te zien. Dit ei ligt er nu ongeveer 90 dagen dus nog een 110tal te gaan .

Gelogd
daf
Centrochelys sulcata
****
Offline

Berichten: 936


« Antwoord #59 Gepost op: 9 November 2014, 17:48:03 »

super!!!
Ik kijk vol spanning uit naar het vervolg.
Gelogd
Pagina's: 1 2 3 [4] 5 Omhoog Print
 
« vorige volgende »
Ga naar:  
Recent
[14 Oktober 2023, 17:31:00]

[ 2 Juli 2023, 13:50:40]

door Tom O.
[17 Juni 2023, 17:17:05]

[ 5 April 2023, 10:13:02]

door Wally
[16 Maart 2023, 09:45:27]

door Tom O.
[25 Januari 2023, 10:56:36]

door Dick
[11 Januari 2023, 17:21:48]

door TORO
[ 8 Januari 2023, 19:20:45]

door wim 2
[26 December 2022, 09:47:49]

door Marnix
[ 8 Oktober 2022, 13:24:50]

door andy_05
[26 Juli 2022, 15:11:36]

[15 Mei 2022, 14:37:23]

door Rikke
[21 April 2022, 19:43:36]

door Rikke
[29 Maart 2022, 21:10:06]

door andy_05
[27 Maart 2022, 09:31:08]

[ 5 Maart 2022, 19:05:31]

door TORO
[20 Februari 2022, 22:35:07]

door andy_05
[20 December 2021, 18:37:20]

door Rikke
[17 December 2021, 20:16:46]

door nielo
[ 4 November 2021, 21:38:45]

door Rikke
[ 6 Juli 2021, 11:10:44]

[ 1 Juli 2021, 16:49:53]

door Phil
[29 Juni 2021, 16:49:35]

door Dick
[27 Februari 2021, 19:46:28]

door Niels30
[24 Februari 2021, 11:39:52]

[22 Februari 2021, 17:16:02]

door nielo
[13 November 2020, 18:47:56]

door Lisa
[21 Augustus 2020, 19:19:58]

door Liene
[ 2 Augustus 2020, 17:00:34]

door Rikke
[27 Juli 2020, 13:48:55]

door eniya
[ 3 Juli 2020, 21:41:09]

[24 Mei 2020, 19:55:50]

[ 6 Mei 2020, 08:53:27]

door Rikke
[26 April 2020, 15:37:12]

door Rikke
[13 April 2020, 13:35:34]

door Liene
[ 8 April 2020, 17:02:25]

door Rikke
[30 Maart 2020, 11:10:26]

door Caline
[27 Maart 2020, 17:40:09]

door Rikke
[27 Maart 2020, 12:15:10]
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
16 November 2024, 02:42:27

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
geregistreerde leden
Totaal aantal leden: 3388
Laatste: tjvkooten
Statistieken
Totaal aantal berichten: 172832
Totaal aantal topics: 14135
Vandaag Online: 1115
Ooit Online: 3488
(28 December 2022, 15:34:03)
Gebruikers Online
Gebruikers: 0
Gasten: 1086
Totaal: 1086
Artikelen

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Black22 / TinyPortal v0.9.8 © Bloc
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Pagina opgebouwd in 0.031 seconden met 25 queries.